3x de natuur beleven in je buurt

Joeri Cortens werkt als educatief medewerker bij Natuurpunt en heeft zonet zijn eerste boek uit.

In De Natuur in trekt hij elke maand naar een ander stukje België om er samen met zijn gezin op verkenning te gaan. Voor elke bestemming maakte hij ook een checklist met dingen die je kan doen om de natuur op een speelse manier te beleven en te bestuderen. We vroegen hem naar tips om de natuur in eigen buurt te ontdekken.

  1. Maak een onderwaterkijker. Zoek een buis en span er een stukje doorzichtige plasticfolie over. Steek de buis in het water en je ziet het onderwaterleven voor je ogen.
  2. Wandel in de avondschemering om de nachtegaal en de houtsnip te horen. De glasheldere tonen en tierlantijntjes van de nachtegaal kan je horen op plaatsen met ruige struiken, zoals brandnetels, maar ook in een valleigebied of de duinen. De houtsnip (met hangbuik en lange snavel) vliegt rond in bosachtig gebied en maakt een niesgeluid gevolgd door een knor.
  3. Ga in een grasland op zoek naar reukgras en proef hoe het smaakt naar kaneel. Dit was het gras dat vroeger de typische geur gaf aan hooi. Tegenwoordig wordt het niet meer gezaaid omdat het minder snel groeit dan andere grassoorten.

De natuur in. Een jaar vol ontdekkingen, belevenissen en inzichten - € 25,99 -  uitgegeven bij Lannoo.