Pasar Zomert in Vlaams-Brabant

De Groene Gordel omarmt de hoofdstad Brussel. Het is een rijkgeschakeerde gordel van tuinen, parken, kastelen en groene landschappen. Ontdek het glooiende Pajottenland en de Zennevallei, de Brabantse Kouters en de valleien van het Dijleland. In het kader van ‘Pasar Zomert’ organiseren 12 Pasar-afdelingen uit de Groene Gordel rond Brussel een gevarieerd aanbod aan wandelingen. Enthousiaste vrijwilligers nemen je mee op sleeptouw om je de meest verrassende plekjes te laten ontdekken.

PRAKTISCH

  • Geleide wandelingen
  • Prijs: gratis deelname
  • Aan elke locatie zijn er parkeergelegenheden
  • Verzamel stickertjes op de spaarkaart en maak kans op een mooie prijs.

IN HET KADER VAN DE CORONA-MAATREGELEN

  • is vooraf inschrijven verplicht
  • breng je verplicht een mondmasker mee
  • raadpleeg vooraf op www.pasar.be/zomert of er wijzigingen of bijkomende maatregelen van toepassing zijn (als deze zouden opgelegd worden door de overheid)
  • vragen we jou om de veiligheidsvoorschriften te volgen

ZONDAG 20 JUNI ❘ PASAR GRIMBERGEN
MIDZOMERWANDELING GRIMBERGEN

Je maakt een prachtige wandeling langs de mooiste monumenten van Grimbergen met aandacht voor het landelijke karakter van de gemeente. Je komt langs de ruïnes van het vroegere kasteel, het Guldendal waar het Mot is gevestigd, de watermolens, de Charleroyhoeve… Je wandelt door een van de jongste bossen van Vlaanderen, het Lintbos, en bereikt via landelijke wegen het centrum.

VRIJDAG 25 JUNI ❘ PASAR ZEMST
WANDELING LANGS HET STROPERSPAD IN EPPEGEM

De wandeling neemt je mee naar de plaatsen waar vroeger de stropers werkzaam waren.

VRIJDAG 2 JULI ❘ PASAR LONDERZEEL
WANDELING IN LONDERZEEL

Vanuit het centrum ga je langs de Sint Kristoffelkerk en zie je de Burcht die nu dienst doet als kinderdagverblijf en jeugdheem. De bosweg brengt je naar het Kasteel Drietoren, eigendom van de familie De Spoelbergh. Door
de velden gaat de tocht naar de watermolen op de Molenbeek. Hier heb je een mooi zicht op het domein van het Kasteel Diepensteyn, eigendom van brouwerij Palm. Langs verkeersluwe wegen ga je terug naar het centrum.

VRIJDAG 9 JULI ❘ PASAR WEMMEL
LAERMANSWANDELING WEMMEL

Op de befaamde muur langs de pastorij vind je een schilderij van Laermans waarop een drenkeling wordt gedragen. Je wandelt langs holle wegen, door de villawijk van Boechout, de molen van Amelgem, oud café ‘Het Hoekske’ en het Beverbos.

VRIJDAG 16 JULI ❘ PASAR GOOIK
STRIJLANDTOCHT

Je stapt langs Strijlandse wegen en passeert hoeve Schaliënhof en de Woestijnkapel of Kapel van het Heilig Kruis die gelegen is op de bedevaartsroute naar Compostella. Verder kom je aan Den Haas, een gezellig volkscafé waar de traditionele volkssport ‘bollen’ nog beoefend wordt op een authentieke ‘bollenbaan’. Via veldbaantjes en holle wegen gaat de tocht richting kerk van Strijland.

DINSDAG 20 JULI ❘ PASAR GPS BRUSSEL EN DE RAND ISM PASAR HALLE
HERISEMWANDELING

De start van deze wandeling ligt aan CC De Meent in Alsemberg. Vanaf hier wandel je naar de O.L.V.-kerk die zich op de befaamde Kerkenberg bevindt. Aan de oevers van de Molenbeek ligt het oude industriecomplex van de Herisemmolen. Dit complex is een goed bewaard overblijfsel van de ooit bloeiende
karton- en papiernijverheid aan de Molenbeek.

VRIJDAG 23 JULI ❘ PASAR ASSE
KRUISBORRE EN OMLIGGENDE

De Kruisborreweg leidt naar de ‘Kruisbron’ waar de bedevaartroute begint. De legende vertelt hoe in de middeleeuwen een oud, arm vrouwtje aan enkele joden beloofde hen voor wat geld een Heilige Hostie te bezorgen om deze te kunnen onteren.

VRIJDAG 30 JULI ❘ PASAR MEISE
TOERTJE ROND DE PLANTENTUIN

Niet in maar rond de Plantentuin doorkruis je een stukje Brabantse kouters en een villawijk in Wemmel. Onderweg zie je oude 16de en 17de-eeuwse hoeven en dito kapel in Amelgem. Aan de duivelschuur moet je even opletten dat je je ziel niet kwijtraakt.

VRIJDAG 6 AUGUSTUS ❘ PASAR MERCHTEM
MOOIER IN EN ROND MERCHTEM

Via kleine en wat grotere wegeltjes maak je een zuidelijke lus in en rond Merchtem. Je vertrekt aan de kerk met het miraculeuze Mariabeeld van O.L.V. Ter Nood (13e eeuw). Je komt langs de beroemde watermolen van Collier en aan het kerkhof houd je halt aan het praalgraf van toondichter August De Boeck. Zijn orgelmuziek is wereldbefaamd. Op de terugweg struin je langs het Appelkot, een kasteelburcht die al genoemd werd in de 11de eeuw.

VRIJDAG 13 AUGUSTUS – PASAR AFFLIGEM
KORTE KLUISWANDELING

Je wandelt van de abdij Affligem door een prachtig stukje natuur naar de mythische en historische Kluiskapel. Voorbij het Hopveld kom je lang het Kluizeputteke en wijndomein De Kluizen.

DINSDAG 17 AUGUSTUS – PASAR TERVUREN
NAAR DE BRONNEN VAN DE VOER

Deze wandeling combineert het allemaal. Je wandelt langs de Voer en gaat op zoek naar zijn bron. Je doorkruist een prachtig stukje Zoniënwoud en stapt door het prachtige park van Tervuren richting het Africamuseum.

VRIJDAG 20 AUGUSTUS – PASAR HALLE
DE ZENNE, EEN BEETJE SEMOIS IN VLAAMS-BRABANT

De Zenne bepaalt sinds eeuwen mee de geschiedenis van Halle. We stappen langs de oevers richting Buizingen om daar de schaduw van het Kluisbos op te zoeken. Halle was ook het kader van de bekende serie ‘WItse’. Hier aan de rand van het Kluisbos vind je zijn stamcafé terug. Je vervolgt je tocht via één van de vele voetwegen richting het station. In het park van Halle vinden we de Zenne terug. Dit is de laatste tocht van Pasar Zomert 2021 van de Groene Gordel. We eindigen deze wandeling met een afsluitmoment waar je nog even kan napraten over de afgelopen wandelingen.