Bruisende bergavonturen in Bern

Op een alpenhoorn blazen? Je hoogtevrees overwinnen in een waterkrachtcentrale? Overnachten in een futuristische ecocapsule? Reis naar Bern en het Berner Oberland en beleef avonturen die je zelfs niet durft te dromen. Een stad met een beer in haar wapen kan niet braaf zijn!

In Bern stap je in de winter met ski’s op de trein en in de zomer met stapschoenen en een rugzak. De regering zetelt er, maar officieel heeft Zwitserland geen hoofdstad. De rivier Aare stroomt helemaal rond de oude binnenstad, die op de werelderfgoedlijst van de Unesco prijkt, en voert helder water aan uit de Berner Alpen. Volgens de legende vernoemde de stichter de stad naar het eerste dier dat hij tegenkwam op jacht: een beer. Het stoere beest siert het stadswapen.

(Foto: (c) Markus Buehler)

 

(c) Giglio Pasqua

1. Koopjesjacht onder de arcaden

Vandaag gaan we alleen nog op berenjacht in een kampvuurliedje. Maar ook de koopjesjacht in Bern zet je instincten op scherp! De oude binnenstad heeft zes kilometer historische arcaden. Daaronder verschuilen zich juweeltjes van boetieks. Fans van stempels, kaartjes en andere artisanale papierwaren kunnen hun pret niet op. Of liever designspulletjes voor je woning of een artisanaal keukenmes? Vergeet de trapjes naar de kelders niet af te dalen. Onder de gewelven stallen tweedehandswinkels unieke vintagekleding en brocante uit. Dorst gekregen? Doe een terrasje onder de arcaden of vul je drinkbus bij aan een stadsfontein.

(c) Ivo Scholz

2. Drijf mee met de stroom

Verkoeling zoeken in een diepblauwe rivier? Op mooie dagen zakt de hele stad af naar de Aare. Mindere zwemmers gebruiken de rivierzwembaden op de oevers en wie koudwatervrees heeft, likt een ijsje of strijkt neer in een pop-up strandbar of op een rivierboot. Berners springen in de rivier en laten zich meevoeren door de stroming. Hoe je dat aanpakt? Wandel naar je vertrekpunt, stop je kleren in een dry bag en… go with the flow! Terwijl je drijft, doe je aan sightseeing. Kijk naar de mensen op de oever en naar het Parlementsgebouw dat boven de rivier zetelt. Naar verluidt hangen er soms bikini’s en zwembroeken te drogen op het balkon. 

(c) René Michel

3. Storm in het woud

Tijd om de bergen in te trekken! De Gäggersteg is een nieuwe loopbrug tegen een heuvelflank in het natuurpark Gantrisch. Het pad zigzagt door een woud dat in 1999 zwaar beschadigd werd door de storm Lothar maar zich intussen heeft hersteld. Soms wandel je dicht bij de grond, soms achter meter hoog, boven de boomkruinen. Jonge avonturiers gaan op zoektocht met Wilde Türst, een figuur uit een kinderboek. Geniet van het spectaculaire uitzicht op de

Gantrisch-bergketen terwijl je met het hele gezin boeiende weetjes bijleert over het woud. 

4. Peddelpret op de Brienzersee

Reis stroomopwaarts langs de Aare en je komt in het Berner Oberland. Interlaken ligt gekneld tussen twee meren. Op het kleinste meer, de Brienzersee, kan je heerlijk kajakken of suppen. De Hightide Kajak School neemt je mee op begeleide tochten. Bewonder van op het water steile rotsen, een burcht en een waterval, en ontdek verborgen strandjes. Tijdens de avondtocht geniet je van het mooie licht en van de rust die neerdaalt over het meer. De wetsuits die je draagt, zijn van duurzaam, olievrij materiaal. Ook mensen met een beperking kunnen kajakles volgen. 

(c) Tourismus Organisation Interlaken

5. Blaas eens hoog van de hoorn

In Habkern, een knus bergdorpje bij Interlaken, verklapt Heinz Tschiemer je met de glimlach de geheimen van de alpenhoorn. Zijn familie vervaardigt de ellenlange blaasinstrumenten van lokaal sparrenhout. Het hout maakt de klank, en het mondstuk moet bij de lippen van de speler passen. Heinz’ museum presenteert de tradities en muziek van de alpenherders. De familie aan het werk zien? Boek je atelierbezoek en blaas zelf eens op een alpenhoorn. 

(c) Interlaken Tourismus

6. Raclette in de berghut

Op een uurtje wandelen van Habkern ontvangt de familie Brunner je op de Heubühlen Alp. Dolblije koeien en varkens dartelen rond op de alpenweide. De familie maakt verse alpenkaas en serveert je een traditioneel kaasmakersontbijt met rösti, spiegelei en kaas. Of wordt het een raclette bij kaarslicht? De oude, met koebellen versierde berghut ademt pure alpenromantiek en heeft een oergezellig terras met uitzicht op de bergen. 

(c) Max Thijssen

7. Sterke dorpsverhalen

Mythische bergen domineren de Jungfrauregio: Mönch, Eiger en uiteraard Jungfrau. In de dorpen tegen hun flanken struikel je over de sterke verhalen. Volg een dorpsrondleiding en je kijk op de bergen verandert voor altijd. Waarom kwam Sherlock Holmes om het leven in Meiringen, dat zijn naam gaf aan het gebak meringue? Had de magiër Grindelwald het stadje Grindelwald vervloekt toen het in 1892 in vlammen opging? Dankt Oberhasli zijn naam aan 7200 vluchtelingen uit Zweden en Friesland? En zou het zomaar eens kunnen dat de eerste skiërs op de Lauberhornpiste Britten waren? 

(c) Urs Zuberbühler

8. Hoe knus is een ufo?

Op een weiland in Guttannen is de eerste Ecocapsule van Zwitserland geland, een futuristisch Tiny House dat glimt als een ruimtetuig. De capsule is zelfvoorzienend. Ze vangt regenwater op en zet het om in drinkwater. Zonnepanelen en een windgenerator leveren energie voor de verwarming en de ventilatie. Klaar om als aliens in je cocon te kruipen? Dat is niet de bedoeling. Gebruik je Tiny House om je onder te dompelen in het dorpsleven. Vouchers voor de dorpswinkel en het dorpsrestaurant zetten je alvast op weg.

(c) David Birri

9. Hangbruggen en hoogspanning

Bijna zestig procent van de elektriciteit in Zwitserland wordt opgewekt door waterkrachtcentrales. Kraftwerke Oberhasli produceert energie voor ruim één miljoen inwoners. Het complex bestaat uit acht stuwmeren, dertien elektriciteitscentrales, 160 kilometer tunnels, buizen, wegen, liften… Koop je ticket voor de rondleiding en je mag rondneuzen in dit fascinerend, grotendeels ondergronds universum. De stuwmeren en bergen vormen ook de achtergrond voor je avonturen in Grimselwelt. Bedwing je hoogtevrees op de steilste tandradbaan ter wereld en op een duizelingwekkend hoge hangbrug. Overnachten kan overnachten in het muisstille Hotel Grimsel Hospiz.

 

(c) Tanja Kurt

10. Beregoed biertje

Bern en bier horen samen als hop en mout. De stad herbergt maar liefst 176 artisanale brouwerijen, die zich laten inspireren door de Belgische, Britse en Amerikaanse brouwtradities. Op donderdagavond nodigen de musea uit om ‘museumbier’ te komen degusteren. Of ga op een terrasje aan de waterkant nakaarten over je avonturen. De microbrouwerij Altes Tramdepot ligt aan de Aare en tapt haar bieren naast haar koperen brouwketels. Maar opgelet, niet drinken en drijven! Rivierzwemmen en alcohol gaan niet samen. 

Meer tips voor een duurzame vakantie in Zwitserland 

Ontdek de 6 andere regio's