Wijngaard-wandeling in Parijs

Zelfs doorgewinterde Parijsreizigers kijken verbaasd op als ze horen dat de lichtstad ooit de belangrijkste wijnhoofdstad was van de wereld. In de negentiende eeuw waren de wijngaarden van Parijs en het Île de France zelfs groter dan de beroemde regio’s Bourgogne en Bordeaux . Helaas, door de grote urbanisatie van de stad moesten de wijngaarden wijken en verdwenen talloze sporen van wijnbouw in Parijs.

1

En toch... zijn er nog vijf wijngaarden in het centrum van Parijs.  De meest bekende is Le Clos Montmartre, op enkele meters van de Sacré Coeur.

Het handelscentrum van de wijn lag in Bercy Village in het oosten van Parijs. In 1869 werd op deze plaats een terrein van bijna vijftig hectare vrijgemaakt voor de bouw van pakhuizen om wijn en andere dranken op te slaan en te verhandelen. De ligging langs de Seine vormde een directe verbinding met Bourgogne, Champagne en Beaujolais . De wijnen uit deze regio’s waren toendertijd populair bij de vele bars, restaurants en danszalen van het mondaine Parijs. Vooral in de herbergen aan de rand van de stad, les guinguettes, vloeide de wijn rijkelijk.

Later, halverwege de negentiende eeuw, leerden de Parijzenaren de wijnen kennen uit het zuiden van Frankrijk. De wijnhandel van Bercy was op dat moment de belangrijkste markt voor wijn in heel de wereld. De opslagplaatsen deden dienst tot in jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. Meer dan een eeuw lang kochten handelaars, de négociants-éléveurs, vaten wijn bij wijnboeren over heel Frankrijk. De handelaars zorgden zelf voor de opvoeding van wijn. Zij mengden wijn, lieten de wijn rijpen in vaten, stonden in voor het bottelen en hadden een monopolie op de export en wijnhandel.

Vanaf de jaren zeventig veranderde de wijnwereld. Wijnen uit andere landen veroverden de harten van wijnliefhebbers en wijnboeren begonnen hun wijn zelf te bottelen en te verhandelen. Dat had een grote invloed op de wijnactiviteiten in Bercy. Beetje bij beetje doofde de ooit zo succesvolle handel in Bercy uit en kwamen de opslagplaatsen leeg te staan. Tegenwoordig zijn de wijnopslagplaatsen van Bercy omgevormd tot een van de meest originele sites in het oosten van Parijs. De 46 pakhuizen werden knap gerestaureerd en zijn nu bevolkt met boetiekjes, restaurants en galerijen . Dat zorgt voor een grote aantrekkingskracht.

Er is dan ook veel te beleven op de oude wijnsite. Overal zie je nog sporen van wijnactiviteiten zoals in Cours Saint Emilion waar je wandelt over de treinsporen waarmee de vaten vervoerd werden. Maar er is meer. De Parijse overheid heeft meer en meer aandacht voor de cultuur van wijn. Je kan zelfs heel je bezoek plannen in het teken van de wijn. Het eerste weekend van oktober organiseert de stad wijnfeesten en in het volle centrum van Parijs is een Urban Winery actief. Wijn produceren in het centrum van de stad, het blijft uniek. Aan de voet van de Eifeltoren kan je in de vroegere krijtgrotten en de resten van een abdij het Parijse wijnmuseum bezoeken en in elk van de twintig arrondissementen vind je goede wijnbars en wijnrestaurants. De Bar à Vin is een waar instituut in Parijs. Veel redenen om een wijnweekendje Parijs te plannen.

Lees de volledige reportage in het decembernummer 2022 van Pasar Wandelen.

Wandelen van wijngaard naar wijngaard
Deze wandeling begint in Cour Saint Emilion, langs de wijngaard van Bercy tot de wijngaard van Le Jardin des Plantes.

Download de route hier

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!