De geschiedenis: van Trente: van kerks gekibbel tot werelds geweten

Een beetje Italiaanse stad pakt van oudsher uit met haar architectuur. Al was het maar om de buren het nakijken te geven. In Trente, hoofdstad van Trentino is dat niet anders. Heb je even genoeg van de bergen of zit het weer eens niet mee, kies er dan voor het kasteel van Buonconsiglio en het wetenschapsmuseum MUSE van de hand van sterarchitect Renzo Piano.

Tekst en foto’s: Chris Van Minnebruggen

4

In de kerkelijke geschiedenis galmt het Concilie van Trente nog altijd na als de echo van een gigantische klok. Het kwam er nadat Maarten Luther de katholieke kerk flink tegen de schenen had geschopt. Als tegenreactie moest dat concilie de violen weer gelijk stemmen. De keuze viel op Trente en niet op Rome: zo moesten katholieken en protestanten elkaar alvast fysiek tegemoet komen. Alles bij elkaar duurde dat concilie achttien jaar! Met tussenpozen, want de praatbarak liep als een processie van Echternach.

De prinsbisschop van Trente had er als gastheer de handen mee vol. Hij hield residentie in wat vandaag het kasteel van Buonconsiglio heet. Aan dat belangrijkste kasteel van de regio is honderden jaren gebouwd, verbouwd, uitgebreid en gerestaureerd. Het begon als versterkte burcht in de 13de eeuw. Tijdens de renaissance kwam er eerst een Venetiaanse loggia bij, later nog een toren met magnifieke fresco’s en een barokke vleugel. Allemaal bisschoppelijk werk dat je vanuit de tuin gratis kan bekijken. Binnen huist een grote historische kunstcollectie, van archeologie over fotografie tot beeldende kunst en majolica. Hoe het is afgelopen met dat concilie? De Roomse kerk kreeg haar zin, voor de protestanten vielen wat kruimels van de tafel. Precies daarom wordt de uitkomst van het concilie beschouwd als de start van de contrareformatie.

Het wetenschapsmuseum MUSE is van een heel ander kaliber. Aan het zeer hedendaagse gebouw is vijf jaar gewerkt onder leiding van architect Renzo Piano. De man geniet wereldfaam, wat niet betekent dat hij maar wat kon freewheelen. Het gebouw moest zo duurzaam mogelijk zijn, zowel in de toepassing van materialen als het efficiënte gebruik van energie en water. Daar kwam nog bij dat het museum moest passen in een nieuwe wijk, ingeplant in een voormalig brownfield. Wie er vandaag rondloopt, kan zich niet voorstellen dat tussen de groengevels en vijvers met lelies, de kleurrijke libellen en vlinders ooit de rotzooi van een bandenfabriek achterbleef. Piano tekende een glazen museum met de contouren van een berglandschap.

Binnen krijg je een uitgebreide inkijk in de ecosystemen van hoog tot laag. Van je hand uitsteken naar smeltend gletsjerijs tot het bestuderen van dinoskeletten uit de ondergrond. Met veel aandacht voor Moeder Aarde en de gevolgen van de klimaatverandering, zeker in ontwikkelingslanden, doet het een beroep op ieders geweten. Met spelletjes en labs waar kinderen onder begeleiding kunnen experimenteren, tekenen en 3D-printen stak het nog jonge MUSE en passant al een onderscheiding als kindvriendelijk belevingsmuseum van Unicef op zak.

Info: www.buonconsiglio.it en www.muse.it

Wil je graag meer lezen over Trentino, deze boeiende Italiaanse grensstreek?  Je vindt het volledige artikel in Pasar Wandelen van augustus 2023. 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!