Wijngaard-wandeling in Parijs

3 minuten leestijd

Zelfs doorgewinterde Parijsreizigers kijken verbaasd op als ze horen dat de lichtstad ooit de belangrijkste wijnhoofdstad was van de wereld. In de negentiende eeuw waren de wijngaarden van Parijs en het Île de France zelfs groter dan de beroemde regio’s Bourgogne en Bordeaux . Helaas, door de grote urbanisatie van de stad moesten de wijngaarden wijken en verdwenen talloze sporen van wijnbouw in Parijs.

reportage
  • Wandelen

En toch... zijn er nog vijf wijngaarden in het centrum van Parijs.  De meest bekende is Le Clos Montmartre, op enkele meters van de Sacré Coeur.

Het handelscentrum van de wijn lag in Bercy Village in het oosten van Parijs. In 1869 werd op deze plaats een terrein van bijna vijftig hectare vrijgemaakt voor de bouw van pakhuizen om wijn en andere dranken op te slaan en te verhandelen. De ligging langs de Seine vormde een directe verbinding met Bourgogne, Champagne en Beaujolais . De wijnen uit deze regio’s waren toendertijd populair bij de vele bars, restaurants en danszalen van het mondaine Parijs. Vooral in de herbergen aan de rand van de stad, les guinguettes, vloeide de wijn rijkelijk.

Later, halverwege de negentiende eeuw, leerden de Parijzenaren de wijnen kennen uit het zuiden van Frankrijk. De wijnhandel van Bercy was op dat moment de belangrijkste markt voor wijn in heel de wereld. De opslagplaatsen deden dienst tot in jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. Meer dan een eeuw lang kochten handelaars, de négociants-éléveurs, vaten wijn bij wijnboeren over heel Frankrijk. De handelaars zorgden zelf voor de opvoeding van wijn. Zij mengden wijn, lieten de wijn rijpen in vaten, stonden in voor het bottelen en hadden een monopolie op de export en wijnhandel.

Vanaf de jaren zeventig veranderde de wijnwereld. Wijnen uit andere landen veroverden de harten van wijnliefhebbers en wijnboeren begonnen hun wijn zelf te bottelen en te verhandelen. Dat had een grote invloed op de wijnactiviteiten in Bercy. Beetje bij beetje doofde de ooit zo succesvolle handel in Bercy uit en kwamen de opslagplaatsen leeg te staan. Tegenwoordig zijn de wijnopslagplaatsen van Bercy omgevormd tot een van de meest originele sites in het oosten van Parijs. De 46 pakhuizen werden knap gerestaureerd en zijn nu bevolkt met boetiekjes, restaurants en galerijen . Dat zorgt voor een grote aantrekkingskracht.

Er is dan ook veel te beleven op de oude wijnsite. Overal zie je nog sporen van wijnactiviteiten zoals in Cours Saint Emilion waar je wandelt over de treinsporen waarmee de vaten vervoerd werden. Maar er is meer. De Parijse overheid heeft meer en meer aandacht voor de cultuur van wijn. Je kan zelfs heel je bezoek plannen in het teken van de wijn. Het eerste weekend van oktober organiseert de stad wijnfeesten en in het volle centrum van Parijs is een Urban Winery actief. Wijn produceren in het centrum van de stad, het blijft uniek. Aan de voet van de Eifeltoren kan je in de vroegere krijtgrotten en de resten van een abdij het Parijse wijnmuseum bezoeken en in elk van de twintig arrondissementen vind je goede wijnbars en wijnrestaurants. De Bar à Vin is een waar instituut in Parijs. Veel redenen om een wijnweekendje Parijs te plannen.

Lees de volledige reportage in het decembernummer 2022 van Pasar Wandelen.

Wandelen van wijngaard naar wijngaard
Deze wandeling begint in Cour Saint Emilion, langs de wijngaard van Bercy tot de wijngaard van Le Jardin des Plantes.

Download de route hier

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer