Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Pak je tijd in Groot-Brittannië en Noord-Ierland

ontdek dit land

Een kleine introductie

Het Verenigd Koninkrijk is een van de landen waar je links moet rijden, en langs rechts inhalen. En ook links parkeren dus. Ook aan de snelheden zal je moeten wennen: gezien ze in miles worden uitgedrukt, mag je bijvoorbeeld maximaal 112 km/u rijden op een autosnelweg. Verder betaal je op sommige wegen tol en zijn er specifieke regels voor het rijden in Londen (zoals de ‘congestion charge’). En aangezien Groot-Brittannië niet meer tot de Europese Unie behoort en ook geen Schengenland is zal je er een grenscontrole krijgen. 

Door de Brexit op 31 dec 2020 verstrengden gaandeweg de inreisbepalingen, o.a over de reisdocumenten en de maximaal toegelaten invoer van bvb alcoholische dranken, sigaretten en cash geld. Zo kan je sinds 1 oktober 2021 niet meer met een identiteitskaart naar Groot-Brittannië reizen maar is een geldig paspoort nodig. Je Belgisch rijbewijs blijft wel gewoon geldig. Ook bepalingen over het terug meenenemen van je huisdier naar het vasteland kunnen veranderd zijn, internationaal telefoneren (roaming) kan duurder geworden zijn, enz. Verwacht je ook aan langere rijen aan paspoortcontrole en douane. Ook de Europese regeling voor compensatie bij vertraging en overboeking van vluchten is vervallen, en de regels en rechten voor assistentie van reizigers met een beperking gelden niet meer automatisch, maar enkel nog als de reis door een Belgische of andere EU-vervoerder wordt uitgevoerd. En wat je mag in- of uitvoeren is ook veranderd, zie verder bij 'douanebepalingen'.

Let op! Pasar stelde deze informatie met de meeste zorg samen vanuit diverse bronnen en is niet aansprakelijk voor enige onvolledigheid of onjuistheid, evenmin als voor de gevolgen daarvan. Bronnen: EU, VAB, TOURING, AUTOGIDS, ANWB, ADAC, NKC, ACSI, diverse toeristische diensten.