Ik ga op reis en ik neem mee…

update 23 sept 2020

Wat moet je allemaal aan boord van je auto of camper hebben om je veilig en wettelijk op buitenlandse wegen te begeven? Een aantal belangrijke documenten zijn verplicht, maar denk ook aan bepaalde accessoires: een gevarendriehoek, sneeuwkettingen, de juiste kinderzitjes…

Papier hier

Hier verneem je welke reis- en voertuigdocumenten je verplicht bij je moet hebben en wat te doen bij pech onderweg.

  1. Verplichte reisdocumenten
     
    • Om te reizen in Europa heb je een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig, geen visum
    • Reis je met minderjarige kinderen: zij hebben een eigen reisdocument (Kids-ID) nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is niet meer geldig.
    • Binnen de Schengenzone (www.europa-nu.nl/id/vh7tltw4kdtf/schengenlanden ) is het aan te raden (maar niet altijd verplicht) een kopie van de identiteitskaart van de niet-meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, om vertraging bij controles te voorkomen. In een aantal landen, zoals Spanje  en Griekenland, is zo’n toestemmingsverklaring wel verplicht.
    • Landenoverzicht ivm de toestemmingsformulieren: bit.ly/reisdocumentenminderjarigen ;
      --> Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar je bestemming. 
    • Meer informatie over de Kids-ID: bit.ly/reizenminderjarigen
       
    • Rijd je met je eigen wagen of wil je ter plekke een wagen huren, dan heb je je Belgisch rijbewijs nodig als bestuurder van het voertuig, net als de groene verzekeringskaart van voertuig en eventueel aanhanger.

      TIP: Als je reist met een voertuig dat niet op je eigen naam staat (bijvoorbeeld een leaseauto), laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen
       

  2. Documenten voor medische bijstand
    • Elke reiziger, ook de kinderen, heeft best een Europese ziekteverzekeringskaart EZVK bij zich.
      Op vertoon van deze kaart worden je medische kosten volledig of gedeeltelijk vergoed als je tijdens een verblijf in de Europese Unie (en in Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein) medische hulp moet krijgen.
      Voor gewone toeristische reizen is zo'n EZVK vooraf aanvragen niet echt nodig, muv voor Spanje.
      Ingeval van nood (bij hospitalisatie bvb) zal de noodcentrale van je ziekenfonds steeds een vervangattest bezorgen.
      MUTAS is de centrale voor de meeste ziekenfondsen, oa CM, Socialistische Mutualiteiten, de Federatie van Socialistische Mutualiteiten van Brabant; de Liberale Mutualiteiten; de Neutrale Ziekenfondsen, RailCare, ... 
      tel + 32 2 272 09 00, mail: assistance@mutas.be, of zie de noodnummers per mutualiteit op Mutas.be
      Programmeer dat noodnummer in je smartphone.
    • Die Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) bewijst dat je in orde bent met de ziekteverzekering. Ze geeft recht op de terugbetaling van: onvoorziene en noodzakelijk medische zorg en van de verdere behandeling van een bestaande aandoening die reeds in België begonnen was.
      In privéziekenhuizen zal men soms deze kaart niet aanvaarden. Contacteer in dat geval zeker de alarmcentrale van je mutualiteit vooraleer de rekening ter plaatse te betalen, en breng achteraf bij terugkeer in België altijd al de facturen en betalingsbewijzen binnen.
    • Indien nodig kun je ter plekke steeds via de alarmcentrale van je mutualiteit een EZVK-kaart laten bezorgen aan de zorgverlener. 
    • De EZVK is gratis te bestellen via de website van je mutualiteit. Let op: ze is maximaal twee jaar geldig.
    • De mutualiteiten bieden 24/24 u bijstand aan hun leden bij medische kosten of ziekenhuisopname in het buitenland
      - via de Mutascentrale (www.mutas.be) voor leden van CM, de Socialistische Mutualiteiten, de Liberale Mutualiteiten, de Neutrale Ziekenfondsen en RailCare
      - via Mediphone (www.mediphoneassist.be/nl) voor de leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.
      Op de EZVK is het betreffende het alarmnummer vermeld. Contacteer deze centrales bij raadpleging van een geneesheer-specialist, wanneer je verzorging nodig hebt, bij opname in het ziekenhuis of bij andere medische interventies in het buitenland, en ook indien je bijkomend een reisbijstandverzekring bij je ziekenfonds hebt afgesloten.  

3. Europees medicijnpaspoort:

Aan te raden is een medicijnpaspoort bij je te hebben, met een overzicht van de medicijnen die je gebruikt en in welke dosering. Niet alleen de merknaam van het medicijn, maar ook de namen van de werkzame stoffen staan erin, omdat niet alle landen dezelfde merknamen hanteren.
Daarnaast geeft het medicijnpaspoort aan wie er in dringende gevallen kan worden gewaarschuwd en wie de behandelende arts is.
De artsen in het buitenland kennen het medisch paspoort en hebben daarmee in een oogwenk de medische informatie die nodig is.
Download een in te vullen medicijnpaspoort: www.apotheekvangrootel.be/sites/apotheekvangrootel/files/medicijn_paspoort-nederlands_1.pdf   

  • Voor gebruik van psychotrope of verdovende geneesmiddelen heb je bij een reis naar of door een Schengenland een gelegaliseerde medische verklaring (Schengenverklaring) nodig: bepaalde slaapmiddelen, kalmeermiddelen, adhd-middelen, sterke pijnstillers en verdovende middelen vallen onder de ‘Opiumwet’.
  • Op www.travellikeapro.be/mag-mijn-medicatie-zomaar-mee-op-reis kan je zien welke geneesmiddelen precies onder die Opiumwet vallen en hoe je de verklaring moet aanvragen. Minstens tien dagen voor vertrek stuur je een ingevuld document naar het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Het document kan je downloaden op bit.ly/verklaringverdovendemiddelen en stuur je naar FAGG - DG Inspectie, Afdeling Vergunningen, Dienst Verdovende Middelen, Eurostation II - Victor Hortaplein 40/40, 1060 Brussel.
  • In een niet-Schengenland (Verenigd Koninkrijk, Ierland, Kroatië…) volstaat een medische verklaring van de huisarts, in het Engels. Deze medische verklaring is één jaar geldig als je medicatie en dosis dezelfde blijven. Verandert je medicatie of de dosering, dan heb je een nieuwe verklaring nodig.

Contacteer bij twijfel de dienst Verdovende middelen van FAGG via 02/528.42.65 of narcotics@fagg-afmps.be.

  • Reizen met deze geneesmiddelen zonder passende verklaring is strafbaar.

Accessoires

Welke voorwerpen moet je aan boord van je auto en camper hebben? Dat is anders in elk land. Vertrek je van wat je in eigen land verplicht bij je moet hebben, dan kom je al een heel eind, maar check zeker ook wat onderweg in de auto moet.

Verplicht in België:

  • gevarendriehoek
  • minstens 1 veiligheidshesje
  • verbanddoos
  • brandblusser

Aandacht voor deze verplichtingen in het buitenland

In bepaalde landen heb je boven op wat in België verplicht is best nog meer dingen aan boord, zoals reservelampjes, sleepkabel, sneeuwkettingen, een sneeuwschopje (winterperiode), een extra gevarendriehoek (als je een caravan of aanhangwagen trekt), een alcoholtester…  

  • In Groot-Brittannië en Ierland is – vanwege het links rijden – het kleven van anti-verblindingsstickers op de koplampen verplicht.
  • In Oostenrijk is minstens een wielkeg verplicht aanwezig in je voertuig (camper) met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg evenals in een auto of camper met een caravan of aanhangwagen erachter met een maximaal toegestaan totaalgewicht van meer dan 750 kg.
  • In veel landen met winterse omstandigheden zijn winterbanden verplicht.
  • Er zijn veel landen met verplichting tot handenvrij bellen in de auto, al dan niet met carkit en/of hoofdtelefoon, evenals een verbod om met de smartphone bezig te zijn of – zoals in Spanje – die zelfs maar in het gezichtsveld te hebben.
  • Voor het correct vervoeren van kinderen wijken de regels soms af van de onze. Soms mogen kinderen vooraan zitten, soms niet.
    Moeten ze in een babydraagstoel of in andere passende kinderzitjes? Er zijn variërende leeftijds-, grootte- of gewichtsgrenzen per land. Vaak is de regel: jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,35 m moet in een passend zitje. In Slovenië kleiner dan 1,5 m.

Zijn er ook dingen verboden?

  • In bepaalde landen is het verboden radarverklikkers (Coyote) te gebruiken of zelfs maar aan boord te hebben, en soms ook gps-toestellen met info over de vaste flitspaallocaties en trajectcontroles.
  • Ook het dragen van een koptelefoon of oortjes in de auto en drinken, eten en roken tijdens de rit kunnen verboden zijn.

Even België bellen!

  • In geval van ernstige nood (ongeval, arrestatie, sterfgeval, verlies van documenten…) kan je steeds de Belgische ambassade of een consulaat contacteren in het land waar je bent. Die zijn 24/7 bereikbaar met een noodnummer.
  • Je kan ook contact opnemen met het Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken: +32 2 501 81 11. Alle contactgegevens van onze ambassades en consulaten in het buitenland vind je op www.diplomatie.belgium.be.
  • Ook een optie: vooraf je buitenlandse reis melden bij travellersonline.diplomatie.be, om in geval van plaatselijke problemen (bv. een natuurramp) vlot bijstand van de Belgische overheid te krijgen.

Geen paniek bij pech

Daar sta je dan, met pech aan de kant van de weg… Ook op dat moment heb je bepaalde documenten en accessoires nodig.

Reisbijstandsverzekering

Een goede reisbijstandsverzekering kan je veel ellende besparen bij ziekte, een ongeval of bij autopech. Je krijgt dan personenbijstand, al dan niet in combinatie met voertuigbijstand.
Een reisbijstandsverzekering voorziet in vergoedingen voor:

  • medische kosten: je krijgt (een deel van) het verschil terug tussen de reële medische factuur en de terugbetaling van het ziekenfonds,
  • repatriëring: mits instemming van de verzekeraar kunnen de kosten van repatriëring vanwege je gezondheidstoestand door de verzekering worden betaald, evenals bij overlijden, of ook bij sterven van een naaste thuis
  • redding en opsporing, bijvoorbeeld bij een ongeluk in de bergen,
  • pechverhelping of takelen naar de dichtstbijzijnde garage bij autopech, 
  • repatriëring van voertuig (en inzittenden), als je auto ter plaatse niet hersteld kan worden of als de bestuurder niet meer in staat is te rijden,
  • verblijfskosten, vervangwagen of reiskosten als je niet verder kan rijden.

De bijstand van je mutualiteit is beperkter: die betreft enkel bijstand aan jezelf  (repatriëring, medische kosten…), niet aan je medereizigers of je voertuig.

Driehoek en hesje

Bij pech of een ongeval ben je in veel landen verplicht een gevarendriehoek te plaatsen en/of veiligheidshesje aan te doen.

Als caravanner moet je onder meer in Kroatië zelfs twee gevarendriehoeken naast elkaar plaatsen.

En in sommige Scandinavische landen en in Luxemburg ben je verplicht de aanrijding met een wild dier te melden.

Pechverhelping

Plaatselijke pechverhelping via automobielclubs is – tegen betaling – in veel landen mogelijk.