Gravelbiken in Oostenrijk – Fietsen door de Alpenpracht

© Österreich Werbung/Skyline Medien GmbH (Christoph Perkles)

Gravelbiken is een fietstrend die overal aan populariteit wint. Ook in Oostenrijk en de talrijke deelstaten vind je meer en meer fietsroutes die gericht zijn op een gezonde afwisseling tussen aangelegde wegen en bospaadjes, maar ook tussen actief en ontspannen fietsen. Gravelbiken wordt zo een fijne manier om mooie en verborgen plekjes in Oostenrijk te ontdekken waar je met een gewone fiets misschien niet zou geraken.

Aan Belgen kan je gravelbiken nog het best uitleggen aan de hand van cyclocross: zet bredere banden met meer grip op een frame van een racefiets en je bent klaar om aan een offroad-avontuur te beginnen. Al is dit een beetje simplistisch voorgesteld. Gravelbikes hebben een comfortabelere rijhouding dan racefietsen. Deze stabielere positie op de fiets maakt lange afstanden en meerdaagse ritten aangenamer. Tegelijkertijd zorgt de efficiënte aandrijving en het aerodynamisch ontwerp van een gravelbike ervoor dat je vlotter op verharde wegen kan rijden in vergelijking met een mountainbike. Met een gravelbike hoef je niet te kiezen en kan je alle kanten op, zowel op verharde als onverharde wegen. Het maakt van de gravelbike niet alleen een trend in België, maar ook op vele toeristische bestemmingen.

© Österreich Werbung/Skyline Medien GmbH (Christoph Perkles)

Als je fiets kon kiezen…

Oostenrijk biedt met zijn hoge bergen, dichte bossen en heldere meren een prachtige achtergrond voor gravelbikers die van de natuur houden. Het land heeft in de loop der jaren een indrukwekkend netwerk aan gravelroutes ontwikkeld, geschikt voor fietsers van alle niveaus. Er bestaat zelfs een nationale route, Gravel Austria, die de negen deelstaten doorkruist. Goed voor zo’n 3.000 kilometer en bijna 50.000 hoogtemeters. Vlak is het Alpenland alleszins niet.

Gravel Austria © Nadine Gräske Grafikdesign

Al kies je even snel voor een korte dagtrip als voor een meerdaags parcours van ettelijke kilometers. Tirol en Vorarlberg, de bergachtige regio’s in het westen van Oostenrijk, leggen iets pittigere klimmen op je pad. Karinthië en Stiermarken, de groene longen in het zuiden, profileren zich als de nieuwe gravelbike-hotspots langs het water. Het centrale SalzburgerLand, met regio’s als Oberpinzgau en fietshoofstad Saalbach Hinterglemm, breidt het aanbod aan offroadpaden gevoelig uit. Ze leiden je van glinsterende meren en weides vol Alpenbloemen tot grillige gletsjers.

Via deze link vind je alvast meer informatie en praktische ideeën om aan de uitwerking van jouw volgende fietsvakantie (met gravelbike) te beginnen.

© Österreich Werbung/Skyline Medien GmbH (Christoph Perkles)

Herfstpracht op twee wielen

Gravelbiken is niet alleen voor de hardcore fietsers met een berg aan ervaring. Het is een sport die openstaat voor iedereen. Het is een geweldige manier om quality time door te brengen met het hele gezin of onder een groepje vrienden. Om gravelbiken te testen, vertrokken twee vrienden naar Oostenrijk. De herfst bood het perfecte decor voor dit avontuur. De kleuren, de geuren en de geluiden van de natuur vulden hun zintuigen en lieten een blijvende indruk achter. Elke kilometer bracht nieuwe verrassingen en momenten van verwondering.

Het maakte niet uit dat Florian en Marco niet zoveel fietservaring hadden. Ze hadden zelfs geen eigen gravelfiets, al ontleen je die in Oostenrijk eenvoudig op vele locaties. Deze trip ging niet om snelheid of prestaties, maar om het gevoel van vrijheid dat gravelbiken met zich meebrengt. Het bood kansen om offroad te gaan, onontdekte paden te verkennen en te genieten van de natuur in haar volle glorie.

© Österreich Werbung/Skyline Medien GmbH (Christoph Perkles)

Veilige routes en hartelijke pauzes

De reis begon in Salzburg en gleed voorbij langs de schilderachtige Salzach-rivier. De herfstzon brak door de bomen en wierp een zachte gloed over het pad. Florian en Marco volgden het rustig stromende water en lieten de herfstpracht op zich inwerken. Na een tijdje verlieten ze de verharde wegen en sloegen ze af naar onverharde paden. De eerste klimmetjes doemden op. Ze waren best uitdagend, maar het spectaculaire uitzicht over Postalm, het grootste alpenweidegebied van Oostenrijk, maakt veel goed.

Halverwege hun tweedaagse tocht stopten de fietsende avonturiers bij een traditionele Oostenrijkse herberg. Hier genoten ze van romige boter, almkaas, honing en marmelade terwijl ze verhalen deelden met de waard en genoten van de warmte op hun snoet. ’s Anderendaags bracht de opkomende herfstzon niet alleen kleur aan de bomen, maar ook aan het ganse fietsavontuur. Daarnaast bood de herfstperiode mildere temperaturen en een lager aantal toeristen, waardoor ze nog beter van de rust en de stilte konden genieten. Samen met de Oostenrijkers genoten de twee vrienden van Kasnocken, wildgoulash en lokale wijnen tijdens het Bauernherbst festival in Dürrnberg.

Terugkijkend op hun reis beseften Florian en Marco dat gravelbiken niet alleen een manier was om Oostenrijk te verkennen, maar ook een manier om hun onderlinge band te versterken. Het was een herinnering aan de schoonheid van de herfst, de kracht van vriendschap en de onvergetelijke ervaring van gravelbiken in Oostenrijk.

© Österreich Werbung/Skyline Medien GmbH (Christoph Perkles)