Problemen met de versnellingsbak

2 minuten leestijd

‘Er zouden problemen zijn met de automatische versnellingsbak van de Fiat Ducato. Klopt dat?’

Helpdesk
  • Kamperen met de motorhome

Voor meer Comfort Matic 

Fiat introduceerde afgelopen jaar een echte automatische versnellingsbak met koppelomvormer. Daarvoor zijn Ducato-campers veelal uitgevoerd met een Comfort Matic-versnellingsbak. Dat is een elektronisch geregelde mechanische versnellingsbak die handmatig of geautomatiseerd schakelt. Een elektro-hydraulische schakelrobot bedient automatisch de koppeling en regelt het overschakelen. 

Up, up and away!  

Omdat de bak is uitgerust met een koppelingsplaat, is een knopje ‘UP' aangebracht bij de versnellingspook. Daarmee beïnvloedt de bestuurder het wegrijden op een helling. De versnellingsbak zal dan bij een hoger toerental schakelen, wat de koppeling op hellingen spaart. Zet ‘UP’ pas uit als de helling is genomen, want ook bij terugschakelen heb je er voordeel van.  

Opgelet! UP werkt alleen in de stand ‘automatisch’. Fiat wijt sommige problemen met de koppelingsplaat aan het niet gebruiken van dat knopje.  

Gebruik de rem 

Om beschadiging te voorkomen mag je het gaspedaal absoluut niet gebruiken om wegrollen te voorkomen, bijvoorbeeld als de auto stilstaat op een helling! 

Houd de camper op zijn plaats met het rempedaal of de handrem.  

Bij bergop wegrijden geleidelijk – maar stevig – gas geven, ook weer om de koppeling te sparen.  

Zet de versnelling vrij als je tot stilstand bent gekomen. Dat voorkomt ongewenst opwarmen van de koppelingsplaten.  

Tip: Houd ook rekening met die koppeling tijdens het manoeuvreren en achteruitrijden. Doe dat bij voorkeur met enige voortvarendheid.  

deel Artikel

extra tips

Gerelateerde helpdesk artikels

Techniek
Topzware camper
Techniek
Lekkage
Techniek
Bedden te klein?
Techniek
Lek
Techniek
Distributieriem
Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer