20 wandelingen langs het water
Een wandeling langs het water stelt nooit teleur. Het wassende water van rivieren, beekjes en vijvers heeft een rustgevend effect en laat je optimaal genieten van de fauna en flora die je op en rond het water aantreft. Wij tippen 20 mooie wandelingen langs het water.
Barbierbeek
Bazel staat op de lijst van 50 mooiste dorpen van vlaanderen. Op 3 maart 1715 braken bij Kruibeke, Bazel en Rupelmonde de dijken door. Grote delen van de polder kwamen daardoor onder water te staan. Het duurde 3 jaar voor al het water uit de polder verdwenen was. Nu blijven alleen de Kruibeekse, Bazelse en Rupelmondse kreek over als stille getuigen van de rampspoed van toen. Het waterlandschap is een lust voor het oog.
Vallei van de Hoëgne
De Hoëgne is een zijrivier van de Vesder en heeft een lengte van 30 kilometer. Het wandelpad langs de Hoëgne is een combinatie van bospad, boomstambruggetjes, vlonderpaden en stukken rots. En de rivier die speelt met de rotsen en veroorzaakt mooie watervallen en kleine vijvers!
Ninglinspo
In het bassin van de Amblève, nabij Aywaille, stroomt een van de charmantste riviertjes van het land: de Ninglinspo. Het riviertje loopt door een canyon en daalt snel van een hoogte van 400 m naar 150 m. Met een helling van 7,5% is het de enige bergrivier van België. Watervalletjes, avontuurlijke paden en het wilde karakter van de rivier zijn de ingrediënten van een onvergetelijke wandeling langs dit riviertje.
Oude Schelde Appels
Ooit stond je in het natuurgebied "De Oude Schelde" midden in de Schelde. De Oude Schelde in Appels (Dendermonde) is overgebleven na een kunstmatige afsnijding van een Scheldemeander op het einde van de 19e eeuw. Het wandelpad loodst je met twee vlonderpaden en een trekveer door het gebied. Bij regenweer zijn stevige stapschoenen aangeraden.
Gourmand wandelroute
De Zwalm is een kleine, krachtige rivier, een bijrivier van de Schelde, vooral bekend om haar watermolens. De beek heeft een groot verhang, zoals dat heet: de Zwalm overbrugt een hoogteverschil van 60 meter over 20 kilometer, en heeft een verval van 1,5 meter per kilometer.
Feeën en kabouters
Het schilderachtige dorpje Achouffe, deelgemeente van Houffalize, ligt diep verscholen in de ‘Feeënvallei’, waar volgens de legende ook kabouters thuis zijn, én bevers
Kalkense Meersen
Tussen de dorpskernen van Kalken, Overmere, Uitbergen, Schellebelle en Wetteren ligt een meersengebied met een zeer rijke natuurwaarde. Met 800 ha vochtig weiland, vormen de Kalkense Meersen één van de grootste overblijfselen van de Scheldemeersen.
Antitankgrachtwandeling
De antitankgracht werd gebouwd in 1939 als onderdeel van de KW-line, een 80 km lange verdediging tegen de Duitsers. De Antitankgracht en het aangrenzende Haachts Broek vormen een prachtig wandelgebied met bruggetjes en knuppelpaden.
Lommelse Sahara
De rode wandeling door de Sahara werd vijf jaar geleden gekozen tot mooiste wandeling van België. Het gebied Sahara doet zijn naam alle eer aan: de grote zandvlakte lijkt op een miniatuurwoestijn. Maar er zijn ook helderblauwe meertjes, heidestroken en geurende naald- en loofbossen. De schilderachtige landschappen en de enorme afwisseling maken een wandeling hier tot een unieke ervaring.
Zwinwandelroute
Zwinwandelroute maakt een ommetje door de polders rond het Zwin Natuurpark. Onderweg passeer je door weiden met schapen en gallowayrunderen. Op bepaalde plekken voel je je bijna een indringer omdat je zo dicht op de huid van de trekvogels zit.
Langs het meer van Nisramont
De bouw van de stuwdam van Nisramont heeft de oostelijke en westelijke Ourthe omgevormd tot een groot meer dat enkel te voet toegankelijk is: welkom op één van de meest ongerepte plaatsen van de Ardennen. Deze uitzonderlijke wandeling van bijna 15 km volgt de oevers van het meer van Nisramont en biedt je de kans om de samenvloeiing van de twee Ourthes te bewonderen.
Promenade Meyerbeer
Dat de Ardennen één groot wandelwalhalla zijn, is geen geheim. Promenade Meyerbeer is daar het zoveelste bewijs van. In gezelschap van een grillig riviertje beklimmen we rotstrappen, steken bruggetjes over en huppelen over knuppelpaden.
Langs de oevers van de Demer in Zichem
Het gloednieuwe wandelnetwerk Demer en Dijle voert je door een bijzonder schilderachtig landschap. Geen wonder dat heel wat kunstenaars hier inspiratie vinden.
Kristalpad
Deze zandput is een voormalige zandgroeve die vroeger werd gebruikt voor de ontginning van kwarts, bekend als het roemrijke Molse witte zand. Het is een plek waar wandelaars volop kunnen genieten van dit prachtig groot binnenmeer met allerhande flora en fauna en van de omgeving, zowel in de winter als in de zomer.
Damse vaart
De Damse Vaart wandelroute laat je kennismaken met het weidse polderlandschap tussen Damme en Oostkerke. Bomenrijen, oude dijken en kaarsrechte kanalen zoals de Damse Vaart brengen je van het historische centrum van Damme naar het pittoreske Oostkerke en terug.
De Wijers: land van 1001 vijvers
In het hart van de Vlaamse provincie Limburg ligt een gebied met meer dan duizend vijvers. Velen zijn in gebruik als viskwekerij, maar ook de natuur krijgt alle ruimte. Maak een bijzondere winterwandeling langs spiegelend water, roerdompen en vissen.
Blankaartwandelroute
De Blankaartwandelroute is een suggestielus op het wandelnetwerk van De Blankaart en voert ons door de IJzerbroeken, een vlakte van laaggelegen, drassige weiden en hooilanden waar het Blankaartgebied deel van uitmaakt. Typerend zijn de overstromingen die zich kunnen voordoen bij aanhoudende neerslag. Heel vaak zijn dan ook laarzen of hoge stapschoenen een must.
Langs het Zennegat
Bij het Zennegat vloeien de Zenne en het Kanaal Leuven-Dijle samen in de Dijle, die op haar beurt verderop samen met de Nete uitmondt in de Rupel. De oude huisjes aan het Zennegat zijn getuigen van vervlogen tijden toen de omgeving nog een inspiratiebron was voor kunstenaars en muzikanten. Nu kan je er omheen het overstromingsgebied Zennegat wandelen
Stiltepad in Weert
Deze wandeling werd in 2018 uitgeroepen tot de mooiste van het land .Het Klein-Brabantse Weert, vroeger de streek van de mandenmakerij, is toeristisch een zeer aantrekkelijk dorp met de Oude Schelde, de dijken en het museum “De Zilverreiger”. Tijdens de wandeling herontdek je de stilte, geniet je van de vogels, het waaien van de bladeren.
Vallei van de Zwarte Beek
In Halen stroomt de Zwarte Beek eerst door een open valleigebied waar allerlei weidevogels zoals wulp, kievit of watersnip graag vertoeven. Een verlaten visvijver is omgevormd tot een open waterpartij en een originele kijkhut geeft je de kans om de aanwezige vogels ongestoord van dichtbij te bekijken.