Landenfiche Kroatië

update mei 2023

Kamperen is een zeer populaire vorm van vakantie in Kroatië, met een gevarieerd en hoogkwalitatief aanbod van grote tot kleine campings, campings aan de zee of in de bergen, naturistencampings en familiecampings. De grootste campings van Kroatië vind je aan de kust in Istrië, vooral in de populaire kustplaatsen Rovinj, Poreč en Pula. Campings met een capaciteit van 2.000 tot 6.000 gasten zijn er geen uitzondering. De Dalmatische kust daarentegen heeft bijna net zoveel kleine als grote campings, terwijl slechts 15% van de campings in Istrië ‘kleine campings’ zijn.

 

Erheen

De courantste route naar Kroatië loopt door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Check ook voor deze landen welke regels er zijn over wat je verplicht in de auto moet hebben, over de kinderzitjes, de winterbanden, de regels over huisdieren, enz.
Sedert 1 januari 2023 behoort het land tot de Schengenzone, wat betekent dat er voor ons geen grenscontroles meer zijn.
Een Belgische identiteitskaart is nodig, ook voor kinderen (met foto!).

Reis- en voertuigdocumenten

  • Een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart, geen visum.
  • Minderjarige kinderen hebben een eigen reisdocument (Kids-ID) nodig.
  • Minderjarigen reizend zonder hun ouders of voogd hebben geen toestemmingsformulier nodig, maar het kan wel aanbevolen zijn. Denk ook aan de regels in de landen van doorreis.
  • Belgisch rijbewijs bestuurder(s)
  • Een B-sticker op het voertuig is niet nodig, de landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oude nummerplaat), dan moet wel een B-sticker aangebracht worden.
  • Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.
  • Verzekering en groene kaart: zowel voertuig als caravan/aanhangwagen + 750 kg MTM moeten desgevallend verzekerd zijn, de groene kaart telt als bewijs.

 

Verkeersregels

Enkele belangrijke verkeersregels, (soms licht) afwijkend van de Belgische:

  • Kroatië kent een rijbewijs met strafpunten dat ook geldt voor buitenlanders. Als je binnen een termijn van 2 jaar tijd 9 punten krijgt, wordt je rijbewijs voor 9 tot 12 maanden ingetrokken, maar enkel voor het rijden in Kroatië.
  • Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is net als bij ons 0,5 promille, maar voor bestuurders jonger dan 24 jaar én voor bestuurders van o.a. campers +3.5 t MTM is er een absoluut alcoholverbod.
  • Van de laatste zondag in oktober tot en met de laatste zondag in maart is dimlicht of dagrijlicht ook overdag verplicht.
  • In tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht is rijden met dagrijlicht alleen niet voldoende en moet steeds dimlicht worden gevoerd.
  • Op bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.
  • Tijdens het inhalen moet je voortdurend met je pinkers richting blijven aangeven.
  • Schoolbussen die stilstaan bij een halte om passagiers in en uit te laten stappen, mogen niet worden voorbijgereden, je moet dus stoppen en wachten.
  • Campers > 3.500 kg htm en auto’s met een caravan of aanhangwagen waarvan de combinatie langer is dan 7 meter, mogen op autosnelwegen met drie of meer rijstroken in één richting alleen op de twee meest rechtse rijstroken rijden.
  • Campers > 3.500 kg htm mogen binnen de bebouwde kom op wegen met twee rijstroken in één richting enkel op de (meest) rechtse strook rijden.
  • Anders dan bij ons moet je bij elk ongeval, ook met enkel stoffelijke schade, verplicht de politie verwittigen.
  • Fietsen op de rijbaan van de openbare weg mag pas vanaf eenminimumleeftijd van 14 jaar (of 9 jaar indien vergezeld van een +16jarige); tot op de leeftijd van 16 jaar daarbij ook verplicht met fietshelm aan.

Parkeren

  • Een parkeerverbod wordt aangegeven door belijningen langs de kant van de weg.
  • 's Nachts, bij parkeren op de openbare weg: auto’s en campers < 3.500 kg MTM moeten één wit/geel standlicht aan de voorkant van het voertuig en één rood licht aan de achterkant van het voertuig, aan de kant van de straat, aansteken.
    Campers > 3.500 kg: twee witte/gele parkeerlichten aan de voorkant van het voertuig en twee rode lichten aan de achterkant van het voertuig.
  • Zagreb kent drie parkeerzones. Hoe dichter bij het centrum, hoe hoger het parkeertarief en hoe korter de periode dat je er maximaal mag parkeren.
  • In Pula zijn parkeerzones die weinig duidelijk worden aangegeven, en er wordt soms ten onrechte beweerd dat het daar gratis parkeren is. Meer detail, zie https://www.pulaparking.hr/interaktivna/ 
  • Bij pech of een ongeval moet je minstens een gevarendriehoek gebruiken. Heb je een caravan of aanhangwagen achter je auto, dan moet je twee (!) gevarendriehoeken naast elkaar plaatsen, buiten de beouwde kom op minstens 100m achter je voertuigencombinatie.
    lle passagiers die uitstappen moeten een veiligheidsjasje aantrekken.


Lading
Lading of fietsendrager achter op een auto, camper of caravan die meer dan 1 meter uitsteekt, moet voorzien zijn van een reflecterend signaalbord van 50 x 50 cm met 3 of 5 diagonale lichtrode en witte strepen. In het donker en bij slecht zicht ook met een rode lamp.
Zijwaarts mag een lading (fietsen bvb) max. 20 cm uitsteken.

Kinderen

  • Kinderen jonger dan 2 jaar moeten met de rug naar voren in een goedgekeurd en passend kinderzitje worden vervoerd, naar keuze vooraan of achteraan, met de airbag uitgeschakeld op die plaats.
  • Kinderen kleiner dan 1,50 meter hebben een kinderzitje nodig dat past bij het gewicht en de grootte van het kind. 
  • Kinderen van 5 tot 12 jaar moeten achter in de auto plaatsnemen en de gordel dragen. Afhankelijk van hun gestalte moeten ze daarbij op een passende en goedgekeurde zittingverhoger zitten.
     

Verplicht in (op) de auto

  • 1 gevarendriehoek, 2 gevarendriehoeken als je een caravan of aanhanger trekt.
  • Sneeuwkettingen in de periode 15 november t/m 15 april, of onder winterse condities, tenzij je op winterbanden rijdt. 
    In de regio's Lika en Gorski Kotar is het gebruik van sneeuwkettingen in winterse situaties verplicht, ongeacht het type band: de sneeuwkettingen opleggen minstens op de aangedreven wielen bij ijzel of 5 cm sneeuw. 
  • Winterbanden zijn verplicht – tenzij je passende sneeuwkettingen in de auto liggen hebt - van 15 november t/m 15 april, en daarbuiten ook bij winterse omstandigheden. 
    Banden met aanduiding M+S worden eveneens als winterband beschouwd. De winterbanden moeten op alle wielen aangebracht zijn (niet op aanhangwagen/caravan) en een profieldiepte van minimum 4 mm hebben. 
    Rij je in winterse situaties op zomerbanden, verplicht met sneeuwkettingen op de aandrijfwielen, dan moet de minimum-profieldiepte van die banden eveneens 4 mm zijn. 
    Als je tijdens winterse omstandigheden op zomerbanden (zonder sneeuwkettingen in de auto) rijdt, kan men eventueel de auto een rijverbod opleggen.
  • Ook een sneeuwschopje is verplicht aan boord in de winterperiode.
  • Bestuurders zijn verplicht ijs en sneeuw van de ruiten én de rest van hun auto te verwijderen voor ze wegrijden om zo zichzelf en achterop komende weggebruikers niet in gevaar te brengen. 
  • Veiligheidshesje, voor alle inzittenden, en verplicht aan te trekken als je bij pech of ongeval uitstapt.
  • Verbandkistje.
  • Set reservelampen, m.u.v. xenon-, neon- of ledlichten.

Meenemen en gebruiken van radarverklikkers is verboden.
Navigatieapparatuur met info over de vaste flitslocaties is wel toegestaan.

Bellen met de smartphone mag alleen handsfree.


Snelheidsregels

Snelheidsbeperkingen:
algemene regels
Binnen bebouwde kom Buiten bebouwde kom Autowegen Autosnelwegen
Personenauto's, campers - 3500 kg htm en moto's 50 90 (*80) 110 (*100) 130 (*120)
Personenauto's, met aanhangwagen/caravan 50 80 80 90
Campers, toegestane maximummassa > 3500 kg 50 80 80 90

 

 

 

 

 

 

 

 

 * Voor bestuurders jonger dan 24 jaar.

 

Bijzondere verkeersborden:

- De verkeersborden in Kroatië wijken nauwelijks af van die in België.
- Een blauw rond bord met een wit getal erop (bijvoorbeeld 40) geeft de minimumsnelheid aan.
Met een vierkant blauw bord met een wit getal wordt een adviessnelheid aangegeven.
- Een rond wit bord met een rode rand en twee auto's met daartussen een getal, geeft aan hoeveel meter afstand bestuurders moeten houden tot hun voorganger.
- Een rond blauw bord met daarop een band met een sneeuwketting betekent dat sneeuwkettingen verplicht zijn.
- Een zwarte stip met daaromheen drie zwarte ringen op een wegwijzer betekent centrum.


Boetes:

mogen ter plaatse worden opgelegd door de politie, maar je bent niet verplicht die boete ter plekke te betalen. De bekeuring moet wel binnen 8 dagen na ontvangst worden betaald (op bank- of postkantoor). Bij wijze van waarborgsom kan de politie het paspoort van de overtreder innemen totdat de boete is betaald. Men kan ook snelrechtspraak toepassen, met een veroordeling binnen de 2 dagen. Je mag je laten bijstaan door een advocaat. (bron: VAB)

 

Praktisch ter plaatse

Taal: Kroatisch.
Met Engels of Duits kan je je vaak beredderen, in Istrië ook met Italiaans.

Munteenheid: 
Sedert 1 januari 2023 is de munteenheid de Euro. 

Kamperen:
Kroatië telt zo'n 150, vaak idyllisch gelegen campings langs de kust, waaronder een groot aantal terreinen voor naturisten.
Kenmerkend is de enorme oppervlakte, vaak 10 ha of nog groter, en het uitgebreide aanbod van voorzieningen als winkels, restaurants, allerlei animatie, bungalows en huurappartementen.
Naast de megacampings verrijzen er in Kroatië echter steeds meer kleinere particuliere campings, ook in het binnenland, vaak met het karakter van ‘kamperen bij de boer’.
In de zomermaanden is er nauwelijks een vrije plaats te vinden op de campings in Istrië en de Noord-Dalmatische kust. Tijdig reserveren is dan zeker nodig.
Op de eilanden zijn de campings vooral geschikt voor tentkamperen. (Bron: ANWB)

Vrij kamperen/overnachten langs de weg is in principe verboden.
Voor campers zijn er naast de reguliere campings ook speciaal aangegeven parkeerplaatsen met gedeelten bestemd voor campers voor overnachting, tegen betaling.
Een aantal campings hebben een apart gedeelte voor campers, waar een laag tarief wordt gerekend voor uitsluitend overnachtingen (het zogenaamd ‘late aankomst/snel vertrek'), en er zijn ook ‘minicamps’ voor campers.

Elektriciteit: 230 V, verloopstekker is niet nodig

Tol in Kroatië:
Denk ook aan de tolverplichtingen in de landen van doorreis; in Oostenrijk en Slovenië bvb de autowegenvignetten.
In Kroatië zijn bijna alle snelwegen betalend, m.u.v. rond Zagreb en de A7 in de richting van Krk.
Er is een prepaidsysteem ENC met tolbadge achter de voorruit bevestigd (Elektronicka Naplata Cestarine of  Electronic toll Collection), dat je 10 tot 20% korting geeft op de tarieven, en je hebt een aparte automatische doorgang aan de tolpoorten. Die transponder is te koop bij de tolstations. De tolbadge werkt niet op de A2, daar heb je een AZM-kaart of Karta 40 nodig, zie: AZM
Je kan ook betalen met de meeste creditcards of aan de bemande tolpoorten met cash.
Sinds 1 januari 2023 is Kroatië volledig op de Euro als betaalmiddel overgestapt.
Alle info over tarieven en de voertuigcategorieën: hac.hr/en/toll-payment-conditions
Ook voor de Ucka-tunnel tussen Rovinj en Rijeka moet afzonderlijk tol worden betaald; de brug naar Krk is sinds 2020 tolvrij. 

Milieuzones zijn er niet in Kroatië.

Douanebepalingen:

Er zijn beperkingen in de toegestane hoeveelheden alcohol en tabak die je als toerist mag invoeren: 
Voor een overzicht van de toegelaten hoeveelheden per persoon, zie IATA
Voor info over terugkeer in België, zie FOD-Brochure.


Tanken & brandstoffen in Kroatië:

  • Bij tankstations kan aan de kassa contant en met bankkaart worden betaald; er zijn ook voldoende tankautomaten;
  • Houd er rekening mee dat Belgische bankpassen en creditcards soms niet bruikbaar zijn.
     
  • Benzine E5 - Euro 95 (Eurosuper 95/Bez Dovni Benzin/bezolovni benzin), loodvrije benzine met octaangetal 95 en maximaal 5% ethanol is goed verkrijgbaar. Check steeds de term ‘euro’ in de benaming: soms is ook Super 95 (zonder Euro ervoor) te koop, maar deze benzine voldoet mogelijk niet aan de Europese kwaliteitseisen.
    Bezolovni betekent 'loodvrij'.
  • E5 Superplus 100 (Eurosuper 100/Eurosuper Plus 100), loodvrije benzine met octaangetal 100 en maximaal 5% ethanol is goed verkrijgbaar.
  • E10 benzine (met max 10% bio-ethanol) is nog niet verkrijgbaar. 
  • Er zijn ook premium-benzinesoorten met extra additieven verkrijgbaar (met octaangetal 95 of 100) onder namen als Plus, Max, Class en Premium.
     
  • Diesel B7 (Eurodiesel) is goed verkrijgbaar; let ook hier op de noodzakelijke aanwezigheid van de term ‘euro’. En tank zeker geen plavi dizel, eurodiesel plavi, diesel-plavi; het woord plavi betekent blauw. Dit is diesel waarin een blauw additief de lagere accijns aangeeft, dit is diesel alleen bestemd voor o.a. landbouwvoertuigen maar niet voor auto's en campers.
     
  • Lpg (LPG/Autoplin) is goed verkrijgbaar, zie www.mylpg.eu.  Om lpg te kunnen tanken is een Italiënippel nodig.
     
  • Aardgas (Prirodni Plin) is zeer beperkt verkrijgbaar rond Zagreb en Rijeka. Kijk voor een actueel overzicht op cngeurope.com of gebruik de app PitPoint voor iOS of Android om aardgasvulstations te vinden.
     
  • Elektriciteit: Het netwerk van openbare laadpunten is te beperkt voor vlot elektrisch rijden. Een overzicht van de laadpalen: chargemap.com, oplaadpunten.nl, plugsurfing.com, of zoek naar oplaadpunten via bijvoorbeeld de apps Chargemap en Plugsurfing of de website Blue Corner 

  • Voor een overzicht van actuele brandstofprijzen zie de blog van Touring: blog.touring.be/nl/artikels/benzineprijzen-europa
     

Noodnummers:

  • Algemeen noodnummer: 112
  • Politie: 92
  • Ambulance: 94
  • Brandweer: 93
  • Pechdienst: automobielclub HAK (Hrvatski AutoKlub), bereikbaar via telefoonnummer 1987 of rechtstreeks:  +385 1 1987

Voor informatie en eventuele ondersteuning ter plekke kan je terecht bij de Belgische Ambassade in Zagreb op nummer: +385 1 457 89 01; mail: zagreb@diplobel.fed.be; uitsluitend voor dringende gevallen (ongevallen, verlies/diefstal van documenten enz.) na de werkuren en tijdens het weekend is er dit noodnummer: +385 98 203 044


Gezondheid in Kroatië:
Muggen, teken, hondsdolheid

- In Kroatië komt dengue voor, evenals chikungunya en zika, ziektes die worden overgebracht door muggen die overdag steken. Draag beschermende kleding, gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET, en gebruik een muskietennet om onder te slapen.

 - Let ook op teken/tekenbeten bij het wandelen of kamperen in de natuur, vooral in de periode april - november. Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen en ook tekenencefalitis, een hersenontsteking, komt voor. Tekenbeten vermijden is dus van groot belang. Je kan je tegen die encefalitis laten vaccineren, wat kan overwogen worden bij een langer verblijf in de natuur.
Omdat encefalitis ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten, wordt geadviseerd geen producten te gebruiken die zijn gemaakt van rauwe melk, sommige kazen bvb.

- Ook hondsdolheid komt voor, neem steeds contact met een arts na een beet van een zoogdier (rat, kat, hond, edm).

Je huisdier in Kroatië

  • Kroatië is een hondvriendelijk land. (bron: ANWB)
  • Op de meeste campings en in natuurparken is een hond welkom, vaak op voorwaarde dat hij aangelijnd is en blijft. In veel restaurants mag je hond binnen.
  • Op afgelegen stranden mag je hond vrij rennen en zwemmen, niet op de drukke toeristenstranden.
  • In de bossen is het niet altijd goed aangeduid of je hond mag loslopen, hou steeds een leiband bij de hand.
  • Sommige hondenrassen moeten steeds aangelijnd én gemuilkorfd zijn in het openbaar: Dobermann, American Staffordshire terriër, Bulterriër, Rottweiler, Dog, Duitse en Belgische herder, Mastiff, Japanse gevechtshonden, Grote Japanse Spits, Sarplaninac en hun kruisingen.
    Uitzonderingen zijn de Bordeaux dog en de Napolitaanse Mastiff die enkel aangelijnd moeten zijn.
  • Pitbull-terriers of kruisingen van Pitbull-terriers zijn niet toegestaan in Kroatië.
  • Er mogen maximaal 5 honden ingevoerd worden.
  • Huisdieren mogen uitsluitend ingevoerd worden in gezelschap van de eigenaar, of een begeleider die daartoe door de eigenaar is aangewezen.
  • Denk er ook aan de regels te bekijken van de landen waar je doorheen reist richting Kroatië.

Identificatie: een hond of kat heeft een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit paspoort bevat naast de beschrijving van het dier de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip en het bewijs van inenting tegen rabiës. Er is ook ruimte in het paspoort voor een gezondheidsverklaring en andere behandelingen of inentingen.

Verboden honden: Pitbulls die niet opgenomen zijn in het register van de Internationale Organisatie voor Hondachtigen (www.fci.be) of kruisingen van Pitbulls, zijn niet toegelaten.

Reizen met de hond:

  • In de trein mag de hond alleen 2e klas reizen, aangelijnd en gemuilkorfd.
  • In de bus beslist de chauffeur of hij honden toelaat.
  • Op de boot wordt de hond soms ingecheckt als handbagage of voor een speciale vrachtruimte.
  • In je auto mag de hond niet op de voorstoel vervoerd worden, ook niet als hij vastzit.

 
Dierengezondheid: honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). De geldigheidsduur is afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant van het vaccin (1-3 jaar). Let op: de chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht of ten laatste op dezelfde dag.
Kroatië is een risicogebied voor teken- en andere insectenbeten. Vraag je dierenarts tijdig om preventieve maatregelen.
Ook hondsdolheid komt voor: consulteer een arts altijd na een beet van een onbekend of wild dier.

Jonge dieren: alle pups en kittens die binnenkomen moeten ingeënt zijn tegen rabiës.
Vaccinatie kan pas vanaf 12 weken, en de wettelijke wachttijd na vaccinatie is 21 dagen, waardoor dieren jonger dan 15 weken niet ingevoerd mogen worden.

Alle info over met je dier op reis: www.licg.nl/vakantie-dier-gaat-mee
 

Terug naar het overzicht van de landenfiches



Let op! Pasar stelde deze informatie met de meeste zorg samen vanuit diverse bronnen en is niet aansprakelijk voor enige onvolledigheid of onjuistheid, evenmin als voor de gevolgen daarvan. Bronnen: EU, VAB, TOURING, AUTOGIDS, ANWB, ADAC, NKC, ACSI, diverse toeristische diensten