Opgegast

1 minuut leestijd

‘Op een camperplaats in Marokko liet ik vorig jaar mijn gasflessen vullen. Maar toen ik dit voorjaar in de Ardennen was, wilde de kachel er niet op branden. Hoe kan dat?’

Helpdesk
  • Kamperen met de caravan

Opgepast: butaan is geen propaan, en ongeschikt voor koudere streken.

Vermoedelijk zijn de propaangasflessen in Marokko gevuld met butaangas.

Wat is het probleem met butaan?

Butaan verdampt niet als de temperatuur onder 4 °C komt, wat dus al weleens het geval kan zijn in de Ardennen in het voorjaar. Na een nacht met ‘vorst aan de grond’ kan de temperatuur in de gasfles zo laag zijn dat de kachel niet meer wil branden. In meer noordelijke landen tankt men daarom doorgaans uitsluitend propaangas af.

In het zuiden kan je dan butaan gebruiken?

Butaangas is goedkoper dan propaangas, maar koude en nachtvorst kunnen ook in Zuid-Europese landen voorkomen. Butaangas is eigenlijk alleen geschikt voor binnenshuis.

Kan het kwaad voor de flessen of de installatie de gassen te verwisselen?

Onprofessioneel gevulde gasflessen kunnen gevaar opleveren. Bijvoorbeeld als het vulstation ze te vol tankt. Let er daarom op of een weegschaal gebruikt wordt bij het vullen, of een gasvulmeter.

deel Artikel

extra tips

Gerelateerde helpdesk artikels

Techniek
Topzware camper
Techniek
Lekkage
Techniek
Bedden te klein?
Techniek
Lek
Techniek
Distributieriem
Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer