6x op stap met een boek

Of je nu graag zelf wandelt of liever leest over de avonturen van anderen, met het juiste boek ben je zo weg.

1

Wandelen als survival

Wat doe je als je man ongeneeslijk ziek is, je al je geld verliest in een slechte zakendeal en uiteindelijk ook nog dakloos wordt? In het geval van de Britse Raynor Winn was dat beginnen stappen. Voet voor voet, zonder doel, maar wel samen met haar man Moth. Ze wandelden samen bijna duizend kilometer over het prachtige South West Coast Path en ondanks kou, honger en pijn ging het beter met Moth. Het zoutpad, waarin ze de tocht beschrijft, werd een enorme bestseller. Na een tweede boek over de moeizame terugkeer naar het ‘normale’ leven, is er nu Landlijnen. Het koppel gaat weer op pad, ze beginnen met de Cape Wrath Trail door de Schotse Hooglanden en wandelen verder over onder andere de West Highland Way en het Offa’s Dyke Path tot in Cornwall. Een hoopvol boek over de pracht van de natuur en de kracht van de mens.

Landlijnen - € 23,99 - uitgeverij Balans

 

Weetjes voor wijze kinderen

Kindercanon voor de natuur in de lage landen. Een moeilijke ondertitel voor een toegankelijk boek over de honderden soorten planten en dieren die je kan zien in België en Nederland. Soortenschat leert kinderen hoe ze vogels, insecten en paddenstoelen kunnen herkennen en toont aan de hand van honderden tekeningen hoe onze bomen, reptielen en zoogdieren eruitzien. In het boek zitten ook kaartjes van alle soorten die aan bod komen. Die kan je losmaken om te oefenen. Van welke boom is dit blad? Hoe heet dit gestreept insect? Neem de kaartjes mee naar buiten en laat je kinderen zoeken naar wat erop staat, daarna duiden jullie in het boek aan welke soorten jullie gezien hebben. Een prima manier om wandelingen niet alleen leerrijker, maar ook plezieriger te maken.

Soortenschat - € 24,99 – uitgeverij Gottmer

 

Praktische planner voor hippe pelgrims

De moderne pelgrim gaat vaker niet dan wel op stap als uiting van diepste vroomheid of om te bidden of boeten. Nee, de pelgrim van nu gaat graag traag over de oude pelgrimswegen maar doet dat om afstand te nemen, rust te vinden, te herbronnen, mensen te ontmoeten, grenzen op te zoeken. Waar de klassieke pelgrim eenvoudig met staf, buideltas en drinkbus op pad ging, heeft de moderne pelgrim meestal last van keuzestress bij het inpakken van de rugzak. ‘Alles wat je thuislaat, is mooi meegenomen’. Dat is het advies van Cordula Rabe die twintig jaar ervaring heeft. Handboek voor de pelgrim staat vol adviezen en tips, gaande van welke tocht bij je past en wat de fysieke vereisten zijn tot het juiste moment om schoenen te kopen en het beste moment op ’s morgens op pad te gaan.

Handboek voor de pelgrim - € 19,99 – Uitgeverij Elmar

 

Hilarische zoektocht

Het zal je maar overkomen: je woont in Noorwegen en je hebt helemaal niets met de overweldigende natuur, wekelijkse wandelingen, turen over het landschap vanop bergtoppen of slapen in afgelegen hutten. De Noorse stand-up comedian Are Kalvø is in dat jammerlijke geval. Het lijkt alsof hij ergens tussen zijn dertigste en veertigste al zijn vrienden is kwijtgeraakt aan de natuur en hij als enige het weekend liefst in de stad doorbrengt. Om er toch weer bij te horen probeert hij plezier te vinden in het dragen van broeken met te veel zakken, trekken in de regen en langlaufen in de kou. Die zoektocht beschrijft hij in De outdoorwaanzin met veel humor en satire. Heel herkenbaar voor wie er zelf regelmatig met een felgroene ademende jas op uit trekt en troostend voor wie daar net als de grappigste man van Noorwegen het plezier niet van kan inzien.

De outdoorwaanzin - € 21,99 of € 10,99 voor het e-boek - uitgeverij Balans

 

Een korte geschiedenis van het wandelen

De Amerikaanse Rebecca Solnit houdt van wandelen omdat het traag gaat en omdat ze gelooft dat de geest, net als de voeten, het best werkt aan vier à vijf kilometer per uur. In Wanderlust vertelt de schrijfster en activiste over de geschiedenis van het wandelen en hoe het geportretteerd wordt in de literatuur. Zo komen Lucy, de oudst bekende mensaap op twee benen, Jane Austen’s personage Elizabeth Bennet en de Engelse romantische dichter William Wordsworth voorbij, maar ook de loopband, slenteren op the Strip in Las Vegas en de angst van vrouwen om na middernacht op straat te wandelen. Met deze filosofische geschiedenis wil Rebecca Solnit ook aantonen hoe belangrijk het voor ons is om te blijven wandelen, en als het even kan gewoon op te gaan in het landschap en doelloos te zwerven.

Wanderlust - € 26,99  - uitgeverij Nijgh & van Ditmar

 

Meditatieve memoires

In zijn eerste boek, Hoogtekoorts, onderzocht Robert Macfarlane waarom de mens zo wordt aangetrokken door de bergen, ook al schuilt er vaak gevaar. Het leverde de Brit meteen een resem boekenprijzen op. De laatste wildernis, over de laatste stukjes ongerepte natuur in Groot-Brittannië en Ierland, werd een nog groter succes. Het derde deel in wat je een trilogie zou kunnen noemen, heet De oude wegen. Hierin beschrijft Macfarlane zijn wandelingen over pelgrimspaden, ezelspaadjes en trage wegen in onder meer Engeland, Schotland en Spanje. Al wandelend onderzocht hij het verband tussen wandelen en verbeelding en hij vertelt de verhalen die de paden in zich dragen.

De oude wegen - € 25,99 – uitgeverij Athenaeum

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!