Duurzaam op weg in je vrije tijd

De campagne 30 Dagen Minder Wagen van Netwerk Duurzame Mobiliteit wil zoveel mogelijk Vlamingen dertig dagen lang laten proeven van alternatieven voor hun eigen auto. En waar beter beginnen dan in je vrije tijd?  

Recreatief verkeer is het belangrijkste verplaatsingsmotief, zowel naar aantal verplaatsingen als naar kilometers. Dat is de opvallende conclusie uit het Onderzoek Verplaatsingsgedrag door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Dit recreatief verkeer zal nog aan belang winnen volgens toekomstprognoses uit binnen- en buitenland. 

Acties rond duurzaam verplaatsen leggen veelal de focus op woon-werkverkeer, maar ook in de recreatieve verplaatsingen blijft de auto dominant. Dat het mobiliteitsbeleid zich nagenoeg uitsluitend op dat woon-werkverkeer richt, stipt ook professor mobiliteit Dirk Lauwers aan in zijn opinie in De Standaard (DS 2 mei). 

Net daar liggen heel wat kansen voor het grijpen, zowel voor deelnemers als voor aanbieders. Groene verplaatsingen vormen een essentieel onderdeel van een duurzaam vrijetijdsaanbod. Een dergelijke benadering van vrijetijdsbeleving leidt rechtstreeks naar meer levenskwaliteit, met minder mobiliteitsdruk en minder tijdsdruk. 

Vrije tijd draait rond zich vrij voelen. We zoeken met zijn allen naar ontspanning en rust in de luttele tijd die we daar meestal maar voor hebben. Tegelijk overheerst daarbij maar al te vaak het efficiëntiedenken. Zo springen we snel in de auto om toch maar het maximum uit onze vrije tijd te halen. Slotsom: we gaan voorbij aan de uiteindelijke doelstelling.  

Wat als… de onthaasting start zodra je de deur uitstapt? Maak van de verplaatsing een beleving: van die kilometers naar je hobby tot de uitstap naar pretpark of festival. Het openbaar vervoer of de fiets wordt zo misschien wél een aantrekkelijke optie. 

De recreatieve sector dient dan ook een voorbeeldrol op zich te nemen. Het uitwerken door toeristische attracties en evenementenorganisatoren van een mobiliteitsplan met verschillende alternatieven is de eerste stap naar gedragsverandering.  

Deze principes zitten terecht vervat in de visie rond Reizen naar Morgen van Toerisme Vlaanderen. 

Als recreant herontdekten we tijdens corona massaal het dicht bij toerisme. Laten we dit verder koesteren. Wandelen, fietsen, activiteiten dicht bij huis: ze combineren respect voor de natuur met een heilzaam effect voor het welzijn.  

Doe een wandeling of fietstocht in de buurt, ga eens op stap met de trein … Je vindt zeker en vast inspiratie in het Pasar aanbod.  

Ontspanning en duurzaamheid kunnen hand in hand gaan en zullen dat ook moeten om een toekomst te geven aan vrije tijd.  

Laat die wagen dus gerust staan tijdens de maand juni.  Experimenteer mee in je vrije tijd en daarbuiten! Schrijf je in op www.30dagenminderwagen.be en help duurzaamheid op weg.