REISWIJZER. Elfstedentocht 2024… met de camper!

De Elfstedentocht, misschien wel het meest beroemde evenement van Friesland. In 1997 werd hij voor de laatste keer geschaatst. De camperelfstedentocht volgt dezelfde route als die van de tocht op de schaats, maar dan over de weg. Je leest er alles over in Pasar Camper & Kamperen van december 2023.

ERHEEN

Vanuit Brussel is het zo’n 330 km rijden naar Leeuwarden. De volledige camper-elfstedentocht telt ongeveer 200 kilometer, net als de schaatstocht. Om zoveel mogelijk van de route over het water mee te krijgen, kan je navigatie in te stellen op ‘snelwegen vermijden‘. Zo bezoek je niet alleen de elf steden, maar rij je ook over het platteland, langs het water en door de dorpen die op de route liggen.

Meer informatie

 

friesland.nl

camperelfstedentocht.nl

3

Eten

Spinoza (Leeuwarden)

eetcafespinoza.nl
In het bijzondere pand eet je niet alleen lekker, er is ook veel te ontdekken: een binnentuin, een wijnkelder en zélfs een verborgen cocktailbar.

Markt23 (Sneek)

markt23.nl
Grand café / restaurant met zowel klassiekers als kroketten en tosti’s als wereldgerechtjes. De saté van de markt is om duimen en vingers bij af te likken.

De Friese doorloper (Hindeloopen)

schaatsmuseum.nl/restaurant
Zelfs zonder al dat schaatsen, krijg je honger van een bezoekje aan het schaatsmuseum. Met meer dan 50 soorten pannenkoeken is het moeilijk kiezen.

el Cafetín (Workum)

elcafetin.nl
Dat Horacio Argentinië voor de liefde het warme Argentinië inruilde voor Nederland zullen ze in Workum alleen maar toejuichen. Hij maakt bij el Cafetín niet alleen de lekkerste koffie’s, zijn glimlach verwarmt ook je dag. Uiteraard kan je ook een koffie meenemen voor on the road. Het barretje is echter zo gezellig, dat je gegarandeerd wil blijven plakken.

Levels (Harlingen)

levels-harlingen.nl
Een bruisend Grand Café, waar je terecht kunt voor een simpele kop koffie tot een cocktailavond of diner. Regelmatig vind je er live muziek, een brunch of een spelletjesavond. Waar is da feestje?

De Stadsherberg (Franeker)

stadsherbergfraneker.nl
Al op de eerste kaarten van Franeker stond er op deze locatie een herberg. Ook nu kunnen reizigers op de elfstedentocht terecht in de herberg voor een overnachting of een versterkende maaltijd. Het 12-uurtje met brood, kroket en soep is een aanrader.

Kamperen

De camperelfstedentocht is een initiatief van 5 camperplaatsen/campings en overige aangesloten bedrijven. Om deze route gratis te kunnen blijven aanbieden is het van belang om te overnachten bij de deelnemende camperplaatsen. Je kampeert meteen voor het goede doel: de deelnemende camperplaatsen staan een deel van de bijdrage af aan de Maarten van der Weijden Foundation, een fonds dat zich inzet in de strijd tegen kanker.

1.Camperplaats Leeuwarden
Vanaf de camperplaats met ruime plaatsen fiets je in een kwartiertje naar het centrum. Bij het inchecken ontvang je een sleutel met daarop verschillende kortingscodes voor activiteiten in de stad en voor gratis verse broodjes van de nabijgelegen Jumbo.

camperplaatsleeuwarden.nl 

2.Camping en jachthaven de Domp
Camperplaats op amper 500 meter van het centrum van Sneek met uitzicht op het water en de bootjes. Elke verharde plaats heeft een 16A stroompaal, water en afvoer. Restaurant met een terras aan het water.

dedomp.nl

3.Marina Stavoren Buitenhaven
Unieke locatie met uitzicht over het IJsselmeer, op 500 meter van het centrum. Speelweide, strand, croissanterie en een overdekt zwembad.

marinastavoren.nl

4. Camping Sudersé Workum
Centraal tussen het oude centrum en het IJsselmeer. Goede sanitaire voorzieningen, wifi, broodjesservice, verse eieren van eigen kippen, seizoensgroente en bloemen van eigen land.

suderse.nl

5. Camping De Zeehoeve
Op 1 km van het centrum van Harlingen en vlak bij de Waddenzee. Gloednieuwe verharde camperplaatsen. 3 speeltuinen, verwarmd sanitair en restaurant.

zeehoeve.nl

Doen

11fountains

Elf fonteinen in elf steden. In 2018 met Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa, kreeg elke Friese stad een sculptuur van een internationaal kunstenaar. Beluister bij elke fontein de bijhorende podcast.

Schaatsmuseum Hindeloopen

schaatsmuseum.nl

Leer alles over de historie van het schaatsen en de Elfstedentocht. Het museum bezit bovendien de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld, inclusief de grootste schaats ter wereld (6 meter en 11 cm).

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

eisinga-planetarium.nl

Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga. In 2023 is het planetarium toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het planetarium dat hij bouwde toont tot op de dag van vandaag de actuele stand van de planeten.

Kunstwerk Maarten van der Weijden

Hikkaarderdyck 37, Burdaard

mvdwfoundation.nl

Langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden ging in 2018 en 2019 zwemmend langs de route van de Elfstedentocht om geld op te halen voor kankerbestrijding. In 2018 moest hij opgeven in Burdaard, in 2019 voltooide hij na ruim drie etmalen zijn 195 kilometer lange tocht en haalde hij de finish van de 11stedenzwemtocht. In Burdaard staat een kunstwerk om zijn prestatie te eren.

Naast de jachthaven aan het water.

Miniature People Leeuwarden

miniaturepeopleleeuwarden.nl

Als je in Leeuwarden een paar mensen naar een piepklein richeltje in de muur ziet staren, heb je grote kans dat daar wat Miniature People verstopt zitten. Wat begon als een kunstzinnige uiting, is onderdeel geworden van de leukste route om te wandelen... Via google maps krijg je een overzicht van alle locaties. Je kunt zelf bepalen op welke locatie je begint en eindigt.

Stadswandeling met A guide to Leeuwarden

aguidetoleeuwarden.nl

De beste manier om Leeuwarden te ontdekken is met een van onze stadswandelingen mee te gaan. De gidsen kennen de verborgen plekken van de stad en vertellen graag over haar historie, maar weten ook de leukste winkels en mooiste graffiti te vinden.

Finish Elfstedentocht

Groningerstraatweg, 8926 XC Leeuwarden

Geen elfstedentocht zonder de finish te halen! In het donker is de boog verlicht.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!