Landenfiche Hongarije

update mei 2023

In Hongarije vind je de meeste campings rond het Balatonmeer en langs de Donau. De voorzieningen op de campings zijn soms matig, maar de campings zijn echt niet duur (Bron: ACSI).
Met ‘Naturista park’ wordt een naturistencamping bedoeld, en camperplaatsen zijn in Hongarije eerder beperkt te vinden.
Vrij kamperen is niet toegestaan.

Reis- en voertuigdocumenten

  • Een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart, geen visum.
  • Minderjarige kinderen hebben een eigen reisdocument (Kids-ID) nodig.
  • Minderjarigen reizend zonder hun ouders of voogd hebben geen toestemmingsformulier nodig, maar het is wel aanbevolen: zie europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/travel-documents-minors/hungary/index_en.htm
  • Belgisch rijbewijs bestuurder(s)
  • Een B-sticker op het voertuig is niet vereist, de landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oude nummerplaat), dan moet wel een B-sticker aangebracht worden.
  • Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, en ook door 2 getuigen (bron: ANWB), bij voorkeur in meerdere talen.
  • Verzekering en groene kaart: zowel voertuig als caravan/aanhangwagen +750 kg MTM moeten desgevallend verzekerd zijn, de groene kaart telt als bewijs.


 

Verkeersregels

Enkele belangrijke regels, die soms (licht) afwijken van de Belgische:

  • In Hongarije geldt een absoluut alcoholverbod (nultolerantie) voor bestuurders.
  • Kinderzitje of passende zitverhoger voor kinderen is verplicht tot 1,50 meter lengte.
  • Rijden met dimlicht of dagrijlicht overdag is buiten de bebouwde kom en ook op snelwegen binnen de bebouwde kom verplicht.
    In tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht is dagrijlicht niet voldoende en moet steeds dimlicht worden gebruikt.

 

Voorrang: 
Algemene regel: voorrang aan rechts.
Voorrang ook aan voetgangers die oversteken van het voetpad naar een vluchtheuvel.
Verkeer op de rotonde heeft voorrang.

Op alle wegen met minstens 2 rijstroken in je richting moet je bij file altijd een middendoorgang voor hulpdiensten (mentősáv in het Hongaars, Rettungsgasse in het Duits) vrijlaten door zoveel mogelijk rechts of links te gaan rijden.
Als zich een file vormt op wegen met meer dan twee rijstroken per richting, moeten de bestuurders op de meest linkse rijstrook zoveel mogelijk links en de bestuurders op de overige rijstroken zoveel mogelijk rechts gaan rijden.

Moto's mogen gebruikmaken van de busbaan en mogen wachtende voertuigen bij bijvoorbeeld een kruispunt of rood verkeerslicht aan de rechterzijde voorbijrijden en zich vooraan opstellen, als de ruimte dit toelaat.
Ze mogen als de voertuigen in de file volledig stilstaan voorzichtig tussen de rijen verder rijden. Ze mogen echter niet de reddingsstrook gebruiken.

Stilstaan en parkeren: 
Een doorgetrokken gele (zigzag)streep langs de weg geeft aan dat je daar niet mag stilstaan of parkeren.
Een onderbroken gele streep langs de weg geeft aan dat je daar niet mag parkeren, maar wel stilstaan om te laden of lossen of mensen te laten in- of uitstappen.

Rijden in winterse situaties

  • Winterbanden zijn in Hongarije zelf niet verplicht, maar in de doorreislanden Duitsland, Oostenrijk, Slowakije wel.
  • Sneeuwkettingen (minstens op de aangedreven wielen) kunnen door een bord worden verplicht; de maximumsnelheid is dan 50 km/u.
  • Sneeuwkettingen moet je in winterse omstandigheden ook verplicht in de auto hebben.


De lading (ook fietsen achterop): mag niet breder zijn dan 2,5 m en zijwaarts aan beide kanten niet meer uitsteken dan 40 cm.
Als de lading naar achteren meer dan 100 cm uitsteekt, moet je een reflecterend rood-wit gestreept bord aan het uiteinde bevestigen. In het donker of bij slecht zicht moet lading die meer dan 100 cm uitsteekt ook met verlichting worden gemarkeerd.

Verplicht in de auto

  • Gevarendriehoek, veiligheidshesjes voor elke inzittende en niet vervallen (datum!) verbanddoos.
  • Brandblusser: enkel verplicht in voertuigen (campers) +3.5 t MTM.
  • Sneeuwkettingen zijn verplicht aanwezig in de auto bij winterse omstandigheden.
  • Het gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden. Gsm’s en gps met signalering van de vaste flitspaalcontroles zijn wel toegestaan.
  • Een gsm in de hand vasthouden tijdens het rijden is verboden, handsfree bellen mag.


Snelheidsregels

Snelheidsbeperkingen
algemene regels

Binnen bebouwde kom

Buiten bebouwde kom

Autowegen

Autosnelwegen

Personenauto's, bestelauto's, campers met toegestane maximummassa < 3.500 kg en moto's

50

90

110

130

Campers > 3.500 kg

50

70

70

80

Personen-/bestelauto's, toegestane maximummassa < 3.500 kg met aanhangwagen/caravan

50

70

70

80

 

  • Bij het naderen van een spoorweg is de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom 30 km/u en buiten de bebouwde kom 40 km/u.
  • Bij het oversteken van een spoorwegovergang is de maximumsnelheid 5 km/u.
  • Bij gebruik van sneeuwkettingen geldt op alle wegen een maximumsnelheid van 50 km/u.
     

De verkeersborden zijn zeer gelijkend aan de Belgische, en er worden (gelukkig) weinig verkeersinstructies via tekst gegeven.

  • Een rechthoekig wit bord met een smalle rode rand en een zwarte plaatsnaam geeft het begin van de bebouwde kom aan. Datzelfde bord met een schuine rode streep geeft het einde van de bebouwde kom aan.
  • Een rond blauw bord met daarop een band met een sneeuwketting betekent dat sneeuwkettingen verplicht zijn.
  • Een blauw rond bord met in witte letters een getal erop (bijvoorbeeld 30) geeft de minimumsnelheid aan.
  • Een rond wit bord met een rode rand en twee auto's met daartussen een getal, geeft aan hoeveel meter afstand bestuurders minimaal moeten houden tot hun voorganger.

 

Praktisch ter plaatse

Taal: Hongaars, maar Engels wordt in de toeristische gebieden doorgaans goed verstaan en gesproken. Politieagenten spreken dikwijls geen andere taal dan Hongaars; (bron: diplomatie.belgium.be)

Wildkamperen in de vrije natuur is niet toegestaan, overnachten langs openbare weg evenmin.

Betalen:
De munteenheid is de Forint (HUF); bankpassen en creditcards worden niet overal geaccepteerd. Cash bijhebben is zeker aan te bevelen. 
De euro wordt op sommige plaatsen als betaalmiddel aanvaard, maar dat kan tegen een nadelige wisselkoers zijn. Betaal best altijd in de Hongaarse munt.

Douanebepalingen:
Er zijn beperkingen in de toegestane hoeveelheden alcohol en tabak die je als toerist mag invoeren, zie IATA.
Voor de beperkingen bij terugkeer in België, zie Brochure 'Wijs op Reis' van FOD Financiën.

Geld mag vanuit de EU onbeperkt worden in- of uitgevoerd.

Tol:
In Hongarije zijn alle snelwegen (M-wegen) tolwegen, muv sommige delen die als ringweg rond sommige steden functioneren. 
De tol betaal je door aanschaf van een zogenaamd e-vignet (of e-Matrica), waarmee je het recht koopt om die tolwegen te gebruiken. Er zijn diverse vignetten, naargelang de categorie van voertuig en variërend qua geldigheid (week – in feite 10 dagen-, maand, jaar). 
Campers met HTM -3.5 t vallen onder categorie D1, campers van +3.5 t HTM vallen onder de categorie D2.

Bij het aanschaffen van een e-vignet wordt de nummerplaat van je auto of camper geregistreerd. Het e-vignet is een 'virtueel' vignet, dus niet om aan je ruit te kleven, zoals bijvoorbeeld in Oostenrijk of Zwitserland.
In Hongarije gebeurt de controle namelijk uitsluitend via herkenning van de nummerplaat die aan het vignet gekoppeld is. 

Het betalingsbewijs moet je na afloop van de geldigheid nog twaalf maanden bijhouden om te gebruiken als bewijs bij eventuele discussies of onterechte boetes.
Het is absoluut noodzakelijk een e-vignet te kopen vóór je een tolweg oprijdt!

De e-vignetten zijn verkrijgbaar bij de grens en bij de meeste pompstations in Hongarije. De verkooppunten worden met borden vignette/matrica aangegeven. Ook bij veel tankstations in de buurlanden voor de grens zijn de vignetten te koop. Ze zijn ook online te koop. 
Meer informatie op National Toll Payment Services PLC (nemzetiutdij.hu), waar je het vignet, na registratie van je voertuig ook online kan kopen. Je kan er ook checken onder welke categorie je voertuig valt.


Milieuzones:

  • Bij een smogalarm ( szmogriadó) geldt in Boedapest en enkele andere grote Hongaarse steden dat voertuigen met een emissienorm lager dan Euro 5 de stad niet binnen mogen rijden tussen 6 u en 22 u. Dit wordt aangekondigd minstens één dag voor de regeling van kracht wordt. Heb je een voertuig dat niet mag rijden tijdens dit smogalarm dan kun je op vertoon van het kentekenbewijs (inschrijvingsbewijs) gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer.
  • Sommige historische plekken of recreatiezones in Boedapest zijn enkel toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer met vergunning.


Bij elk ongeval met aanzienlijke schade of lichamelijk letsel moet je het alarmnummer 112 (ziekenwagen, brandweer en politie) bellen.
Bij ongeval of pech ben je ook verplicht om de gevarendriehoek te plaatsen, min. 100 meter achter je auto/camper, en alle inzittenden die uitstappen bij slecht zicht of duisternis moeten een veiligheidsjasje aantrekken.

 

Tanken en brandstoffen:

  • Benzine E5, max 5% ethanol en Benzine E10, max 10% ethanol; het woord ólommentes betekent 'loodvrij':
    Loodvrije Euro 95, (Szuper Benzin/Olomentes 95/Super 95) E5 & Loodvrije Superplus 98 E5 (Szuper Plusz 98 Oktan) zijn slechts beperkt verkrijgbaar. In 2020 is er overgestapt op benzines E10, met 10% ethanol-gehalte. 
    Check hier of je auto op E10-benzine kan rijden.
    Er is ook benzine met octaangetal 100 verkrijgbaar waar geen bio-ethanol is bijgevoegd.
    Tank zeker geen benzine Euro 85.... Dit is enkel voor speciale flexifuel auto's, en beschadigd de benzinemotoren die hier niet voor gemaakt zijn. Rij desgevallend niet verder en vraag hulp.
     
  • Diesel B7 (Diesel/Dizel/Gazolaj), met max. 7% biodiesel is goed verkrijgbaar.
     
  • LPG (Gaz/PB-gáz) is goed verkrijgbaar. Zie www.mylpg.eu voor een overzicht. Je hebt een Italiënippel (Dish) nodig.
     
  • Aardgas (CNG/Erdgas) is zeer beperkt verkrijgbaar, zie cngeurope.com
     
  • Elektriciteit:  De laadpunten bevinden zich meest in en rond Budapest en in het westen van het land. Zie chargemap.com, openchargemap.org.
     
  • Goedkoop tanken: Zoals wel vaker is ook in Hongarije de prijs van de brandstoffen in de stations langs de snelwegen duurder dan in de tankstations verder weg. Voor een overzicht van actuele brandstofprijzen zie de blog van Touring: blog.touring.be/nl/artikels/benzineprijzen-europa
     
  • Reservebrandstof in een draagbaar tankje meenemen is niet toegestaan.

 


Noodnummers:

  • Algemeen alarmnummer 112, voor brandweer, ziekenwagen, politie
    Andere nummers:
    Politie: 107.
    Ambulance: 104.
    Brandweer: 105.
  • Pechverhelping Hongaarse Wegenwacht van Magyar Autóklub: tel. 188 of +36 1 345 1601 


Gezondheid & noodsituaties:
- Zorg vooraf voor een goede reisbijstandverzekering.
- Neem bij hospitalisatie of specialistische zorg ook steeds direct contact op met de noodcentrale van je mutualiteit.
- Neem steeds voor jezelf en je reisgenoten een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee op reis. Je kan ze aanvragen bij je ziekenfonds. Op deze EZVK staat ook het telefoonnummer van de alarmcentrale van je ziekenfonds.
Met deze kaart heb je recht op noodzakelijke medische zorg aan terugbetalingstarief bij ziekte of een ongeval tijdens je verblijf en weten ziekenhuizen, huisartsen, apothekers en andere zorgverleners dat hun rekening betaald wordt door je mutualiteit. Soms is het daardoor niet nodig om geld voor te schieten.
 
- In geval van ernstige nood (ongeval, arrestatie, sterfgeval, …) en wanneer je geen andere hulplijnen beschikbaar hebt, kan je contact opnemen met het Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken, telefoonnummer: +32 (0)2 501 81 11. Je kan ook altijd vooraf je buitenlandse reis melden bij travellersonline.diplomatie.be/, om in geval van plaatselijke problemen vlot bijstand van de Belgische overheid te krijgen.
Voor informatie en eventuele ondersteuning ter plekke kan je ook terecht bij de Belgische Ambassade in Hongarije: Toldy Ferenc u.13, 1015 Budapest, 
T: +36 1 457 99 60, of dringend noodnummer buiten de openingsuren: +36 30 982 42 23; mail: Budapest@diplobel.fed.be
Veiligheidsadvies ivm diefstal documenten:
De belgische Ambassade verwerkt veel aangiftes door onze landgenoten van diefstal van identiteit- en reisdocumenten. Het is daarom aanbevolen om een copie van het identiteitsbewijs op zak te hebben en het document zelf veilig in het hotel, caravan of camper op te bergen. Fotokopieën worden doorgaans aanvaard, maar hiervoor is geen wettelijke basis.
In geval van verlies of diefstal van je identiteits-/reisdocumenten dien je dus steeds langs de ambassade te komen om een voorlopig reis-/identiteitsdocument af te halen. (bron: diplomatie.belgium.be).
Alle contactgegevens van onze ambassades en consulaten in het buitenland, alsook die van de ambassades en consulaten in Brussel vind je op https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/ambassades_en_consulaten 

- Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking), maak zelf een reisapotheek met je reguliere geneesmiddelen.

- Reizigers die geneesmiddelen gebruiken die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, kalmeermiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moeten voor deze geneesmiddelen een gevalideerde Schengenverklaring bij zich hebben. Reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.travellikeapro.be/mag-mijn-medicatie-zomaar-mee-op-reis/ is te lezen welke geneesmiddelen onder die wet vallen en hoe de verklaring kan worden aangevraagd en gevalideerd. Het document is te downloaden op https://www.fagg-afmps.be/nl/MENSELIJK_gebruik/bijzondere_producten/speciaal_gereglementeerde_stoffen/verdovende_middelen_psychotropen/informatie_voor_reizigers en moet minstens 10 dagen voor vertrek, volledig en juist ingevuld, opgestuurd worden voor validatie naar: FAGG - DG Inspectie, Afdeling Vergunningen, Dienst Verdovende Middelen, Eurostation II - Victor Hortaplein 40/40, 1060 Brussel

Andere gezondheidsadviezen:
Let vooral in de periode van maart tot november op voor teken/tekenbeten bij het wandelen of kamperen in de natuur, want die kunnen de ziekte van Lyme en ook tekenencefalitis overbrengen.
Tekenencefalitis is een virale hersenontsteking dat kan worden overgebracht door een tekenbeet. Tekenbeten vermijden is dus van groot belang.
Je kan je tegen die encefalitis ook laten vaccineren, wat te overwegen is bij langer verblijf in de natuur. Omdat encefalitis ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten, wordt geadviseerd geen producten te gebruiken die zijn gemaakt van rauwe melk, zoals sommige kazen bvb.
Ook hondsdolheid komt voor in Hongarije, neem daarom onmiddellijk contact op met een arts bij een beet van een zoogdier (hond, kat, vleermuis of vos...).


Je huisdier in Hongarije:

  • Hongarije is een redelijk hondvriendelijk land (Bron: ANWB).
  • De Hongaren zien honden vaak als werkdieren, om te waken, te werken of te jagen.
  • Er zijn ook veel loslopende zwerfhonden, die men oppakt en naar het asiel brengt; merk daarom goed je eigen dier met halsband en je telefoonnummer en adres.
  • Op de meeste campings is een hond welkom, maar hij moet aangelijnd zijn.
  • In restaurants is het dier niet welkom.
  • Officieel moet je hond op openbare plaatsen gemuilkorfd zijn, maar er wordt meestal niet geverbaliseerd. Aangeraden wordt voor de hond altijd een muilkorf bij je te hebben.
  • In het hoogseizoen mag de hond enkel aangelijnd op de stranden aan de meren komen en mag hij er niet zwemmen.
     
  • Een hond of kat heeft een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip en het bewijs van inenting tegen rabiës. Er is ook ruimte in het paspoort voor een gezondheidsverklaring en andere behandelingen of inentingen.
  • Honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). De geldigheidsduur is afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant van het vaccin (1-3 jaar). Let op: de chip moet ten laatste de dag van de inenting tegen rabiës zijn ingebracht.
  • Er zijn geen verplichte aanvullende behandelingen nodig, en honden en katten moeten niet in quarantaine.
  • Er is geen verbod voor bepaalde hondenrassen.
  • Jonge dieren: alle pups en kittens die meegenomen worden naar Hongarije moeten ingeënt zijn tegen rabiës/hondsdolheid. Doordat deze vaccinatie pas kan vanaf 12 weken en de wettelijke wachttijd na vaccinatie 21 dagen is, mogen dieren jonger dan 15 weken niet ingevoerd worden.

  • Er zijn geen specifieke regels of beperkingen voor het vervoeren van je dier in de auto/camper.

Alle info over met je dier op reis: www.licg.nl/vakantie-dier-gaat-mee/
 

Terug naar het overzicht van de landenfiches



Let op! Pasar stelde deze informatie met de meeste zorg samen vanuit diverse bronnen en is niet aansprakelijk voor enige onvolledigheid of onjuistheid, evenmin als voor de gevolgen daarvan. Bronnen: EU, VAB, TOURING, AUTOGIDS, ANWB, ADAC, NKC, ACSI, diverse toeristische diensten