Pasar Zomert in de Noord- en Voorkempen

De regio Noord- en Voorkempen is een groene regio in het noordwesten van de provincie Antwerpen. Dit toeristisch gebied staat bovendien bekend als een aantrekkelijk wandelgebied. Kasteelparken, uitgestrekte bossen, heide en landbouw wisselen er elkaar af. In dit kader organiseren 6 Pasar-afdelingen uit de regio Noord- en Voorkempen de reeks ‘Pasar Zomert’: op woensdagavond vanaf 1 juli t.e.m. 19 augustus een geleide wandeling door de mooiste en groenste plekjes van deze regio.

1 JULI, PASAR KAPELLEN

START: Sportcentrum ’t Kooike, Erbrandstraat 58 2950 Putte.
CONTACT: Luc Jaspers, luc.jaspers3@telenet.be
BLIKVANGERS: Een wandeling langsheen de anti-tankgracht naar het waardevol natuurgebied van het Fort van Ertbrand, aan de rand van het
Mastenbos, waar nog veel vleermuizen een onderkomen hebben. Jarenlang was het gebied afgesloten, maar het werd recentelijk aangekocht
door Natuurpunt. Het Ertbrandbos is hét natuurknooppunt tussen de natuur- en bosgebieden van Stabroek, Kapellen, Brasschaat en Grenspark De Zoom en kan zo de Kalmthoutse Heide als grootste natuurgebied in Vlaanderen versterken.
PARKEERGELEGENHEID: Sportcentrum ’t Kooike

15 JULI, PASAR SCHILDE - ‘S-GRAVENWEZEL

START: Heemkring De Drie Rozen VZW Kerkstraat 41, 2970 ’s-Gravenwezel.
CONTACT: Eddy De Ridder, pasar.schilde@gmail.com
BLIKVANGERS: We treden in de voetsporen van de rijkelui die zich reeds vele eeuwen geleden terugtrokken in het groene ‘s Gravenwezel.
Langs de Antitankgracht zien we de verlaten betonnen bunkers, die getuige zijn van de ingrijpende gebeurtenissen uit de vorige eeuw. Na
de wandeling kan je terecht in de plaatselijke herberg, ‘het Hof van Wezel’.
PARKEERGELEGENHEID: Lodewijk De Vochtplein, op de parking Oudaen.

22 JULI, PASAR KAPELLEN

START: Kasteel Veltwijck, Veltwijcklaan 31, 2180 Ekeren.
CONTACTPERSOON: Luc Jaspers, luc.jaspers3@telenet.be
BLIKVANGERS: “De Oude Landen”, oorspronkelijk landbouwgrond, maken deel uit van de Ekerse Polder, en zijn nu omgevormd tot militair domein.
Toen de soldaten van de Luchtbal verdwenen, werd dit jammer genoeg een gedroomde locatie voor projectontwikkelaars. Gelukkig is dit gevaar
ondertussen geweken en blijft de toestand zoals ze nu is: we wandelen door een prachtig natuurgebied met gevarieerde begroeiing –soms aangeplant en soms natuurlijk-, open vlakten met gras, en gespreide bomen en struiken.
PARKEERGELEGENHEID: Kasteel Veltwijck, Veltwijcklaan 31, 2180 Ekeren.

29 JULI, PASAR WUUSTWEZEL

START: Cafetaria Koninklijke Aeroclub, Vliegveldlaan z/n, 2930 Brasschaat.
CONTACT: Eric Van Goethem, evango@skynet.be
BLIKVANGERS: Wandeling rond het vliegveld op overwegend onverharde paden. Het vliegveld werd gebouwd in 1910 en was daarmee het eerste
militaire vliegveld van België. Tijdens de wandeling zal deze geschiedenis en die van het omliggende terrein aan bod komen.
PARKEERGELEGENHEID: Parking Aeroclub aan Vliegveldlaan, te bereiken langs Essensesteenweg, 2930 Brasschaat.

5 AUGUSTUS, PASAR ZANDHOVEN

START: Manege De Heide, Boskant 41, 2242 Pulderbos.
CONTACT: Paula Henderickx, paula.henderickx@skynet.be
BLIKVANGERS: In de Antwerpse Kempen, tussen Pulle en Vorselaar, ligt het vergeten natuurgebied ‘Lovenhoek’. Ooit stonden hier 17 boerderijen en een café, nu is het een veelzijdig en verrassend stuk natuur dat beheerd wordt door Natuurpunt. Door Lovenhoek stroomt ook een ‘molenbeek’; de weinig originele naam duidt erop dat er vroeger langs de oever van de beek verschillende molens stonden. Een topplek om je 1 te voelen met de natuur.
PARKEERGELEGENHEID: Parking van de manège.

12 AUGUSTUS, PASAR QUE PHOTOSAR

START: Gemeenteplein 18, 2520 Broechem (aan de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk).
CONTACT: Frank Van den Berghe, quephotosar@gmail.com
BLIKVANGERS: We vertrekken aan de Onze-LieveVrouw Geboortekerk van Broechem en gaan via ‘t Spijker en de Fakkel langs de Villa ‘De Vorstjens’. Na de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw passeren we de prachtige Kastelen Bossenstein en Broechemhof, Maalderij Dom, het “Huis met de Zwaluwen” en het graf en borstbeeld van Jules Persyn. Verscheidene fruithoven en het golfterrein vergasten jullie op mooie natuurbeelden. Fotoliefhebbers brengen best hun fototoestel mee.
PARKEERGELEGENHEID: Parking gemeentehuis, 100 m achter de kerk, toegang via Streep.

19 AUGUSTUS, PASAR ST-LENAARTS

START: OC ’t centrum, Dorpsstraat 73, 2960 St.-Lenaarts.
CONTACT: Rudy Tanghe, rudy_tanghe@telenet.be
BLIKVANGERS: Dorpswandeling langs buurwegels, weiden en een natuurgebied. Onderweg zien we de St-Leonarduskerk staan, ook wel de ‘Kathedraal van de Heide’ genoemd, die dateert van 1550. Nadien kan er nagepraat worden in de cafetaria.
PARKEERGELEGENHEID: Achteraan OC ‘t centrum (Fruithoflaan).