Kamperen op kindermaat

5 minuten leestijd
Limburg en gastvrijheid? Dat gaat hand in hand. Dat weten ook Stefan en Maïka van Pasar Kampeerclub Happy Kids. In de meeste oostelijke provincie van Vlaanderen maken ze daarom er werk van, van kamperen op kindermaat!
reportage
  • Kamperen

Ik ontmoet Stefan en Maïka op de camping Wilhelm Tell. Het koppel voelt zich hier duidelijk thuis. ‘Wilhelm Tell is één van de vaste stekken van HappyKids, zeker tijdens de eindejaarperiode. Veel campings zijn dan gesloten, maar hier kunnen we altijd terecht. En er is een binnenzwembad’, vertelt Stefan. Lode en Helga zijn maar wat trots op hun vijfsterrencamping. ‘Onze persoonlijke aanpak, is zeker één van onze troeven. Maar we onderscheiden ons vooral van de andere campings door het sanitair. Hier kunnen kampeerders zich wassen in badkamerunits, zijn er douches ingericht op kindermaat en hebben we zelfs een hondendouche met warm water.’
Met de camping als uitvalsbasis gaan we op pad, in de voetsporen van de HappyKids-kampen. ‘We zoeken steeds activiteiten die zowel jong als oud kunnen bekoren en gaan voor een combinatie van educatieve en sportieve uitstappen’, leggen Stefan en Maïka uit.

Dieren in nesten
Het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek is zeker een bezoek waard. Dit opvangcentrum voor zieke, gewonde en hulpbehoevende wilde dieren opende de deuren in 1976. Het kleinschalige project van Sil Janssen barstte al snel uit zijn voegen. Intussen geniet het Natuurhulpcentrum nationale bekendheid, dat het vooral te danken heeft aan het tv-programma Dieren in nesten. Na een introductiefilm neemt een gids ons mee op sleeptouw. Beren, een leeuw, een wolf, uilen, eekhoorns, aapjes… Ze kijken ons vreedzaam aan. ‘Deze uitstap is met HappyKids een schot in de roos. Kinderen en ouders of grootouders vinden het fijn om een blik achter de schermen van dit Natuurhulpcentrum te werpen. We kunnen naar de dieren kijken, horen het verhaal van hun herkomst en leren welke verzorging ze krijgen’, vertelt Maïka. Leuk extraatje: kinderen kunnen hier ook ‘kinderverzorger voor één dag’ worden.
Natuurhulpcentrum, Industrieweg Zuid 2051, 3660 Oudsbergen. www.natuurhulpcentrum.be

Volg de Stokkenmannen
Kinderen en wandelen: eerlijk, het is niet altijd de perfecte match. We trekken naar de Kattevennen in Genk. ‘De Stokkenmansroute in de Kattevennen kan wél op enthousiasme van kinderen rekenen’, lachen Maïka en Stefan. De Kattevennen maken deel uit van het nationaal park Hoge Kempen, waar bijzondere natuur regeert. Dennenbossen, holle wegen, beekvalleien en kronkelende vlonderpaden typeren het gebied. Tijdens deze wandeling van 4,2 kilometer zijn Stokkenmannen de wegwijzers. Ze zien er allemaal een beetje anders uit: grappig, speels, soms groot, soms klein... Maar vooral: ze stelen de harten van de kinderen! ‘We laten kinderen tijdens de wandeling voorop lopen. Zij mogen de weg zoeken’, legt Maïka uit. Naast het genieten van de pracht van de Kattevennen, heeft wandelen tijdens de kampen volgens Stefan nog een groot voordeel: ‘Een wandeling is dé manier om mensen samen te brengen. Ik maak van het moment gebruik om met veel mensen te praten en hen met elkaar in contact te brengen.’ En de Kattevennen hebben nog meer te bieden. ‘Ongetwijfeld brengen we ook eens een bezoekje aan de Cosmodrome, die wetenschap en astronomie voor groot en klein toegankelijk maakt’. Naast wandelen en sterrenkijken, kan je in Kattevennen ook fietsen, mountainbiken, paardrijden, minigolfen en ravotten op de speeltuin.
Bezoekerscentrum Kattevennen, Planetariumweg 19, 3600 Genk. www.kattevennen.be

Moet er nog stroop zijn?

In een prachtig gerestaureerd industrieel gebouw in hartje Borgloon leer je de geschiedenis van de stroopfabricatie kennen. Deze nijverheid was het natuurlijke product van de bloeiende hoogstamfruitteelt in de streek. Niet voor niets dragen de Lonenaren de bijnaam ‘strooplekkers’. ‘Onze uitstap naar de Stroopfabriek wordt enorm gesmaakt, letterlijk en figuurlijk’, vertelt Stefan. Spreuken over fruit in allerlei talen hangen aan de ingang. Overweldigende, oude machines heten ons welkom. Tot zo’n 10 jaar geleden was dit een vervallen fabrieksgebouw. In 2007 won de Loonse Stroopfabriek het Canvas-programma Monumentenstrijd en kreeg een restauratiebudget van 500.000 euro. Bijna drie jaar geleden opende het belevingscentrum de deuren. Vrijwilliger Frank staat ons enthousiast op te wachten achter de balie. Waarom hij hier vrijwilliger is? ‘Ik vind het belangrijk ons erfgoed te verzorgen én in de kijker te zetten.’ Na een introductiefilm, duiken we interactief het museum in. ‘Er is een opdrachtenboekje uitgewerkt op kindermaat. Aan het einde krijgen kinderen een appel of peer als beloning’, geeft Maïka mee. Uit het atelier komt een heerlijk zoete geur ons tegemoet. Hier worden voor eigen verkoop stroop en stroopwafels op ambachtelijke wijze gemaakt. ‘En na een bezoek aan het belevingscentrum is het terras van bistro De Smaakfabriek, gehuisvest in hetzelfde pand, dé plaats om nog iets te eten en drinken’, geeft Stefan nog mee.
Fruitbelevingscentrum en Toeristisch Onthaal Stroopfabriek, Stationsplein 8, 3840 Borgloon. www.stroopfabriek.be.

Kunst in het landschap
Nog wat tijd over in Borgloon? Dan is een bezoekje aan het doorkijkkerkje een aanrader. Na een korte idyllische wandeling tussen de boomgaarden, kunnen we dit prachtig staaltje kunst in het landschap bewonderen. Het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh maakte deze creatie die bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat.
www.borgloon.be

Hup met de step

Nóg een fijne manier om onderweg te zijn: steppen! Hoe doe je dat veilig? Het bestuur van HappyKids organiseerde daarom een initiatie steppen. ‘We gingen aankloppen bij Stepclub Oudsbergen. Ze zagen een initiatiecursus voor een groep met kinderen onmiddellijk zitten. Zo’n uurtje hebben we met de steps rond de camping gereden. De begeleiders leerden ons hoe we onze voeten moeten zetten, hoe we best remmen en bochten nemen. Dat was een zeer fijne ervaring, vaak met dolle pret’, aldus Stefan.
www.stepcluboudsbergen.be

Onze gidsen
Onze gidsen: Stefan en Maïka spenderen het grootste deel van hun vrije tijd aan kamperen en Pasar. Samen met  enkel andere koppels hebben ze tien jaar geleden HappyKids opgericht. Stefan is voorzitter en Maïka penningmeester.

Op Paaskamp met HappyKids

Met Pasen gaan de HappyKids naar camping De Heldense Bossen in Helden (Nederland). Het kamp vindt plaats van 8 april t.e.m. 15 april 2023. De paashaas brengt alle HappyKids zeker een bezoekje! Alle info vanaf eind december op kchappykids.be of bij Stefan op 0475 60 61 95.

5 x kamperen met Happykids in Limburg
Gaan kamperen met de kinderen? Happykids deelt graag de tofste kampingadresjes in Limburg  

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer