Uit de bol voor Botero

1 minuut leestijd

De wereldberoemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero schildert geen bolle, opgezwollen mensen en dieren, maar onderzoekt hun lichaamsvormen. Hoe dat precies zit, ontdek je op de eerste grote retrospectieve van zijn werk in ons land.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Fernando Botero (°1932) blijft op hoge leeftijd actief als schilder en beeldhouwer. Toch dacht hij twintig jaar geleden al aan zijn nalatenschap. Zijn stad Medellín kreeg zijn persoonlijke kunstcollectie cadeau, op voorwaarde dat ze gratis te bezichtigen zou zijn. Zijn eigen werk krijgt in het museum gezelschap van Europese moderne kunstenaars die Botero bewonderde. Ook op de grote retrospectieve in Mons wordt Botero geconfronteerd met andere kunstenaars. Het BAM diept werken op uit de eigen, weinig bekende collectie en rangschikt ze thematisch: stillevens, naakten, genrestukken…

De centrale vraag op Voorbij de vormen: hoe ontwikkelde Botero een hoogstpersoonlijke beeldtaal die toch universeel toegankelijk is? Hoe kan hij eigenzinnig en toch onweerstaanbaar zijn? Zijn bolle figuren stralen een naïeve, komische sfeer uit, maar duiken in zijn latere werk op in taferelen die wreedheden aan de kaak stellen, zoals de martelingen in de Abu Ghraibgevangenis en het drugsgeweld in Colombia. En, opvallend, Botero’s figuren lachen nooit, zelfs niet als ze uit de bol gaan op een feestje.

BAM Mons, Rue Neuve 8, Mons, www.bam.mons.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer