Altijd op het juiste pad

Wim Blomme is nooit de weg kwijt. Als bezieler van de Gps Club West-Vlaanderen heeft hij altijd een betrouwbare wandelpartner op zak. Hoe kies je het juiste navigatietoestel?

Ja, we hebben allemaal Google Maps op onze smartphone en daarmee vind je ook wel de weg. Dus waarom heb je dan een wandelnavigatiesysteem – kortweg een ‘wandel-gps’ – nodig? ‘Omdat het een veel betrouwbaardere partner is’, zegt Wim Blomme. Als teamlid van de gps-club Pasar Westhoek geeft hij graag workshops en advies. ‘Een wandel-gps is schokbestendig, waterdicht, de batterij gaat uren mee en je hebt veel meer mogelijkheden dan met Google Maps. Je kan een spoor als gps-bestand uploaden via RouteYou en dat volgen, of je kan je toestel zelf een route laten uitstippelen naar een bestemming. De kaarten zijn vaak heel gedetailleerd en soms kan je zelfs zeekaarten of binnenvaartkaarten uploaden. Hoogtemeters, het weerbericht, een hartslagmeter, een kadansmeter, je kan er zo ver en duur in gaan als je zelf wilt.’

Satelietverbinding
‘Maar misschien wel het grootste voordeel is dat je navigatietoestel rechtstreeks verbonden is met satellieten. Hoe meer satellieten bereikbaar zijn, hoe nauwkeuriger je locatiebepaling. Een smartphone moet eerst verbinding maken met het internet om te weten waar de satellieten zich bevinden. Als je de Pacific Trail volgt en je hebt een week geen internetverbinding, verdwijnt de satellietontvangst op je smartphone en heb je dus een probleem.’

De hele wereld in je hand
Wie wandelnavigatie zegt, zegt Garmin. De fabrikant is de absolute marktleider met het ruimste aanbod. Wim koos twee heel verschillende toestellen uit. De Garmin Montana 700 is zonder twijfel de meest volledige op de markt. Met een groot touchscreen en gratis kaarten van heel de wereld. Via de bluetoothverbinding en de Garmin Explore app is je toestel altijd up-to-date. Je maakt gemakkelijk een profiel aan, zodat het toestel weet of je met de mountainbike, de racefiets of de wandelstok op schok bent en de juiste route zoekt.
Garmin InReach Explorer+ is een toestel voor de échte outdoorfanaat die het liefst dagen van de radar verdwijnt. Het scherm is kleiner, de bediening met knopjes, en kaarten van buiten Europa moet je extra aankopen. De stevige verpakking kan tegen een stootje. Met de SOS-knop is er altijd hulp op komst: via een satellietverbinding krijgt de dichtstbijzijnde hulppost je coördinaten. ‘Als optie kan je met een abonnement van enkele euro’s per maand ook sms-berichten versturen via een satellietverbinding. Als je maanden van huis bent, kan het deugd doen contact te houden met het thuisfront.’

Surprise Me
De Mio Discover Plus is het eenvoudigst in gebruik en een prima instapmodel met touchscreen. Maar het toestel bevat alleen kaarten van Europa of zelfs West-Europa of Europa, naargelang de versie die je koopt. Je kan geen extra kaarten aankopen. ‘Maar de bediening wijst zichzelf uit zodat elke beginner er snel mee op pad kan. Met de ‘Surprise Me’-knop stippelt het toestel een verrassende wandeling uit van een door jou gekozen afstand.’

De SatMap Active 12, ten slotte, is niet het favoriete toestel van Wim. ‘Vooral omdat het kaartmateriaal heel ruw is. Je krijgt een statische foto van een kaart te zien. Je kan wel in- en uitzoomen, maar de kaart geeft geen extra details zoals straatnamen prijs.’ Een voordeel is dat je naast de oplaadbare batterij ook AA-batterijen kan gebruiken. Handig als je geen oplaadpunt in de buurt hebt.’

www.gps-4all.be
 

1

3 belangrijke vragen

Wat voor een wandelaar ben jij?
Dat is de eerste vraag die je je moet stellen als je een wandel-gps wil kopen. Ben je soms dagen onderweg? Kies dan een toestel met een lange batterijduur. Vaak is dat zonder energievretend touchscreen. Check de kwaliteit van de bijgeleverde kaarten en of de kaarten van jouw favoriete wandelbestemmingen bijgeleverd worden. Is het beeldscherm groot genoeg? Geraak je snel wijs uit de bediening? Probeer het toestel een dagje uit als dat kan.
Nog een tip van Wim: Het Duitse FreiZeit stelt veel goed en gratis kaartmateriaal voor Garmin ter beschikking. Te downloaden via: www.freizeitkarte-osm.de.

Touchscreen of knopjes?
‘Een gps-toestel met touchscreen is misschien gemakkelijker te bedienen en te lezen, maar het is niet onder elke omstandigheid even handig’, zegt Wim. ‘Als je toestel tijdens het wandelen of klimmen schokt, kan het beeld verspringen. Ook als er regendruppels op vallen. En wat doe je in de winter, als je handschoenen draagt? Dan zijn knopjes gemakkelijker te bedienen. Een touchscreen verbruikt ook relatief veel energie, dus je batterij zal het minder lang volhouden.’

Gps op je smartphone?
Je kan je smartphone als navigatietoestel gebruiken, maar vergeet dan geen powerbank op je wandeling. Want je maakt ook foto’s, je surft, stuurt berichtjes, controleert je mails, en al snel is je batterij leeg. De meest populaire navigatieapps? Komoot lijkt de meest complete te zijn. Met Wandelknooppunt stippel je heel snel een route uit langs alle wandelknooppunten in Vlaanderen. Maps.me stelt alle kaarten van de wereld offline ter beschikking. Andere prima en gratis apps zijn onder meer zijn Outdooractive, Alltrails, WikiLoc en GPX Viewer.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!