Al gehoord van de Makegemse bossen?

Deze week gaat Bart samen met een goede vriendin op stap in de regio rond Munte, een van de uitlopers van de Vlaamse Ardennen.

‘De Makegemse bossen? Daar had ik nog nooit van gehoord, tot een vriendin voorstelde om er een keertje te gaan wandelen.

We parkeren onze auto aan de kerk van Munte, een typisch Vlaams dorpje, zo eentje waar de kerk nog in het midden staat. Na een paar honderd meter duiken we een smalle veldwegel in en zetten we koers richting het Heilig-Geestgoed, één van de bosgebieden die samen met nog een paar andere bossen de befaamde Makegemse Bossen vormt. We komen voorbij een bunker uit de Tweede Wereldoorlog en botsen bij de ingang van het bos op één van de Merelbekkers, de hoofdrolspelers in een aantal kindvriendelijke wandelingen die in het gebied werden uitgezet.

Een statige dreef leidt ons diep het bos in. Dan lopen we langs enkele oude hoeves en bunkers richting het Bruinbos. Daar worden de vlonderpadliefhebbers op hun wenken bediend: een houten pad van een paar honderd meter lang brengt je langs een paar poeltjes waar de kamsalamander zich zou ophouden. Salamanders spotten we niet, wel een paar eekhoorns en zelfs een reetje dat zich diep in het bos heeft verstopt. Via het Nerenbos trekken we verder richting Bottelare en het Gentbos, langs rustige veldwegen en een kerkwegel dwars door een veld. Ook in dat bos komen kinderen aan hun trekken met de podcast Het Gentbos in gevaar.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bart Van Belle (@bvanbelle)

 

Het Gentbos is een relatief klein bosgebiedje, midden in moerasgebied. Stevige, waterdichte schoenen heb je hier echt wel nodig! Aan de rand van dit bos ligt wéér een mooi vlonderpad… dat je even later weer met je voeten in de drassige ondergrond achterlaat. Langs het kasteel van Bottelare lopen we vervolgens opnieuw het bos uit en zetten we koers richting Bottelare Dorp.

Een smalle kerkwegel leidt ons naar… de opvallende Sint-Annakerk van Bottelare. Schuin tegenover over de kerk lonkt wandel- en fietscafé het Ketske. Het café blijkt over een uitgebreide (bier)kaart te beschikken, maar is jammer genoeg net gesloten. Volgende keer beter, dan maar.

We lopen Bottelare weer uit door de velden en zien in de verte de kerk van Munte opnieuw opdoemen. Bij het binnenlopen van Munte passeren we nog Kasteel Ter Zinkt, een middeleeuws waterslot dat enkel langs de buitenkant te bezichtigen valt. Is dat erg? Helemaal niet: deze route is en blijft een absolute topwandeling in de uitlopers van de Vlaamse Ardennen.’

De route is niet bewegwijzerd. Bekijk de route op Route You.

Nog meer wandelen?

Als je na 15 kilometer wandelplezier nog meer kilometers wil wandelen, kan je deze route combineren met de Asselkouterroute, die ook aan de kerk van Munte passeert en enkel het laatste stukje overlapt met de route. De Asselkouter brengt je langs nog meer bunkers en het charmante dorpje Baaigem.

De corona-tijd deed de wandelmicrobe bij Pasar-journalist Bart Van Belle alleen maar sterker worden. Sindsdien trekt hij er regelmatig op uit voor dagtochten van 20 kilometer of meer. Volg zijn wandelavonturen via zijn Instagram-account.