Gezondheid en noodsituaties

  • Zorg voor een goede reisverzekering.
  • Handigst is dat elke reiziger (ook de kinderen) een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) bij zich heeft:
    • Op vertoon van deze kaart worden je medische kosten volledig of gedeeltelijk vergoed als je tijdens een verblijf in de Europese Unie (en Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein) medische hulp moet krijgen.
      Deze EZVK bewijst dat je in orde bent met de Belgische ziekteverzekering, waardoor je medische zorg krijgt onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde tarieven als de mensen van het land zelf. Dankzij de kaart weten ziekenhuizen, artsen, apothekers en andere zorgverleners dat de mutualiteit hun rekening betaalt. Soms is het daardoor niet nodig om ter plekke te betalen. Als je de kaart niet voorlegt, betaal je standaard een hoger privétarief, dat niet wordt terugbetaald in België.
    • De EZVK is gratis te bestellen via de website van je mutualiteit. Let op: ze is maximaal twee jaar geldig.
      Sommige mutualiteiten (oa CM) geven aan dat voor een toeristische reis de kaart niet strikt nodig is. In geval van nood kan na contact met de alarmcentale van het ziekenfonds een kaart alsnog worden bezorgd.
    • Op de kaart staat het telefoonnummer van de noodcentrale van je ziekenfonds. Bel die onmiddellijk bij specialistische zorg of ziekenhuisopname. Bewaar dat nummer daarom in je gsm.
    • De mutualiteiten bieden 24/24 u bijstand aan hun leden in het buitenland:
      • via de Mutascentrale (www.mutas.be), tel. +32 2 272 09 00,  voor leden van CM, de Socialistische Mutualiteiten, de Liberale Mutualiteiten, de Neutrale Ziekenfondsen en RailCare
      • via Mediphone (www.mediphoneassist.be/nl), tel +32 2 778 94 94, voor de leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.
      • Contacteer deze centrales bij raadpleging van een geneesheer-specialist, wanneer je verzorging nodig hebt, bij opname in het ziekenhuis of bij andere medische interventies in het buitenland.
  • In geval van ernstige nood (ongeval, arrestatie, sterfgeval, …) én wanneer je geen andere hulplijnen beschikbaar hebt kan je contact opnemen met het Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken, telefoonnummer: +32 (0)2 501 81 11. Je kan ook altijd vooraf je buitenlandse reis melden bij travellersonline.diplomatie.be, om in geval van plaatselijke problemen vlot bijstand van de Belgische overheid te krijgen.
    Ter plaatse zijn er de Belgische ambassades of consulaten die bijstand kunnen geven.
    Alle contactgegevens van onze ambassades en consulaten in het buitenland, alsook die van de ambassades en consulaten in Brussel vind je op diplomatie.belgium.be.

Medicatie

  • Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking), en maak zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen.
  • Neem voor jezelf bij voorkeur ook een medisch paspoort mee, verkrijgbaar bij de huisarts, het Europees medicijnpaspoort:
    daarin een overzicht van de medicijnen die je gebruikt en in welke dosering. Niet alleen de merknaam van een medicijn, maar ook de namen van de werkzame stoffen staan erin. Dat is belangrijk omdat niet alle landen dezelfde merknamen hanteren. Daarnaast geeft het medicijnpaspoort aan wie er in dringende gevallen kan worden gewaarschuwd en wie de behandelende arts is.
  • de arts in het buitenland herkent het medisch paspoort snel aan het esculaapsymbool. Hij/zij heeft hiermee in een oogwenk de medische informatie die nodig is. 
    Download een in te vullen medicijnpaspoort: www.apotheekvangrootel.be/sites/apotheekvangrootel/files/medicijn_paspoort-nederlands_1.pdf  
  • Reizigers die geneesmiddelen gebruiken die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, kalmeermiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moeten voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring bij zich hebben. Op www.travellikeapro.be/mag-mijn-medicatie-zomaar-mee-op-reis/ kan je zien welke geneesmiddelen precies onder die Opiumwet vallen en hoe je de verklaring moet aanvragen.
    Het document kan je downloaden op https://www.fagg-afmps.be/nl/MENSELIJK_gebruik/bijzondere_producten/speciaal_gereglementeerde_stoffen/verdovende_middelen_psychotropen/informatie_voor_reizigers en moet je opsturen naar FAGG - DG Inspectie, Afdeling Vergunningen, Dienst Verdovende Middelen, Eurostation II - Victor Hortaplein 40/40, 1060 Brussel. Deze verklaring is 30 dagen geldig na de opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan. Reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.
  • Opgelet: Afhankelijk van het land waar je naartoe reist, moet je verklaring in sommige gevallen nog gelegaliseerd worden door de ambassade en/of het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Op reis naar een niet-Schengenland?
    In een niet-Schengenland (Verenigd Koninkrijk, Ierland, Kroatië…) volstaat een medische verklaring van de huisarts, in het Engels. Deze medische verklaring is één jaar geldig als je medicatie en dosis dezelfde blijven. Verandert je medicatie of de dosering, dan heb je een nieuwe verklaring nodig.

    Contacteer bij twijfel de dienst Verdovende middelen van FAGG via 02/528.42.65 of narcotics@fagg-afmps.be.

Teken

Let op tekenenbeten bij het wandelen of kamperen in de natuur, want die kunnen de ziekte van Lyme overbrengen en ook tekenencefalitis komt voor. Dat is een hersenontsteking, veroorzaakt door een virus dat kan worden overgebracht door een tekenbeet.
Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekten op te lopen het grootst. Tekenbeten vermijden is dus van groot belang. Je kan je tegen die encefalitis ook laten vaccineren, wat wordt aangeraden bij langer verblijf in de natuur.

Omdat encefalitis ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten, wordt geadviseerd geen producten te gebruiken die zijn gemaakt van rauwe melk (zoals sommige kazen).