Om nooit te vergeten: Mons Memorial Museum

De hoofdstad van Henegouwen heeft in zijn lange geschiedenis veel oorlogen gekend. In het Mons Memorial Museum krijgen de winnaars en de slachtoffers een gezicht. Toch heb je er nooit het gevoel in een militair museum te zijn. ‘We zetten onze bezoekers graag aan het denken’, zegt conservator Corentin Rousman.

Tekst Marijn Follebout

4

Wist je dat Mons pas na een bloedige slag werd bevrijd op 11 november 1918? Enkele uren later werd de wapenstilstand ondertekend. Het laatste slachtoffer was een Canadese soldaat die om 10.58 uur het leven liet. Zijn levensverhaal staat opgetekend in het Mons Memorial Museum. Vanuit dit gebouw werden de inwoners van Mons vroeger van drinkwater voorzien.

De collectie bestaat uit 10.000 stukken, waarvan er maar liefst 6.000 op zaal staan. Voor conservator Corentin Rousman hebben al die items een ziel. Hij koestert hun verhalen minstens even hard als de items zelf: ‘Wij vermenselijken de objecten.’

De muren in de vaste expo-ruimte zijn zwart geverfd. In elke zaal brengen geluiden je in de juiste sfeer. De marcherende Duitse soldaten in het WO II – gedeelte zijn behoorlijk indrukwekkend. ‘Die stampende laarzen is de herinnering die het meest terugkomt in interviews met zij die het meemaakten’, zegt Corentin. Hij vertelt gepassioneerd. ‘We gaan met onze bezoekers in dialoog. Verwacht hier geen zwart/wit-verhaal over de geschiedenis, want die bestaat niet. Waar mogelijk trekken we parallellen met vandaag.’

Belgische driekleur

Gevraagd naar zijn favoriete stuk in het museum, beent Corentin met grote stappen naar het WO II – gedeelte. Een Amerikaanse legerjeep palmt een deel van de ruimte in. Corentin wijst een eerder onopvallend jurkje in de vitrine aan. ‘Dat raakt mij keer op keer. Het symboliseert zowel pijn als vreugde. Een oude dame gaf het ons. Haar moeder naaide het kleedje in de Belgische driekleur op de dag van de bevrijding van Mons. Het meisje van toen koesterde dat jurkje haar hele leven.’

 

Praktisch

Koop je Museumpas met korting!

Met de Museumpas krijg je voor € 59 een jaar lang toegang tot meer dan 220 Belgische musea; als lid van Pasar krijg je 10% extra korting en betaal je slechts € 53,10. Word lid via www.pasar.be/lidworden en koop je Museumpas via www.pasar.be/museumpas.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!