20 wandelingen langs het water

Een wandeling langs het water stelt nooit teleur. Het wassende water van rivieren, beekjes en vijvers heeft een rustgevend effect en laat je optimaal genieten van de fauna en flora die je op en rond het water aantreft. Wij tippen 20 mooie wandelingen langs het water. 

1
 1. Barbierbeek

  Bazel staat op de lijst van 50 mooiste dorpen van vlaanderen. Op 3 maart 1715 braken bij Kruibeke, Bazel en Rupelmonde de dijken door.  Grote delen van de polder kwamen daardoor onder water te staan.  Het duurde 3 jaar voor al het water uit de polder verdwenen was.  Nu blijven alleen de Kruibeekse, Bazelse en Rupelmondse kreek over als stille getuigen van de rampspoed van toen.  Het waterlandschap is een lust voor het oog.  

  Bekijk de route
   

 2. Vallei van de Hoëgne

  De Hoëgne is een zijrivier van de Vesder en heeft een lengte van 30 kilometer. Het wandelpad langs de Hoëgne is een combinatie van bospad, boomstambruggetjes, vlonderpaden en stukken rots. En de rivier die speelt met de rotsen en veroorzaakt mooie watervallen en kleine vijvers!

  Bekijk de route
   

 3. Ninglinspo

  In het bassin van de Amblève, nabij Aywaille, stroomt een van de charmantste riviertjes van het land: de Ninglinspo. Het riviertje loopt door een canyon en daalt snel van een hoogte van 400 m naar 150 m. Met een helling van 7,5% is het de enige bergrivier van België. Watervalletjes, avontuurlijke paden en het wilde karakter van de rivier zijn de ingrediënten van een onvergetelijke wandeling langs dit riviertje.  

  ​Bekijk de route
   

 4. Oude Schelde Appels

  Ooit stond je in het natuurgebied "De Oude Schelde" midden in de Schelde. De Oude Schelde in Appels (Dendermonde) is overgebleven na een kunstmatige afsnijding van een Scheldemeander op het einde van de 19e eeuw. Het wandelpad loodst je met twee vlonderpaden en een trekveer door het gebied. Bij regenweer zijn stevige stapschoenen aangeraden.

  ​Bekijk de route
   

 5. Gourmand wandelroute

  De Zwalm is een kleine, krachtige rivier, een bijrivier van de Schelde, vooral bekend om haar watermolens. De beek heeft een groot verhang, zoals dat heet: de Zwalm overbrugt een hoogteverschil van 60 meter over 20 kilometer, en heeft een verval van 1,5 meter per kilometer. 

  ​Bekijk de route
   

 6. Feeën en kabouters

  Het schilderachtige dorpje Achouffe, deelgemeente van Houffalize, ligt diep verscholen in de ‘Feeënvallei’, waar volgens de legende ook kabouters thuis zijn, én bevers

  ​Bekijk de route
   

 7. Kalkense Meersen

  Tussen de dorpskernen van Kalken, Overmere, Uitbergen, Schellebelle en Wetteren ligt een meersengebied met een zeer rijke natuurwaarde. Met 800 ha vochtig weiland, vormen de Kalkense Meersen één van de grootste overblijfselen van de Scheldemeersen. 

  ​Bekijk de route
   

 8. Antitankgrachtwandeling

  De antitankgracht werd gebouwd in 1939 als onderdeel van de KW-line, een 80 km lange verdediging tegen de Duitsers. De Antitankgracht en het aangrenzende Haachts Broek vormen een prachtig wandelgebied met bruggetjes en knuppelpaden.

  ​Bekijk de route
   

 9. Lommelse Sahara

  De rode wandeling door de Sahara werd vijf jaar geleden gekozen tot mooiste wandeling van België. Het gebied Sahara doet zijn naam alle eer aan: de grote zandvlakte lijkt op een miniatuurwoestijn. Maar er zijn ook helderblauwe meertjes, heidestroken en geurende naald- en loofbossen. De schilderachtige landschappen en de enorme afwisseling maken een wandeling hier tot een unieke ervaring.

  ​Bekijk de route
   

 10. Zwinwandelroute

  Zwinwandelroute maakt een ommetje door de polders rond het Zwin Natuurpark. Onderweg passeer je door weiden met schapen en gallowayrunderen. Op bepaalde plekken voel je je bijna een indringer omdat je zo dicht op de huid van de trekvogels zit.

  ​Bekijk de route
   

 11. Langs het meer van Nisramont

  De bouw van de stuwdam van Nisramont heeft de oostelijke en westelijke Ourthe omgevormd tot een groot meer dat enkel te voet toegankelijk is: welkom op één van de meest ongerepte plaatsen van de Ardennen. Deze uitzonderlijke wandeling van bijna 15 km volgt de oevers van het meer van Nisramont en biedt je de kans om de samenvloeiing van de twee Ourthes te bewonderen.

  ​Bekijk de route
   

 12. Promenade Meyerbeer

  Dat de Ardennen één groot wandelwalhalla zijn, is geen geheim. Promenade Meyerbeer is daar het zoveelste bewijs van. In gezelschap van een grillig riviertje beklimmen we rotstrappen, steken bruggetjes over en huppelen over knuppelpaden.

  ​Bekijk de route
   

 13.  Langs de oevers van de Demer in Zichem

  Het gloednieuwe wandelnetwerk Demer en Dijle voert je door een bijzonder schilderachtig landschap. Geen wonder dat heel wat kunstenaars hier inspiratie vinden.

  ​Bekijk de route
   

 14. Kristalpad

  Deze zandput is een voormalige zandgroeve die vroeger werd gebruikt voor de ontginning van kwarts, bekend als het roemrijke Molse witte zand. Het is een plek waar wandelaars volop kunnen genieten van dit prachtig groot binnenmeer met allerhande flora en fauna en van de omgeving, zowel in de winter als in de zomer.

  ​Bekijk de route
   

 15. Damse vaart

  De Damse Vaart wandelroute laat je kennismaken met het weidse polderlandschap tussen Damme en Oostkerke. Bomenrijen, oude dijken en kaarsrechte kanalen zoals de Damse Vaart brengen je van het historische centrum van Damme naar het pittoreske Oostkerke en terug. 

  ​Bekijk de route
   

 16.  De Wijers: land van 1001 vijvers

  In het hart van de Vlaamse provincie Limburg ligt een gebied met meer dan duizend vijvers. Velen zijn in gebruik als viskwekerij, maar ook de natuur krijgt alle ruimte. Maak een bijzondere winterwandeling langs spiegelend water, roerdompen en vissen.

  ​Bekijk de route
   

 17. Blankaartwandelroute

  De Blankaartwandelroute is een suggestielus op het wandelnetwerk van De Blankaart en voert ons door de IJzerbroeken, een vlakte van laaggelegen, drassige weiden en hooilanden waar het Blankaartgebied deel van uitmaakt. Typerend zijn de overstromingen die zich kunnen voordoen bij aanhoudende neerslag. Heel vaak zijn dan ook laarzen of hoge stapschoenen een must.

  ​Bekijk de route
   

 18. Langs het Zennegat

  Bij het Zennegat vloeien de Zenne en het Kanaal Leuven-Dijle samen in de Dijle, die op haar beurt verderop samen met de Nete uitmondt in de Rupel. De oude huisjes aan het Zennegat zijn getuigen van vervlogen tijden toen de omgeving nog een inspiratiebron was voor kunstenaars en muzikanten. Nu kan je er omheen het overstromingsgebied Zennegat wandelen

  ​Bekijk de route

  Stiltepad in Weert

 19. Deze wandeling werd in 2018 uitgeroepen tot de mooiste van het land .Het Klein-Brabantse Weert, vroeger de streek van de mandenmakerij, is toeristisch een zeer aantrekkelijk dorp met de Oude Schelde, de dijken en het museum “De Zilverreiger”. Tijdens de wandeling herontdek je de stilte, geniet je van de vogels, het waaien van de bladeren.

  ​Bekijk de route
   

 20. Vallei van de Zwarte Beek

  In Halen stroomt de Zwarte Beek eerst door een open valleigebied waar allerlei weidevogels zoals wulp, kievit of watersnip graag vertoeven. Een verlaten visvijver is omgevormd tot een open waterpartij en een originele kijkhut geeft je de kans om de aanwezige vogels ongestoord van dichtbij te bekijken. 

  ​Bekijk de route
   

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

 • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
 • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
 • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
 • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
 • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!