Wandeltips voor (hoog)zwangere vrouwen

Zoals eerder verteld verwacht ik mijn eerste kindje deze zomer. De voorgenomen marathon zal dus niet voor 2024 zijn, maar blijven bewegen is gezond, en voor mij broodnodig als uitlaatklep. Al is het een beetje zoeken naar wat kan en mag met die almaar dikker wordende buik. Ik legde mijn oor te luister bij de sportieve (bijna-)moeders achter de instagramaccounts @wandel.plezier en @wandel.lust en kwam tot deze zeven tips voor (hoog)zwangere vrouwen.

1. Wandeloutfit

Draag wat comfortabel zit rond je bolle buik. Een legging kan bijvoorbeeld een goed idee zijn, maar evengoed biedt je trouwe zwangerschapsbroek soelaas. Omdat je lichaam sneller opwarmt, kleed je je best in laagjes. Zo kan je iets uitspelen als het zweet je uitbreekt. Zorg daarbovenop voor een stevig en liefst hoog paar wandelschoenen om je te helpen je (verminderde) evenwicht te behouden.

2. Afstand en hoogtemeters

Vertrouw voor beide op jezelf: voel zelf aan wat je kan, zonder pijn te lijden. En weet dat de ene dag de andere niet is: soms kan je gemakkelijk tien of meer kilometer aan, op andere momenten is een tochtje tot aan de supermarkt al zwaar genoeg. Stippel je zelf routes uit, kijk dan of je die eventueel kan inkorten onderweg. De wandelknooppunten zijn hiervoor een handig instrument: je kan altijd lusjes toevoegen of weglaten en zo de route aanpassen aan wat jij op dat moment aankunt.

Belangrijk is ook om voldoende rustpauzes in te lassen. Twijfel je aan je kunnen, verkies dan vlakke routes op goed bewandelbare paden (zie ook tip 4).

3. Tempo

Hecht geen belang aan je vroegere tempo’s. In het beste geval behoud je je snelheid, maar je zal toch eerder wat trager moeten wandelen om het comfortabel te houden. Voel je een pijnscheut in je buik of rug, zet dan kleinere stappen.

4. Ondergrond

Hou rekening met het soort paden waaruit een route bestaat. Een uurtje kuieren op het jaagpad gaat ongetwijfeld vlotter dan een half uur ploeteren door het mulle zand. Als zwangere voel je dit verschil veel meer. Via de wandelknooppuntenapp of -website kan je checken of een weg verhard (volle lijn) of onverhard (stippellijn) is.

5. Toilet

Plan je een wandeling, zoek dan op voorhand of er een openbaar toilet of horeca op je wandelpad ligt. Of zorg tenminste voor een pakje zakdoekjes en een flesje in je rugzak, zodat je je blaas kan ledigen achter een boom of struik. Een plastuit kan helpen om alles netjes op te vangen. Hurken zal niet meer zo vlot gaan, maar als de nood het hoogst is …

6. Accessoires

De trouwe lezers van mijn blog weten dat ik een wandelstokkenadept ben. Kwamen deze twee rechthouders vóór de zwangerschap vooral van pas bij het stijgen of dalen, dan helpen ze nu meer dan ooit. Je evenwicht wordt er immers niet beter op, en dus neemt je zelfvertrouwen af. Bovendien maakt de portie modder die de laatste maanden de paden siert het er niet beter op. In alle geval: wandelstokken zijn (voor even) je beste vriend!

7. Eten en drinken

Eigenlijk geldt deze tip altijd en voor iedereen, maar toch geef ik ‘m nu speciaal nog eens mee: zorg voor voldoende spijs en drank als je langere tijd op pad bent. Je zal merken dat je sneller honger krijgt dan vroeger en dat je mond droger aanvoelt. Niets wat een lekkere koek of een fris watertje niet kan verhelpen!

Conclusie: luister vooral naar jezelf, maar weet dat blijven wandelen - zonder pijnklachten - ferm deugd kan doen, ook voor het herstel na de zwangerschap.

Lus De Ridder, auteur en blogster, wandelt liefst van al door de natuur en dicht bij huis. Lus schreef De kleine wandelgids 1 & 2 en inspireert graag met haar instagramaccount staycation.belgium