Landenfiche Nederland

 

update 12 juni 2023

Voor een ontspannen vakantie hoef je niet ver te rijden: Nederland heeft veel te bieden. Of je nu wil uitwaaien op de stranden van een Waddeneiland, fietsen op de schitterende Veluwe of shoppen in bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam, Nederland heeft voor elk wat wils. Nederland is bij uitstek ook een kampeerland, met een waaier aan grote en kleinere campings: er zijn de echte vakantieparken, vaak met zwembad, sport- en spelinfrastructuur, maar ook de campings ‘op de boerderij’, de natuurkampeerterreinen, …
Ook de grote variatie aan verhuuraccommodaties - bungalows, trekkershutten en stacaravans - is een troef.

 

Reis- en voertuigdocumenten

  • Een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart is vereist, geen visum.
  • Reizen met minderjarige kinderen: kinderen hebben een eigen reisdocument (Kids-ID) nodig. 
  • Voor Nederland ben je niet verplicht een kopie van de identiteitskaart van de niet-meereizende ouder(s) en een toestemmingsformulier mee te nemen.
  • Indien je reist met een voertuig dat niet op je eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.

Verkeersregels

De verkeersregels lijken sterk op de Belgische. Een belangrijk verschil is het alcoholverbod:

  • Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille, maar voor beginnende bestuurders (rijbewijs -5 jaar in bezit ) gelden strengere regels: het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed voor hen is 0,2 promille.
    Deze lagere alcohollimiet telt eveneens wanneer er druggebruik wordt vastgesteld. 

Het is verboden een voertuig te besturen onder invloed van hard- of softdrugs, zoals cocaïne, XTC en cannabis. Met een speekseltest kan gebruik van drugs worden vastgesteld.

Verplicht in de auto/camper:
- veiligheidsattributen 
(gevarendriehoek, veiligheidsjasjes, brandblusser, verbanddoos) zijn niet verplicht in de auto.
- Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht.
- Telefoneren of smartphone bedienen mag enkel handsfree; ook het toestel tussen schouder en oor klemmen tijdens het rijden is verboden.
-  Radarverklikker gebruiken is in Nederland niet toegestaan  

Kinderen in het voertuig:
Kinderen kleiner dan 1,35 m moeten in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingssysteem zitten, met ECE-labels. Het kinderbeveiligingssysteem moet aangepast zijn aan de lengte en het gewicht van het kind.
Kinderen vanaf 1,35 m moeten net als volwassenen de veiligheidsgordel gebruiken.

Bijzondere verkeerstekens en -regels
Hier een overzicht van verkeersborden; van de wegmarkeringen

  • Aan de strepen op wegen buiten de bebouwde kom en op de hectometerpalen kan je aflezen wat de maximumsnelheid op die wegen is.
    Let op: Als er verkeersborden of matrixborden zijn die een maximumsnelheid aangeven, gaan deze borden altijd vóór op de strepen.
     
  • Strepen aan beide zijkanten en in het midden van een weg geven als volgt aan wat de maximumsnelheid op die weg is:
    • Doorgetrokken kantstrepen en twee (doorgetrokken of onderbroken) middenstrepen met een groene vulling: 100 km/h.
    • Onderbroken kantstrepen en twee (doorgetrokken of onderbroken) middenstrepen zonder vulling: 80 km/h.
    • Onderbroken kantstrepen en geen middenstrepen: normaal mag je hier 80 km/h, maar vaak staat hier het bord 60 km/h. Zie www.anwb.nl/juridisch-advies/in-het-verkeer/verkeersregels/tekens-op-het-wegdek


Op sommige plaatsen wordt een adviessnelheid aangegeven met blauwe vierkante verkeersborden met witte tekst. Meestal gaat het om een scherpe bocht, maar er kan ook een adviessnelheid gelden bij andere gevaarlijke verkeerssituaties. Bij een bord dat een adviessnelheid aangeeft mag je in principe sneller (of trager) rijden.

Inhaalverbod: het ronde bord met een rode rand en een rode en een zwarte auto dat een inhaalverbod aangeeft, houdt een verbod in om alle motorvoertuigen in te halen, ook moto’s.

Mistachterlicht: anders dan in België mag je het mistachterlicht niet gebruiken bij regen.

Een spitsstrook (vluchtstrook of rijstrook) aan de linker- of rechterkant wordt alleen op drukke momenten opengesteld als extra rijstrook. Als de spitsstrook is opengesteld, mag je over de doorgetrokken streep heen rijden.
Omdat je zoveel mogelijk rechts moet rijden, geldt bij een geopende spitsstrook aan de rechterkant dus dat je zoveel mogelijk op die spitsstrook (vluchtstrook) moet rijden.

Als je rijdt met een combinatie (auto met caravan of aanhanger) die langer is dan 7 meter, op een autosnelweg met drie of meer rijstroken, mag je uitsluitend de twee meest rechtse rijstroken gebruiken, behalve wanneer je moet voorsorteren.

Rotondes:
Er bestaan verschillende soorten rotondes; klik op de link voor meer details.

De meeste rotondes in Nederland zijn voorzien van voorrangsborden en haaientanden voor bestuurders die de rotonde naderen. Dit houdt in dat bestuurders die de rotonde willen oprijden, voorrang moeten verlenen aan bestuurders die zich al op de rotonde bevinden. Staan er bij een rotonde geen voorrangsborden of andere verkeerstekens, dan hebben bestuurders van rechts voorrang. Bestuurders die al op de rotonde rijden, moeten dan voorrang verlenen aan bestuurders die de rotonde oprijden.

Alleen als je de rotonde verlaat, ben je verplicht richting aan te geven naar rechts.

Voetgangers op een zebrapad en fietsers op een rode fietsstrook op de rotonde hebben voorrang. Ook fietsers, bromfietsers en voetgangers die op een rotonde binnen de bebouwde kom de rijbaan volgen, hebben voorrang op auto's die afslaan (rechtdoor op dezelfde weg gaat voor). 

Snelheidsregels:

Snelheidsbeperkingen:
algemene regels,
een bord (eventueel met onderbord) of matrix boven de rijstrook kan steeds een andere max. snelheid aangeven

Binnen bebouwde kom

 

Buiten bebouwde kom

 

Autowegen

 

Autosnelwegen

 

Personenauto's, campers -3.5 t HTM, campers +3.5 t HTM en moto's

50

80 100 100 (tss 6u en 19u)
120 of 130 (tss 19u en 6u)
Personenauto met aanhanger (toegestane maximummassa sleep: auto+aanhangwagen/caravan tot en met 3500 kg) 50 80 90 90
Personenauto met aanhanger (toegestane maximummassa sleep: auto+aanhangwagen/caravan meer dan 3500 kg) 50 80 80 80

 

Praktisch ter plaatse

Wildkamperen is niet toegestaan, kampeer altijd op een erkende camping of camperplaats.
Met de camper overnachten langs de openbare weg is meestal ook niet toegestaan.

Tol:
Er zijn geen tolwegen, enkel in de Kiltunnel, de Westerscheldetunnel en op de brug over de Oude Rijn in Nieuwerbrug moet tol worden betaald.

Milieuzones:
In 15 steden bestaan milieuzones, maar er is geen algemeen geldend beleid. Zie milieuzones.nl voor een overzicht en de actuele stand van zaken.
Meestal gaat het over een toegangsverbod voor oude (diesel)-vrachtwagens en autobussen, bromfietsen, maar soms ook over diesel-personenauto’s en campers. Een bord geeft begin en einde van de milieuzone aan. De onderborden tonen of je een gele, groene of paarse milieuzone binnenrijdt, voor welke voertuig de milieuzone geldt en voor welke emissieklasse.
- gele milieuzone: 
te herkennen aan het gele cirkeltje met een '3'. De 3 staat voor emissieklasse 3.
In een gele milieuzone mogen alleen dieselpersonen-en -bestelauto’s (ook campers) met emissieklasse 'euronorm 3' of hoger komen.
Auto’s op andere brandstoffen mogen die zone gewoon inrijden. De afbeeldingen van de voertuigen op het onderbord vertellen u dat het een milieuzone is voor personen- en bestelauto’s.
- een groene milieuzone herken je aan het groene cirkeltje met een '4' erin. De 4 staat voor emissieklasse euronorm 4.
In groene milieuzones zijn alleen dieselvoertuigen toegestaan met emissieklasse 4 of hoger.
Auto’s die rijden op andere brandstoffen mogen die zones gewoon inrijden.
Voor welke soort dieselvoertuig de groene milieuzone geldt zie je aan de voertuigafbeeldingen op het onderbord. 
- een paarse milieuzone geldt enkel voor vrachtauto's en autobussen. Ze zijn herkenbaar aan de paarse cirkel met een '6' erin. De 6 staat voor emissieklasse euronorm 6. In die paarse milieuzones mogen alleen dieselvoertuigen komen met minimaal emissieklasse 6. Aan de afbeelding van een vrachtauto op het onderbord, zie je dat het gaat om een paarse milieuzone voor vrachtauto’s. De afbeelding van een autobus op het onderbord toont dat het gaat om een paarse milieuzone voor autobussen. Paarse milieuzones kunnen ook voor zowel vrachtwagens als bussen gelden, dan staan beiden afgebeeld op het onderbord.  

Op dit moment zijn er 4 steden die een milieuzone hebben voor personen- en bestelauto’s (campers incl.), die op diesel rijden.
Dit zijn: Amsterdam, Arnhem, Utrecht en Den Haag.

- Amsterdam: groene zone voor personenwagens, bestelwagens en campers
Diesels met Euro 4/emissieklasse 4 of hoger mogen nog binnen de ring A10 rijden (op de ring zelf geldt geen enkele beperking); benzinevoertuigen onbeperkt.
- Arnhem: groene zone voor personenwagens, bestelwagens en campers
Enkel nog toegang voor diesels met emissieklasse Euro 4 en hoger, benzinevoertuigen: onbeperkt.
- Utrecht: groene zone voor personenwagens, bestelwagens en campers
Diesels met emissieklasse Euro 4 en hoger hebben toegang, benzinevoertuigen onbeperkt. 
- Den Haag:groene zone voor personenwagens, bestelwagens en campers 
Alleen diesels met emissieklasse Euro 4 of hoger mogen dan nog de milieuzone in; benzinevoertuigen worden onbeperkt toegelaten. 

In de andere milieuzones is er enkel een beperking voor (oude) vrachtwagens van meer dan 3,5 t HTM (paarse milieuzones).

 

Tanken & brandstoffen:

Benzine E5 (met 5% ethanol):
•Loodvrije Euro 95 E5 is nog slechts beperkt verkrijgbaar, die is quasi overal vervangen door Euro 95 E10 (met max 10% ethanol).
Ongeveer 1 auto op 10 is momenteel nog niet geschikt om met E10-benzine te rijden. Check jou voertuig desnoods op deze website. Zie ook hieronder bij 'E10'
•Loodvrije Superplus 98 E5 (Super/Super ongelood met octaangetal 98) is nog redelijk goed verkrijgbaar, maar het aantal tankstations dat Superplus 98 aanbiedt vermindert.
•Benzine met loodvervanger is bij nog een beperkt aantal tankstations verkrijgbaar onder de naam Super MLV (Met LoodVervanger). 
In de meeste tankstations kun je desgevallend loodvervangend additief aanschaffen.

Benzine E10 (met max. 10% ethanol) is quasi overal verkrijgbaar. De meeste auto's kunnen op E10 rijden, maar de benzinemotoren van enkele oudere auto’s zijn daarvoor minder geschikt. Je tankt dan beter Superplus 98 E5. Deze benzine met octaangetal 98 is duurder, maar kan zonder problemen worden gebruikt in voertuigen die normaal op Euro 95 rijden.
Tank geen benzine E85, met 85 % bio-ethanol en 15 % benzine; dat is speciale brandstof uitsluitend voor flexifuel voertuigen.

Diesel B7, met 7% biodiesel is goed verkrijgbaar.
Premium diesel bevat extra additieven, oa voor zuiniger verbruik, schonere verbranding edm.

LPG is goed verkrijgbaar, maar enkel bij bemande stations, tijdens de openingsuren van de shop. Je hebt een bajonetaansluiting nodig.
Lpg mag je alleen tanken om er je motorvoertuig op te laten rijden. Voor kook- en/of verwarmingsdoeleinden mag je niet bij tankstations tanken.

Aardgas:
•CNG, Compressed Natural Gas is beperkt verkrijgbaar. Zie cngeurope.com voor meer informatie en een kaart met tankstations waar aardgas verkrijgbaar is.
•LNG (Liquefied Natural Gas, vloeibaar aardgas) is bij ongeveer 25 tankstations verkrijgbaar.

Waterstof (H2): is momenteel amper in Nederland verkrijgbaar, de verwachting is dat het aantal waterstoftankstations binnenkort zal worden uitgebreid.

Elektriciteit: Nederland heeft een zeer uitgebreid net van publieke, semipublieke en snellaadpunten die dag en nacht toegankelijk zijn. Een actueel overzicht van alle laadpunten op chargemap.com, oplaadpalen.nl, plugsurfing.com/nl, stekkerweb.nl, of zoek naar laadpunten via bijvoorbeeld de apps Chargemap, Plugsurfing of The New Motion of de mobiele website oplaadpalen.nl.
 

Goedkoop tanken: de brandstof bij tankstations langs auto(snel)wegen is vaak wat duurder dan bij andere tankstations. De goedkoopste stations zijn te herkennen aan de groene kleur.
Voor een overzicht van actuele brandstofprijzen zie de blog van Touring: blog.touring.be/nl/artikels/benzineprijzen-europa.

Autopech onderweg:
ANWB: tel. +31 88 269 2888; 

Noodnummers:

Gezond op reis in Nederland:

•Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee, in de originele verpakking; maak een reisapotheek met je reguliere geneesmiddelen.
•Gebruik je medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, kalmeermiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), dan moet je voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring bij je hebben. Reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op http://www.travellikeapro.be/mag-mijn-medicatie-zomaar-mee-op-reis/ is te lezen welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe de verklaring kan worden aangevraagd. Deze verklaring is 30 dagen geldig na de opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 3 weken voor vertrek aan.

• Andere gezondheidsadviezen:
Let op voor teken/tekenbeten bij het wandelen of kamperen in de natuur, want deze kunnen naast de ziekte van Lyme ook encefalitis overbrengen, een ontsteking van de hersenen.
Tegen deze encefalitis kan je wel ingeënt worden.

Je huisdier in Nederland

Nederland is diervriendelijk, maar er zijn toch strenge regels want zeer veel mensen hebben er een hond.

  • In nogal wat pensions, vakantiehuizen, hotels en restaurants zijn honden niet toegestaan. Ook op sommige campings en in een aantal pretparken en dierentuinen is een hond niet welkom. Informeer je vooraf.
  •  Er zijn honden-losloopterreinen maar ook verboden-voor-hondenterreinen en die worden duidelijk aangegeven.
    Ook zijn er strenge regels voor toegang van honden tot stranden. Vooral tijdens het hoogseizoen zijn honden niet op elk strand en op elk tijdstip toegestaan of moeten ze worden aangelijnd.
  • Identificatie: een hond of kat heeft een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip en het bewijs van inenting tegen rabiës. Er is ook ruimte in het paspoort voor een gezondheidsverklaring en andere behandelingen of inentingen.
  • Gezondheid: honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis geldig ingeënt zijn tegen hondsdolheid.
  • Er zijn geen verboden hondenrassen.
  • Jonge dieren: alle pups en kittens die meegenomen worden naar Nederland moeten ingeënt zijn tegen rabiës. Vaccinatie kan pas vanaf 12 weken. De wettelijke wachttijd na vaccinatie is 21 dagen waardoor dieren jonger dan 15 weken niet ingevoerd mogen worden.
  • Je mag maximaal 5 dieren tegelijk meenemen naar Nederland.

Terug naar het overzicht van de landenfiches



Let op! Pasar stelde deze informatie met de meeste zorg samen vanuit diverse bronnen en is niet aansprakelijk voor enige onvolledigheid of onjuistheid, evenmin als voor de gevolgen daarvan. Bronnen: EU, VAB, TOURING, AUTOGIDS, ANWB, ADAC, NKC, ACSI, diverse toeristische diensten