Iron Curtain Trail verkozen tot Fietsroute van het Jaar 2021

2 minuten leestijd

Het ongeveer 400 kilometer lange traject van de IJzeren Gordijnroute van Gmünd in Oostenrijk naar Bratislava is tijdens de online editie van de "Fiets en Wandelbeurs" uitgeroepen tot "Fietsroute van het Jaar 2021".

actua
  • Fietsen

Ieder jaar gaat een jury van de Fiets en Wandelbeurs op zoek naar de beste fietsroute van Europa. Deze routes zijn onlangs voltooid of vernieuwd. Dit jaar waren de genomineerden de Zuiderzeeroute, de Kustroute, de Oranjeroute van Apeldoorn naar Moers in Duitsland en een deel van de Iron Curtain Trail. Die laatste werd tot winnaar uitgeroepen. 

"Een veelzijdige route die door een gevarieerd landschap van natuurreservaten loopt en lieflijke steden en dorpen doorkruist", aldus de jury in de toelichting van haar beoordeling. "In deze idyllische omgeving is het moeilijk zich voor te stellen dat hekken en wachttorens het tot 1989 onmogelijk maakten om de grens over te steken," aldus juryvoorzitter Bert Sitters.

De Iron Curtain Trail, Eurovelo 13, is in totaal meer dan tienduizend kilometer lang en start bij de Barentszzee en eindigt bij de Zwarte Zee. De fietsroute volgt de voormalige kloof die voorheen Europa verdeelde. Het Oostenrijks-Tsjechische-Slowaakse deel is bijna 400 kilometer lang. Dit traject begint in Gmünd in het Oostenrijkse Waldviertel en voert door de schitterende wijnregio van Tsjechië naar de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Fascinerend zijn de prachtige natuurparken, die ontstonden doordat er geen menselijke activiteit was. De route gaat langs pittoreske stadjes, romantische chateaus, UNESCO Werelderfgoed en door een glooiend landschap met wijngaarden.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer