Landenfiche Noorwegen

 

update 12 juni 2023

De natuur in Noorwegen is overweldigend mooi: fjorden, besneeuwde hoogvlaktes, scherpe bergtoppen en uitgestrekte bossen. Het is een dunbevolkt land waar de meeste mensen in de steden wonen, hoofdstad Oslo is de grootste. Het is het langste land van Europa, de te overbruggen afstanden zijn er groot, en de wegen vaak kronkelend, landelijk en af en toe met steile hellingen. Sneeuwvrij zijn ze van half juni tot half oktober.

Er zijn zo'n 1850 km aan schilderachtige routes. Quasi alle wegen (vooral aan de westkust, in de bergen en in Noord-Noorwegen) hebben prachtige stukken om door te rijden en 18 wegen kregen de titel van Norwegian Scenic Routes, met schilderachtige landschappen, bekroonde architectuur en toerismevriendelijke infrastructuur zoals plekken om uit te rusten en uitkijkpunten. 

In Noorwegen (en ook Zweden) is wildkamperen met tent, caravan of camper toegestaan, mits je je houdt aan de regels van het allemansrecht.

Erheen

Er zijn veel routes per ferry om Noorwegen te bereiken: afvaarten vanuit Denemarken: Kopenhagen, Hirtshals, Frederikshavn; of je vaart vanuit Kiel in Duitsland of je reist via de Sontbrug alover Malmö (Zweden) naar Noorwegen. 

Vanaf april 2022 vaart er nu ook een rechtstreekse ferry tussen in het noorden van Nederland (momenteel tijdelijk vanuit Duitsland) en Noorwegen: MS Romantika verzorgt 3 nachtovertochten per week, in elke richting, tussen Eemshaven en Kristiansand.

Een bijzonder originele en ontspannende manier ook om per schip Noorwegen te bereiken is de DFDS-vrachtferry vanuit Gent naar Göteborg in Zweden of naar Brevik (Noorwegen). Deze moderne en comfortabele ferry's nemen beperkt passagiers en hun voertuig mee op de 32u durende vaart tussen België en Zweden (of Noorwegen). Inclusief zijn een komfortabele slaapkajuit met douche, toilet en zeezicht, bed- en badlinnen en maaltijden met niet-alcoholische dranken.
​Meer info hier.

Reis- en voertuigdocumenten

  • Een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart heb je nodig, geen visum.
  • Reizen met minderjarige kinderen: de kinderen hebben een eigen reisdocument (Kids-ID) nodig. 
  • In Noorwegen ben je niet verplicht een kopie van de identiteitskaart van de niet-meereizende ouder(s) noch een toestemmingsformulier mee te nemen.
  • Denk wel aan de bepalingen hierover in de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.
  • Indien je reist met een voertuig dat niet op je eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.

Verkeersregels

Enkele bijzondere regels die afwijken van de Belgische:

  • Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,2 promille.
  • Kinderen kleiner dan 1,35 m moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje worden vervoerd; met lichaamslengte tussen 1.35 m en 1.5 m: op een passende zittingverhoger.
  • Als basisregel geldt dat op een kruispunt bestuurders van rechts voorrang hebben, tenzij anders is aangegeven door borden.
  • Op wegen waar de maximumsnelheid 60 km/h of minder bedraagt, hebben bussen die bij een halte wegrijden altijd voorrang.
  • Smalle wegen zijn voorzien van uitwijkplaatsen waar tegenliggers elkaar kunnen passeren. De bestuurder die aan de kant van de weg rijdt waar zich een uitwijkplaats bevindt, moet uitwijken voor zijn tegenligger.
  • Op bergwegen gelden geen speciale voorrangsregels. Gewoonlijk verleent degene die het makkelijkst kan uitwijken of terugrijden, voorrang aan de andere.
  • Rij altijd met een ruime boog om fietsers heen; als je met je auto een fietser inhaalt, moet je ten minste 1,50 m afstand houden ten opzichte van de fietser. Bij een weg met twee rijstroken moet je in dat geval de rijstrook voor het tegemoetkomende verkeer gebruiken om de fietser in te halen.
  • Als je op een rotonde rechtsaf wilt slaan, moet je dat al voordat je de rotonde oprijdt aangeven met je richtingaanwijzer. Als je op de rotonde rechtdoor of linksaf wilt, geef je richting aan ter hoogte van de laatste afrit vóór de afrit die je wilt nemen. Je moet ook richting aangeven als je op de rotonde van rijstrook wisselt.
  • Auto's die uitsluitend op elektriciteit rijden, moeten in Noorwegen geen parkeergeld en geen tol betalen en kunnen steeds de busbaan gebruiken.
  • Parkeren is verboden op voorrangswegen waar sneller dan 50 km/h mag worden gereden, op uitwijkplaatsen langs smalle wegen, en langs een doorgetrokken witte lijn.
  • In de hoofdstraten van sommige grote steden, waaronder Oslo, is het verboden stil te staan. Dit wordt aangegeven door een bord met daaronder de tekst All stans forbudt (stilstaan én parkeren verboden), soms met een onderbord waarop wordt vermeld wanneer het verbod om stil te staan (en te parkeren) geldt.
  • Het voeren van dimlicht of dagrijlicht (ook led) overdag is verplicht.
    Let op: in tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht is dagrijlicht niet voldoende en moet dimlicht worden aangezet.


Verplicht in de auto of camper aanwezig: gevarendriehoek, minstens 1 geel veiligheidshesje binnen handbereik en brandblusser.

Bestuurders van gemotoriseerde voertuigen mogen tijdens het rijden geen mobiele telefoon vasthouden. En ook als het voertuig stilstaat in de file of voor een rood verkeerslicht, mag je als bestuurder geen gsm vasthouden. Handsfree bellen is wel toegestaan.

Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden.
De signalering van flitspalen of trajectcontrole in navigatieapparatuur, gsm’s, tablets enz. is toegelaten, maar de wetgeving is niet altijd duidelijk (bron: VAB).


Winterbanden zijn in Noorwegen niet verplicht voor voertuigen met htm -3.5 t, wel in Zweden en Duitsland (doorreis!). 
De banden moeten wel voldoende grip hebben, met minimum 3 mm profieldiepte.
Sneeuwkettingen kunnen wel vereist zijn bij sneeuw of ijs indien je geen winterbanden hebt.
Voertuigen met een toegestane maximummassa van 3500 kg of meer moeten van 15 november t/m 31 maart verplicht op winterbanden (met de aanduiding van een sneeuwvloksymbool) rijden met een minimale profieldiepte van 5 mm
Ook moeten zware voertuigen in het winterseizoen altijd sneeuwkettingen meenemen, ongeacht de weersomstandigheden of de toestand van de weg.  
Bij de grens en in de grensgebieden kan worden gecontroleerd of er sneeuwkettingen in dergelijke voertuigen aanwezig zijn.
Deze verplichting geldt evenwel niet voor campers met htm tussen 3.5 t en 7.5 t, maar de Nederlandse campervereniging NKC beveelt het echter wel sterk aan, zelfs nog in de maand juni!
Alle voertuigen moeten sneeuwkettingen opleggen bij winterse omstandigheden, op wegen die bedekt zijn met sneeuw of ijs, tenzij ze op winterbanden rijden.
Het wordt daarom aangeraden buiten het zomerseizoen altijd sneeuwkettingen mee te nemen.


Bijzondere verkeersborden:
hier een overzicht van de Noorse borden


Snelheidsbepalingen

Snelheidsbeperkingen:
algemene regels
binnen bebouwde kom buiten bebouwde kom autowegen autosnelwegen
Personenauto's, campers, toegestane maximummassa < 3500 kg en moto's 50 80 90 / 100 (A) 90 / 100 (A,B)
Campers +3500 kg htm 50 80 80 80
Personenauto's met ongeremde aanhangwagen/caravan < 300 kg 50 80 80 80
Personenauto's met ongeremde aanhangwagen/caravan > 300 kg 50 60 60 60
Personenauto's met geremde aanhangwagen/caravan 50 80 80 80

A) De maximumsnelheid wordt door borden aangegeven
B) Er zijn enkele autosnelwegen waar 110 km/u via een bord is toegestaan

Boetes
Eenvoudige verkeersovertredingen kunnen direct ter plekke worden betaald. In ieder geval moet de boete binnen 3 weken betaald zijn. Bij ernstiger overtredingen beslist de procureur.



 

Kamperen

Wildkamperen

In Noorwegen (en ook Zweden) is wildkamperen met tent, caravan of camper toegestaan, mits je je houdt aan de regels van het allemansrecht. Dat betekent dat je mag kamperen waar je maar wil, zolang je maar uit de buurt blijft van gecultiveerd land en privéterrein, en liefdevol omgaat met de natuur en zijn bewoners.

Je moet minimaal 150 meter afstand houden van het dichtstbijzijnde bewoonde huis of berghut.

In de buurt van de toeristische plaatsen kan wildkamperen door een bord plaatselijk verboden zijn.

Als je langer dan twee nachten op dezelfde plek wil blijven, moet je toestemming van de landeigenaar hebben. Dit geldt niet voor woeste gronden zoals bergen of afgelegen wildernis.

Plaatsen waar de kampeertoiletten geleegd kunnen worden zijn aangegeven. Kamptoiletten elders ledigen is streng verboden. Afval lozen doe je steeds in de voorziene lozingspunten, bij benzinestations, campings, warenhuizen, enz.

De mogelijkheid om in de auto, caravan of camper langs de openbare weg en op parkeerplaatsen langs de snelweg te overnachten is afhankelijk van lokale verordeningen. Informeer bij de plaatselijke autoriteiten. In de periode van 15 april tot 15 september is open vuur verboden.

Campings

Er zijn vele campings, mooi en rustig gelegen en meestal dunbevolkt. Ze zijn open van juni tot midden augustus. Het aantal wintercampings neemt toe, vooral in de buurt van de skigebieden.
De prijs per overnachting schommelt rond de € 30. Meestal worden de tarieven per staanplaats berekend, dat wil zeggen inclusief auto, kampeermiddel en twee volwassenen. Wandelaars of fietsers met een kleine tent zijn voordelig uit. Soms geldt voor hen een tarief per persoon.
Het aanbod van levensmiddelen op de campings is doorgaans beperkter dan wat kampeerders gewoon zijn in andere, populaire kampeerlanden. Ook de mogelijkheden om propaangasflessen te vullen zijn niet dik bezaaid, neem je voorzorgen (zie verder).
Op de Noorse campings komt een CKE-kaart als legitimatiebewijs zeer goed van pas, het is een voorwaarde om er te kunnen kamperen. De kaart aanvragen doe je via Pasar.be/cke.
De campings zijn volgens een nationaal systeem ingedeeld in vijf klassen, door sterren aangegeven. De sterren staan niet voor de kwaliteit, maar voor de beschikbare faciliteiten.
Noorwegen heeft zeer luxueuze campings, maar het merendeel is van gemiddelde kwaliteit. Het sanitair is doorgaans goed en schoon. De overwegend kleine Noorse campings hebben weinig tot geen vrijetijdsvoorzieningen.

Gasflessen voor je kampeerinstallatie

De bij ons gekende merken van gasflessen voor je kampeerinstallatie zijn in Noorwegen niet te verkrijgen. Er zijn enkel de flessen propaangas van het industriële merk Linde, en die hebben een passende adapter nodig om te worden aangesloten op onze (gas)installatie.  Deze adapter is ter plaatse bij het gasverkooppunt aan te schaffen, maar zal -in tegenstelling tot de gasfles zelf- op je terugreis bij het verlaten van het land niet teruggenomen worden. Informeer je bij je camping of op internet over de dichtsbije verkooppunten.
- Misschien is het niet nodig om daar een Linde-gasfles met adapter aan te kopen, en kan je -afhankelijk van je verbruik- volstaan met een extra gasfles van je vertrouwde merk uit België mee te nemen.  
- Een ander alternatief kan zijn om een hervulbare LPG-gasfles te kopen, en die in Noorwegen bij te vullen in het netwerk van LPG-tankstations: zie lpgnorge of bij mylpg.eu, kies 'Noorwegen'.

Ter plaatse

Taal: Noors, maar Engels wordt doorgaans goed begrepen.

Tol in Noorwegen
Op een groot aantal wegen in Noorwegen moet tol betaald worden; moto's zijn wel vrijgesteld.
En de steden Bergen, Bodo, Fordo, Hagesund, Oslo, Trondheim, Kristiansand en enkele andere heffen ook een (stads)tol.
Tolvrijstelling is er voor wie beschikt over een gehandicaptenkaart. De vrijstelling is aan te vragen via Vrijstelling | De berglijn (fjellinjen.no)
Voertuigen op electriciteit krijgen een goedkoper tarief.
Een tolcalculator is te vinden op fremtindservice.no/private/toll-calculator. Kies de juiste voertuigcategorie en brandstof. Je krijgt een detail en ziet ook de reductie bij gebruik van de autopass (zie verder).
Bijna overal registreren camera's met nummerplaatherkenning automatisch je gebruik van de tolwegen; je hoeft bijna nergens te stoppen. Enkel nog bij een klein aantal tolstations mag niet worden doorgereden en moet je contant in Noorse kronen of met bankkaart betalen.
Voorbeelden hiervan zijn de toeristische wegen naar het 'Dalsnibba' (Geirganger Skywalk) en de 'Peer Gynt'-route. Wie hier niet stopt, riskeert een boete

3 mogelijkheden om aan de tolplicht te voldoen:

1. Gewoon doorrijden en de rekening thuis afwachten
Het is met andere woorden niet nodig actie te ondernemen. Wie een tolweg (of een gebied met stadstol) nadert, kan gewoon doorrijden zonder te stoppen (en te betalen). Camera's boven de weg scannen de nummerplaat van de auto (niet caravan of aanhanger). De rekening wordt binnen vier tot zes maanden vanzelf thuisgestuurd. Die tijd is nodig voor de verwerking van de foto's. Voor deze service geldt geen extra toeslag.
Betaal je de rekening niet binnen de gestelde termijn, dan krijg je een herinnering met een toegevoegde boete van NOK 300. 
Weet dat in dit betalingssysteem steeds het hoogste tarief wordt toegepast. Zo betaalt een camper >3500kg HTM het vrachtwagentarief dat is ca. 200%. Daarom kan het voor deze campers aanbevolen zijn om zich vooraf te registreren, zo betalen zij -net als campers -3.5 t- het tarief van personenwagens.  
Ook indien je een auto hebt die in aanmerking komt voor een verlaagd tarief (bvb electrisch voertuig, of op waterstof), kies dan voor een van de andere betalingswijzen. 
Let op: Bij een klein aantal tolstations mag er niet worden doorgereden en moet je contant in Noorse kronen of met bankkaart betalen. Voorbeelden hiervan zijn de toeristische wegen naar het 'Dalsnibba' (Geirganger Skywalk) en de 'Peer Gynt'-route. Wie hier niet stopt, riskeert een boete van NOK 300.

2. Registratie van je voertuig vooraf bij EPASS24
Hiervoor moet je het voertuig eerst aanmelden/registreren op EPASS24. Dit kan in het Nederlands en doe je voor je reis begint.
Ter info: voertuigklasse van zowel personenauto's als campers (zowel cat -3.5 t HTM als cat +3.5 t HTM) is M1..., deeltjesfilter moet je aanklikken als je een roetfilter hebt. Je moet ook je euronorm ingeven; je vindt die gegevens op het inschrijvingsbewijs.
Daarna maak je een account aan op je naam, eveneens in het Nederlands: EPASS24 . Geef - als je kiest voor automatische betaling van de tolkosten- ook je creditcardgegevens op.
Het account geeft je onderweg direct inzage in de gemaakte kosten per traject, je ontvangt de betalingsuitnodigen per mail en je kunt die ofwel zelf betalen, of ofwel automatisch via je creditkaart indien je dat in je account zo voorzien hebt. 
Een ander voordeel is de tolkorting van 10% die je geniet, en met je camper met +3.5 t HTM betaal je het personenwagentarief ipv het dubbel zo dure vrachtwagentarief. 
Ook voor het binnenrijden in de milieuzone's in Noorwegen (zie verder) kan je het best de hogervermelde registratie van je voertuig bij Epass24 gedaan hebben. 
Want ook in die milieuzones wordt je nummerplaat automatisch met camera's gescand en moet je dus niet stoppen om te betalen.

3. Betalen via een tolkastje/badge/transponder achter de voorruit: bestel een AutoPASS
Als bezoeker kan je ook gebruikmaken van dit automatisch betaalsysteem, in Scandinavië vaak BIZZ genoemd. Een registratie zoals hierboven beschreven is dan niet nodig.
Deze transponder (tolkastje) van AutoPASS is een handig ding. Dit kastje bevestig je achter je voorruit  en kan je na koppeling met je creditkaart gebruiken voor automatische betaling bij de meeste bruggen en tolwegen van diverse maatschappijen, met een korting van 20%.
Het is - na registratie - ook te gebruiken voor betaling van tal van veerdiensten in Noorwegen, en bovendien gelden daar soms bepaalde kortingen (tot 50%) bij gebruik van AutoPASS (zie verder).
En campers met HTM +3.5 t die AutoPASS gebruiken vallen steeds in de lagere voertuigenklasse 1, ipv in klasse 2. 
Deze OBU is verkrijgbaar bij een van de 5 serviceproviders die de AutoPass tag kunnen uitgeven: Fremtind Service, FlytBrobizzSkyttelPASS en ØresundPAY.
Welke provider je kiest is om het even, maar de site van Fremtind Service vindt NKC vrij duidelijk (bron: NKC). 
Vraag je tolbadge ruim op voorhand aan (een 10tal weken van tevoren) aan om hem tijdig in huis te hebben; deze aanschaffen aan de grens bij de douane of aan de ferries is soms ook mogelijk.
Opmerking: De vroegere mogelijkheid met Easygo+ tags je Noorse tol te betalen is volgens de Noorse overheid per 31 maart 2022 beëindigd. (bron: NKC)

Toltarieven op wegen en tunnels
Een overzicht van de tolwegen en de bijbehorende tarieven in Noorse kronen (1 kroon is ruim 10 eurocent) op deze tolcalculator: https://www.fjellinjen.no/private/toll-calculator/ .

Regel zo'n 50 % korting op ferries en bruggen:

  • Registreer je tolbadge (zie hierboven) bij AutoPASS ferje. Dit levert kortingen op bij veel Noorse veerdiensten. De betaling wordt gedaan vanuit een depositobedrag dat je vooraf betaalt. Bij de ene veerboot kan je de tag (tolkastje) gebruiken, bij de andere is een card nodig. In dit overzicht zie je bij welke veerboot je een tag of een card nodig hebt. De card kan je gelijk aanvragen bij het registreren van de AutoPASSferje tag. Je moet je accountnummer van de tag vermelden, dus koop je de tag aan de grens, dan kan je die nog niet onmiddellijk registreren zolang de AutoPass tag nog niet helemaal bevestigd is. Meer info in het Engels vindt je hier.
  • Een jaarcontract bij Bropas levert korting van 50% op per brugpassage bij de Oresundbrug tussen Kopenhagen en Malmö. Na je vakantie kan je het abonnement beëindigen en krijg je verhoudingsgewijs een deel van de kostprijs terugbetaald. Neem die Bropass zo nodig naast je AutoPASS-tag.
  • De "Grote Beltbrug (DK)" kan je met korting gebruiken na registratie voor een kortingscontract.
     

Milieuzones

- Wanneer in Oslo een bepaald niveau van luchtverontreiniging wordt bereikt, kunnen de autoriteiten het stadscentrum afsluiten voor alle dieselvoertuigen.
Dit wordt een dag vooraf aangekondigd via radio en televisie. In geval van overtreding kunnen boetes uitgedeeld worden. Uitgezonderd zijn voertuigen voor vervoer van gehandicapten. Meer info.
- Als in Bergen een bepaald niveau van luchtverontreiniging wordt bereikt, kan ofwel de stadstol (zie hierboven) verhoogd worden tot maximaal het vijfvoudige ofwel mogen op even dagen alleen voertuigen rijden waarvan het laatste cijfer in de nummerplaat even is, en op oneven dagen alleen voertuigen waarvan het laatste cijfer in de nummerplaat een oneven nummer is.

Douanebepalingen
Noorwegen is geen lid van de Europese Unie en er zijn beperkingen in de toegestane hoeveelheden alcohol en tabak die je als toerist mag invoeren.
Reizigers vanaf 18 jaar mogen alcoholische dranken invoeren in Noorwegen met een alcoholgehalte van maximaal 22%, vanaf 20 jaar mogen alle alcoholische dranken ingevoerd worden. Voor een overzicht van de toegelaten hoeveelheden per persoon, zie IATA
Bijzonderheden:
Het is verboden drank met een alcoholgehalte van meer dan 60% in te voeren.
Wanneer er geen tabak ingevoerd wordt, mag er 1,5 liter wijn of 1,5 liter bier extra ingevoerd worden. Zie voor combinatiemogelijkheden: www.toll.no
Bij terugkeer in België: zie brochure FOD Wijs op reis: https://financien.belgium.be/sites/default/files/Customs/Particulieren/Reizen/Brochure%20Wijs%20op%20Reis_2021_NL_A5.pdf

In- & uitvoer van betaalmiddelen
Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden in/uitgevoerd tot het equivalent van NOK 25.000 (ongeveer 2.500 euro). Bedragen boven het equivalent van NOK 25.000 moeten worden aangegeven. Travellercheques mogen vrij worden in/uitgevoerd.

Invoer van tabak
Reizigers vanaf 18 jaar mogen tabak invoeren in Noorwegen. Per persoon beperkt tot 200 sigaretten of 250 g andere tabaksproducten en 200 vloeitjes.

Andere levensmiddelen
Er zijn diverse beperkingen op invoeren van vlees, zuivel, fruit, groenten en aardappelen.
 

Tanken & brandstoffen

E5 Loodvrije Euro 95 (Blyfri 95) en loodvrije Superplus 98 benzine (Blyfri 98) zijn goed verkrijgbaar.
Diesel (Diesel) is goed verkrijgbaar. B7 bevat maximaal 7% biodiesel.
Weet dat de diesel in Noorwegen beter bestand is tegen stolling door de (extreme) koude dan de diesel die elders in Europa te verkrijgen is. Het is een goed idee om in de winter speciale Noorse diesel te tanken omdat die minder snel kristalliseert. Ze is bruikbaar tot temperaturen van min 32 graden.
Let op: In Noorwegen wordt naast de gewone diesel ook de zogenaamde avgiftsfri aangeboden (btw-vrije diesel, ook wel 'groene' diesel genoemd). Deze dieselsoort is goedkoper dan gewone diesel, maar mag niet door toeristen worden getankt. Wanneer toeristen tijdens een politiecontrole worden betrapt op het tanken van avgiftsfri (de diesel is herkenbaar in de tank omdat er een groene kleurstof aan is toegevoegd), riskeren zij een boete van NOK 20.000 (circa € 2.000). Het verschil tussen de pompen is soms moeilijk te zien, maar vaak staan de avgiftsfri-pompen naast het tankstation of ergens achteraan.
Lpg is eerder beperkt, bij ongeveer 75 tankstations, verkrijgbaar. De meeste lpg-tankstations bevinden zich in het zuidelijk deel van het land, vooral rond Oslo. Ga voor een overzicht van lpg-tanklocaties in Noorwegen naar mylpg.eu.
In Noorwegen wordt, net als in België, meestal gebruikgemaakt van de bajonetaansluiting. Er is dus geen hulpstuk nodig om lpg te kunnen tanken. Er zijn echter ook nog diverse lpg-stations in Noorwegen die een ander vulsysteem hanteren, en dan heb je resp. een Italiënippel of Europanippel nodig.
Aardgas (CNG) is beperkt verkrijgbaar. Er zijn een goede 20 aardgasvulstations in Noorwegen. Kijk voor een actueel overzicht van alle locaties op cngeurope.com of gebruik de app PitPoint voor IOS of Android om aardgasvulstations te vinden.
Waterstof is momenteel verkrijgbaar bij ongeveer 7 tankstations in Noorwegen. De verwachting is dat het aantal waterstoftankstations de komende jaren snel zal stijgen.
Elektriciteit: Noorwegen heeft ongeveer 20.500 ladestasjoner, oftewel laadpunten (bron: eafo.eu), waarvan de meeste zich in het zuiden van het land en in Oslo bevinden. Het netwerk van openbare laadpunten is uitgebreid en goed genoeg dekkend om door Noorwegen te reizen met een elektrische auto. Auto's die uitsluitend op elektriciteit rijden, hoeven in Noorwegen geen parkeergeld en minder tol te betalen en kunnen de busbaan gebruiken. Kijk voor een actueel overzicht van de locaties van laadpunten onder andere op uppladdning.nu, chargemap.com, openchargemap.org en oplaadpalen.nl of zoek naar laadpunten via bijvoorbeeld de app Chargemap (IOS en Android).

Tankstations: in de bergen en in afgelegen gebieden kunnen de afstanden tussen tankstations groot zijn (meer dan 100 km). Benut daarom elke gelegenheid om te tanken. In en rond grote steden als Oslo, Stavanger, Trondheim en Bergen, is een groot aantal tankstations dag en nacht geopend.
Langs de overige hoofdwegen zijn de meeste pompen open van 7 tot 22 of 23 uur. In kleinere plaatsen en afgelegen streken is de sluitingstijd vaak 21 uur.
Tankstations bij grote winkelcentra, supermarkten en busstations blijven 's avonds langer open. Houd er rekening mee dat veel tankstations op zondag (en soms ook op zaterdag) gesloten zijn.
•Voor een overzicht van actuele brandstofprijzen zie de blog van Touring
•Bij tankstations kan contant worden betaald. Bij vrijwel alle tankstations worden ook bankpassen en creditcards geaccepteerd.
•Na sluitingstijd kan bij vrijwel alle tankstations worden getankt bij een tankautomaat waar je kan betalen met een bankpas of creditcard. Er zijn maar weinig tankautomaten waar met muntgeld of bankbiljetten kan worden betaald.
Let op: Bij het betalen met een bankpas wordt er vaak eerst als borg (preautorisatie) een bepaald standaardbedrag van € 100-150 op de rekening gereserveerd om te controleren of het saldo voldoende is voor een volle tank. Meestal wordt binnen 20 minuten het bedrag waarvoor is getankt, afgeschreven en de rest van het geld weer vrijgegeven, maar soms kan het ook een paar dagen tot wel twee weken duren voor het gereserveerde bedrag weer kan worden gebruikt.
•In Noorwegen kunnen automobilisten over het algemeen het goedkoopst tanken op zondag of de vroege maandagochtend vlak voordat de brandstofprijzen op maandag worden verhoogd. Ook op donderdag kennen de brandstofprijzen een piek en zijn ze juist lager op woensdag en op de vroege donderdagochtend.
•In Zweden en ook in Denemarken is de brandstof over het algemeen aanzienlijk goedkoper, dus kan het in grensgebieden de moeite lonen om even over de grens te tanken.
•Aangeraden wordt om niet meer dan 10 l brandstof als reserve mee te nemen in een reservetankje dat speciaal is goedgekeurd voor het vervoer van ontvlambare stoffen. Op sommige veerboten is het echter verboden om een reservetankje met brandstof mee te nemen.

Autopech onderweg:
Noorse Wegenwacht NAF, tel. 08505 of +47 23 21 31 00, 
Vikingredning: tel 06000 of +47 22 08 60 00

Noodnummers:

  • Politie: 112 
  • Ambulance: 113
  • Brandweer: 110
  • Pech: Noorse Automobielclub NAF +47 23 21 31 00

Gezondheid en noodsituaties

Voor informatie en eventuele ondersteuning ter plekke kan je terecht bij de Belgische ambassade in Noorwegen: Munkedamsveien 53B, 0244 Oslo. Tel. +47 23 239 220, of noodnummer buiten openingstijd: tel. +47 952 001 74; mail: Oslo@diplobel.fed.be; http://norway.diplomatie.belgium.be  

Apotheken zijn vooral te vinden in de grote steden. Hier zijn de meeste geneesmiddelen alleen verkrijgbaar op Noors voorschrift. Het is aan te raden zelf een reisapotheek met je reguliere geneesmiddelen mee te nemen. Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee, in de originele verpakking.

Omdat bepaalde gebieden in Noorwegen niet bereikbaar zijn per ambulance wordt in geval van nood gebruik gemaakt van een reddingshelikopter of reddingsboot. Dit transport is duur en moet je zelf betalen, tenzij je daarvoor verzekerd bent. 
Een goede reisbijstandverzekering kan nuttig zijn.

Vergeet niet voldoende persoonlijke medicijnen mee te nemen. Het is namelijk onmogelijk om medicijnen te verkrijgen zonder voorschrift van een Noorse dokter. Het is erg moeilijk snel een afspraak te maken bij een huisarts. Indien nodig, wendt u zich dan tot de medische spoeddiensten (legevakt) van de ziekenhuizen in de stadscentra en wees geduldig.

Laat bij ziekenhuisopname of specialistische medische zorg in Noorwegen je Europese Ziekteverzekeringskaart EZVK zien, een kaart die je aanvraagt bij je mutualiteit. Contacteer desgevallend de noodcentrale van je ziekenfonds. 
Deze Europese zorgpas geeft je recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens een verblijf in Noorwegen. Als je je EZVK laat zien, weten zorgaanbieders dat je verzekerd bent en waar ze de zorgkosten kunnen declareren. Vaak is het dan niet nodig om zelf die zorgkosten voor te schieten.

Reizigers die geneesmiddelen bijhebben die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, kalmeermiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moeten voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring bij zich hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op http://www.travellikeapro.be/mag-mijn-medicatie-zomaar-mee-op-reis/ is te lezen welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe de verklaring kan worden aangevraagd. Deze verklaring is 30 dagen geldig na de opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 2 weken voor vertrek aan.
 

Andere gezondheidstips:
Bij meertjes en rivieren in het binnenland komen veel muggen en knutten voor. Langs de Noorse kust en in het fjordengebied is dat minder het geval.
Muggen kun je weren door een goed middel tegen muggen op je te smeren en tijdens wandelingen beschermende kleding te dragen.

Let op teken/tekenbeten bij het wandelen of kamperen in de natuur, vooral in de periode april-november. Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen en in Noorwegen komt ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus Dat kan ook worden overgebracht door teken.
Tekenbeten vermijden is dus van groot belang. Je kunt je tegen die encefalitis ook laten vaccineren, wat zeker aangeraden is bij langer verblijf in de natuur.
Omdat encefalitis ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten, wordt geadviseerd geen producten te gebruiken die zijn gemaakt van rauwe melk, denk aan sommige kazen.

 

Je huisdier in Noorwegen

  • In Noorwegen moet je met een attest van een dierenarts kunnen aantonen dat je hond al ten minste 6 maanden in je bezit is, dit om invoer van zwerfhonden te beperken. 
  • Dieren jonger dan 3 maanden worden niet toegelaten.
  • Je moet je huisdier aanmelden bij de douane aan de grens bij binnenkomst van het land, en je mag er maximaal 5 invoeren. 
  • Sommige hondenrassen zijn in Noorwegen niet toegestaan:
    Pitbullterriër, Fila Brasileira, Tosa Inu, Dogo Argentino, American Staffordshire terriër, Tsjechoslowaakse wolfshond, kruisingen van hond met wolf,… 
    Voor honden die een gelijkenis met deze honden vertonen zijn de officiële stamboompapieren en een verklaring van een dierenarts nodig om het tegendeel te bewijzen.
     
  • Met uitzondering van privéterreinen, die met borden duidelijk aangegeven worden, mag een hond bijna overal vrij rondrennen en zwemmen.
  • In het voorjaar, als het wild jongt, moeten honden aangelijnd blijven in de vrije natuur.
  • Er zitten in Noorwegen 'wildremmers' in het wegdek, deze veroorzaken een lichte elektrische schok. Wees hierop bedacht als je hond losloopt.
  • Informeer bij het toeristenbureau ter plaatse naar de jachtseizoenen.
  • Niet alle restaurants laten honden toe, vraag het voor je binnengaat.
     

Identificatie:
je hond, kat of fret heeft een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij je dierenarts. Dit paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip en het bewijs van inenting tegen rabiës. Er is ook ruimte in het paspoort voor een gezondheidsverklaring en andere behandelingen of inentingen.

Dierengezondheid:
- Honden, katten en fretten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). De geldigheidsduur is afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant van het vaccin (1-3 jaar).
- Honden moeten minimaal 24 uur tot maximaal 120 uur voor aankomst in Noorwegen ontwormd zijn met Praziquantel.
De dierenarts moet het gebruikte middel evenals de datum en het tijdstip met stempel in het EU-dierenpaspoort vermelden.
Blijf je langer dan 28 dagen in Noorwegen dan moet de ontworming met Praziquantel door een Noorse dierenarts herhaald worden.
- Honden en katten hoeven in Noorwegen niet in quarantaine.
- Noorwegen is geen risicogebied, maar een hond of kat kan tijdens de vakantie toch ziek worden als gevolg van teken- of insectenbeten. Er bestaan voldoende preventieve maatregelen. Neem hierover ten minste 4 weken voor vertrek contact op met de dierenarts.

Huisdieren en vervoer:
in de trein reizen kleine honden gratis mee, honden groter dan 40 cm reizen aan halve prijs. Ze moeten aangelijnd blijven.
Vervoer met de bus is meestal mogelijk, afhankelijk van de regio.
In de auto mag de hond niet vooraan plaatsnemen.

Alle info over met je dier op reis: www.licg.nl/vakantie-dier-gaat-mee

Terug naar het overzicht van de landenfiches



Let op! Pasar stelde deze informatie met de meeste zorg samen vanuit diverse bronnen en is niet aansprakelijk voor enige onvolledigheid of onjuistheid, evenmin als voor de gevolgen daarvan. Bronnen: EU, VAB, TOURING, AUTOGIDS, ANWB, ADAC, NKC, ACSI, diverse toeristische diensten