Pasar Zomert in de Noord- en Voorkempen

De regio Noord- en Voorkempen is een groene regio in het noordwesten van de provincie Antwerpen. Dit toeristisch gebied staat bekend als een aantrekkelijk wandelgebied. Kasteelparken, uitgestrekte bossen, heide en landbouw wisselen elkaar af. Acht Pasar-afdelingen uit de regio Noord- en Voorkempen organiseren er de reeks Pasar Zomert. Op woensdagavond tussen 6 juli en 24 augustus kan je er de mooiste en groenste plekjes ontdekken.  

PRAKTISCH

 • Geleide wandelingen van ongeveer 7 km.
 • Aanmelden: 18.45 uur, start wandeling: 19 uur.
 • Prijs: gratis voor Pasar-leden, voor kinderen -12 jaar en voor houders van de Zoerselse Z-pas bij de wandeling van 27/7, € 2 voor niet-leden.
 • Vooraf inschrijven via www.pasar.be/zomert
 • Nabij elke locatie is er parkeergelegenheid.
 • In het kader van de corona-maatregelen: raadpleeg vooraf www.pasar.be/covid.

6 JULI – PASAR WUUSTWEZEL 

 • DOMEIN FRANCISCANESSEN IN GOOREIND 

  Het domein Franciscanessen is een voormalig kloosterdomein. Nu is het opengesteld voor het publiek en worden er beheerswerken uitgevoerd door het Kempisch Landschap om het gebied een toekomst te geven. Het bestaat uit een park en weilanden. Eerst wandelen we langs een woongebied naar het domein, waar we door dreven naar de verschillende gedeelten gaan. Zo komen we langs de kapel, het Kristusbeeld en de begraafplaats. Voor de terugweg kiezen we voor een andere route. Het aantal deelnemers is beperkt tot 30 personen. 
   
 • VERTREK: Café De Klok (parkeren achter de kerk), Theo Verellenlaan, 2990 Wuustwezel (Gooreind) 
 • INFO: Eric Van Goethem, 0478 84 29 80, evango@skynet.be, www.pasar.be/wuustwezel

13 JULI – PASAR SCHILDE - 'S-GRAVENWEZEL 

 • HET VRIESELHOF IN OELEGEM 

  We nemen jullie op sleeptouw om de meest verrassende plekjes in het Vrieselhof te ontdekken tijdens deze avondlijke wandeling. Via een prachtig vlonderpad wandelen we naar het fort van Oelegem, het vleermuisreservaat van Vlaanderen. We kunnen misschien wel vleermuizen spotten! 

  Schoeisel en kledij aanpassen aan de weersomstandigheden. Wandelen met buggy's is mogelijk (afhankelijk van de weersomstandigheden), niet toegankelijk voor rolwagens. Aangelijnde honden kunnen mee. Afsluiten kan je in 'de Remise'. Het aantal deelnemers is beperkt tot 50 personen. 
   
 • VERTREK: Parking Provinciaal Groendomein Vrieselhof, Schildesteenweg 95, 2520 Oelegem (Ranst) 
  INFO: Jef De Maeyer, 0494 57 07 89, pasar.schilde@gmail.com, www.pasar.be/schilde-s-gravenwezel

20 JULI – PASAR ESSEN 

 • DOOR DE NATUUR EN LANGS DE WILDERTSE DUINTJES 

  We wandelen meestal langs rustige wegen in landbouw- en natuurgebied. Zo wandelen we door het Beyleboske en door de Achterste en Wildertse Duintjes, een natuurgebied dat beheerd wordt door het Agentschap voor Natuur en Bos. Een rustige en aangename wandeling. Na afloop kan je nog iets drinken op het gezellige terras van De Berk. Het aantal deelnemers is beperkt tot 50 personen.
   
 • VERTREK: Natuurvriendenhuis De Nieuwe Berk, Oude Baan 110, 2910 te Essen 
  INFO: André Jacobs, 0478 59 49 25, pasar.essen@skynet.be, www.pasar.be/essen

27 JULI – PASAR ZOERSEL ISM KAMPEERCLUB ZUIDERKEMPEN 

 • AVONDWANDELING MET THEMA DE LINDEBOOM 

  De wandeling vertrekt in de dorpskern van Zoersel en brengt ons snel in de meer rustige buurten van onze gezellige Kempische gemeente. De wandeling staat in het teken van de vereeuwigde lindeboom, die meer dan 700 jaar aan de kerk stond. Het kunstenaarspaar, Pol Van Esbroeck en Mariëtte Coppens, beeldhouwden 82 belangrijke Zoerselnaren en figuren in de oude lindeboom die een onderkomen kreeg in het onlangs vernieuwde Lindepaviljoen. Tijdens onze tocht wandelen we voorbij foto’s van deze unieke beeldhouwwerken. Het standbeeld van Kiekeboe herinnert ons dat Merho, auteur van de Kiekeboe-strips, in Zoersel woonde.  
   
 • VERTREK: Bistro De Lindeloo, Dorp 103, 2980 Zoersel, parkeren kan op het Dorpsplein aan de startplaats. 
 • INFO: Jan Van Dyck, 0494 57 01 05, jan-van-dyck@telenet.be, www.pasar.be/zoersel en Benny Van Staeyen 0474/21 18 79, benny.vanstaeyen@telenet.be, en www.pasar.be/kampeerclub-zuiderkempen

3 AUGUSTUS – PASAR ZANDHOVEN 

 • AVONDWANDELING SCHOUTVORST 

  Langs het mooie binnengebied wandelen we via De Voort (oude heirbaan) waar we ons bevinden op het geografisch middelpunt van de provincie Antwerpen. Richting Zandhoven passeren we het prachtig domein Hof Ter Donck en het kasteel Bautersemhof, het voormalige cijnshof van Bautersem, gelegen in een prachtig park met vogelreservaat. We wandelen ook langs de Schoutvorsthoeve, deze hoeve was in het jaar 1715 de Hoofdrechtbank Santhoven, met een schout als rechter.  
  Inschrijven voor 1/8. Het aantal deelnemers is beperkt tot 100 personen. 
   
 • VERTREK: Dorpsplein Pulderbos, Dorp 35, 2242 Pulderbos (Zandhoven) 
  INFO: Paula Henderickx, 0475 59 32 76, paula.henderickx@skynet.be, www.pasar.be/zandhoven

10 AUGUSTUS – PASAR KAPELLEN 

 • WANDELING DOOR HET MASTENBOS

  We wandelen door het Mastenbos, een natuurgebied waar de oorlog nooit ver weg is. We ontdekken er bunkers en loopgraven, met als blikvanger het loopgravenpad. Het Mastenbos alleen is goed voor zo’n 70 bunkers én 4,8 km in totaal aan loopgraven. We zitten hier met een uitloper van de Kalmthoutse heide, met een grote diversiteit in bebossing en beplanting. De wandelpaden zijn vrij toegankelijk met hier en daar een wat losse zandgrond, maar het loopgravenpad is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens (en niet toegelaten voor honden). Bij vochtige weersomstandigheden is aangepast schoeisel aangewezen. Het aantal deelnemers is beperkt tot 50 personen. 
   
 • VERTREK: Parking van zaal Escapade, Kapelsestraat 237, 2950 Kapellen 
 • INFO: Luc Jaspers, 0494 57 01 11, pasar.kapellen@telenet.be, www.pasar.be/kapellen

17 AUGUSTUS – PASAR QUE PHOTOSAR 

 • WANDELING IN DE KESSELSE HEIDE 

  De Kesselse Heide is een stuk Kempens landschap zoals het vroeger was. Je ziet er afwisselend struikheidevlakten en naald- en loofbossen, zandvlakten en vennen. Hierdoor ontstaat een schitterend kleurenpallet, dat elk seizoen anders, nieuw en adembenemend is. Door deze zeldzaam geworden natuur kronkelt onze wandelroute. De bewegwijzerde wandeling brengt ons langs alle verschillende hoekjes van de heide. We komen langs de schapenstal, steken een zandvlakte over en wandelen onder de bomen. De wandeling bedraagt 5 kilometer, aangevuld door een extra lus van 1,4 km voor wie wil. Het grote gedeelte van de wandeling is onverhard. Zorg voor goede stapschoenen. Het aantal deelnemers is beperkt tot 50 personen. 
   
 • VERTREK: Parking Kesselse Heide, Lindekensbaan 88, 2560 Nijlen 
 • INFO: Frank Van den Bergh, 0496 20 79 99, frank.olmonte@gmail.com, www.pasar.be/que-photosar

24 AUGUSTUS – PASAR RANST 

 • LANGS DE KLEINSTE KERK VAN RANST 

  Mooie wandeling in het stille gedeelte van Ranst. Je vindt er de kleinste kerk van Ranst, Brabantse trekpaarden, balkende ezels en een heuse druivenplantage. Het aantal deelnemers is beperkt tot 50 personen. 
   
 • VERTREK: Parking KFC Ranst (voetbal), Ranstsesteenweg, 2520 Ranst 
  INFO: Pieter Royackers, 03 475 00 10, fa202083@skynet.be, www.pasar.be/ranst