10 originele uitstappen in eigen land

Met de nodige aanpassingen zijn algauw weer tal van originele attracties te bezoeken, musea te (her)ontdekken, monumenten te bekijken. Dit zijn er maar enkele van.

4

BRUSSEL - Hotspot aan het kanaal

De site van Tour & Taxis aan de Kanaalzone transformeert meer en meer tot een place to be. In de voormalige pakhuizen vinden al jarenlang grote salons en beurzen plaats, maar sinds kort kan je er vaker terecht voor originele tentoonstellingen.

Met de renovatie en heropening van de Gare Maritime komt er vanaf deze zomer nog een troef bij. Het oude goederenstation blijkt getransformeerd tot een overdekte stad met promenades, belevingswinkels, restaurants en cafeetjes. Liefhebbers van architectuur zullen zich dan weer vergapen op het werk van het architectenbureau Neutelings Riedijk, dat eerder al het MAS in Antwerpen uitwerkte. Voor de transformatie van de Gare Maritime behielden de makers de ijzeren pilaren in art-nouveaustijl, maar ze integreerden een gigantische houten  constructie en tal van duurzame en energiebesparende snufjes. 

De Gare Maritime grenst aan het nog jonge Tour & Taxispark, dat dit jaar uitbreidt tot aan het Bockstaelplein in Laken. Een heel gezellige pauzeplek in het park is Parckfarm, een kleine serre waarin buurtbewoners op weekenddagen een cafeetje uitbaten en workshops organiseren.

Gare Maritime: Picardstraat - tour-taxis.com

HENEGOUWEN - Het Belgische Versailles

Boeit de geschiedenis van burchten en kastelen jou? Plan deze zomer dan zeker een bezoek aan het Château de Belœil. Het 14de-eeuwse monument vormde eeuwenlang de verblijfplaats van de adellijke familie de Ligne. Vandaag kan je de salons bezoeken om je omver te laten blazen door de schat aan Franse meubels, antieke boeken, schilderijen en andere kunstvoorwerpen. Minstens even indrukwekkend is de tuin rond het kasteel, met zijn grote waterpartijen en geometrische perken. Het is niet voor niets dat de vergelijking met Versailles vaak wordt gemaakt. Ben je na urenlang struinen door het domein nog niet uitgewandeld, weet dan dat de landelijke omgeving rond het kasteel zich uitstekend leent voor een ommetje. Zo leidt de 6 km lange wandeling van het kasteel van Belœil je van de adellijke pracht en praal recht het plattelandsleven in.

Château de Belœil: rue du Château 11 - € 10, k. € 5 - chateaudebeloeil.com (enkel open in het weekend)

Kampeertip:

Bernissart, Camping du Préau

LUXEMBURG - Kunst anders beleven

Het boekendorp Redu (gemeente Libin) heeft er sinds kort een culturele attractie bij: het gloednieuwe museum Mudia. Met kunst uit de gotiek en de renaissance tot de hedendaagse periode brengt Mudia de kunstgeschiedenis tot leven. Onder het motto ‘Kunst anders beleven’ wil het museum in de eerste plaats dat de bezoekers, jong en oud, zich amuseren. Of wat dacht je van je eigen impressionistische kunstwerk maken en een interactief schilderij van Jeroen Bosch? Andere klinkende namen als Rodin, Picasso, Modigliani, Magritte en Hergé passeren de revue, steeds op een ludieke, kunstzinnige manier. Je kan in je eentje op avontuur in het museum of met een audiogids, met aangepaste versie voor kinderen.

Mudia: Place de l'Esro 61 - € 12, 6-18 € 6, gezin € 30 - mudia.be
Kampeertip:
Val De Poix: rue des Ardennes 2a, Saint-Hubert - met visvijver, korting voor groepen - vanaf € 16 - camping-valdepoix.be

NAMEN - Het mierennest van Europa

Boven de samenvloeiing van Samber en Maas torent de Citadel van Namen uit, door Napoleon ‘het mierennest van Europa’ gedoopt. Hij mag dan slechts een schop groot geweest zijn, Napoleon wist duidelijk waarover hij sprak: onder de Citadel schuilt een impressionant netwerk van gangen. Van die darmen van de citadel kan je 500 volledig gerestaureerde meters verkennen. Spring ook eens binnen in bezoekerscentrum Terra Nova, in een oude kazerne, dat een inkijk schenkt in het militaire verleden van Namen.

Citadel van Namen: Route Merveilleuse 64 - € 10, 6-18 € 8 / met een Citadelle Pass (€ 15-12) krijg je ook toegang tot Terra Nova en een rit op een toeristentreintje - citadelle.namur.be/nl

Kampeertip:

Les Trieux: Les Trîs 99, Malonne - camping op een zevental km van het centrum van Namen - vanaf € 21,50 - campinglestrieux.be

OOST-VLAANDEREN - Beklim het Belfort van Dendermonde

Aan Unesco-werelderfgoed geen gebrek in de Ros Beiaardstad. Het bezoekerscentrum van Dendermonde bevindt zich in de Lakenhalle. Voor slechts € 2 (audiogids inbegrepen) beklim je ook het 40,3 meter hoge 14de-eeuwse Belfort. Het gapende gat in het midden van de toren is een oorlogswonde, een herinnering aan de Duitse obus die zich in de begindagen van de Eerste Wereldoorlog van boven naar beneden door het Belfort wurmde.

Onderweg naar boven passeer je de 49 klokken tellende beiaard. Boven wacht een prachtig panorama met het Vleeshuis op de Grote Markt, het Sint-Alexiusbegijnhof, de Brusselse forten of het groen langs de Oude Dender.

Belfort: elke dag open 10-12 u en 14-16 u - € 2 - toerismedendermonde.be

Kampeertip:

Groenpark: Gentsesteenweg 339, Zele - ideale uitvalsbasis voor het Donkmeer in Berlare - vanaf € 12 - campinggroenpark.be

VLAAMS-BRABANT - In de Brusselse Alpen

Voor Expo ’58 in Brussel moesten de Belgische provincies toeristische projecten presenteren. Brabant koos voor de educatieve rotstuin Bloemendal, die de vegetatiezones uit de Alpen nabootst. Tuinarchitect Paul Dewit versjouwde duizend ton rotsen naar Provinciedomein Huizingen en stapelde ze pittoresk langs een kunstmatig bergbeekje. Volg het klaterende stroompje en je overwint een hoogteverschil van 36 meter. In de vallei slingeren de wandelpaden langs kleurrijke rozentuinen. Daarna volgen hellingen met winterharde Gentse azalea’s en rododendrons, de verzuurde hoogvlakte met heidesoorten en tot slot de vetplanten en sleutelbloemen die standhouden tegen de bergwand. De kroon op de Brusselse Alp is de grote waterval, waar alle wandelpaden samenkomen. De rotstuin is een beschermd monument en werd voor de zestigste verjaardag van Expo ’58 grondig gerestaureerd. Hij sluit naadloos aan bij het landschapspark van het Provinciedomein, waar je ook kan spelevaren op de kasteelvijver.

Provinciedomein Huizingen: Henri Torleylaan 100 - vlaamsbrabant.be/huizingen  

Kampeertip:

Provinciedomein Huizingen: in twee trekkershutten kunnen van 1/3 tot 31/10 4 p. max. 3x overnachten - € 40

WAALS-BRABANT - Hulde aan kunstenaar

Het museum van de Stichting Folon, in de hoeve van het kasteel en Solvaypark van Terhulpen, brengt een groots huldebetoon aan Jean-Marie Folon, een van de bekendste Belgische hedendaagse kunstenaars, die in 2005 overleed. Folon werd wereldwijd bekend en je vindt zijn werk o.a. in het Metropolitan Museum of Art in New York, het Picassomuseum in Antibes en het Gaudímuseum in Barcelona.

Je ontdekt in dit prachtige kader een 500-tal werken verspreid over 15 expozalen, waar je kennismaakt met zijn aquarellen, schilderijen, etsen, affiches, illustraties, zeefdrukken, wandtapijten geweven in Aubusson… Verder vinden hier ook vaak prestigieuze tijdelijke tentoonstellingen plaats. Het bezoek wordt omkaderd door optische effecten, muziek, films en animatiefilms, wat voor een bijzondere sfeer zorgt. Daarbij is de originele muziek van de Franse componist Michel Colombier in perfecte harmonie met de kleuren van Folon.

Stichting Folon: Drève de la Ramée 6/A - € 10, 6-18 € 5 - fondationfolon.be

ANTWERPEN - Dwalen door het predikheren

Mechelen heeft er een nieuwe parel bij: het Predikheren. Het voormalige klooster stond ruim veertig jaar leeg en was niet veel meer dan een ruïne toen de stad aan een grondige restauratie begon. Vandaag huist hier de nieuwe stadsbibliotheek, maar je kan er veel meer doen dan boeken lenen. Ga zitten voor lezingen en concerten, luister met je (klein)kinderen naar verhalen of neem deel aan het ‘filosofisch café’. In de Barbib, met terras in de binnentuin, kan je terecht voor de kleine honger en dorst. Fijnproevers kunnen hun voeten onder tafel schuiven bij Tinèlle, het gastronomisch restaurant van topchef  Ken Verschueren. Het Predikheren sleepte in 2019 de Interieur Award in de wacht op de ARC Awards, de meest gewaardeerde architectuurprijzen van Nederland en België.

Het Predikheren: Goswin De Stassartstraat 88 - hetpredikheren.mechelen.be

Kampeertip

Camperplaats: Douaneplein - 5 plaatsen op de enige officiële Mechelse camperplaats (zonder voorzieningen) op de grindparking tussen recreatiedomein De Nekker en bioscoopcomplex UGC - gratis 

LUIK - Duik in het aquarium

Duiken in een aquarium en toch droog blijven? Dat kan je in het Aquariummuseum van Luik. Het museum is ontstaan uit de wetenschappelijke verzameling van de universiteit van Luik. Alles is dus nogal systematisch opgesteld, maar ook zonder veel museologische toeters en bellen fascineren de tientallen bassins met levende vissen. De rijke biodiversiteit van oceanen, koude en warme zeeën, meren en rivieren komt er aan bod. Hoogtepunt voor vele bezoekers zijn de haaien en de koralen. En dat is nog niet alles. In het museum sta je verder nog oog in oog met 20.000 diersoorten, opgezet of als skelet, uit alle continenten van de wereld. Niet echt een doe-museum, maar toch erg leerrijk en een plek waar je verbaasd weer buiten stapt.

Aquarium-Muséum Universitaire de Liège: Quai Edouard Van Beneden 22 - € 7,50, 6-12 € 5 - aquarium-museum.uliege.be/nl

Kampeertip

Provinciaal Domein van Wégimont: Chaussée de Wégimont 76, Soumagne - de dichtst bij Luik gelegen camping, op 15 km, in het prachtige land van Herve - vanaf € 6,50 - provincedeliege.be/wegimont

WEST-VLAANDEREN - Bij Permeke thuis

In Jabbeke, in het Brugse Ommeland, ligt het fijne Permekemuseum, gevestigd in De Vier Winden, het modernistische huis dat kunstenaar Constant Permeke in 1928-1930 liet bouwen door zijn vriend Pierre Vandevoort. De kunstenaar woonde er tot zijn dood in 1952. Zowel het gebouw als de werken van Permeke zelf lonen absoluut de moeite. De collectie bevat meer dan 100 werken van Permeke: zowat al zijn sculpturale werken en een groot aantal tekeningen. Maar ook van bevriende kunstenaars als Floris Jespers en Frits Van den Berghe kan je er werken bewonderen. Expressionisme is er voel- en zichtbaar, en de vrij toegankelijke tuin nodigt uit tot uitgebreid (na)genieten. Het museum biedt allerlei workshops, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Permekemuseum: Gistelsteenweg 341 - € 3, 13-26 € 1 - muzee.be/nl/permeke

Kampeertip

Klein Strand: Varsenareweg 29 - gezinscamping, ook met trekkershutten, chalets en glamping - vanaf € 16 - kleinstrand.be

LIMBURG - Verse Zuivel 33

Verse Zuivel33

Op de begijnhofsite, vlak langs het jenevermuseum, heropende dit voorjaar het in omvang verdubbelde Z33, het Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur. Zo heb je drie bezienswaardigheden op één locatie in het centrum van Hasselt. Toch bestaat de kans op verdwalen: het nieuwe Z33 is voortaan niet meer toegankelijk via het begijnhof, op Zuivelmarkt 33, maar langs een onopvallende smalle opening in de monumentale en massieve rode gevel van de Bonnefantenstraat. Waarlangs je toch weer ‘buiten’ staat, op een koertje met boom, dat herinnert aan een begijnhofhuisje met voortuintje. Door de eigenlijke ingang gaat letterlijk een wereld van moderne kunst voor je open. De nieuwbouw van Francesca Torzo is een architecturaal kunstwerk op zich: verwacht geen white cube met uniforme, multifunctionele zalen, maar verbaas je in een doolhof van smalle en brede, hoge en lage, krappe én knappe ruimten die kunstenaars mee kunnen gebruiken in hun werk. Z33 heeft geen eigen collectie, maar is altijd wel de thuis van een tijdelijke expo die doet nadenken over samenleving en waarden.

Z33: Bonnefantenstraat 1 - € 8, -26 gratis - z33.be

Kampeertip:

Heidestrand: Zwanenstraat 105, Zonhoven - camping met zwemvijver en openluchtzwembad in natuurgebied de Wijers - vanaf € 24 - heidestrand.be

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!