USB-DIY

2 minuten leestijd

‘Mijn camper beschikt over slechts enkele stopcontacten en ik wil onderweg mijn digitale apparaten kunnen opladen. Ik zou daarom graag meer USB-laadpunten aanleggen. Maar hoe doe ik dat?’

 

Helpdesk
  • Kamperen met de caravan
  • Kamperen met de motorhome

Er zijn verschillende mogelijkheden: van inbouwdozen tot stopcontacten.

USB: wat doe je ermee?

De Universal Serial Bus (universele seriële bus), meestal aangeduid met het letterwoord USB, is een standaard voor de aansluiting van randapparatuur op computers. Bijkomend verzorgt de USB-aansluiting de stroomvoorziening van veel moderne, oplaadbare apparatuur, zoals smartphones, tablets en gameconsoles, maar ook van oplaadbare kampeerlampen of ledlichten en zelfs ventilatoren.

Zijn USB-poorten standaard aanwezig in de camper?

In steeds meer caravans en campers zijn ze op handige plaatsen aangebracht. Maar als je camper al wat ouder is en ze ontbreken erin, of er zijn te weinig aansluitingen, niet getreurd: 

ze inbouwen of bestaande stekkeraansluitingen aanpassen is eenvoudig.

Hoe ga je te werk?

● Kant-en-klare stopcontacten met een 12-voltaansluiting zijn nu alom verkrijgbaar. Veel campers zijn voorzien van Dometic 12-voltrails voor de leesspotjes. Dometic verkoopt daarvoor een USB-blokje (€ 10) dat je net als de spotjes aan die rail kunt klikken. Klaar en laden maar.

● Zit je veel buiten, dan is de USB-inbouwdoos (€ 85) een mogelijkheid. Kant-en-klaar in de wand te bouwen en aan te sluiten aan het 12-voltcircuit. Bijvoorbeeld een leesspotje van 12 volt kan je dan vervangen door een moderne leeslamp met ingebouwde USB-aansluiting in de voet (€ 33).

● Tot slot bestaat de Voltport (adviesprijs € 164): een inschuifbare stekkerkolom met 2 x 230 volt en 1 x USB. Je kan ‘m inbouwen in de onderkant van een bovenkastje, in een dressoirmeubel of in het aanrechtblad. Stekker eruit, inschuiven, en niets meer te zien of in de weg. Het enige dat je nodig hebt, is een gat met een diameter van 10,2 cm en 18,5 cm kastdiepte, en een 230-voltaansluiting.

deel Artikel

extra tips

Gerelateerde helpdesk artikels

Techniek
Topzware camper
Techniek
Lekkage
Techniek
Bedden te klein?
Techniek
Lek
Techniek
Distributieriem
Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer