Citytrip met trein: Lille

9 minuten leestijd

De Fransen noemen een citytrip liever een city break. En is dat ook wat jij er vooral van wil maken? Een echte pauze, even op adem komen, geen ‘hop, hop!’-programma, maar slenteren, kuieren en rustig ontdekken? Volg dan eind redacteur Karlien en verdwaal in de kleine straatjes van het oude Lille.
 

reportage
 • Uitstappen en vakanties

Donderdag

Boeken in de oude beurs

Stap van het station richting Place du Théâtre en je krijgt meteen zicht op de enige straat van de stad in Hausmannstijl. Speciaal hier aangelegd zodat reizigers die chique boulevard als eerste te zien zouden krijgen als ze van de trein stapten.

Vanop de Place du Théâtre sta je in enkele passen op de Place Charles de Gaulle, de grote markt van Lille. Hier staat meteen ook een prachtig monument: La Vieille Bourse (1). Loop er even binnen, hier verkopen marktkramers antieke en tweedehands boeken.  

 • Place Charles de Gaulle
   

Burgers in het Basilic Café

Een snelle hap, want we willen zo vlug mogelijk de heerlijke boetiekjes in het oude stadsdeel van Lille - Vieux-Lille - induiken. Bovendien moet je in Lille toch een hamburger hebben gegeten, die is hier namelijk immens populair. De hamburgerzaken zijn dik gezaaid, maar Basilic was een pionier. Kies voor een burger - met vlees of vegetarisch, met klassiek broodje of toast - in hun strakke interieur of op het gezellige terras achteraan.  

 • Rue Esquermoise 24 bis

Verloren lopen in Vieux-Lille

Steek bij Basilic nog even de straat over voor bakkerij Méert (de Lillois spreken het uit als mère, want het woord zou anders te veel als merde klinken). Hun wafeltjes zijn het beroemdst. Denk niet aan Luikse of Brusselse wafels, maar aan stroopwafels waarvan de stroop werd vervangen door vanille, speculoos of pistache. Even verderop in de straat vind je leuke kinderspullen bij Le Petit Autre Chose, Memento Mori biedt ondanks de lugubere naam leuke objecten voor je interieur. Sla hier eender welk straatje in en loop gerust een beetje verloren… 

Je in Vlaanderen wanen in de Rue de Gand

Stap nog even verder naar de gezellige Rue de  Gand, een straat bomvol restaurants die even goed midden in Gent zou kunnen liggen. Kies hier een restaurant of trek bij mooi weer naar de Avenue du Peuple Belge. Daar eet je voor een redelijke prijs een driegangenmenu bij Le Petit Barbue d’Anvers op hun gezellige terras. Als er veel volk is, hou je het best rekening met lange wachttijden. 

Koffie bij Tamper!

De kleurrijke gevels en charmante winkeltjes zijn in heel Vieux-Lille mooi, maar een extra lieflijk plekje is het kleinste marktplein van Lille: de Place aux Oignons. Hier vlakbij kan je terecht bij Tamper! Espresso Bar voor een koffiepauze. De koffie wordt met zorg geselecteerd, bordjes op de tafel vertellen je wat je erin proeft. Geen koffiefan? Zoek dan even verderop naar de grote blauwe poort van Moment Privilégié, en installeer je bij mooi weer buiten met een kop warme chocolademelk.

Op de hoek van de Rue de la Monnaie vind je de bakkerij Aux Merveilleux. Door het raam kan je de bakkers al bezig zien, vooraan staan mensen aan te schuiven voor de luchtige merveilleux-gebakjes die als - euh - zoete broodjes over de toonbank gaan. Denk jij bij ‘lekkers’ eerder aan wijn? Dan kan je bij BiBoViNo verantwoord geproduceerde biowijn kopen voor een goede prijs. De wijn wordt namelijk in grote dozen verkocht, waardoor hij zo’n 20 tot 40 procent goedkoper is dan in een fles. Je kan eerst gratis proeven, je wijn in een doos wordt dus geen kat in een zak.

 • Rue des Vieux Murs 

De zon zien in de Cathédrale Notre-Dame de la Treille

Eerlijk gezegd, de neogotische kathedraal op de Place Gilleson is van buiten gezien niet moeders mooiste. Het grijze gevaarte oogt een beetje troosteloos, het traliewerk (treille) vrolijkt de boel niet meteen op.

Maar ga op een zonnige dag naar binnen en de dunne plakken marmer waarmee de gevel is bekleed, zorgen daar voor een oranje gloed die je het kille exterieur meteen doet vergeten.

Terwijl je je nog loopt te verwonderen over dat contrast, verrast de kathedraal je verder met haar rijkelijke aankleding en - mee met haar tijd - tijdelijke kunstwerken die inspelen op de actualiteit.    

 • Place Gilleson
   

Vrijdag

Ontbijten bij Caféine Coffee of Be Yourself

Ben je fan van koffie en ontbijt in gezellige zoete adresjes? Trek dan naar Caféine in Vieux-Lille of Be Yourself, er net buiten, en probeer om niet alles in één keer te bestellen.

Bij Caféine proef je kwaliteitskoffie in een Scandinavisch geïnspireerd interieur, met een brownie of een yoghurt erbij, Be Yourself levert met zijn pancakes en heerlijke cookies genoeg snelle suikers tot na de middag.  

 • Rue des 3 Mollettes 20 en Square Morisson 2 

Groene wandeling rond de Citadel

De calorieën van je zoete ontbijt stap je er zo af in het park rond de zeventiende-eeuwse Citadel. Oorlogsingenieur Vauban ontwierp de citadel voor Lodewijk XIV en ook vandaag nog zijn er militairen gestationeerd. Je kan de vesting dus niet binnen, maar errond is een pad dat zich leent tot een verfrissende ochtendwandeling of een klein fietstochtje.

De stad Lille stelt fietsen ter beschikking die je huurt per halfuur - het eerste halfuur is gratis. Heb je kinderen bij je, dan kan je hier gratis naar een zoo.  

 • Avenue du 43e régiment d'infanterie

Biologisch eten bij La Source 

In juni 2016 namen chef Nicolas Dussenne, bioboer Michael en professor Marie-Pierre een 37 jaar oude biowinkel over. Ze vernieuwden het hele interieur en verkopen nog steeds bioproducten, maar achteraan en op de eerste verdieping van La Source eet je ook lekker biologisch.

Je hebt er weinig keuzestress: je kiest of je vlees, vis of vegetarisch wil eten, de chef doet de rest. De Lillois ontdekten het eerst, maar intussen vonden al veel toeristen hun weg naar het pand, waarvan de buitenkant nog even moet wachten op z’n restyling.

 • Rue du Plat 13 

Snelcursus kunst in het Palais des Beaux Arts

Het Palais des Beaux Arts is het tweede algemene museum van Frankrijk, na het Louvre. Van elke grote stroming hangt er minstens één belangrijke vertegenwoordiger: je bent in het 22.000 vierkante meter tellende gebouw dus op de juiste plek voor een snelcursus kunst.

Je vindt er schilderijen (Les Vaches van Van Gogh), beeldhouwwerken (L’Ombre van Rodin) en indrukwekkende planreliëfs: maquettes uit de achttiende eeuw van vijftien versterkte steden in het noorden van Frankrijk en België. Hoe deden ze dat, in een tijd voor luchtfoto’s en Google Earth?  

 • Place de la République
   

Vier gangen eten bij Au gout du jour

Stap van het Palais Rihour naar de Rue de la Barre en merk op hoe in dit stadsgedeelte alle straten veel breder zijn. De brede boulevards lijken in niets op het oude - ‘Vlaamse’- stadsgedeelte van Lille. In de Rue de la Barre wacht je een culinaire verrassing.

Letterlijk, want bij Au goût du jour kies je niet zelf wat je eet, je schuift gewoon aan voor het menu dat de chef samenstelt in functie van wat hij die dag op de markt heeft gekocht (de goût du jour, dus). Een looksoepje, roze oesterzwammen met perenvinaigrette, zeebaars met auberginepuree… De creaties zien er fantastisch uit en smaken nog beter.

 • Rue de la Barre 22
   

Een snelle blik in het Hospice Gantois 

Stap binnen in het vijfsterrenhotel L’Hermitage Gantois. Niet om er te logeren, maar om het gebouw te bekijken en vanuit de lobby even in de vijftiende-eeuwse ziekenzaal binnen te stappen. De prachtig gerenoveerde ziekenboeg is vandaag een receptieruimte, maar je ziet er nog de oude kastjes van de zieken, waarvoor de bedden opgesteld stonden.

Op het mooie glasraam zie je de rijke Gentenaar Jean de la Cambe, weldoener en stichter van het Hospice Gantois. Natuurlijk kan je ook blijven hangen voor een koffie in de hoge open lobby.

 • Rue de Paris 224 

Rondrijden  in een 2pk’tje

Wist je dat Lille gebouwd is op water en daarom Lille, ofwel L’île (het eiland) heet? Of dat Charles de Gaulle zijn chauffeur soms speciaal naar Lille zond om wafels te halen bij bakkerij Méert? En dat je boven doodgewone winkels (Zara Home!) nog échte kanonskogels in de gevel ziet zitten? Je leert het allemaal van de enthousiaste gidsen van Tradi’Balade (13). Zelden zo’n interessante rondleiding gehad als in dit felgekleurde 2pk’tje uit de seventies. Het wagentje heeft een open dak, heerlijk in de zomer, en in de winter krijg je een dekentje over de benen en mag je warme chocolademelk meenemen, zodat ook dat ritje een feest wordt. Place Rihour

Zaterdag

360° Lille vanop het Belfort

Het ziet eruit alsof het Belfort niet langer open is voor het publiek, maar laat je niet afschrikken: binnen zit wel degelijk iemand te wachten op toeristen.

De houten deur is gesloten sinds hier het equivalent van ons ‘niveau vier’ van kracht is. Bel dus aan, zeg dat je het belfort wil bezoeken en maak je klaar voor een heel pak trappen - of neem de lift, op zich al een belevenis. Boven zie je alle stadsdelen van Rijsel. Duimen voor mooi weer!

 • Place Roger Salengro
   

Gratis kunst bij Gare Saint-Sauveur

Zit je intussen krap bij kas? Dan is het voormalige goederenstation Gare Saint-Sauveur dé plek waar je heen moet. Tot 2003 was het station in gebruik, daarna werden de twee stationshallen op de site van 15 hectare grondig omgebouwd tot het perfecte decor voor steeds wisselende expo’s, concerten en evenementen.

Pik in de grootste hal een gratis tentoonstelling mee en spot bij binnenkomst rechts nog een stukje van de oude rails. In de andere hal zit Bistrot Staint So, waar je kan lunchen. Hier zie je binnen nog de restanten van de oude loketten. Goed om te weten: in de winter is het in de grote hallen te koud en gaat de Gare Saint-Sauveur dus tijdelijk dicht. Er staat dan wel een schaatsbaan op de site.

 • Boulevard Jean-Baptiste Lebas
   

Architectuur bewonderen in Euralille

Bijna terug de trein op! Wandel nog even langs de gebouwen die rond het TGV-station Lille-Europe gegroepeerd staan: de wijk werd aan het eind van de jaren tachtig ontworpen door de Nederlandse stedenbouwkundige Rem Koolhaas. Futuristische lijnen, ruwe materialen en veel glas domineren. Architect Jean Nouvel stond in voor het winkelcentrum Euralille. Daar nog even binnenwippen is dus ook compleet cultureel verantwoord.
 

Volgende keer zeker!

 1. La Piscine: een museum gevestigd in een voor malig zwembad in art-decostijl. Het bassin, de douchehokjes en enkele badkamers dienen er nog als decor voor negentiende- en twintigste-eeuwse kunst. De locatie schijnt betoverend te zijn. Met de City Pass ga je er gratis naartoe. www.roubaix-lapiscine.com
 2. Villa Cavrois: altijd leuk om te zien hoe anderen wonen, of in dit geval woonden: de Villa Cavrois kan je gerust een modern château noemen. Architect Robert Mallet-Stevens ontwierp de woning tussen 1929 en 1932 voor Paul Cavrois, een textielfabrikant, zijn vrouw en zijn zeven kinderen. Het gebouw werd grondig gerestaureerd, zodat het er na jaren van verloedering nu weer bijstaat zoals op de dag dat de familie Cavrois er zijn intrek nam.
  www.villa-cavrois.fr
 3. Le Bloempot: een cantine flamande die werkt volgens hetzelfde principe als Au goût du jour. Je bestelt er het menu ‘les yeux fermés’ en vertrouwt dus blindelings op de chef om je lokale producten op een originele manier voor te schotelen. Enkele weken op voorhand reserveren!   www.bloempot.fr
   

Praktisch

 1. Trein:
  Rechtstreeks van Brussel-Zuid naar Lille in 35 minuten, zowat elk uur rijdt er een trein. Het station Lille-Europe ligt op 400 meter van het station Lille-Flandres, van daaruit sta je in enkele stappen in het centrum van de stad. Tickets boeken via www.voyages-sncf.com of met de V-app.
 2. Hotel: het Gastama is een hostel met slaapzalen en privékamers. Goede uitvalsbasis in de charmante wijk Vieux-Lille. Niets ligt op meer dan een halfuur stappen. www.gastama.com
 3. City Pass: gebruik tram, metro en bus voor één vast tarief. Bovendien krijg je met de City Pass gratis toegang tot heel wat musea en bezienswaardigheden. 
 4. Handig: nl.lilletourism.com: bezienswaardigheden, restaurants, een overzicht van alle winkels en alle voordelen van bovengenoemde City Pass, in het Nederlands.
   

Tekst en foto's Karlien De Vrieze

Dit artikel is verschenen in november 2016. Pasar ging op 3 verschillende citytrips met de trein. De andere twee vind je hier:

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer