10 originele uitstappen voor het hele gezin in eigen land

Als het schooljaar voorbij is en tal van bestemmingen weer toegankelijk zijn, hebben je kinderen geen kans meer zich in hun kot te vervelen. Wij selecteerden 10 originele uitstappen voor het hele gezin. De volgende plekken zijn gegarandeerd kids proof! 

4

BRUSSEL - Creatief met plastic

Aan de voet van het drukbezochte Atomium bevindt zich het ADAM - Brussels Design Museum. Naast boeiende tentoonstellingen kan het museum uitpakken met een opmerkelijke collectie plastic design. De oudste objecten dateren uit de jaren 1950, maar ook hedendaagse gebruiksvoorwerpen worden tentoongesteld. Dankzij Little Adam, een downloadbaar bezoekersgidsje voor families, leren kinderen stapsgewijs meer over de eigenschappen van plastic en begrippen als designer, industriële productie en popart. Voorts organiseert de educatieve dienst creatieve workshops. Voor kinderen tot 10 jaar betekent dat vooral manipuleer- en experimenteerspelletjes rond materialen, vormen en kleuren. Tieners krijgen eerst technische en esthetische vorming, waarna ze in het atelier zelf een maquette van een stoel in 3D mogen ontwerpen. Niet meteen om erop te gaan zitten, maar het doet wel dromen van een carrière als designer. 

ADAM - Brussels Design Museum: Belgiëplein 1 - € 10, 6-17 € 8 - www.adamuseum.be

HENEGOUWEN - Wondere wereld van wetenschap

Hoewel je in het Pass tal van tentoonstellingen kan bewonderen, is het geen museum. Het is een parc d’aventures scientifiques, ofwel een wetenschappelijk pretpark. Wil jij je kroost (op termijn) enthousiasmeren voor een STEM-studierichting? Of heb je gewoon zin in een verrassende uitstap met het hele gezin? Dan is dit de place to be. Want geloof ons, verrassend is het Pass wel. Het begint al bij de entree. Omdat het ludieke leerlabo gevestigd is op de site van voormalige steenkoolmijn Crachet kom je binnen via een 210 meter lange rolband die het traject van de vroegere wagentjes volgt. Onderweg maak je via een aantal experimenten meteen kennis met de capaciteiten van machines. Daarna wacht je een ontdekkingsruimte met optische illusies, een Acrobât!-parcours waar kinderen hun beste klim- en klauterkunsten mogen bovenhalen, een chemisch labo, verschillende actuele workshops… Het is onmogelijk om hier enkele uren later buiten te komen zonder een grote glimlach én een hoop nieuwe weetjes.

Pass: rue de Mons 3 - € 17, 4-18 € 12 - pass.be

Kampeertip:

Camping de Roisin: rue du Château de Roisin 12, Roisin - op 20 km van het Pass - vanaf € 16 - sites.google.com/site/campingderoisin

LUXEMBURG - In de toppen van de bomen

Klaar om je kroost een dagje onder te dompelen in de natuur? Te midden van 500 hectare bosgebied vind je bij Manhay het Parc Chlorophylle. Met de hele familie kan je er op stap en het grote natuurgebied leren kennen met thema’s rond bos en natuur. Wandel over het twee kilometer lange didactische pad met maar liefst 32 houten attracties. Van klimmuren en speeltuigen tot leerrijke houten sculpturen van bijenkorven en kevers. Benieuwd hoe het voelt om tussen de kruinen van de bomen te wandelen? Klim dan zeker op de 15 meter hoge loopbrug en sta oog in oog met de vogels en de eekhoorns.

Vanuit Parc Chlorophylle kan je ook een mooie wandeling (4 km) maken door het land van de Ourthe en de Aisne en heerlijk afsluiten in de Brasserie du Parc.

Parc Chlorophylle: rue des Chasseurs Ardennais 60 - € 5,80 - parcchlorophylle.com
Kampeertip:
Camping Moulin de Malempré: Moulin de Malempré 1 - open van april tot november, met openluchtzwembad  - vanaf € 26 - www.camping-malempre.be

NAMEN - Spoorwegfietsen naar Maredsous

Heb je kinderen die weliswaar graag fietsen, maar die ook snel moe zijn? Dan is railbiken of spoorwegfietsen een mooie oplossing voor je probleem. Van zodra hun tong tussen de ketting dreigt te belanden, zet je hen in een comfortabele ligstoel op de railbike en pedaleer je zelf verder. Je rijdt op je eigen tempo op een afgeschreven spoorweg door de vallei van La Molignée en komt er geheid tot rust. De moedigste trappers fietsen helemaal tot in Maredsous, waar je de abdijbrouwerij kan bezoeken of een stukje Maredsous-kaas kan scoren. Er zijn drie afstanden (6-8-14 km) en twee vertrekplaatsen (rue de la Molignée 116, Warnant (Anhée) of rue de la Gare 82, Falaën (Onhaye)). Reken minstens anderhalf uur voor de korte versies, drie voor de lange.

Railbike naar Maredsous: startpunt Warnant of Falaën (vanuit Dinant rijdt bus 35 naar beide) - € 19 per spoorwegfiets voor vier personen (kort traject), € 38 (lang traject) - www.draisines.online

Kampeertip:

Camping Le Molignia: rue de la Molignée 100 - 175 plaatsen op 1 km wandelen van het vertrekpunt in Warnant (Anhée) - campinglemolignia.mystrikingly.com

OOST-VLAANDEREN - Stoom aflaten op de trein

Tussen juli en september rijdt er twee keer per dag een stoomtrein van Baasrode naar Puurs-Sint-Amands. Kinderen beleven er de tijd van hun leven, vooral als ze tijdens een tussenstop in Oppuurs zelf de stoom mogen aflaten van de locomotief uit 1930. Wedden dat ze pretoogjes krijgen als het geluid van de stoomfluit over het stationnetje rolt?

De authentieke wagons zijn met massief hout bekleed. Op de stoffen banken veer je vlotjes mee op het gezapige ritme van de stoomtrein. Enthousiaste vrijwilligers vertellen graag het verhaal van de vroegere buurtspoorwegen in ons land.

Tip: koop een ticket voor een enkele rit. De fiets mag gratis mee.

Station Baasrode-Noord: Fabriekstraat 118 - enkele rit: € 8, 6-12 € 6 - stoomtrein.be

Kampeertip:

Camping Diepvennen: Autostrade 100, Londerzeel - van alle comfort voorziene camping met zwemvijver - vanaf € 14 - kampeerverblijfparkdiepvennen.be

VLAAMS-BRABANT - Ravotten zonder regeltjes

Genieten van de natuur komt vaak met een handleiding: blijf op de paden, verstoor de dieren niet, vertrappel geen frêle plantjes. Maar niet in Speelbos ’t Vossenhol in Bertem. Hier mogen kinderen klauteren, kruipen, takken verslepen, hutten bouwen… Kortom, ravotten zonder regeltjes. De plaatselijke jeugd besliste mee hoe de natuurlijke speelplek eruitziet. Schommels of glijbanen vind je er niet, wel heuvels, tunnels, klimtotempalen, evenwichtsbalken, een vossenhol. Alle spelelementen zijn geïnspireerd door de natuur. Aan de kinderen om hun fantasie te gebruiken.

Het speelbos met speelweide bestrijkt vijf hectare, ligt tegen de zuidflank van een heuvel en is vanaf de kleine parking bereikbaar voor rolstoelgebruikers. Je kan picknicken op het gras of uitrusten in de schuilhut terwijl de kinderen zich amuseren. En daarna ga je wandelen in Bertembos, onder 40 m hoge beuken. Af en toe wijkt het bos voor glooiende akkers en groene vergezichten. Het plan bestaat om de grote loofbossen tussen Leuven en Brussel op te nemen in een Nationaal Park Brabantse Wouden.

Speelbos ’t Vossenhol: Heerbaan - bertem.be/speelbos

Kampeertip:

Camperplaats: Gemeenteplein - 2 rustige camperplaatsen (zonder voorzieningen) op mixparking

WAALS-BRABANT - In de sporen van Napoleon

Tot op heden spreekt de legendarische Slag van Waterloo uit 1815 tot de verbeelding van jong en oud. Je ontdekt rond het slagveld zes fascinerende attracties, die je met één pass kan bezoeken. Voorop de beroemde Leeuwenheuvel, waar je na een stevige klim (226 treden!) van een schitterend uitzicht op het Slagveld geniet. Ontdek het Wellingtonmuseum, het hoofdkwartier van de Hertog van Wellington, de voornaamste vijand van Napoleon, bezoek in een oude boerderij in nabij Vieux-Genappe het laatste hoofdkwartier van Napoleon en maak kennis met de ondergrondse Memoriaal, waar je de Slag levensecht beleeft met behulp van hypermoderne museumtechnieken. Zelfs voor kinderen die al wat schermeffecten gewend zijn een onvergetelijke belevenis. Naast deze attracties krijg je met het combiticket ook nog toegang tot het indrukwekkende Panorama, de hoeve van Hougoumont en de hoeve van Mont-Saint-Jean (ooit het veldhospitaal tijdens de slag).

Slagveld van Waterloo: Route du Lion 1815, Eigenbrakel - combiticket Pass 1815 € 20 - waterloo-tourisme.com

ANTWERPEN - Een duik in virtual reality

‘Schijnwerkelijkheid’, dat is de letterlijke vertaling van VR of virtual reality. Met een VR-bril op je neus beland je in een totaal andere wereld. Probeer het zelf uit in Distrikt, een nieuw virtualrealitygamecenter in het midden van Antwerpen. Dé plek voor vriendenuitstapjes of teambuildings, maar ook voor jonge spelfanaten. Distrikt heeft heel wat kindvriendelijke games in de aanbieding. Kruip in een racewagen, houd een sneeuwballengevecht met je vrienden of jaag samen op spoken. Genoeg virtueel gespeeld? Dan kan je in de bar van Distrikt iets eten of drinken, of de dag afsluiten in de échte wereld in een van de vele cafés of restaurants in de buurt.

Distrikt: Leopoldstraat 57 - € 30 pp - distrikt-vr.be

Kampeertip

Vogelzang: Vogelzanglaan 7-9 - groen camperpark op fietsafstand van het centrum, tenten en caravans niet toegelaten - vanaf € 10 - camperparkvogelzang.be

LUIK - Waterspeelzone in meer

Wie met kinderen in het vakantiecentrum Worriken bij het Meer van Bütgenbach verblijft, hoeft zich niet te verplaatsen voor spetterende kinderpret. Kampeerders krijgen immers gratis toegang tot de ruime, afgebakende zwemzone bij het meer. Daar is ook een waterspeelzone. Ouders kunnen ondertussen luierend op de ligweide de kroost gadeslaan. Je kan watertrappers (€ 8/30’) of veilige kajaks (€ 12,50/2u/2p) huren. Daarmee mag je het hele meer ontdekken. Er zijn genoeg rustige inhammen om bijvoorbeeld watervogels te observeren. Kampeerders krijgen ook vrij toegang tot het overdekte zwembad – handig op druilerige dagen. Tijdens schoolvakanties kunnen kinderen aansluiten bij knutsel-, sport- of avonturenstages. Kampeerders krijgen dan korting, zoals 50 procent op het avonturenparcours.

Sport- und Freizeitzentrum Worriken: Worriken 9 - strand en zwemzone zijn bij mooi weer elke dag open in juli en augustus, het overdekte zwembad is dagelijks geopend - € 3,50 (strand) / € 3 (zwembad) voor niet-kampeerders - worriken.be

Kampeertip

Sport- und Freizeitzentrum Worriken: Worriken 9 - € 29 voor een standplaats voor tent, caravan of mobilhome met elektriciteit, inclusief twee personen (hoogseizoen) -  worriken.be

WEST-VLAANDEREN - Ridders van Beauvoorde

Vlak bij Veurne, in Wulveringem, ligt een sprookjesachtige waterburcht: het 15de-eeuwse kasteel van Beauvoorde. Er zijn nog altijd ridders en prinsessen te vinden. Althans, als je het familieparcours ‘Ontdek het Kasteel van Beauvoorde met ridder Arthur’ volgt. Dat is een aantrekkelijke ontdekkingstocht door het kasteel, met bouwdozen, keukenrecepten, zoekertjes, verkleedpartijen… Al spelend leren kinderen het spannende verhaal van ridder Arthur Merghelynck, die er 150 jaar geleden kwam wonen en het kasteel renoveerde. In 1905 schonk de kinderloos gebleven Arthur Mergerlynck het vastgoed aan de staat. Het kasteel is met een audiogids te bezoeken.

In de zomer komt er nog een extraatje bij en kan je op zoek gaan naar de goed verstopte schatkist van Vlieg.

Kasteel Beauvoorde: Wulveringemstraat 10 - € 8, 6-11 € 6 - kasteelbeauvoorde.be

Kampeertip

Scheibeekhoeve: Sint-Rijkersstraat 52, Alveringem - landelijke camping (april-oktober) met ruime standplaatsen - vanaf € 20 - scheibeekhoeve.be

LIMBURG - Moord in Alden-Biesen

Zijn de kinderen – of jijzelf – dol op geheimzinnige mysteries die raadselachtig zijn? Tuk op het oplossen van vraagstukken overgoten met een crimineel sausje? Troon ze dan eens mee naar het domein Alden Biesen, waar je te allen tijde (zowat het hele jaar door) op individuele basis deel kan nemen aan Het Complot. De speurders krijgen een tablet in hun handen geduwd en worden uitgenodigd op het kasteeldomein in zowat anderhalf uur tijd een misdaad op te lossen. Digitaal bijgestaan door commissaris Angel (Joke Devynck) leiden raadsels, proeven, aanwijzingen en (dwaal)sporen de deelnemers over de gronden. Ze nemen het hierbij niet enkel op tegen de misdaad, maar ook tegen elkaar, want de speurders kunnen elkaar de loef afsteken. Het Complot is samen met Het Verhaal – een avondlijke vertelling door een digitale Jan Decleir als Heer van Biesen over 800 jaar kasteelgeschiedenis – een van de Bilzen Mysteries.

Het Complot: Kasteelstraat 6 - € 9, 6-18 € 7,50 - bilzenmysteries.be/hetcomplot

Kampeertip:

De Krekelwei: Bremstraat 14 - ecoglamping (15/5-31/8) met ingerichte tenten (tot 5p) - vanaf € 75 - dekrekelwei.be

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!