5x in het spoor van de koers

Gewriemel op de Koppenberg, geduw op de Muur en gesleur op de Oude Kwaremont… De Ronde van Vlaanderen is onversneden wielerheroïek. Wie in de geschiedenis van de wielerklassieker wil duiken, moet beslist het Centrum Ronde van Vlaanderen op de Markt van Oudenaarde aandoen.

Tekst Marijn Follebout

2

Hier wordt de koers geanalyseerd en ontleed tot op het bot. Het verhaal start op zondag 25 mei 1913 in Gent. Die eerste ronde haalden 10 van de 37 deelnemers de eindmeet. Het commentaar in de audiofoon komt van wielerjournalist Carl Berteele, die al jaren op de motor verslag doet van de Ronde.

We flitsen voorbij Ronde-edities die in het collectieve geheugen gegrift staan, zoals die keer dat Eric Vanderaerden een uitgeregend peloton ver achter zich liet of die keer dat Eddy Merckx zijn ploegleider ‘kust ze’ riep, toen hij werd aangemaand het wat kalmer aan te doen.

Bonkige kasseien

Je hoeft in het CRVV niet enkel te luisteren en te kijken. Er valt ook te beleven. In een VR-ervaring trap je op een honderd jaar oude koersfiets door de puinhopen van de Eerste Wereldoorlog. De oerflandrien wordt tegenover de moderne prof gezet, waarop Peter Van Petegem alles in perspectief plaatst met een nuchtere quote: ‘Je moet nog altijd op de trappers blijven duwen’.

De kronkelende, smalle wegen, de bonkige kasseistroken en de nijdige hellingen van de Vlaamse Ardennen vormen een hoofdrol in de Ronde. Nochtans was dit niet altijd zo. De eerste jaren mocht de koers zelfs niet door Oudenaarde passeren. Pas sinds de jaren ’70 verloopt de finale in Vlaanderens Mooiste landschap. De laatste jaren is het opnieuw nagelbijten in die finale, met kleppers als Wout Van Aert, Mathieu Van der Poel en Tadej Pogacar die elkaar de loef afsteken. Benieuwd wie de opvolgers worden van Pogacar en Lotte Kopecky op zondag 31 maart? Zijn/haar naam komt op de erelijst te staan in het CRVV. De ‘koninginnen van de koers’ krijgen hier een eigen expo.

In de Rondeshop vind je alle mogelijke memorabilia, tot zelfs sweaters met het logo Koppenberg. Het Pelotoncafé is de ideale verzamelplek om de hellingen aan te vallen. Je kan er een spaghetti eten tot zelfs rijsttaartjes en mattentaarten tegen de hongerklop. En die koersfiets? Die mag gewoon mee naar binnen.

Ideaal vertrekpunt

  • Parking De Ham achter het CRVV is gratis. In het Centrum kan je een koersfiets huren of gebruik maken van de douches en kleedruimtes. In de lockers kan je je spullen veilig opbergen.
  • De bewegwijzering van drie Rondes van Vlaanderen – routes start voor de deur van het Centrum. De blauwe route (80,3 km) zoekt meer dan 20 kilometer aan kasseistroken op. De rode route (115 km) trekt naar de Muur in Geraardsbergen en laat je onderweg puffen op nog veel meer kuitenbijters. De gele route leidt langs enkele stevige hellingen naar de betoverende Zwalmstreek.
  • Op www.crvv.be vind je nog de GPX van de driedaagse Flandrien Challenge en drie andere routes voor wielertoeristen. Voor recreatieve fietsers zijn er drie aangename audioroutes uitgewerkt vanaf het CRVV.

1. De Ronde van Vlaanderenstraat

De gekasseide straat ligt net op de taalgrens tussen de Kluisberg en de Hotond. Het is een 1,2 kilometer lange eregalerij met de namen van alle Rondewinnaars. Je vindt er ook tien levensgrote portretten. Halverwege staat een monument voor Karel van Wijnendale, de initiatiefnemer van de Ronde van Vlaanderen. In de straat vind je de Beukenhof Phoenix Gallery, een prachtige beeldentuin. Open in het weekend. De toegang is betalend. Via de Oude Kwaremont (KP 96) bereik je kunstenaarsdorp Kwaremont.

2. De Koppenberg

Tussen de voegen van deze kasseien ligt het zweet én het bloed van generaties renners. De maximale stijgingsgraad is 22%, begin er maar aan… De Deen Jesper Skibby had een mooie voorsprong uitgebouwd in de Ronde van 1987. Op de Koppenberg ging het mis. Totaal uitgeput ging hij onderuit. Het peloton kwam er aan en de koerscommissaris wou in geen geval stoppen. Hij reed dan maar voor het oog van de camera’s de fiets van Skibby aan diggelen en miste zijn benen op een haar na. Het voorval leidde tot zoveel commotie dat de Koppenberg pas in 2002 weer werd aangedaan.

3. De Muur van Geraardsbergen

Op de 110 meter hoge top van de Oudenberg heb je een machtig panorama over de Dendervallei. Maar je moet er eerst geraken… Net zoals bij de Mont Blanc heb je daarvoor een moeilijke en een gemakkelijker route. Wielertoeristen kiezen voor de moeilijke, de wereldberoemde ‘Muur’. Een stevige 1075 meter aan koppige kasseien met een maximaal hellingspercentage van 20%. Zelfs ervaren beroepsrenners happen even naar adem als ze aan de Onze-Lieve-Vrouwkapel uitkomen op de top.

  • Tussen fietsknooppunten 80 en 76.
  • De Bidonfietsroute (43 km) passeert aan knooppunt 80. Vang vanaf daar je beklimming aan naar de Muur.

4. De Paddestraat

Deze als monument beschermde kasseiweg in Velzeke bij Zottegem ademt geschiedenis. In een veld vlakbij de straat vonden archeologen een urnenveld uit de late bronstijd. De Romeinen sloegen hier hun kamp op en stichtten er een handelsnederzetting. De Paddestraat maakt dan ook deel uit van de heirbaan die Boulogne met Tongeren verbindt. In het Provinciaal Archeocentrum Velzeke aan het begin van de Paddestraat ontdek je er alles over.

5. Kapel van de Ronde

In de Hessestraat 2 in Horebeke stond jarenlang een kapel weg te kwijnen. Tot een nieuwe buurman, niet toevallig een bouwondernemer, de koe bij de horens nam. Hij restaureerde de kapel in 2011 en gaf er op initiatief van een vriend een thema aan die altijd scoort in de Vlaamse Ardennen. Op de binnenmuur rechts zijn alle namen van de winnaars gebeiteld. Op de linkermuur staat een levensgrote Flandrien. Op de vloer herken je verschillende namen van flandriens. Hier knijpen regelmatig wielertoeristen de remmen toe om een kijkje te nemen. De kapel ligt tussen natuurreservaat Het Burreken en de helling Het Foreest.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!