Landenfiche Ierland

Erheen

update 30 mei 2023

Naar Ierland reizen betekent water oversteken; een overzicht van de courantste ferryverbindingen vind je op https://www.ireland.com/nl-be/ferries/ 

  • Via de Noordzee zijn er ferry’s naar Groot-Brittannië uit Rotterdam, IJmuiden, Hoek-van-Holland (niet meer vanuit Zeebrugge); via het Kanaal geraak je in Groot-Brittannië o.a. vanuit Calais of Duinkerke per ferry, of vanuit Calais met de Chunnel.
    Let op: voertuigen met LPG- en andere gastanks mogen niet in de Chunnel. Gasflessen voor huishoudelijke apparatuur (koken, koelen, verwarmen) aan boord van caravans en campers zijn wel toegelaten. Voor het aan boord gaan moeten ze afgesloten worden. Ook qua volume zijn er beperkingen: https://www.eurotunnel.com/nl/reis-informatie/voertuigtypen/caravan-camper-aanhanger/
    Op de ferry’s worden LPG-tanks wel toegestaan, informeer je bij de rederij.
  • Ierland (Dublin) bereik je uit vervolgens uit Groot-Brittannië per ferry rechtstreeks via Liverpool of Holyhead, of vanuit Fishguard of Pembroke naar Rosslare.
  • Of je gaat naar Ierland vanuit Frankrijk, via Duinkerke naar Rosslare, via Cherbourg naar Dublin of Rosslare, of van Roscoff naar Cork.

Anders dan in N-Ierland worden in de Ierse Republiek afstanden in km's uitgedrukt, en niet in miles.

Vrij kamperen is toegestaan, mits toestemming van de landeigenaar. 
Overnachten op de openbare weg mag ook, max. 24 u; op parkeerplaatsen (ook langs snelwegen) eveneens max. 24 u.

Reis- en voertuigdocumenten

  • Een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart, geen visum.
  • Minderjarige kinderen hebben een eigen reisdocument (Kids-ID) nodig.
  • En minderjarigen reizend zonder hun ouders of voogd hebben in feite geen toestemmingsformulier nodig, maar dat is wel aanbevolen. Ook een copy bijhebben van de identiteitskaart van de ontbrekende ouder(s) is wenselijk. 
  • Belgisch rijbewijs bestuurder(s)
  • Een B-sticker op het voertuig is niet vereist als de landcode op de kentekenplaat is ingewerkt. Heeft de kentekenplaat echter geen landcode (bvb aanhangwagen, fietsendrager, oude nummerplaat), dan moet je wel een B-sticker aanbrengen.
  • Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.
  • Verzekering en groene kaart: zowel voertuig als caravan/aanhangwagen + 750 kg MTM moeten desgevallend verzekerd zijn, de groene kaart telt als bewijs.

 

Verkeersregels

Enkele belangrijke verkeersregels, afwijkend van de Belgische:

Basisregels:

  • Links rijden en parkeren, langs rechts inhalen en voorrang aan rechts (!) op gewone kruispunten.
  • Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is zoals bij ons 0,5 promille, maar voor beginnende bestuurders met minder dan 2 jaar rijervaring: 0,2 promille max.
  • Ierland kent een rijbewijs met strafpunten, ook voor buitenlanders. Wordt na een aantal overtredingen een totaal van 12 strafpunten bereikt binnen 3 jaar, dan wordt het rijbewijs ingetrokken. Voor buitenlanders geldt die intrekking echter alleen voor het rijden in Ierland zelf.

Voorrang:

  • Op een gewoon kruispunt van gelijkaardige wegen hebben bestuurders van rechts voorrang, tenzij met verkeerstekens anders wordt aangegeven.
  • Op een T-kruispunt hebben bestuurders op de doorgaande weg voorrang, en verkeer op de hoofdwegen heeft voorrang op dat van de secundaire wegen.
  • Kruispunten kunnen over het hele kruisingsvlak voorzien zijn van diagonale gele strepen, je mag deze zogenoemde box junctions alleen oprijden als je zonder te stoppen het kruispunt kan oversteken. Je mag wel op het kruispunt stoppen als je bij het rechtsaf slaan aan tegemoetkomende bestuurders voorrang moet geven.
  • Voetgangers hebben voorrang op oversteekplaatsen die zijn voorzien van gele knipperbollen.
  • Rotondes zijn voorrangswegen en je rijdt er met de klok mee. Bij het oprijden komt het verkeer met voorrang dus van rechts. Je moet je linkse richtingaanwijzer gebruiken als je wil afslaan.
    Voor je een rotonde oprijdt moet je met de richtingaanwijzers al aangeven welke richting je voorbij de rotonde uit wil:
    - Naar links (een kwart rotonde): geef continu richting aan naar links.
    - Rechtdoor (halve rotonde): geef geen richting aan bij oprijden, en geef pas richting aan naar links wanneer je de laatste afslag vóór de afslag die je wilt nemen bent gepasseerd.
    - Naar rechts (driekwart rotonde): geef eerst richting aan naar rechts en geef pas richting aan naar links wanneer je de laatste afslag vóór de afslag die je wilt nemen, bent gepasseerd.
    Op een rotonde met meerdere rijstroken is het belangrijk om direct de juiste rijstrook te kiezen in functie van de richting die je uit wil.
  • Sommige spoorwegovergangen zijn afgesloten door een hek dat door weggebruikers mag worden geopend om het spoor over te steken, nadat zij zich ervan hebben vergewist dat geen trein aankomt.
    Na het passeren van de overweg moet je het hekken terug dicht doen.
  • Je moet altijd een veiligheidsafstand tov de voorligger aanhouden volgens de 2-secondenregel.

Parkeren:

  • Langs een weg afgeboord met een doorlopende gele streep is het verboden te parkeren. Soms geldt dit verbod alleen op bepaalde, op een verkeersbord aangegeven, tijden.
  • Bijzondere parkeerborden:
    ‘Verboden te parkeren’ is wit met een rode rand en een zwarte letter P met daaroverheen een rode diagonale balk.
    ‘Parkeren toegestaan’ is wit met een rode rand en een zwarte letter P, eventueel voorzien van een onderbord met de toegestane tijdstippen.

De verkeersborden en wegmarkeringen zijn in meerdere opzichten anders dan de onze:

  • De verkeersborden zijn gewoonlijk tweetalig. Plaatsnamen worden aangegeven in het Iers en in het Engels, waarbij de Ierse naam cursief is geschreven. In de Iers sprekende gebieden is de aaduiding uitsluitend in Gaelic (Iers).
  • De afstanden zijn aangegeven in kilometers. Alleen op oudere borden op het platteland wordt de afstand soms nog aangegeven in mijlen. 1 mijl = 1,6 kilometer.
    Ook de maximumsnelheden worden aangegeven in km/h en niet in mijl per uur, zoals in Noord-Ierland en Groot-Brittannië.
  • Afwijkend zijn zeker de Gevaarsborden: ze zijn ruitvormig en geel met een zwart waarschuwingssymbool (en niet driehoekig en wit met een rode rand zoals bij ons), zie verder.
    Ze lijken meer op borden uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten.
  • Wegwijzers op autosnelwegen (motorways) zijn blauw met witte letters, op nationale wegen groen met witte letters, op regionale en lokale wegen wit met zwarte letters.
  • Autosnelwegen worden op borden aangeduid met een M van motorway gevolgd door een nummer, nationale primaire en secundaire wegen worden aangeduid met een N, regionale wegen worden aangeduid met een R en sommige lokale wegen worden aangeduid met een L. Sommige van die wegen zijn zo smal dat uitwijkplaatsen (passing places) aangelegd zijn om tegenliggers te kunnen kruisen. 
  • Bijzonderheid ivm verbodsborden:
    Anders dan bij ons betekent een rode cirkel om een bord geen verbod. De rode cirkel met een dwarsstreep wel.


​Bij pech of een ongeval moet je in eerste instantie de alarmlichten aanzetten en een gevarendriehoek plaatsen op voldoende afstand achter je auto, behalve op autosnelwegen, waar het plaatsen van een gevarendriehoek niet toegestaan is.

Het is niet toegestaan om je voertuig zelf te repareren op de pechstrook.
Je moet voor je eigen veiligheid altijd de hulp van de wegenwacht inroepen.

Winterbanden (M+S) zijn niet verplicht, sneeuwkettingen mogen bij sneeuw en ijs.

Lading
Lading die meer dan 1 meter uitsteekt moet je signaleren met een rode vod of rood/wit gestreept bord, ’s nachts verlicht.

Kinderen
Kinderzitjes of zittingverhogers zijn verplicht voor kinderen tot 1,50 meter of 12 jaar die minder wegen dan 36 kg.  

Verplicht in/op de auto

  • Er zijn geen extra (veiligheids)attributen verplicht.
  • Bellen met de smartphone mag alleen handsfree, mailen, sms-en, internetten (ook handsfree) is steeds verboden.
  • Roken in de auto of camper in het bijzijn van minderjarigen is verboden.
  • Meenemen en gebruiken van radarverklikkers is niet toegestaan, evenals navigatieapparatuur met info over de vaste flitslocaties.
  • De koplampen van je voertuig moeten op links verkeer afgesteld zijn om het verblinden van de tegenligger te voorkomen, want dat is verboden.
    Er wordt aangeraden de koplampen af te plakken als je in het donker wil rijden. Dit kan met speciale stickers die worden verkocht in (web)winkels en op de ferry's. Zelf afplakken kan ook: zwarte doe-het-zelftape houdt het licht voldoende tegen. Soms kan ook via je koplampinstellingen in je boordcomputer (zie je instructieboekje) het nodige doen. 

 

Snelheidsregels

 

Snelheidsbeperkingen
in km/u 
Binnen bebouwde kom Buiten bebouwde kom: op regional en local roads, ook wel non-national roads genoemd
(witte borden)
Hoofdwegen (National Primary en National Secondary Routes)
(groene borden)
 

Autosnelwegen

(blauwe borden)
Personenauto's, moto’s en campers – 3500kg toegelaten maximummassa 50 60/80, aangegeven door borden 80/100, aangegeven door borden;
dikwijls 120 op rijbanen met gescheiden rijbanen, met 4 rijstroken
120
Campers, toegestane maximummassa + 3500 kg 50 60/80, aangegeven door borden 80 80
Personenauto's met aanhangwagen/caravan 50 60/80, aangegeven met borden 80 80

 

Inning boetes

De Ierse politie (Garda Siochana) is belast met het bekeuren van eenvoudige verkeersovertredingen. Als de bekeuring (fixed penalty notice) niet persoonlijk wordt uitgereikt, mag deze ook op het voertuig worden achtergelaten. Je hebt 28 dagen om te betalen, daarna wordt de boete met 50% verhoogd.
Betaal je nog niet, dan komt de zaak voor de rechtbank.
 

Praktisch ter plaatse

Taal:
2 officiële talen: Iers-Gaelisch & Engels,
Engels is de voertaal, maar alle officiële opschriften zijn tweetalig.

Betalen:
De munt is de euro.

Kamperen:

  • De meeste campings liggen in de natuur, langs de kusten, en zijn klein en eenvoudig, met smalle en bochtige kustwegen die ernaartoe leiden.
  • Vrij kamperen is in Ierland enkel toegestaan na toestemming van de grondeigenaar.
  • Overnachten langs de weg, op parkings en in bermen mag maximaal 24 u.


Elektriciteit: 230 V, de stopcontacten zijn geaard en hebben drie rechthoekige gaten. Voor het gebruik van deze stopcontacten is een verloopstekker van het type G (adapter Verenigd Koninkrijk) of een wereldstekker nodig.
Op de campings zijn de meeste stroomaansluitingen niet in de CEE-norm. Een adapter is vaak nodig.

Tol in Ierland:
In de Republiek Ierland zijn er een aantal tolwegen, aangegeven met borden. 
Meestal kan de tol worden betaald aan de slagboom van het tolhuisje (met cash of bankkaart), maar er is een uitzondering op de M50 rond Dublin met het eFlow Barrier System. Dat is een tolsysteem zonder hefbomen: men fotografeert de nummerplaat van je voertuig of detecteert je tolbadge al rijdend en registreert daarmee jouw gebruik van deze weg. Het is belangrijk dat je de tol uiterlijk om 20.00 uur de volgende dag betaalt indien je niet automatisch betaalt met de tolbadge. Dat doe je online op www.eflow.ie/i-want-to/pay-a-toll/, of contant of met bankkaart bij een Payzone-betaalpunt (o.a. een aantal tankstations). Bij betaling geef je aan voor welke nummerplaat je betaalt, en hou achteraf je betaalbewijs bij.
Er is ook een tolbadge eToll (tolbadge: in het Engels 'tag' genaamd) voor alle tolwegen te verkrijgen, een kastje achter je voorruit dat door de tolpoortjes herkend wordt. Op de M50 geniet je met de tolbadge een korting, wat maakt dat rijden met een tolbadge (tag) interessant wordt als je 3 of meer keren per maand die motorway gebruikt.
Zie www.eflow.ie o.a. voor betalen van tol op M50, of www.etoll.ie voor meer info over de tolbadge.
Een interactieve kaart met informatie over tolwegen, bruggen, tunnels en actuele tarieven is te vinden op de website van Transport Infrastructure Ireland, www.tii.ie/roads-tolling/tolling-information/toll-locations-and-charges/ 
Bestuurders met een gehandicaptenkaart betalen in Ierland geen tol.

Er zijn geen milieuzones in Ierland.

Douanebepalingen:
Er zijn beperkingen in de toegestane hoeveelheden alcohol en tabak die je als toerist mag invoeren.
Voor een overzicht van de toegelaten hoeveelheden per persoon, zie IATA.
Bij terugkeer in België mag je zonder accijns betalen hoeveelheden producten invoeren voor persoonlijk gebruik, meer info in de brochure van Fod Financiën.
Geld mag vanuit de EU onbeperkt worden in- of uitgevoerd.


Tanken en brandstoffen in Ierland:

  • De tankstations kunnen ver uiteen liggen, tank daarom tijdig of neem reservebrandstof mee.
  • Bij tankstations kan aan de kassa contant en met bankkaart worden betaald; er zijn ook voldoende tankautomaten, pay at the pump of pay @ pump genaamd.
  • Soms wordt de hoeveelheid brandstof in gallons uitgedrukt, 1 gallon is 4.5 liter.
     
  • Benzine E5 - Euro 95 (Regular unleaded/Premium unleaded/Petrol),
    loodvrije benzine met octaangetal 95 en maximaal 5% ethanol is goed verkrijgbaar.
  • Benzine E5 - Superplus 98 (Super plus unleaded/Super unleaded),
    loodvrije benzine met octaangetal 98 en maximaal 5% ethanol is nauwelijks verkrijgbaar.
  • Benzine E10, met max. 10% bio-ethanol, wordt steeds steeds meer verkrijgbaar. 
    Check hier of je auto voor benzine E10 geschikt is.
     
  • Diesel B7 (Diesel) met max. 7% biodiesel is goed verkrijgbaar.
    De goedkopere ‘Agri diesel’ met een lagere accijns is bedoeld voor bijvoorbeeld grasmaaiers, graafmachines, landbouwmachines enzovoort, en mag je niet tanken in een auto of camper.
     
  • Lpg (Lpg/LP Gas/Autogas) is minder goed verkrijgbaar, zie www.mylpg.eu. Om lpg te kunnen tanken is een Europanippel nodig.
     
  • Aardgas (CNG) is slechts zeer beperkt verkrijgbaar: zie NGVA Europe.
     
  • Elektriciteit
    Het netwerk van openbare laadpunten bevindt zich vooral in Dublin en is in landelijke gebieden te beperkt om dekkend te zijn.
    Een overzicht van de laadpalen: chargemap.com, oplaadpunten.nl, plugsurfing.com, of zoek naar oplaadpunten via bijvoorbeeld de apps Chargemap en Plugsurfing.
     
  • Een jerrycan met reservebrandstof is niet toegelaten op de ferry’s.
     
  • Goedkoper tanken:
    Brandstof is meestal het goedkoopst bij tankstations verbonden aan grote supermarkten (zoals Asda of Tesco). Tankstations met de laagste prijzen in de buurt vind je op www.pumps.ie

Voor een overzicht van actuele brandstofprijzen zie blog.touring.be/nl/artikels/benzineprijzen-europa


Noodnummers:

  • Algemeen noodnummer: 112 of 999 (in Noord-Ierland, deel van Verenigd Koninkrijk)
  • Pechbijstand AA: op snelwegen oproepen via de telefoonposten
  • Op andere wegen het AA-breakdownnumber: +353 818 227 228 

Voor informatie en eventuele ondersteuning ter plekke kan je terecht bij de Belgische Ambassade in Dublin, 1 Elgin Road, Ballsbridge, Dublin 4; T: +353 (0)1 631 50 00, het dringend noodnummer buiten openingstijden:  +353(0)86 751 0036; Mail: Dublin@diplobel.fed.be , ireland.diplomatie.belgium.be/nl 


Gezondheid op reis in Ierland:

De gezondheidszorg is goed, maar kan- zeker in de priveklinieken- vrij duur zijn. (diplomatie.belgium.be)

Neem voor jezelf én je reisgenoten een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee, aan te vragen bij je ziekenfonds. Met deze kaart heb jij recht op terugbetaling van noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens je verblijf en weten ziekenhuizen, artsen, apothekers en andere zorgverleners dat hun rekening betaald wordt door de mutualiteit. Soms is het daardoor niet nodig om ter plekke te betalen.
Bij specialistische zorg of ziekenhuisopname: contacteer steeds direct de noodcentrale van je Ziekenfonds. Bewaar dat telefoonnummer in je gsm.

Zorg voor een goede reisbijstandverzekering.

De apotheken in Ierland organiseren geen wachtdiensten.
Voor medicijnen buiten de gewone openingsuren kan je terecht in de eerstehulpposten.
Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking), en maak zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen. Ter plaatse kunnen de medicijnen duur zijn, en de apotheken in Ierland organiseren geen wachtdiensten.

Heb bij voorkeur ook een medisch paspoort bij, verkrijgbaar bij de huisarts.

Gebruik je medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, kalmeermiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), dan heb je strikt genomen voor deze geneesmiddelen geen officiële, gelegaliseerde Schengenverklaring nodig, gezien Ierland geen Shengenland is.
Een verklaring van de huisarts, in het Engels en in briefvorm opgesteld, volstaat. Zo’n Engelstalige medische verklaring is één jaar geldig als je medicatie en dosis hetzelfde blijven. Verandert je medicatie of de dosering, dan heb je een nieuwe verklaring nodig. http://www.travellikeapro.be/mag-mijn-medicatie-zomaar-mee-op-reis/


Andere gezondheidsadviezen:
Let op teken/tekenbeten bij het wandelen of kamperen in de natuur, vooral in de periode april-november, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen en ook tekenencefalitis komt voor. Encefalitis is een ernstige hersenontsteking die kan worden veroorzaakt door de beet van een teek.Tekenbeten vermijden is dus van groot belang. Je kunt je tegen die encefalitis ook laten vaccineren, wat wordt aangeraden bij langer verblijf in de natuur.
 

Je huisdier in Ierland

  • Op de meeste campings is je hond welkom, op voorwaarde dat hij aangelijnd blijft. Ook in veel zelfbedieningsrestaurants kan je eten in gezelschap van je hond.
  • Identificatie: een hond of kat heeft een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit paspoort bevat naast de beschrijving van het dier ook de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip en het bewijs van inenting tegen rabiës. Er is ook ruimte in het paspoort voor een gezondheidsverklaring en andere behandelingen of inentingen.
  • Er zijn in Ierland geen verboden hondenrassen.
  • Wel zijn er bijzondere regels voor de hondenrassen: American pitt bull terrier, English bull terrier, Staffordshire bull terrier, Bull mastiff, Dobermann pinscher, Duitse herder, Rhodesian Ridgeback, Rottweiler, Japanese Akita, Japanese Tosa & Bandog. 
    Die moeten op openbaar terrein gemuilkorfd en aangelijnd zijn met een lijnlengte van maximaal 2 meter en begeleid worden door iemand van 16 jaar of ouder.
    Ook moet aan de halsband naam en adresinformatie van de eigenaar bevestigd worden op een penning, badge of ander plaatje.
  • Er zijn geen speciale regels rond reizen met de hond in je auto of camper.

    Dierengezondheid:

  • Honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). De geldigheidsduur is afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant van het vaccin (1-3 jaar). Let op: de chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht of ten laatste op dezelfde dag.
  • Honden moeten 1 tot 5 dagen voor aankomst door de dierenarts ontwormd zijn (met Praziquantel). Tijdstip, datum, handtekening en stempel moeten in het paspoort vermeld staan.
  • Ierland is geen risicogebied, maar een hond of kat kan tijdens de vakantie toch ziek worden als gevolg van teken- of insectenbeten. Er bestaan voldoende preventieve maatregelen. Neem hierover ten minste 4 weken voor vertrek contact op met de dierenarts.
  • Jonge dieren: pups en kittens die binnenkomen moeten ingeënt zijn tegen rabiës, en deze vaccinatie kan pas vanaf 12 weken, waarna nog een wettelijke wachttijd van 21 dagen volgt.
    Dit betekent dat dieren jonger dan 15 weken niet ingevoerd mogen worden.
  • Er mogen maximaal 5 honden en/of katten worden ingevoerd.

Alle info over met je dier op reis: www.licg.nl/vakantie-dier-gaat-mee/

 

Terug naar het overzicht van de landenfiches



Let op! Pasar stelde deze informatie met de meeste zorg samen vanuit diverse bronnen en is niet aansprakelijk voor enige onvolledigheid of onjuistheid, evenmin als voor de gevolgen daarvan. Bronnen: EU, VAB, TOURING, AUTOGIDS, ANWB, ADAC, NKC, ACSI, diverse toeristische diensten