De enige plek in Engeland waar je mag wildkamperen

2 minuten leestijd
Na 50 jaar afwezigheid rijdt er opnieuw een trein naar het Nationaal Park Dartmoor. Vooral wandelaars, fietsers en wildkampeerders zullen zich daarin verheugen, want dit stukje natuur is de enige plek in Engeland waar je legaal mag wildkamperen.
actua
  • Kamperen

Vanaf 20 november rijdt er voor het eerst sinds 1972 opnieuw een regelmatige trein van Exeter naar Okehampton, een klein stadje op twintig minuten stappen van Nationaal Park Dartmoor. Activisten pleiten al twintig jaar voor de herinvoering van de lijn, die een van hen omschreef als “een oase in de woestijn”. In het begin zal er om de twee uur een trein rijden, vanaf 2022 zelfs elk uur.

Nationaal Park Dartmoor, een gebied van wilde, open heidevelden en heuvels van graniet, doorkliefd door diepe rivierdalen, ligt in een uithoek van Engeland. De uitzonderlijke natuur maakt het park geliefd bij hikers en fietsers. Opgelet: er doen hier veel legendes de ronde over wandelaars die verloren lopen in de mist en daar elfjes of geesten aantreffen.

Fietsen in Nationaal Park Dartmoor

  • De Granite Way, een grotendeels verkeersvrije fietsroute van 18 kilometer tussen het station van Okehampton en Lyford.
  • De Dartmoor Way, die 153 kilometer nodig heeft om het nationaal park te omcirkelen. Parallel loopt een wandelroute van 174 kilometer.

Wandelen in Nationaal Park Dartmoor

  • Okehampton naar Buckfastleigh: een gevarieerde route van 42 kilometer, met onderweg veel plekken waar je een tent kan optrekken.
  • West Devon Way: 60 kilometer tussen Okehampton en Plymouth, opgedeeld in acht etappes die beginnen en eindigen aan een bushalte.

Wildkamperen in Nationaal Park Dartmoor

In tegenstelling tot Schotland kent Engeland niet the freedom to roam, het recht om eender waar in de natuur je tent op te trekken. De enige uitzondering is dit nationaal park in het zuidwesten van het land.

Wildkamperen is er wel aan strikte regels onderworpen. Zo dien je je eigen materiaal mee te dragen, mag je slechts een of maximum twee nachten op dezelfde plek kamperen. Houd ook afstand van wegen en dorpen. Bepaalde delen van het nationaal park zijn verboden voor kampeerders.

Overnachten in campers, caravans, auto’s, familietenten valt niet onder wildkamperen. Je kan in dat geval wel terecht in een van de campings.

Ontdek meer landen in Europa waar je legaal mag wildkamperen.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer