Pasar Zomert in Limburg

Limburg staat gekend als een echt wandel- en fietsparadijs waar je kan ontspannen en genieten van de gastvrijheid. Kom Haspengouw, De Limburgse Kempen en Midden-Limburg mee wandelend of fietsend ontdekken. In het kader van ‘Pasar Zomert’ organiseren 6 Pasar-afdelingen een gevarieerd aanbod.

PRAKTISCH

  • Geleide wandelingen en fietstocht 
  • Prijs: € 1,50 p.p., € 1 voor leden van Pasar op vertoon lidkaart en gratis voor kinderen -12 jaar
  • Verzamel stickertjes op de spaarkaart en maak kans op een mooie prijs.

IN HET KADER VAN DE CORONA-MAATREGELEN

  • is vooraf inschrijven verplicht
  • breng je verplicht een mondmasker mee
  • vragen we om het gepaste deelnamebedrag mee te brengen
  •  raadpleeg vooraf op www.pasar.be/zomert of er wijzigingen of bijkomende maatregelen van toepassing zijn (als deze zouden opgelegd worden door de overheid)
  •  vragen we jou om de veiligheidsvoorschriften te volgen

30 JUNI – PASAR GROOT-HASSELT
AVONDWANDELING IN DE VALLEI VAN DE ZWARTE BEEK IN ZELEM

Je wandelt langs natte beemden maar ook over zandheuvels die miljoenen jaren geleden gevormd werden door de Noordzee. Er zit een nijdige klim verborgen in de tocht, je klimt een 30-tal meter en stijgt van 20 m. naar 52 m. boven de
zeespiegel. Waterdicht schoeisel is bij regen zeker aan te raden.

6 JULI – PASAR HAMONT-ACHEL
DWARS DOOR DE EILANDJES

Via het Catherinadal en de Kruisheren wandel je door het groene gebied in de omgeving.

11 JULI – PASAR ALKEN
PITTIGE FIETSTOCHT DOOR HASPENGOUW

Je fietst langs minder gekende wegen naar Wellen, Kortessem, Gors-op-Leeuw, Borgloon, Hendrieken, Voort, Helshove, Hoepertingen, Tereycken, Oetersloven en Ulbeek terug naar Alken. De tocht gaat langs kleine landelijke wegen –
veelal verhard – met gekende en minder gekende bezienswaardigheden. Je krijgt een mooi panorama van het golvende landschap. Onderweg houd je halt voor een hapje en een drankje (zelf mee te brengen). Iedereen kan op
eigen tempo mee. Je kan mee vanaf 15 jaar, liefst onder begeleiding van een volwassene.

14 JULI – PASAR GROOT-HASSELT
STADSWANDELING OP DE GROENE BOULEVARD

Vraag je je af wat er allemaal te ontdekken is over de groene boulevard van Hasselt? Hoe zag die er uit vóór 1846? En waar vind je er de Balegemse natuursteen? Weet jij wie Kolonel Dusart was? Op deze en andere vragen krijg je een antwoord tijdens deze gegidste wandeling.

20 JULI – PASAR HAMONT-ACHEL
TUSSEN DE ACHELSE KLUIS EN DE DOODENDRAAD

Je wandelt door de mooie natuur tussen de Achelse Kluis, de Doodendraad, het Mulke en het Roozendaal.

24 JULI – PASAR OPGLABBEEK
AVONDWANDELING OUDSBERGEN

Je wandelt door de Bosbeekvallei, over de heuvels, hier en daar heb je je laarzen nodig, voor elk wat wils dus. Bij valavond is de natuur op zijn best, vogels brengen hun avondserenade. Onderweg krijg je een lekkere verfrissing. Voorzie je van een fluohesje, een zaklamp en aangepast schoeisel.

28 JULI – GROOT-HASSELT
NATUURPARK MOLENHEIDE ZONHOVEN

Molenheide is een prachtig natuurgebied nabij het gehucht Termolen. Het is 200 ha. groot en werd in 1954 in gebruik genomen als militair oefenterrein. In 2006 werd het gebied bij het natuurreservaat ‘De Teut’ gevoegd. Van de militaire activiteit is niets meer te zien, het landschap herstelde zich.
Je wandelt er tussen ruwe berk, zomereik, braamstruiken… en het overgrote deel bestaat uit droge heide. Kinder- en rolwagens kunnen niet  mee. Voorzie je van aangepast schoeisel.

3 AUGUSTUS – PASAR HAMONT-ACHEL
ONTDEK DE NATUUR IN HAMONT-ACHEL

Vanaf de witte berg wandel je tot aan de grens met Nederland. Langs de Prinsenloop ga je terug door een bosrijk gebied. Een afwisselend parcours en grotendeels onverhard.

7 AUGUSTUS – PASAR ALKEN
NATUURGEBIED GROTE BEEMD IN WELLEN

Je wandelt langs de rivieren ‘De Herk’ en de ‘Kleine Herk’, een echte natuurbeleving. Je ziet er bloemrijke hooilanden, poelen, Schotse Hooglandrunderen,… Je passeert de dorpskern van Wellen, maakt kennis met de Broekbeemd met kalkmoeras en je stapt langs de Dorpsmolen en de Graetmolen. Voorzie je van degelijke wandelschoenen en draag best een lange broek of hoge kousen. Niet geschikt voor rolwagens en buggy’s. Halverwege houden we even een rustpauze, versnapering en drankje zijn zelf te voorzien.

8 AUGUSTUS – PASAR SINT-TRUIDEN
LANGS HOLLE WEGEN, FRUITPLANTAGES EN WIJDSE VELDEN

Je wandelt door holle wegen, plantages en door wijdse velden. Je stapt voorbij een achthoekig kapelletje in barokstijl uit de 18de eeuw en komt lang het waterwinningsgebied in Velm. Op het dak heb je een prachtig zicht op de omgeving. Als afsluiter kan je op het terras van de brouwerij nog je dorst lessen.

11 AUGUSTUS – PASAR GROOT-HASSELT
WANDELEN IN DE CANYON VAN AS

Wat eerder een zand- en kiezelgroeve was is nu een prachtig natuurgebied waar je van de ene in de andere verbazing valt. Op een rustig tempo wandel je in een gevarieerd gebied: vlak en af en toe hellend, schaapjes die je weg kruisen, een voormalige spoorweg… De liefhebbers brengen
best een fototoestel mee.

14 AUGUSTUS – PASAR KORTESSEM
AVONDWANDELING VLIERMAALROOT

Deze mooie natuurwandeling brengt je langs de Mombeek en door het Jongenbos.

17 AUGUSTUS – PASAR HAMONT-ACHEL
DOOR DE MOOIE BLOEIENDE PURPEREN HEI

Je wandelt zoveel mogelijk door de open vlakten van de Leenderheide waar de heide in deze tijd van het jaar mooi paars kleurt.

25 AUGUSTUS – PASAR GROOT-HASSELT
AVONDWANDELING IN HET MOOIE HASPENGOUW, BINDERVELD

Het waterkasteel van Binderveld of het kasteel van Metseren zullen je aandacht trekken tijdens deze tocht. Over vooral verharde wegen kan je genieten van uitgestrekte landschappen en fruitboomgaarden. Maak onderweg ook kennis
met de rijke geschiedenis van de dorpen in de regio.