Vier het voorjaar

Ontluikend groen? Check! Kwinkelerende vogels? Check! Bezige bijen? Check! Op deze vijf korte, middellange en lange wandelingen wordt aan al deze lentevoorwaarden voldaan. Dus hijs jezelf in die korte broek, strik de veters en ga ten volle voor een flinke portie voorjaarskriebels.

5 kilometer

Laat je niet vangen door de afstand, want dit lusje is geen stroll in the park. De Ardennen staan namelijk niet bekend om hun vlakke parcoursen, en dat is ook voor deze route zeker niet anders. Maar terwijl de hoogtemeters oplopen, ontwaar je het imposante kasteel van Reinhardstein. Tegen de zomer moet je je best doen om nog een glimp op te vangen van dit koninklijke bouwwerk, maar in de lente is het gebladerte nog niet dik genoeg om Reinhardstein te omhullen. Geniet van dit volledig onverharde traject door dichte bossen en langs de kabbelende Warche.

  • Wandeling: Het panorama van de Warche (plezierwandeling 8)
  • Start: Stuwdam van Robertville, Rue du Barrage, Waimes
  • Te volgen via blauwe rechthoek met logo meiklokje

10 kilometer

Een knalblauwe voorjaarsdag in ‘t verschiet? Dan wenkt het zeetje. In De Panne biedt de Westhoekwandelroute het beste van drie werelden: bos, duinen en zee. In de zomermaanden wordt deze wandeltocht druk belopen, al is het dan ferm zweten in het mulle zand. Frissere temperaturen in april of mei geven minder kans op okselvijvers én meer kans op een tête-à-tête met één van de grazers op de route. Neem onderweg je tijd om van een ijsje te smullen langs onze Belgische kust, en die zomer is opeens niet zo heel ver meer …

  • Wandeling: Westhoekwandelroute
  • Start: bezoekerscentrum Duinpanne, Olmendreef 2, De Panne
  • Te volgen via zeshoekige bordjes

15 kilometer

Een XL-vlonderpad én de mogelijkheid om een eerste terraske te kunnen doen? De uitstippelaars bij Pasar verwennen ons met een wandeling als deze, waarin fijne weggetjes meerdere bosgebieden vlotjes aan elkaar schakelen. Omdat deze in het voorjaar nog wat drassig kunnen liggen, voorzie je best goed schoeisel dat wat modder aankan. Maak je klaar voor een toproute langs enkele verborgen plekjes in Oost-Vlaanderen!

20 kilometer

Voor een staycation in Galmaarden mocht het al eens wat meer zijn. En zo geschiedde: een fikse dagstapper die de hoogtemeters niet schuwt. Deze zelfgemaakte knooppuntenroute combineert de blauwe Mark met het witte daslook en de paarse hyacinten in het Raspaille- en Kluysbos en belooft je ferme panorama’s en dito koebeesten op je pad. Een pittige, maar o zo prettige (lente)dagbesteding!

  • Wandeling: De 20 van Galmaarden
  • Start: marktplein van Galmaarden
  • Te volgen via wandelknooppunten: 6 - 60 - 61 - 66 - 25 - 67 - 68 - 617 - 618 - 30 - 27 - 11 - 29 - 33 - 32 - 619 - 616 - 615 - 614 - 613 - 621 - 622 - 611 - 610 - 607 – 6

+20 kilometer

Wat gebeurt er ook in het voorjaar? Trainen voor de Dodentocht natuurlijk! Aan al deze moedige madammen en meneren presenteer ik graag de Wandelwalhalla Challenge. En een uitdaging mag je het zeker noemen! Niet alleen door de afstand, maar eveneens door het heuvelachtige parcours dat je leidt door La Houppe, het Pottelbergbos, Ellezelles en het Muziekbos. Omdat deze tocht in ruil de nodige vergezichten biedt, is ‘m moeilijk te versmaden. Tenzij je niet durft natuurlijk?

 

Lus De Ridder, auteur en blogster, wandelt liefst van al door de natuur en dicht bij huis. Lus schreef De kleine wandelgids 1 & 2 en inspireert graag met haar instagramaccount staycation.belgium