Landenfiche Slovenië

Slovenië is een gevarieerd land met adembenemende natuur. Voor stadsmussen zijn er de bruisende wereldstad Ljubljana en Bled, dat de grandeur van oude tijden uitstraalt. Trots zijn de Slovenen op hun Nationaal Park Triglav, genoemd naar de 2.864 meter hoge, driekoppige berg der bergen van Slovenië. Of geniet van de prachtige smaragdgroene rivier de Soca, die er haar weg baant naar Italië.

update 21 juni 2023

Erheen

De courantste route naar Slovenië loopt door Duitsland en Oostenrijk.
Check ook voor deze landen zeker de regels over wat je verplicht in de auto moet hebben, welke kinderzitjes je nodig hebt, de regels over winterbanden, huisdieren, enz…
En in Slovenië heb je op de snelwegen een tolvignet nodig, of een transponder indien je met een voertuig +3.5 t HTM rijdt.

Reis- en voertuigdocumenten

 • Een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart, geen visum.
 • Minderjarige kinderen hebben een eigen reisdocument (Kids-ID) nodig.
 • Minderjarigen die reizen zonder hun ouders of voogd hebben best een kopie van de identiteitskaart van hun afwezige ouder(s) én een toestemmingsformulier bij, alhoewel dit strict genomen niet verplicht is.
 • Belgisch rijbewijs bestuurder(s)
 • Een B-sticker op het voertuig is niet nodig, de landcode op de nummerplaat is voldoende. Heeft de nummerplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oude nummerplaat), dan moet wel een B-sticker aangebracht worden.
 • Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.
 • Verzekering en groene kaart: zowel voertuig als caravan/aanhangwagen +750 kg MTM moeten desgevallend verzekerd zijn, de groene kaart telt als bewijs.

 

Verkeersregels

Enkele belangrijke verkeersregels, (soms licht) afwijkend van de Belgische:

 • Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is net als bij ons 0,5 promille, maar voor jonge bestuurders - 21 jaar en bestuurders die sinds minder dan 2 jaar een rijbewijs hebben is er een absoluut alcoholverbod.
 • In Slovenië is rijden met lichten altijd verplicht: heb je geen dagrijlichten, dan moet je altijd de dimlichten laten branden.
 • Let op: in tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht is rijden met dagrijlicht niet voldoende en moet steeds dimlicht worden gevoerd.
 • Rotondes zijn voorrangswegen. Rechts rijden op de rotonde mag alleen als je de eerstvolgende afslag wil nemen. Anders moet je links blijven rijden om dan naar rechts te gaan voor je wil afslaan. Dat manoeuvre moet je met je richtingaanwijzer aangeven.
 • Bij een verkeersopstopping op een autosnelweg of op wegen met minstens twee rijstroken per richting moet je altijd een nooddoorgang vrij maken voor hulpdiensten. Daartoe moeten de bestuurders in de linkerrijstrook zo veel mogelijk naar links uitwijken en de bestuurders in de andere rijstroken zo veel mogelijk naar rechts. Je moet dit bij file altijd doen, ook als er nog geen prioritaire voertuigen in de buurt zijn.
 • Motards mogen bij files niet tussen de rijen auto’s inhalen.
 • Kruispunten moet je altijd vrijhouden. Als het zo druk is dat je denkt dat je midden op het kruispunt zal moeten stoppen, dan mag je dit kruispunt niet oprijden, ook al heb je voorrang of staat het verkeerslicht op groen.
 • Bij samenvoegende rijstroken is ritsen verplicht.
 • Bussen hebben bij het wegrijden van hun halte altijd voorrang, ook buiten de bebouwde kom.
 • Schoolbussen die stilstaan bij een halte om passagiers in en uit te laten stappen, mogen niet worden voorbijgereden.
 • Je bent verplicht om bij het achteruitrijden de alarmlichten te gebruiken.
 • Mistlicht verplicht aansteken bij zichtbaarheid minder dan 50 meter.
 • Op bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.
 • Jongeren tot 15 jaar zijn steeds verplicht een helm te dragen bij het fietsen, ook als passagier.

Parkeren:

 • Is bijna altijd gereglementeerd. Om problemen te vermijden, kan je kiezen voor parkings of parkeer je in de vakken aangegeven op de weg.
 • In de stad worden zones met parkeerbeperkingen aangegeven met kleuren in functie van de regels en tarieven.
  - Anders dan bij ons is een zone met blauwe markering geen parkeerzone met parkeerschijf, maar een zone met een parkeerbeperking tot 30 min. Parkeren is er gratis, maar je moet wel een ticket achter de voorruit plaatsen.
  - Een zone met witte markering is een betalende zone, volgens de richtlijnen van de borden of de meters.
  - Een gele zone is voorbehouden aan vergunningshouders.
 • Bij parkeren in berm of op voetpad waar dat is toegelaten, steeds een vrije doorgang van minstens 1,60 meter ruimte laten voor voetgangers (in België: 1 m)
 • Verboden te parkeren op minder dan 15 meter van een kruispunt of splitsing (in België: 5 m)
 • Verboden te parkeren boven een waterbevoorradingspunt voor de brandweer; is aangegeven met een verkeersbord.
 • Je mag je motor nooit onnodig laten draaien bij stilstaan of parkeren.


Bij pech of een ongeval moet je in eerste instantie de alarmlichten aanzetten, en minstens een gevarendriehoek plaatsen op voldoende afstand achter je auto wanneer bijvoorbeeld je noodlichten niet werken of als je niet goed op te merken bent.
Met caravan of aanhangwagen achter je auto moet je dan twee (!) gevarendriehoeken naast elkaar plaatsen.
Bij pech moeten ook de passagiers die uitstappen een reflecterend hesje dragen.
Bij ongeval met lichamelijk letsel en/of materiële schade ben je altijd verplicht de politie te verwittigen.

Winterbanden (minstens banden M+S, 'mud en snow' met profieldiepte +3 mm) zijn verplicht van 15 november tot 15 maart (te monteren op alle wielen, weliswaar niet op de wielen van een aanhanger/caravan) en daarbuiten ook in winterse omstandigheden. Zomerbanden (met minstens 3 mm profieldiepte) worden wel getolereerd als je passende sneeuwkettingen in de koffer meehebt. Let op: tijdens je doorreis in Duitsland zijn winterbanden wel verplicht, en kan je niet volstaan door sneeuwkettingen bij te hebben.
Als je bij ijs en sneeuwval op zomerbanden én zonder sneeuwkettingen betrokken bent bij een ongeval dan kan men je (mede) aansprakelijk stellen voor het ongeval.
Voertuigen met htm +3.5 t moeten van 15 november tot 15 maart, en daarbuiten ook in winterse omstandigheden steeds winterbanden hebben, minstens op de aangedreven wielen. Zij moeten ook een sneeuwschep aan boord hebben. 
Een bord kan je ook steeds verplichten om sneeuwkettingen te gebruiken. De max. snelheid wordt dan 50 m/u.

Bestuurders zijn verplicht auto en aanhanger volledig sneeuw- en ijsvrij te maken voor ze wegrijden.

Lading
Lading of fietsendrager achter op een auto, camper of caravan die meer dan 1 meter uitsteekt, moet voorzien zijn van een reflecterend signaalbord van 50 x 50 cm met diagonale lichtrode en witte strepen. Meer dan 1,5 m mag de lading niet uitsteken.

Kinderen

 • Kinderen die kleiner zijn dan 1,50 m, moeten achterin of voorin steeds in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zittingverhoger worden vervoerd.
 • Kinderen jonger dan 3 jaar moeten verplicht in een kinderzitje.
 • Als een kind met de rug naar voren voorin in een kinderzitje wordt vervoerd, moet de airbag uitgeschakeld zijn.


Verplicht in de auto

 • veiligheidshesje verplicht aan boord voor bestuurder en voor passagiers, want bij uitstappen bij pech of ongeval moet iedereen een veiligheidshesje aandoen.
 • minimum 1 gevarendriehoek; in auto's die een aanhangwagen of caravan trekken zijn twee gevarendriehoeken verplicht.
 • EHBO-kit en reservelampen (geen xenon-, neon- of ledlichten) zijn enkel verplicht voor Slovenen, maar om discussie met plaatselijke agenten te vermijden kan je overwegen die ook mee te nemen.
 • sneeuwkettingen verplicht in de koffer indien je tussen 15 november en 15 maart en daarbuiten bij sneeuw en ijs met zomerbanden rijdt.
 • voertuigen  +3.5 t htm: verplicht sneeuwschep aan boord in winterse omstandigheden.
 • Bellen met de smartphone mag alleen handsfree, via de carkit en zonder hoofdtelefoon of oortjes.
 • Meenemen en gebruiken van radarverklikkers is verboden.
 • Navigatieapparatuur met info over de vaste flitslocaties is wel toegestaan.

Snelheidsregels

 • Algemeen: Is het zicht door slecht weer beperkt tot minder dan 50 meter, dan wordt de maximumsnelheid beperkt tot 50 km/u.
 • Er zijn 2 snelwegcategorieën, te herkennen aan de kleur van de verkeersborden.
  Op snelwegen met een (vierkant) bord met groene achtergrond is de snelheid beperkt tot 130 km/u.
  Op die met een (vierkant) bord met blauwe achtergrond (de vroegere autowegen) mag je 110 km/u.
  Op beide soorten snelwegen ben je vignetplichtig, en de minimumsnelheid is onder normale omstandigheden 50 km/u.
Snelheidsbeperkingen,
algemene regels
Binnen bebouwde kom Buiten bebouwde kom Auto(snel)wegen
(blauw bord)
Autosnelwegen
(groen bord)

Personenauto's, bestelwagens - 3500 kg htm en moto's

50

90 110 130
Personenauto's of campers, met aanhangwagen/caravan 50 90/80 (*) 100/80 (*) 100/80 (*)
Campers, toegestane maximummassa < 3500 kg 50 90 110 130
Campers, toegestane maximummassa > 3500 kg 50 80 80 80

(*) maximaal 80 km/u voor voertuigen +3.5 t HTM met aanhangwagen of caravan.


Verkeersborden:
Deze wijken nauwelijks af van de Belgische.
Een wit rechthoekig bord met daarop een geel driehoekig bord met een rode rand met een zwarte afbeelding van rennende kinderen en de tekst Šola, Vrtec of Igrišče waarschuwt voor overstekende kinderen bij een school, kleuterschool of speeltuin.

Ter plaatse

Taal: Sloveens, Hongaars en Italiaans zijn erkende minderheidstalen.
In hotels, campings en bij bezienswaardigheden kan je meestal ook met Engels terecht.

Kamperen
Kamperen is populair in Slovenië en er zijn tientallen terreinen open van mei tot oktober. Een deel is gespecialiseerd in wellness en spa, die campings zijn van bovengemiddeld niveau. De andere campings zijn over het algemeen minder kwalitatief dan die in Oostenrijk of Italië.
Eenvoudig maar mooi gelegen zijn de campings in de Julische Alpen grenzend aan Oostenrijk en Italië. Ze richten zich vooral op sportieve wandelaars, mountainbikers en bergbeklimmers.
De kwaliteit van de campings aan de kust is eerder matig. Ze beschikken niet over een zand-, maar over een kiezel- of rotsstrand, al dan niet bedekt met betonplaten.

Vrij kamperen & overnachten langs de weg is overal streng verboden.

Elektriciteit: 230 V, verloopstekker is niet nodig

TOL
A.     In Slovenië heb je voor voertuigen tot max. 3.5 t MTM verplicht een e-vignet nodig om de snelwegen te gebruiken: personenwagens, bestelauto’s, campers en ook moto's. Sedert 2022 is dit een electronisch vignet, e-vinjeta genaamd.
Aan de Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië moet je tol betalen die niet in het e-vignet inbegrepen is.
Caravans en aanhangwagens die door een voertuig met een maximaal toegestaan gewicht tot 3.500 kg worden getrokken, hebben geen extra e-vignet nodig; het vignet van het trekkend voertuig volstaat.
Je kan de geldigheidsperiode van je vignet zelf kiezen: een weekvignet, dat 7 dagen geldig is of een maandvignet.
Blijf je nog langer of ga je vaker? Dan kan je voor het 6-maandenvignet kiezen of gaan voor het volledige jaarvignet. 
Er zijn 3 tariefklassen: 
- Klasse 1: moto's.
- Klasse 2A:
Auto's met een toegestane maximummassa van 3500 kg en een hoogte van maximaal 1,30 m, gemeten bij de vooras en campers (ongeacht de hoogte bij de vooras) met een toegestane maximummassa van 3500 kg.
- Klasse 2B:
Auto's met een toegestane maximummassa van 3500 kg en een hoogte van meer dan 1,30 m (gemeten bij de vooras).
Je kunt een e-vignet aanschaffen:
- Online via evinjeta.dars.si/selfcare: kies de tariefklasse en de gewenste geldigheidsduur en vul dan je e-mailadres in. Je ontvangt dan een mail met een link waarmee je de nummerplaat, de ingangsdatum en de betaalwijze kunt aangeven.
- Bij tolstations, tankstations, supermarkten en kiosken in Slovenië.
- En buiten Slovenië in de grensstreek, bij grote tankstations en de winkels van de ÖAMTC in Oostenrijk.
Zie voor verkooppunten: evinjeta.dars.si/en/how-buy.
Koop dit vignet ook als je van plan zou zijn alleen over binnenwegen te rijden. Vaak is het onvermijdelijk om daarbij ook op een stuk snelweg terecht te komen waar vignetplicht geldt, zonder dat dit meteen herkenbaar is aan de borden of op je gps.

B    Voertuigen boven de 3.500 kg MTM (ook campers) moeten geen e-vignet kopen, maar wel het elektronische tolsysteem DarsGo gebruiken. Dat is een transponder (tolkastje) dat de tol automatisch betaalt volgens de gereden afstanden (cfr. het Oostenrijkse GO-Box systeem).
Je moet het aan je voorruit bevestigen en het is te koop in de servicestations van DARS https://www.darsgo.si/portal/en/points-map , of via de website: https://www.darsgo.si/portal/ . Aan de hand van het inschrijvingsbewijs (of desgevallend het gelijkvormigheidsattest, ook COC genaamd) moet je de euronorm van je voertuig aantonen.
Bij aankoop wordt een bedrag in het systeem ingeladen.

Meer info over de tolsystemen in Slovenië (vignetten, DarsGo, Karawankentunnel) op de website van Dars: https://www.dars.si/TOLLING

MILIEUZONES zijn er niet in Slovenië.

Douanebepalingen
Er zijn beperkingen in de toegestane hoeveelheden alcohol en tabak die je als toerist mag invoeren.
Voor een overzicht van de toegelaten hoeveelheden per persoon, zie IATA.
Bij terugkeer in België: zie de brochure Wijs op Reis van FOD Financiën.

Geld mag vanuit de EU onbeperkt worden in- of uitgevoerd.

Tanken & brandstoffen
Bij tankstations kan aan de kassa contant en met bankkaart worden betaald; er zijn ook voldoende tankautomaten.

 • Benzine E5 - Euro 95 (Eurosuper 95), loodvrije benzine met octaangetal 95 en maximaal 5% ethanol is goed verkrijgbaar.
 • Benzine E5 - Superplus 98 (Eurosuper 98), loodvrije benzine met octaangetal 98 en maximaal 5% ethanol is goed verkrijgbaar.
 • Aan een beperkt aantal stations kan je ook Benzine E10 tanken, loodvrije benzine met max. 10% bio-ethanol.
  Niet elke auto is geschikt voor die brandstof. 
   
 • Diesel B7 (Nafta/Diesel/Dizel) met max. 7 % biodiesel is goed verkrijgbaar.
   
 • Lpg (LPG/Avtoplin) is redelijk verkrijgbaar, zie https://www.mylpg.eu/. Je hebt een Italiënippel nodig.
 • Aardgas (CNG/Zemelski plin) is zeer beperkt verkrijgbaar.
  Kijk voor een actueel overzicht op cngeurope.com of gebruik de app PitPoint om aardgasvulstations te vinden.
   
 • Elektriciteit: Het netwerk van openbare laadpunten is eerder beperkt.
  Een overzicht van de laadpalen: chargemap.com, oplaadpunten.nl, plugsurfing.com, of zoek naar oplaadpunten via bijvoorbeeld de apps Chargemap en Plugsurfing of de websites bluecorner.be/nl/overal-europa-opladen/ of oplaadpalen.nl.

  Voor een overzicht van actuele brandstofprijzen zie https://blog.touring.be/nl/artikels/benzineprijzen-europa

Noodnummers

 • Algemeen noodnummer: 112
 • Politie: 113
 • Ambulance: 112
 • Brandweer: 112
 • Pechbijstand: 1987 of +386 1530 53 53 , pechdienst automobielclub AMZS

In Slovenië is er geen Belgische ambassade.
Voor informatie en eventuele ondersteuning ter plekke kan je terecht bij de Belgische Ambassade in Wenen, tel. +43 1 502 070.
Noodnummer bij ongevallen, diefstal/verlies van documenten,… buiten de openingsuren: tel. +43 664 450 92 11; mail: Vienna@diplobel.fed.be

Gezond op reis in Slovenië:

•Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee, in de originele verpakking, en maak een reisapotheek met je reguliere geneesmiddelen.
Heb voor jezelf bij voorkeur ook een medisch paspoort bij, verkrijgbaar bij de huisarts.

•Reizigers met geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, kalmeerpillen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moeten voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring bij zich hebben. Op http://www.travellikeapro.be/mag-mijn-medicatie-zomaar-mee-op-reis/ is te lezen welke geneesmiddelen onder deze Opiumwet vallen en hoe de verklaring kan worden aangevraagd. Deze verklaring is 30 dagen geldig na de opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 2 weken voor vertrek aan.

• Met de Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK), aan te vragen bij je mutualiteit, kun je bij hospitalisatie aantonen dat je ziekteverzekering in orde is; de plaatselijke zorgverstrekkers kunnen dan de zorgkosten rechtstreeks indienen bij je ziekenfonds. Contacteer desgevallend de noodcentrale van je mutualiteit.

•Andere gezondheidsadviezen:
Let in de periode april - november vooral op teken/tekenbeten bij het wandelen of kamperen in de natuur.
Zij kunnen de ziekte van Lyme overbrengen en ook tekenencefalitis komt voor, een hersenontsteking.Tekenbeten vermijden is dus van groot belang. Je kunt je tegen die encefalitis ook inenten, wat wordt aangeraden bij een langer verblijf in de natuur.
Omdat encefalitis ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten, wordt geadviseerd geen producten te gebruiken die zijn gemaakt van rauwe melk, sommige kazen bvb.
Hondsdolheid komt voor in Slovenië: contacteer altijd een arts bij een beet van een vreemd zoogdier.

Je huisdier in Slovenië

Op de meeste campings en in natuurparken is een hond welkom, vaak op voorwaarde dat hij aangelijnd blijft. Ook op openbare plaatsen is er in de regel een aanlijnplicht. In de steden zijn er speciale 'hondenparken'. Op de grote stranden zijn honden niet welkom, wel op de rustigere.

In veel restaurants mag je hond binnen, soms enkel op het terras.

Identificatie: een hond of kat moet gechipt zijn en heeft een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit paspoort bevat naast de beschrijving van het dier de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip en het bewijs van inenting tegen rabiës. Er is ook ruimte in het paspoort voor een gezondheidsverklaring en andere behandelingen of inentingen.

Er zijn geen verboden hondenrassen.

Er zijn geen speciale regels rond reizen met de hond in je auto.
 
Dierengezondheid: honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). De geldigheidsduur is afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant van het vaccin (1-3 jaar). Let op: de chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht (op dezelfde dag mag ook).
Slovenië is een risicogebied voor teken- en andere insectenbeten. Vraag je dierenarts tijdig om preventieve maatregelen.

Jonge dieren: pups en kittens die binnenkomen moeten ingeënt zijn tegen rabiës. Vaccinatie kan pas vanaf 12 weken, en de wettelijke wachttijd na vaccinatie is 21 dagen, waardoor dieren jonger dan 15 weken de facto niet ingevoerd mogen worden.
Uitzondering zijn de pups of kittens die jonger dan drie maanden zijn en vergezeld zijn van de moeder van wie het jong nog afhankelijk is, of wanneer er een schriftelijke verklaring is van de dierenarts dat het jong tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplek en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met rabiës. In deze gevallen geldt de inentingsplicht niet.

Denk er ook aan de regels te bekijken van de landen waar je doorheen reist richting Slovenië.
Alle info over met je dier op reis: www.licg.nl/vakantie-dier-gaat-mee/
 

Terug naar het overzicht van de landenfichesLet op! Pasar stelde deze informatie met de meeste zorg samen vanuit diverse bronnen en is niet aansprakelijk voor enige onvolledigheid of onjuistheid, evenmin als voor de gevolgen daarvan. Bronnen: EU, VAB, TOURING, AUTOGIDS, ANWB, ADAC, NKC, ACSI, diverse toeristische diensten