5 x zin in kunst

Californische skateboarders, Florentijnse barokschilders, Poolse hooligans of Belgische politici: er is weer heel wat te zien in de musea. Pasar-reporter Gert Corremans stuurt je op pad met vijf tips.

(Foto: © Filip Claus)

4

Brussel: Barok in Firenze

Firenze, dé renaissancestad van Italië, ontwikkelde ook haar eigen barokstijl. Op de nieuwe expo bij Bozar reis je niet naar 15de eeuw van Botticelli, Brunelleschi en Da Vinci, maar naar de 17de eeuw van… ja, van wie eigenlijk? Het huis de’ Medici, dat aan de wieg van de renaissance stond, zwaait in het jaar 1600 nog altijd de scepter en subsidieert nog altijd de kunsten. Maar de definitie van schoonheid is geëvolueerd. Bij Bozar zie je hoe drie generaties kunstenaars de prestigieuze renaissancetraditie combineren met de nieuwe, zwierige barok. Geleidelijk perfectioneren ze de typisch Florentijnse barokstijl: zacht, evenwichtig, poëtisch, melancholisch. De getoonde kunstwerken zijn afkomstig uit de Haukohl familiecollectie, de belangrijkste privéverzameling Florentijnse barok buiten Italië. Ze zijn voor het eerst te zien in België.

Tot 21 juli, Bozar, Brussel

Gent: Filip Claus – Oog(st)

Guy Verhofstadt na zijn verkiezingsnederlaag, Filip Dewinter in de lift met twee zwarte mannen, het portret van Hugo Claus of de oude vrouw die afdaalt in haar leeg zwembad: op de overzichtsexpo van Filip Claus in de Sint-Pietersabdij herken je het ene iconische beeld na het andere. De voormalige huisfotograaf van De Morgen was vanaf de jaren 1980 niet weg te branden in de Wetstraat, maar documenteerde ook het leven in de dorpsstraat, en trok naar buitenlandse conflict- en crisisgebieden, van Roemenië tot Rwanda. De expo Oog(st) geeft je een memorabel overzicht van zijn werk. Een à twee keer per maand geeft Claus zelf een rondleiding, samen met een bevriend journalist, schrijver of kunstenaar.

12 mei tot 20 augustus, Sint-Pietersabdij, Gent

Maastricht: Ed Templeton –Wires Crossed

Heb je vroeger nog straten en pleinen onveilig gemaakt op vier wieltjes? Dan doet de naam Ed Templeton waarschijnlijk een belletje rinkelen. De legendarische skateboarder uit Californië richtte het merk Toy Machine op, dat zijn decks en kledij laat versieren met prachtige streetart, en stelt bovendien wereldwijd tentoon als beeldend kunstenaar en straatfotograaf. Van 1995 tot 2012 fotografeerde hij zijn eigen leefwereld: de Californische subcultuur van het skaten. Wires Crossed, de nieuwe expo in het Bonnefanten, neemt je mee naar het Californië van toen, een vrije, ongekunstelde wereld waar mobieltjes, selfies en sociale media nog niet in beeld waren.

Tot 17 september, Bonnefantenmuseum, Maastricht

Antwerpen: Marcin Dudek – The Group

Voetbal is een religie, met hooligans als fundamentalisten. Vraag maar aan de Poolse Brusselse kunstenaar Marcin Dudek, hij spreekt uit ervaring. Samen met zijn broer hoorde hij bij de gewelddadige fans van de Poolse voetbalclub KS Cracovia. Zijn installaties en sculpturen belichten het sectaire karakter van de hooliganbendes. Fans trekken identieke jassen aan en verliezen zichzelf in de menigte. De massabijeenkomst wordt een hoogmis, met vaste rituelen en eigen wetten, die ieder moment kan omslaan in geweld.

Dudeks eerste solo-expo vindt plaats bij Kunsthal Extra City, in een voormalige Dominicanenkerk. Door de religieuze architectuur wekken de kunstwerken nog meer onbehagen en gaat er nog meer dreiging van uit.

13 mei tot 8 oktober, Kunsthal Extra City, Antwerpen

Atelier in beeld

Op 6 en 7 mei vindt de nieuwe editie van Atelier in beeld plaats. Meer dan 2500 kunstenaars in Vlaanderen en Brussel zetten de deuren van hun atelier voor het grote publiek. Spring gratis en zonder afspraak binnen bij de meest uiteenlopende makers: schilder-, glas- en beeldhouwkunst, fotografie, design, kalligrafie, street art, design, textiel… noem maar op. Bijna één Vlaming op twee beoefent een of andere kunstvorm. De 1500 locaties die je tijdens Atelier in beeld kan bezoeken, bewijzen dat je overal creatief kan zijn, van de keukentafel tot het groepsatelier.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!