Laat je huisdier niet achter

Het leuke aan kamperen? Dat is niet alleen de ongeëvenaarde vrijheid, het contact met de natuur en genieten van de eenvoudige dingen. Het is ook het feit dat je huisdier gewoon mee op reis kan. Hou rekening met enkele regels en je kampeerreis wordt beestig leuk.

Sommige dingen zijn net zoals thuis: mag je hond op het strand? Los of aangelijnd? Mag hij hossen in de bossen? Ben je welkom in een restaurant of op een terrasje met een viervoeter aan je zij? Dat check je het best vooraf. Niet alle bestemmingen zijn even hondvriendelijk. Vraag gerust om diervriendelijke tips op de camping. En vergewis je ook vooraf of je dier mee mag op het openbaar vervoer.

Maar checken of je hond binnen mag: dat zou je in België ook doen. Reis je naar een ander land, dan gelden natuurlijk nog andere bepalingen waar je thuis wellicht niet meteen aan zou denken.

Paspoort alstublieft

Voor honden, katten en fretten gelden binnen de landen van de Europese Unie sinds 2004 drie algemene regels:

  1. je huisdier moet een Europees dierenpaspoort hebben, door de dierenarts uitgegeven
  2. het dier moet gechipt zijn
  3. minstens 21 dagen voor het begin van je reis moet je hond, kat of fret geldig ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Ten laatste op de dag van inenting moet de verplichte chip geplaatst zijn.

Over konijnen, kleine knaagdieren, vogels, vissen, amfibieën en reptielen bestaan er geen algemeen geldende regels. In veel gevallen is een gezondheidsverklaring van de dierenarts voldoende, maar soms gelden specifieke eisen per diersoort. De ambassade van het land kan informatie verstrekken.

Denk als kampeerder niet alleen aan je eindbestemming, maar ook aan alle landen waar de reis doorheen gaat.

Streng Scandinavië

In een aantal EU-landen zijn er aanvullende regels en buiten de EU gelden weer andere wetten. De Scandinavische landen behoren tot de strenge landen qua bijkomende bepalingen.
In Noorwegen moet de hond of kat ontwormd worden volgens heel specifieke regels. Het dier moet minimaal 6 aaneengesloten maanden hebben verbleven in een EU-land of in een land dat is aangesloten bij de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA): IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Deze laatste regel geldt ook voor Zweden.
In Denemarken moet voor andere dieren dan een hond, kat of fret een invoervergunning aangevraagd worden.
Ook in het Verenigd Koninkrijk en in Ierland moet een dierenarts de hond 1 tot 5 dagen voor aankomst ontwormen.

Goede informatie over reizen met dieren, ook per land, op de site van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren 
Hondvriendelijke vakantietips op de website van Dogs Included 

Puppy? Nergens beter dan thuis

Als je net een puppy in huis hebt, is het ook voor je hondje beter om niet meteen van omgeving te veranderen. Moet je door onvoorziene omstandigheden toch met een puppy op reis, weet dan dat hondjes jonger dan 3 maanden vaak niet toegelaten zijn, o.a. in Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Italië, …. In Noorwegen worden ze alleen in uitzonderingsgevallen toegelaten en in Spanje moeten ze 3 maanden en 3 weken oud zijn.

Mogen deze dieren wel het land in, dan hoeven ze doorgaans niet ingeënt te zijn tegen hondsdolheid, op voorwaarde dat het moederdier aanwezig is, of er een verklaring is dat zowel het jonge dier als de moeder niet in contact zijn geweest met mogelijk besmette dieren. Deze regel geldt o.a. in Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Portugal, Slovenië, Kroatië, Griekenland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Bulgarije en Roemenië.

Is er een dierendokter in de zaal?

Je huisdier moet ingeënt zijn tegen rabiës of hondsdolheid, en terecht: de ziekte tast de hersenen aan en kan dodelijk zijn voor dier én mens. Alle zoogdieren en mensen kunnen het krijgen na contact met speeksel van besmette dieren (na likken, krabben en bijten). Europa is grotendeels rabiësvrij, alhoewel de ziekte recent weer is opgedoken in Spanje. In sommige landen van Oost-Europa en landen buiten Europa komt rabiës nog voor bij straathonden en vossen.

Tekenbeten vormen een steeds groter gevaar. Teken kunnen de ziekte van Lyme of tekenencefalitis (een virale hersenontsteking) overbrengen. Er zijn voldoende preventieve middelen op de markt om te voorkomen dat dieren tekenbeten oplopen. Vaak helpen deze middelen ook tegen zandvliegen, die een parasiet kunnen overbrengen en vooral in de schemeruren actief zijn in de landen rondom de Middellandse Zee.

Ook hartwormmuggen, die vooral voorkomen in Zuid-Europa, vormen een gevaar voor de gezondheid van hond en kat. Behandeling voor vertrek en na terugkomst wordt aanbevolen.

Klikvast, ook achterin

In nogal wat landen zijn er bepalingen over het vervoeren van dieren in de auto of camper.

In België, Nederland en veel andere landen is er enkel een zeer algemene regel dat bestuurders niet afgeleid mogen worden en dat het vervoer van huisdieren dus niet tot gevaarlijke situaties mag leiden.
Maar o.a. in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein, Spanje en Italië is men concreter, en moet het dier in een speciale gordel op de achterbank, achter een net of rek in de achterbak of in een (vastgezette) transportbox, zie Licg voor een overzicht per land.
Voor campers heeft o.a. Hymer specifieke oplossingen.

Het is trouwens vanuit veiligheidsoogpunt altijd aan te raden om een huisdier niet los in een auto te vervoeren: bij een botsing tegen 50 km/u wordt je hond van 20 kg een projectiel dat met een kracht van 500 kg door de wagen vliegt. Dit kan de inzittenden ernstig verwonden, en wellicht overleeft het dier het ook zelf niet.

In de meeste landen is het aantal dieren dat je mag ‘invoeren’ beperkt, meestal tot vijf. Zie bij de Licg voor een overzicht per land.
En in een aantal landen zijn er ook bepaalde (vecht)hondenrassen niet toegestaan.

Muilkorf mee

‘Vechthondenrassen’ worden in sommige landen geweerd. De pitbull wordt vaak genoemd, maar er zijn meer rassen. In Noorwegen, Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Kroatië zijn bepaalde hondenrassen verboden: check dus zeker vooraf of je hond mee mag.

In Zwitserland mogen deze rassen alleen met een muilkorf op de openbare weg, idem in Frankrijk en Spanje voor een aantal rassen.

In sommige andere landen is de muilkorf voor alle honden verplicht, of er is een aanlijnplicht. In Duitsland moeten honden zwaarder dan twintig kilogram of honden met een schofthoogte van meer dan veertig centimeter altijd aangelijnd zijn en moet het baasje een muilkorf bij zich hebben.
In Tsjechië, Slowakije en Hongarije moet je de muilkorf altijd bij je hebben en in het openbaar vervoer moet de korf verplicht aan. In Frankrijk moet je de muilkorf bij je hebben in het openbaar vervoer. Als de hond gebruik mag maken van het openbaar vervoer in Kroatië en Portugal, dan moet hij gemuilkorfd zijn. In Italië geldt dit voor alle openbare gelegenheden. Veel verschillende richtlijnen in de EU: check alle regels per land op www.pasar.be/landenfiches.