Tips om te kamperen in de regen

3 minuten leestijd
De kampeerversie van de Wet van Murphy luidt: als er ergens in de ruime omtrek wolken samentroepen, dan zullen die zich ontlasten boven jouw tent. Laat het de pret evenwel niet bederven. Met deze tips maak je het beste van een kampeertrip in de regen.
praktisch
  • Kamperen

Kies de juiste kampplek

Met het risico om de ‘No Shit, Sherlock’-trofee te winnen: regen stroomt naar beneden. Idyllische spots naast het water zijn leuk op zonnige dagen. Maar als het pijpenstelen regent, loop je het risico om bij het verlaten van je tent tot je enkels in het water te staan. Indien mogelijk trek je bij regenweer dus best je kamp op een verhoogde plek op. Denk niet slim te zijn door je tent onder een boom te parkeren. Ja, je bent tijdens een bui even beschermd, maar het betekent ook eindeloos gedruppel wanneer de rest van de camping al droog zit.

Creëer een ‘buitenkamer’

Kampeer je met vrienden in kleine tentjes verblijft, dan is het bij regen verleidelijk om allemaal onder het eigen tentzeil te kruipen. Met een of meerdere tarps, een soort dekzeilen, kan je een kamertje creëren waar je toch met z’n allen kan kaarten of straffe verhalen vertellen. Met een tarp voor je tent kan je ook een veranda bouwen, een plek waar je je schoenen kan uitdoen en eventueel kan koken.

Leve warme choco!

Over koken gesproken: wanneer het koud is, behoef je meer calorieën om je lichaam warm te houden. Ga voor een stevige maaltijd, zoals een campingpasta. Wil je uitgebreid kokkerellen, dan is het nuttig om indien mogelijk thuis al groenten te schillen en snijden. Zo zit je niet te koukleumen. En de allerbeste opkikker bij regenweer blijft natuurlijk een warme choco, al dan niet van een scheut jenever of rum voorzien.

Kleed je in laagjes (maar vermijd katoen)

Laagjes zorgen ervoor dat je zweet wordt afgevoerd wanneer je actief bent, maar dat je tegelijkertijd je lichaamswarmte behoudt wanneer het afkoelt. Kies, onder een regenjas en -broek, voor basislaagjes van wol of polyester. Vermijd katoen: dat blijft nat. Geraak je toch doorweekt, zorg dan dat je zo snel mogelijk droog en warm bent. Kruip liever naakt in je slaapzak dan met natte kleren.

Plastic zakken kunnen je kampeertrip redden

Neem voldoende plastic zakken mee, zowel grote vuilniszakken als kleine diepvrieszakken. In die laatste kan je essentiële benodigdheden, zoals gsm, portefeuille of lucifers, drooghouden. De grote vuilniszakken houden niet alleen je materiaal droog, ze zijn ook ideaal om je natte kleren of schoenen te scheiden van de rest van je gerief. Ten slotte kan je er vóóraf ook droog hout insteken, zodat je ná de bui nog een kampvuur kan maken.

Droog wanneer het kan

Neem een wasdraad mee die je tussen twee bomen kan ophangen. Laat natte kleren drogen van zodra het kan, anders loop je het risico dat ze naar roadkill gaan ruiken. Als je echt wanhopig bent voor droge kleren, dan kan je enkele klamme kleren mee in je slaapzak nemen. Je lichaamswarmte droogt die tegen de ochtend. Opgelet: dit trucje werkt wellicht niet met je T-shirt dat je kan uitwringen van het water. Vergeet niet om je tent na de trip goed te laten drogen. Zo niet, dan diep je het jaar nadien een beschimmeld exemplaar op.

Ventileer je tent

Zet open, die flapjes. Anders verkrijg je condensatie, wat tot een vochtige en koude nacht leidt. Zorg voor voldoende spanning op de tent, zodat er geen plasjes kunnen ontstaan op het zeil.

Materiaal dat je tijdens een natte trip kan helpen

Een extra bivakzak of slaapmatten isoleren meer. Een tarp onder je tent zorgt ervoor dat water niet langs de grond in je tent geraakt. Sneldrogende handdoeken zijn een geschenk van god op een uitgeregende kampeertrip en beenkappen kunnen je natte voeten besparen.

Geniet

Oké, regen is wellicht niet waarvan je droomde toen je je kampeertrip. Maar je bent wel op vakantie. Geniet van de regendruppels op je tent, van de bliksem die de hemel oplicht. Voel de nabijheid van de natuur.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer