5x puur natuur

2 minuten leestijd

Heerlijk wandelen in de volle natuur? In eigen land zijn er gelukkig steeds meer gebieden te vinden waar de natuur terug zijn volle bestaansrecht krijgt.

reportage
  • Wandelen

Duinen en sahara

Het Westhoekreservaat in De Panne ligt tegen de Franse grens. Het oudste natuurreservaat van Vlaanderen is een complex van verschillende duinen. Centraal ligt de Sahara, een gigantische zandvlakte. De GR5a buigt er af richting De Moeren en ook het wandelnetwerk Westkust doorkruist het gebied. Vlakbij in het Calmeynbos vind je het bezoekerscentrum Duinpanne.
www.duinpanne.be

Het stille bos

In Oostmalle hadden de heren van Renesse het voor het zeggen. Een deel van hun jachtgebied, het ’s Herenbos, werd onlangs opengesteld voor wandelaars. Je vindt er diep in het stiltebos nog relieken van de vroegere Franse tuin. Het wandelnetwerk Kempense Hoven doet het bos aan. De zwarte poort voor het bosreservaat is afkomstig van het Olympisch stadion van Beerschot.
www.toerisme-malle.be

Wilde orchideën

De kalksteenformaties van de Fondry des Chiens bij Nismes zijn een opmerkelijk natuurfenomeen. De kloof reikt twintig meter diep en is vrij te bezoeken. In de zomer bloeien wilde orchideeën in de graslanden rondom, een prachtig zicht. De Fondry maken deel uit van het natuurpark Viroin-Hermeton met zijn dichte bossen en diepe valleien. Bewegwijzerde wandelingen starten in elk dorpscentrum.
www.pnvh.be

Oude bronnen

Vanaf toegangspoort Lieteberg in Zutendaal leidt de blauwe wandeling (9,4 km) je naar de bossen van stiltegebied Zwarte Put. Zwerfkeien met gedichten over stilte liggen langs het pad. Dit oude bronnengebied ligt op de overgang tussen de Kempen en Haspengouw en dat zie je aan het landschap. Ook de langeafstandswandeling (75 km) van Nationaal Park Hoge Kempen loopt erdoor.
www.lieteberg.be

Op de Kattenrots

De Gaume in het uiterste zuiden van ons land is één grote natuurparel. In juli en augustus kan je de kerktoren van Florenville beklimmen om de streek van bovenaf te bewonderen. Vanaf de picknickplek in de Rue des Epioux start een 7 kilometer lange wandeling naar het uitkijkpunt Rocher du Chat, 150 meter boven de Semois. Wedden dat je er even blijft genieten?
www.visitgaume.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer