
5x lente in actie
De fruitvalleien in Haspengouw staan in bloei, de heidegebieden schudden hun winterkleed af en in de bossen steken de wilde hyacinten hun kop op. Het is de mooiste tijd van het jaar! Maar dan moet je wel weten waar al dat natuurschoon te spotten…
- Wandelen
1. Het Plateau van Caestert: De hei staat in bloei

Het zonneroosje groeit op rotsachtige bodems en laat zijn gele, roze, rode, oranje of witte bloemen enkel zien als de zon schijnt. Op het Plateau van Caestert in Riemst staat in de lente wel meer in bloei, zoals de eenbes, de knolsteenbreek, de ruige anjer en vanaf eind mei de bergnachtorchis. Ondergronds lopen kilometerslange gangenstelsels. De mergel werd er generaties lang ontgonnen. Bovengronds getuigen Fort Eben-Emael, de ruïne van Kasteel Lichtenberg en de Tumulus van Emael van de rijke geschiedenis van dit fascinerende landschap op de grens van Vlaanderen, Wallonië en Nederland. De paarse wandeling (7,6 km) loodst je vanuit grensdorp Kanne door de bossen en de kalkgranslanden op het plateau.
- Start: Parking Onder de Brug, Steenstraat, Kanne.
- Volg het paarse trapezium.
- visitriemst.be
- Voeg extra beleving toe aan deze wandeling met onze zoektocht
2. In de Bosbeekvallie: Gespot: gele dotterbloemen

Tussen Oudsbergen en Maaseik vind je in de vallei van de Bosbeek een verzameling toffe natuurgebieden om door te wandelen. We zitten midden in het seizoen van de dotterbloem die de natte hooilanden geel kleurt. In deze vallei zie je altijd wel sporen van bevers. Doe best laarzen of waterdichte schoenen aan. Gelukkig zorgen plankenpaden voor een vlotte doorgang. Een mooie wandeling is de gele route (9,5 km) vanaf het Kasteel van Wurfeld in Maaseik. Je stapt er door wei- en hooilanden en door een ruig gebied waar vreedzame runderen grazen.
- Start: Kasteel van Wurfeld, Kapelweg 60, Wurfeld (Maaseik).
- Volg de gele vijfhoek.
- kempenbroek.eu
3: In de Broekbeemd: Kelkjes & koeien

Vlakbij het centrum van Wellen ligt de Broekbeemd, een natuurgebied gevormd door de Herk. Het was het eerste Limburgse natuurgebied waar Schotse Hooglandrunderen vrij konden grazen. De kelkvormige gulden sleutelbloem bloeit er in de natte hooilanden en de wilgenbosjes. In mei komen de meidoornstruiken in bloei te staan. De gele route (3,1 km) loodst je over de plankenpaden in dit gevarieerde natuurgebied. In de kleine poelen komt de watersalamander in grote getale voor. Je volgt een hele tijd de Herk om dan rechts het natuurgebied weer in te draaien.
- Parking Gemeenteplein, Dorpsstraat z/n, Wellen.
- Volg de gele pijl.
- wellen.be/nl/toerisme
4. In de Nietelbroeken: Van roze naar blauw

De roze pinksterbloemen hebben eigenlijk niets met Pinksteren te maken, want de bloemen bloeien vooral eind april. Ze kleuren het moeras van de Nietelbroeken bij Kortessem roze tot licht paars. Dit sfeervolle natuurgebied heeft de hele lente lang een bloemenpracht in de aanbieding. Vanaf juni stap je hier door de ‘blauwe graslanden’, zo genoemd omdat dan veel blauwe bloemen een kijkje komen nemen. Met de blauwe route (4,4 km) verken je dit gebied in de vallei van de Mombeek via knuppelpaden en onverharde wegen.
- Parking ter hoogte van Herbroekstraat 31, Kortessem.
- Volg de blauwe pijl.
- rlhv.be
5. In de Cicindriavallei: Tussen de fruitbloesems

De fruitbomen staan in bloei en dat zal je in Sint-Truiden geweten hebben. De Cicindriavallei vlakbij de stad tooit zich niet alleen met een witte sluier, maar is ook een tof en kindvriendelijk wandelgebied. Een aanrader is de oranje wandeling (5,8 km) die je langs holle wegen en uitkijkpunten leidt. Aan de parking is een belevingsplek ingericht met hoogstamboomgaard en een speelzone. In de vallei zie je altijd wel een valkje speuren naar zijn prooi. Hier en daar staan reuzenstoelen waar je op kan klauteren en uitblazen.
- Parking Straeten, Sint-Truiden.
- Volg de oranje bol.
- visitsinttruiden.be