USB-DIY

‘Mijn camper beschikt over slechts enkele stopcontacten en ik wil onderweg mijn digitale apparaten kunnen opladen. Ik zou daarom graag meer USB-laadpunten aanleggen. Maar hoe doe ik dat?’

Er zijn verschillende mogelijkheden: van inbouwdozen tot stopcontacten.

USB: wat doe je ermee?

De Universal Serial Bus (universele seriële bus), meestal aangeduid met het letterwoord USB, is een standaard voor de aansluiting van randapparatuur op computers. Bijkomend verzorgt de USB-aansluiting de stroomvoorziening van veel moderne, oplaadbare apparatuur, zoals smartphones, tablets en gameconsoles, maar ook van oplaadbare kampeerlampen of ledlichten en zelfs ventilatoren.

Zijn USB-poorten standaard aanwezig in de camper?

In steeds meer caravans en campers zijn ze op handige plaatsen aangebracht. Maar als je camper al wat ouder is en ze ontbreken erin, of er zijn te weinig aansluitingen, niet getreurd: 

ze inbouwen of bestaande stekkeraansluitingen aanpassen is eenvoudig.

Hoe ga je te werk?

● Kant-en-klare stopcontacten met een 12-voltaansluiting zijn nu alom verkrijgbaar. Veel campers zijn voorzien van Dometic 12-voltrails voor de leesspotjes. Dometic verkoopt daarvoor een USB-blokje (€ 10) dat je net als de spotjes aan die rail kunt klikken. Klaar en laden maar.

● Zit je veel buiten, dan is de USB-inbouwdoos (€ 85) een mogelijkheid. Kant-en-klaar in de wand te bouwen en aan te sluiten aan het 12-voltcircuit. Bijvoorbeeld een leesspotje van 12 volt kan je dan vervangen door een moderne leeslamp met ingebouwde USB-aansluiting in de voet (€ 33).

● Tot slot bestaat de Voltport (adviesprijs € 164): een inschuifbare stekkerkolom met 2 x 230 volt en 1 x USB. Je kan ‘m inbouwen in de onderkant van een bovenkastje, in een dressoirmeubel of in het aanrechtblad. Stekker eruit, inschuiven, en niets meer te zien of in de weg. Het enige dat je nodig hebt, is een gat met een diameter van 10,2 cm en 18,5 cm kastdiepte, en een 230-voltaansluiting.