Landenfiche Zweden

update 21 juni 2023

 

In Zweden kan je eindeloos zwerven, per auto, fiets of te voet; nergens is het druk. Het Zweedse landschap is fascinerend, dunbevolkt en met veel rust en ruimte. De grote nationale parken zijn de laatste wildernissen van Europa, waar de natuur nog het leven bepaalt. Zweden is het land van fantastische archipels en eilanden, bossen, majestueuze kanalen, meren en bergen. En het grootste deel van de Zweedse natuur is ongerept en schoon.

Erheen

Zweden ligt dichterbij dan je denkt, en er zijn veel mogelijkheden om erheen te rijden.
Het bepalen van de beste route naar Zweden is eigenlijk van twee factoren afhankelijk. Allereerst: waar wil je precies zijn in Zweden? En wat heeft je persoonlijke voorkeur: rijd je het liefst in één keer door of onderbreek je je reis graag met een of meerdere ferry-overtochten, bijvoorbeeld van Stena Line, Scandlines of Finnlines?

We zetten er een aantal reismogelijkheden op een rijtje:

  • De kortste route naar Zuid-Zweden, waar ook de meeste mensen voor kiezen, is de route via Duitsland en Denemarken met een veerovertocht Puttgarden - Rødby in combinatie met een eventuele tweede overtocht Helsingør - Helsingborg of je rijdt via de Öresundbrug naar Malmö. De afstand tussen Brussel en Malmö komt zo op 960 km.
  • Wil je echter geen gebruik maken van een veerverbinding, dan kun je ook via Noord-Duitsland en Denemarken rijden, waarbij je gebruik maakt van de bruggen in Denemarken. De afstand Brussel - Malmö is dan 1150 kilometer.
  • Afhankelijk van waar je in Zweden naar toe wilt..., je kunt steeds kiezen voor een passende verbinding per ferry.
    Bijvoorbeeld naar Trelleborg in het uiterste zuiden, of naar Helsingborg, Varberg of Göteborg aan de Westkust. De meest populaire overtocht is van Kiel in Noord-Duitsland naar Göteborg. Dit is ook meteen een zeer comfortabele route. Vanuit Brussel is het zo'n zeven uur rijden naar Kiel, waarna je een nacht doorbrengt op de ferry en 's ochtends uitgerust Göteborg inrijdt.
    Ook Travemunde (Duitsland) – Malmö met Finnlines, of Travemunde – Trelleborg met TT-Lines zijn zo’n comfortovertochten.

    Op directferries zie je talloze ferry-mogelijkheden in een oogopslag.

Een bijzonder originele en ontspannende manier om per schip Zweden te bereiken is de DFDS-vrachtferry vanuit Gent (B) naar Göteborg of naar Brevik (Noorwegen).
Deze moderne en comfortabele ferry's nemen beperkt passagiers en hun voertuig mee op de 32u durende vaart tussen België en Zweden (of Noorwegen). Er is dagelijks een afvaart heen en terug. Inclusief zijn een comfortabele slaapkajuit met douche, toilet en met zeezicht, met bed- en badlinnen en maaltijden met niet-alcoholische dranken.
Meer info over deze formule hier en in deze brochure.

 

Reis- en voertuigdocumenten

  • Een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart, geen visum.
  • Minderjarige kinderen hebben een eigen reisdocument (Kids-ID) nodig.
  • En minderjarigen reizend zonder hun ouders of voogd hebben geen copie van de identiteitskaart van hun afwezige ouder(s) noch een toestemmingsformulier nodig om in Zweden te kunnen reizen.
  • Belgisch rijbewijs bestuurder(s),
  • Een B-sticker op het voertuig is niet vereist, de landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oude nummerplaat), dan moet wel een B-sticker aangebracht worden.
  • Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.
  • Verzekering en groene kaart: zowel voertuig als caravan/aanhangwagen + 750 kg htm moeten desgevallend verzekerd zijn, de groene kaart telt als bewijs.

 

Verkeersregels

Enkele belangrijke regels, die soms (licht) afwijken van de Belgische:

  • Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,2 promille.
  • Kinderen met een lengte van minder dan 1,35 m moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zittingverhoger met normale veiligheidsgordels worden vervoerd. Groter dan 1,35 m moeten ze de gordel omdoen.
  • Bestuurders van rechts hebben voorrang op een kruispunt, tenzij verkeersborden of wegmarkeringen de voorrang anders regelen.
  • Er zijn in Zweden kruispunten waar een voorrangs- of stopbord staat met het onderbord Flervägsväjning.
    Dit bord geeft aan dat alle bestuurders op alle wegen voorrang moeten verlenen (!) meestal in volgorde van aankomst, maar omdat niet precies bij wet is geregeld wie voorrang heeft en wie voorrang moet verlenen, moeten bestuurders op dit soort kruisingen extra rekening met elkaar houden en oogcontact maken om misverstanden te voorkomen.
  • Bestuurders die op een rotonde rijden, hebben meestal voorrang op bestuurders die een rotonde willen oprijden. Dit wordt dan aangegeven met borden. Staan er geen rotonde- en voorrangsborden, dan heeft de bestuurder die de rotonde oprijdt voorrang op de bestuurder die al op de rotonde is (voorrang aan rechts maw).
  • Er zijn in Zweden ook kruispunten met een cirkel in het midden die eruitzien als een rotonde, maar waar geen borden bij staan die aangeven dat het om een rotonde gaat. Op dergelijke kruispunten hebben bestuurders van rechts voorrang.
  • Als een bus bij een bushalte stopt en er achter op die bus een knipperend bord met 30 wordt weergegeven, mag de bus slechts met een snelheid van 30 km/u worden ingehaald.
  • Het voeren van dimlicht of dagrijlicht (ook led) overdag is verplicht.
  • Hou rekening met overstekend (groot) wild, vooral in de ochtend- en avondschemer. 
    In Zweden is de kans op aanrijdingen met wilde dieren groot: dassen, vossen, wilde zwijnen, rendieren en elanden. Let daarom goed op de gele waarschuwingsborden en wees extra waakzaam in de ochtend- of avondschemer, langs bosranden, bij het oversteken van water en in de lente (jonge elanden) en de herfst (jachtseizoen). De helft van de ongevallen in Zweden hebben te maken met overstekend wild! 
    Een aanrijding met een dier moet je ook verplicht melden (zie verder).
  • Invoegstroken op snelwegen kunnen zeer kort zijn. Houd er rekening mee dat bestuurders van invoegende voertuigen ervan uitgaan dat ze van andere bestuurders de ruimte krijgen.
  • Veel wegen in Zweden hebben brede vluchtstroken (pechstroken). Langzamere voertuigen mogen op hoofdwegen (geen snelwegen) buiten de bebouwde kom tijdelijk uitwijken naar deze vluchtstrook om zo achteropkomend verkeer te laten passeren. Dit is echter niet verplicht.
  • Het is verboden om binnen 30 m (!) van een kruispunt te parkeren.


Verplicht in auto/camper:

  • Een gevarendriehoek, maar enkel verplicht voor Zweedse auto’s.
    Om discussie ter plekke ter vermijden is het verstandig er toch een mee te hebben, temeer dat dit in België toch ook verplicht is.
  • In winterse omstandigheden: sneeuwschep verplicht in de auto/camper.
  • Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden. Het aangeven flitspalen of trajectcontrole in navigatieapparatuur, gsm’s, tablets enz. zou wel toegelaten zijn.
  • Rijden met smartphone in de hand is verboden, evenals de navigatie instellen al rijdend. 

Lading:

  • Lading mag in de breedte aan beide kanten maximaal 20 cm uitsteken tot een maximumbreedte van 2,60 m.

  • Lading die naar voren uitsteekt of meer dan 1 m naar achteren uitsteekt, moet worden gemarkeerd met een rood-gele vlag of doek en in het donker of bij slecht zicht met reflectoren en verlichting (vóór wit licht, achter rood).

 

Winterbanden (met sneeuwvloksymbool) zijn verplicht tussen 1 december en 31 maart als er sprake is van winterse omstandigheden: sneeuw, ijs, nat wegdek bij temperaturen rond het vriespunt. De minimum profieldiepte van die winterbanden moet minstens 3 mm zijn (en minimum 5 mm voor voertuigen met HTM +3.5 t), en een aanhangwagen moet in die winterse omstandigheden ook met winterbanden uitgerust zijn. 


Enkele bijzondere borden:

In Zweden zijn een aantal speciale verkeersborden die voor ons onbekend zijn:

  • Waarschuwingsborden en verbodsborden hebben een dikke rode rand en een gele in plaats van witte achtergrond, om beter zichtbaar te zijn als er sneeuw ligt.
  • Op bruine vierkante borden wordt toeristische informatie weergegeven. Een toeristische route wordt aangeduid met een bruin vierkant bord met een witte bloem.
  • Als een verbod aan bepaalde uren is gebonden, staan de uren vermeld op een rechthoekig geel onderbord met een rode rand. De uren kunnen zijn aangegeven in zwart (voor ma t/m vr), zwart tussen haakjes (voor zaterdag) of rood (voor zondag).
  • Het bord dat een auto(snel)weg aanduidt, heeft een groene in plaats van blauwe achtergrond.
  • Het onderbord met de tekst Flervägsstopp bij het achtkantige rode stopbord op een kruispunt betekent dat alle bestuurders moeten stoppen en vervolgens voorrang moeten verlenen in volgorde van aankomst.
  • Het onderbord met de tekst Flervägsväjning bij een omgekeerde driehoekig bord ‘Voorrang verlenen op een kruispunt’, betekent dat bestuurders voorrang moeten verlenen in volgorde van aankomst; stoppen is niet verplicht.
  • Een rond geel bord met een rode rand en twee auto's met daartussen een getal, geeft aan hoeveel meter afstand bestuurders moeten houden tot hun voorganger.
  • Een vierkant blauw bord met een witte letter M (Mötesplats) betekent uitwijkplaats/passeerplaats en komt voor op smalle wegen waar geen ruimte is om een tegenligger te passeren.
  • Een driehoekig wit bord met een dubbele rode rand en de tekst Olycka duidt de plek van een ongeluk aan.
  • Een zwart vierkant bord met een dunne witte rand en een wit getal (bijvoorbeeld 50) geeft een aanbevolen maximumsnelheid aan.
     

Snelheidsbepalingen:

Algemene regels binnen bebouwde kom buiten bebouwde kom Autosnelwegen
Personenauto's, en moto’s 30 - 70 (C) 70 (A) 90 - 120 (bord)
Personenauto’s en campers met aanhangwagen/caravan 30 - 70 (C) 70 (A,B) 80 (B)
Campers, toegestane maximummassa < 3500 kg 30 - 70 (C) 70 (A) 90 - 120 (bord)
Campers, toegestane maximummassa > 3500 kg 30 - 70 (C) 70 (A) 90 - 120 (bord)

A: Regel is 70 km/u, een verkeersbord kan echter een andere snelheid bepalen
B: Met aanhangwagen blijft de snelheid maximaal 80 km/u, zelfs als een bord het verkeer een hogere snelheid toestaat. 
C: Anders dan bij ons is de snelheidslimiet in de bebouwde kom niet standaard 50 km/u, maar kan die variëren tussen 30 en 70 km/u.
Steeds geven borden de maximum snelheid aan.

Boetes: 

Eenvoudige verkeersovertredingen kunnen direct, ter plekke, worden betaald, echter niet met creditcards. Na een ernstige overtreding of wanneer een overtreding wordt betwist, wordt proces-verbaal opgemaakt en zal de zaak verder behandeld worden door de procureur.

Ter plaatse

Taal: Zweeds, maar Engels wordt doorgaans ook goed verstaan en gesproken.

Wildkamperen is in Zweden toegestaan
Zweden kent, net als Noorwegen en Finland een heel bijzonder recht, namelijk het recht om in de vrije natuur te recreëren waar je wilt. Dat recht heet Allemansrecht, oftewel Allemansrätten. En daar profiteert je als vakantieganger optimaal van!
Allemänsrätten is uniek en maakt een belangrijk onderdeel uit van de Zweedse levensinstelling: iedereen heeft het recht om van het prachtige land te genieten. En dat betekent dat het je vrij staat om je tent op te zetten waar je wil, een duik te nemen in een willekeurig meertje, te gaan wandelen, paardrijden of bootjevaren waar het je mooi lijkt of bloemen, bessen of paddestoelen te plukken uit de vrije natuur.
Als je ergens vrij in de natuur wilt kamperen, is dat vaak geen enkel probleem. Ook niet als het land aan iemand toebehoort. Maar dat is niet toegestaan zonder toestemming van de eigenaar van het land. Dus kijk even goed om je heen of je niet op een stuk land begeeft dat bijvoorbeeld duidelijk omheind is. Dat geeft vaak al aan dat het land privé eigendom is. Zonder toestemming van de eigenaar is het niet toegestaan de nacht door te brengen of te recreëren op het land van iemand anders.
Een andere voorwaarde om het Allemänsrätten goed te laten verlopen is: respect voor de natuur. En dat betekent dat het verboden is om de flora of fauna te beschadigen of te verstoren. Laat de plek waar je recreëert precies zo achter als je 'm aangetroffen hebt: dus neem alles mee, alle afval uiteraard. 

Overnachten in camper, caravan of in daktent boven op auto langs de weg mag max 24 u op plekken waar geen parkeer- of overnachtingsverbod geldt. (bron: VAB).

Campings:
Zweden telt meer dan 1000 campings, meestal gelegen dichtbij een meer en op schilderachtige locaties. Ongeveer de helft van alle Zweedse campings is aangesloten bij de kampeerorganisatie Svenska Campingvärdars Riksförbund (SCR). De andere helft bestaat uit onafhankelijke campings.
De campings in Zweden zijn meestal van goede kwaliteit. Vrijwel overal is er een (zeer) luxe kookgelegenheid, dikwijls met bijbehorende eetruimte. De kwaliteit van het sanitair is goed. In zeldzame gevallen zijn er nog de oude open doucheruimtes met gezamenlijke kleedruimte.
De meeste campings vind je in het zuiden van het land; meer naar het noorden neemt dit af. En daar zijn het nog vooral kleine campings.

Andere kampeerbijzonderheden

  • In Zweden is het verboden om een emmer onder de afvoer van de caravan te plaatsen. Je bent verplicht om een afsluitbare afvoer te hebben en een afgesloten afvaltank of afvalzak.
  • Veel kampeerterreinen hebben kookinrichtingen voor gezamenlijk gebruik.
  • In het algemeen wordt propaangas gebruikt om te koken. Het ruilen of vullen van flessen kan problematisch zijn. Het is aan te raden zelf voldoende voorraad mee te nemen.
  •  Een CKE-kaart als legitimatiebewijs is, zoals op de meeste campings in Scandinavië, een vereiste om er te kunnen kamperen. De kaart aanvragen doe je via Pasar.be. De kaart dient als vervangend identiteitsbewijs en heeft ook een verzekering voor je burgerlijke aansprakelijkheid. Dikwijls zijn er ook kortingen op de campingtarieven.
  • In Zweden zijn buiten de campings ongeveer 150 ställplatser voor campers. Ställplatser zijn vooral bedoeld voor campers, hoewel ook caravankampeerders hiervan gebruik kunnen maken voor een overnachting, met voorzieningen als water en elektriciteit. Voor de faciliteiten moet je betalen. Het beheer van de camperplaatsen is in handen van zowel particuliere eigenaren als gemeenten. Zie Camping catalogus register - Caravan & Camping (husvagnochcamping.se)


Betalen:
De munteenheid is de Zweedse kroon (SEK), 1 SEK = 0.0923; bankpassen en creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.
Zweden heeft nog voldoende geldafhaalautomaten (bancomat of uttagsautomat), vooral binnen de steden, maar het aantal slinkt sinds 2015 geleidelijk. Contant geld wordt namelijk steeds minder gebruikt in Zweden. In sommige winkels en het openbaar vervoer wordt contant geld zelfs niet meer geaccepteerd.
Op toeristische plaatsen en op de ferry’s worden soms ook euro’s als betaalmiddel aangenomen.


Tol in Zweden:
Er zijn geen tolwegen in Zweden. Wel moet tol worden betaald voor een aantal bruggen, en geldt er een congestiebelasting (congestion tax) in Stockholm en in Göteborg.

1. Toltarieven op de Sontbrug (Øresundsbron), de verbinding tussen Denemarken en Zweden.
Voor meer informatie en actuele tarieven zie oeresundsbron.com.
Betalen kan aan de tolpoort met cash of bankaart
•Online betalen voor de Sontbrug kan (minimaal 30 minuten van tevoren) via oeresundsbron.com/en/cash-ticket.
•Retourbiljetten zijn niet verkrijgbaar, maar, voor wie ook terugrijdt via de Sontbrug, kan een ØresundGo (voorheen BroPas genaamd) voordelig zijn. Deze werkt met kentekenregistratie of met een tolbadge (bizz) op de voorruit.
Deze ØresundGo laat je namelijk toe om de brug te nemen tegen reductietarief (50% korting) en kost zelf ong. € 44 per jaar.
En rijd je tussen 1 sept en 31 december op dezelfde dag, tussen 5 en 24 u heen en terug, dan ben je met de ØresundGo nog goedkoper af.
Deze Bropass werkt met nummerplaatherkenning of met een tolbadge (Bizz) op de voorruit. De tolbadge koop je via deze website.
Betalen met een tolbadge (bizz) is ook mogelijk.
Je kan dit gebruiken voor betaling bij de meeste bruggen en tolwegen van diverse maatschappijen, in Zweden, Denemarken en Noorwegen. Deze is tevens te gebruiken voor veerdiensten tussen Denemarken en Duitsland. Bovendien gelden bepaalde kortingen. 

Het systeem werkt dus met een tolbadge, genoemd OBE (On Board Equipment), die je achter de voorruit bevestigt. Deze OBE is verkrijgbaar bij een van de bruggen of veerdiensten naar Denemarken en Zweden, of bij de serviceproviders via een van de volgende websites: autopass.no, asfinag.at, brobizz.com/, scandlines.com en oresundsbron.com.

Met zo’n tolbadge achter de ruit volg je bij het naderen van een tolstation of veerdienst de borden voor BroBizz/AutoPASS/EasyGo. Het verschuldigde bedrag wordt via de tolbadge automatisch afgeboekt van de gekoppelde creditcardrekening. 

2. De tolbruggen bij Motala en Sundsvall:
De tol voor deze bruggen betaal je per factuur, die je op basis van je kenteken wordt opgestuurd. Stoppen aan de tolpost is niet nodig.
De tarieven zijn afhankelijk van het type voertuig en de brug, en variëren van SEK 5 (€ 0,55) tot SEK 20 (€ 2,10).

3. Congestiebelasting in Stockholm en Göteborg
Een ‘congestiebelasting’ is ingevoerd om het verkeer in deze steden te beperken, te ontmoedigen. Alle motorvoertuigen, uitgezonderd moto's, vallen onder de regeling.
In de weekeinden, op feestdagen en in de maand juli is er geen tax te betalen, op andere dagen varieert de tax naargelang het tijdstip. 's Nachts is er geen tolheffing, enkel overdag als je tussen 6 u (in Stockholm 6.30u) en 18.30 u de stad in- of uitrijdt.
De bedragen variëren naargelang het tijdstip, van SEK 9 tot SEK 45 (circa € 0,90 - € 4,50); het maximum per dag is in Gotenburg SEK 60 (bijna € 6) en in Stockholm SEK 135 (circa € 13,5).
De inning van deze congestiebelasting in Stockholm en Göteborg gebeurt per factuur op je thuisadres, nadat je nummerplaat ter plekke automatisch werd geregistreerd.


Milieuzones, hoofdzakelijk voor bussen en vrachtwagens:
In een aantal Zweedse steden zijn milieuzones van kracht, met toegangsbeperkingen enkel voor vrachtwagens en bussen: Stockholm, Göteborg, Helsingborg, Lund, Malmö, Mölndal, Umea en Uppsala.
Voor personenauto's (campers incl.) is er één straat, Hornsgatan in Stockholm, waar dag en nacht, het gehele jaar door, alleen personenauto’s, bestelwagens en minibusjes op benzine rijden, die voldoen aan euronorm 5 en op diesel die voldoen aan euronorm 6. Deze milieuzone voor personenauto's wordt met borden aangegeven. 
Check de website: https://urbanaccessregulations.eu/countries-mainmenu-147/sweden-mainmenu-248


Douanebepalingen:
Er zijn beperkingen in de toegestane hoeveelheden alcohol en tabak die je als toerist mag invoeren.
Personen ouder dan 20 jaar mogen alcoholische dranken invoeren, tabak mag indien ouder dan 18 jaar.
Voor een overzicht van de toegelaten hoeveelheden per persoon, zie IATA.
Voor meer info over de beperkingen bij terugkeer in België, zie de folder van FOD Financiën.
Geld mag vanuit de EU onbeperkt worden in- of uitgevoerd.


Tanken, Brandstoffen in Zweden:
Zweden is dunbevolkt, er zijn niet zoveel tankstations, denk er aan om tijdig te tanken.

  • Benzine, E5 Euro 95 loodvrij (Blyfri 95/Bensin 95) is nauwelijks nog verkrijgbaar, E10 Euro 95 daarentegen wel. Check hier of je auto geschikt is om met E10 brandstof te rijden.
    Superplus E5 98, loodvrij (Blyfri 98/Bensin 98) is goed verkrijgbaar. 
    Voor oudere auto's die nog loodhoudende benzine nodig hebben, is bij tankstations een loodvervangend middel te koop dat aan de benzine kan worden toegevoegd.
    E85 is een biobrandstofmix van 15% benzine en 85% ethanol die uitsluitend is bedoeld voor speciale flexifuelauto's maar niet voor gewone benzineauto's. Tank je per ongeluk E85, rij dan absoluut niet verder en laat de brandstof verwijderen om schade te voorkomen. E85 is in Zweden bij ongeveer 2000 tankstations verkrijgbaar.
  • Diesel B5 met max 5% biodiesel (Diesel) is goed verkrijgbaar.
    Aan alle diesel is standaard 5% biodiesel toegevoegd. Deze diesel kan gewoon in alle dieselauto's worden gebruikt.
    Er is ook diesel B20 verkrijgbaar met onder de naam ACP Evolution Diesel (bij Preem-tankstations) en ECO20 (bij OKQ8-tankstations) die bestaat uit ongeveer 80% gewone diesel en 20% biodiesel. Deze diesel is mogelijk niet geschikt voor auto's die op standaarddiesel rijden.
    Daarnaast is er diesel B100 verkrijgbaar die voor 100% bestaat uit biodiesel (koolzaadolie) en wordt verkocht bij enkele OKQ8-tankstations onder de naam 100% FAME (of RME). Deze diesel is enkel geschikt voor auto's met speciale, compatibele dieselmotoren.
  • Lpg (Lpg/Gasol/Motorgas) is beperkt verkrijgbaar in het zuiden en het midden van het land maar zeer moeilijk in het noorden (in totaal zijn er ongeveer 50 tankstations, vaak op afgelegen industrieterreinen). Ga voor een overzicht van lpg-tanklocaties naar mylpg.eu.
    Om lpg te kunnen tanken is een Italiënippel nodig.
    In Zweden is het echter bij wet verboden een eigen verloopnippel te gebruiken bij het tanken. Gebruik daarom de verloopnippel van het tankstation of vraag toestemming om je eigen verloopnippel te gebruiken.
  • CNG Aardgas (Gasol/Fordonsgas) is redelijk goed verkrijgbaar. Er zijn ongeveer 200 aardgasvulstations in Zweden, de meeste in het zuidwesten van het land. Kijk voor een actueel overzicht van alle locaties op cngeurope.com of gebruik de app PitPoint voor IOS of Android om aardgasvulstations te vinden. Zie ook fordonsgas.se voor meer informatie.
  • Elektriciteit: Zweden heeft ongeveer 25000 laddstolpar, oftewel oplaadpunten (bron: eafo.eu), meest in het zuiden van het land en in en rond de grote steden. In het noorden van Zweden zijn er veel minder oplaadpunten.
    Het netwerk van openbare oplaadpunten is nog niet dekkend en het reizen met een elektrische auto door Zweden vergt planning en voorbereiding. Kijk voor een overzicht van de locaties van oplaadpunten onder andere op uppladdning.nu, kartor.eniro.se, openchargemap.org, chargemap.com en oplaadpalen.nl of zoek naar oplaadpunten via bijvoorbeeld de app Chargemap (IOS en Android).

Het aantal tankstations in Midden- en Noord-Zweden is beperkt, dus tijdig tanken is belangrijk. In Zweden zijn tankstations aanwezig van de merken Shell, Circle K, OKQ8 en Preem. Tankstations van de merken Ingo, din-X, Q Star en Tanka hebben gewoonlijk alleen tankautomaten.

Veel tankstations hebben zelfbediening met betaling aan de kassa en deze bemande tankstations zijn over het algemeen open van 7-21/22 uur. Langs de snelwegen zijn de tankstations bijna allemaal dag en nacht open.

Bij vrijwel alle tankstations kun je tijdens openingstijden met een bankpas of creditcard aan de kassa betalen. Vaak heb je ook als je met een creditcard betaalt, een pincode nodig. Let op: contant geld wordt niet overal meer geaccepteerd, ook niet aan tankautomaten. Zorg er altijd voor dat je kunt betalen met een bankpas of creditcard met pincode.

Bij vrijwel alle tankstations kun je na sluitingstijd gebruikmaken van tankautomaten. Ook zijn er in Zweden zeer veel permanent onbemande tankstations (obemannade stationer, automatstationer). Bij tankautomaten kan dikwijls geen diesel worden getankt (bron: ANWB).

Tankautomaten accepteren creditcards (konto) met pincode. VISA en MasterCard worden geaccepteerd, maar American Express niet.

Bij steeds meer tankautomaten worden bankbiljetten niet meer geaccepteerd.

Op het scherm van de tankautomaat kan vaak een andere taal (Engels, Duits) worden gekozen.
Let op: Bij het betalen met een bankpas wordt er vaak eerst als borg (preautorisatie) een bepaald standaardbedrag op de rekening gereserveerd om te controleren of het saldo voldoende is voor een volle tank. Meestal wordt binnen 20 minuten het bedrag waarvoor is getankt, afgeschreven en de rest van het geld weer vrijgegeven, maar soms kan het ook een paar dagen tot wel twee weken duren voor het gereserveerde bedrag weer kan worden gebruikt.

Goedkoop tanken:
Over het algemeen kan in Zweden het goedkoopst worden getankt aan de westkust ten noorden van Göteborg (in de buurt van de grote olieraffinaderijen).
Bij onbemande tankstations en tankautomaten zijn de brandstofprijzen lager dan bij bemande tankstations. Kijk voor tankstations met de laagste prijzen in een bepaalde regio of plaats op bensinpriser.se (Zweeds).

Reservebrandstof:
Er mag in een voertuig maximaal 30 liter reservebrandstof in een tankje worden meegenomen, en je mag maximaal 10 liter brandstof in een reservetankje belastingvrij invoeren.
Bij veerboten kan het meenemen van brandstof in een reservetankje verboden zijn.

Actuele brandstofprijzen, een overzicht van actuele brandstofprijzen, zie op https://www.touring.be/nl/artikels/benzineprijzen-europa 
 

Autopech onderweg:
Bij pech onderweg neem je contact op met Motormännen, tel +46 20 911 111, of met +46 20-912 912 van Assistancekåren


Noodnummers:

  • algemeen alarmnummer 112, voor politie, brandweer, ziekenwagen
  • niet dringende politiehulp: 114 14
  • Bij een ongeval met aanzienlijke schade of lichamelijk letsel, ben je verplicht het alarmnummer 112 te bellen. Als er geen sprake is van een noodsituatie, kun je ook het nationale nummer van de politie 114 14 bellen of de aanrijding rapporteren bij het dichtstbijzijnde politiebureau.
  • In Zweden vinden relatief veel ongelukken plaats met wilde dieren.
    Je bent verplicht om een aanrijding met een groot wild dier, zoals een eland, rendier, ree, wild zwijn of wolf, onmiddellijk te melden bij de politie via het alarmnummer 112 of via het nationale nummer van de politie 114 14. Elke aanrijding met een van deze dieren moet worden gemeld, ook als het dier niet gewond is geraakt of gedood is.
    De plek waar de aanrijding plaatsvond moet worden gemarkeerd met een lint of een ander opvallend item, zodat de politie de plek gemakkelijk kan vinden. Nadat je het ongeval hebt gemeld bij de politie en de plek van de aanrijding hebt gemarkeerd, mag je verder rijden.
  • Medische wachtdienst: 1177

Voor informatie en eventuele ondersteuning ter plekke in geval van nood kun je terecht bij de Belgische Ambassade in Stockholm:
Postadres: Ambassade van België, Box 1040, 101 38 Stockholm, Zweden.
Bezoekadres (geen post naar dit adres sturen!): Kungsbroplan 2, 2 tr.,112 27 Stockholm, Zweden
Email: stockholm@diplobel.fed.be,
telefoon (werkdagen van 9u30 tot 10u30): +46 (0)8 534.80.200
Via de noodlijn:  +46 (0)70 966 23 46 - voor Belgen in nood, buiten de werkuren.
 

Gezondheid in Zweden

•Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee, in de originele verpakking, Maak een reisapotheek met je reguliere geneesmiddelen.
•Gebruik je geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, kalmeermiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), dan moet je voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring bij zich hebben. Reizen met deze middelen zonder verklaring is strafbaar. Op http://www.travellikeapro.be/mag-mijn-medicatie-zomaar-mee-op-reis/ is te lezen welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe de verklaring kan worden aangevraagd. Deze verklaring is 30 dagen geldig na de opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 2 weken voor vertrek aan.
•In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is neem je best direct contact met je mutualiteit via de noodcentrale. Bewaar dat nummer in je gsm.
• Andere gezondheidsadviezen:
In de periode van april tot november zijn teken actief. Bij het wandelen of kamperen in de natuur kun je via een tekenbeet de ziekte van Lyme overbrengen en in het zuiden van Zweden komt ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus dat eveneens kan worden overgebracht door teken. Tekenbeten vermijden is dus van groot belang.
Je kunt je tegen die encefalitis ook laten vaccineren, wat te overwegen is bij een langer verblijf in de natuur.
Omdat encefalitis ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten, wordt geadviseerd geen kazen te eten die zijn gemaakt van rauwe melk.

Je huisdier in Zweden

  • Zweden is een hondvriendelijk land: op de meeste campings is een hond welkom, op voorwaarde dat hij aangelijnd blijft om geen overlast te bezorgen. (ANWB)
  • Van 1 maart tot 20 augustus moet een hond aangelijnd blijven in de bossen. Het wild jongt in die periode en je zou verdacht kunnen worden van illegale jacht met een loslopende hond. Hier wordt streng op gecontroleerd.
  • In restaurants is een hond niet welkom, zelfs niet op het terras.
  • Afgezien van drukke recreatiestranden mogen honden op bijna alle stranden vrij rondrennen of zwemmen.
     
  • Een hond of kat heeft een chip en een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip en het bewijs van inenting tegen rabiës. Tevens is er ruimte in het paspoort voor een gezondheidsverklaring en andere behandelingen of inentingen.
  • Honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiësvaccinatie). De geldigheidsduur is afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant van het vaccin (1-3 jaar). Let op: de chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht (op dezelfde dag mag).
  • Jonge dieren: alle pups en kittens die meegenomen worden naar Zweden moeten ingeënt zijn tegen rabiës. Deze vaccinatie kan pas vanaf 12 weken. De wettelijke wachttijd na vaccinatie is 21 dagen, waardoor dieren jonger dan 15 weken niet ingevoerd mogen worden.
  • Er zijn in Zweden geen verplichte aanvullende behandelingen vereist, en honden en katten hoeven in Zweden niet in quarantaine.
    Ze moeten bij de grens wel aangemeld worden bij de douane, je kunt dat eventueel vooraf doen via deze website.
  • In Zweden is er geen verbod op bepaalde hondenrassen.
     
  • Zweden is geen risicogebied, maar een hond of kat kan tijdens de vakantie toch ziek worden als gevolg van teken- of insectenbeten.
  • Honden mogen in Zweden in de trein in speciale coupés voor half geld meereizen. Kaartjes moeten aan een speciale hondenvervoerbalie gekocht worden. Kleine honden reizen gratis als je ze op schoot houdt (maximaal 2). Voor vervoer in bussen en taxi's hangt het van de chauffeur en de regio af.
  • Voor vervoer in je eigen voertuig gelden bijzondere regels: zie hier bij licg.
  • Op veerboten moet je de benodigde documenten van je hond bij je hebben.

Alle info over met je dier op reis:• https://www.licg.nl/vakantie-dier-gaat-mee/
 

Terug naar het overzicht van de landenfiches



Let op! Pasar stelde deze informatie met de meeste zorg samen vanuit diverse bronnen en is niet aansprakelijk voor enige onvolledigheid of onjuistheid, evenmin als voor de gevolgen daarvan. Bronnen: EU, VAB, TOURING, AUTOGIDS, ANWB, ADAC, NKC, ACSI, diverse toeristische diensten