Plezierig pompen … dat doe je elektrisch

*plof* *hisssss* Daar sta je dan, aan de kant van de weg, binnensmonds vloekend… een lekke band maakte net een abrupt einde aan je fijne fietstocht. Gelukkig heb jij als voorbereid fietser altijd een bandenplakset bij, toch? Een kwartiertje later sta je daar, trots als een gieter met dat knap staaltje plakwerk. Nu nog een kwartier zwoegen met dat antieke handpompje? Wel ik vertel je: vandaag bestaan er oplossingen die dat vervelende elleboogwerk verleden tijd maken. Een elektrische compressorpomp in zakformaat, of een minuscuul pompje met CO2-patronen. Wat werkt best?

Tekst: Maarten Van Caesbroeck

2

Het regent pijpenstelen wanneer ik mijn garage induik voor deze test. Wat ben ik blij dat ik nu niet aan de kant van de weg sta… De test die ik ga uitvoeren is echter wel realistisch. Ik selecteerde drie elektrische compressorpompen van verschillende formaten en een pompje op CO2-patronen. Het plan? Met elke pomp de 28 inch band van mijn e-bike vier keer oppompen, van nul naar vier bar. 

Verrassend efficiënt

Laten we met de underdog beginnen, dacht ik. In elke Decathlon vind je deze standaard op het rek, omschreven als ‘compacte CO2-pomp’. In feite is dit niet meer dan een drukventiel waar je CO2-patronen inschroeft, en vanwege zijn lichte gewicht is deze oplossing een favoriet onder de wielertoeristen. Er bestaan twee varianten, voor patronen van 16 gram of 20 gram CO2. Die laatste zouden voor mountainbikes bestemd zijn, maar toch neem ik die mee. Dit pompje kan alle extra hulp gebruiken, toch? Voor het ventiel en één patroon betaal je 16 euro. Een setje van drie reservepatronen kost 9 euro.

Het gebruik is doodsimpel: je schroeft het patroon stevig in het drukventiel, en plaatst het die vervolgens op het ventiel van je band. Die duw je tegen elkaar en in slechts 5 seconden (!) vult de band zich met lucht. De band voelt kei hard, maar zonder drukmeter weet je niet precies hoeveel druk er in de band zit. Dat meet ik even na, en tot mijn genot was dat exact 4 bar, de standaarddruk waarmee ik rondbol op mijn e-bike. Met één patroon van 20 gram vul je dus precies één e-bikeband.

Ik was verrast door de snelheid van het opblazen en het geringe gewicht van het setje. Dit is een goede noodoplossing en het geringe gewicht vergroot de kans dat je dit in je fietszak stopt en vergeet tot je het nodig hebt. Dat kan bovendien, want je hebt geen batterij om op te laden. Het nadeel: de lege patronen worden afval, en als die op zijn en je hebt geen winkel in de buurt… tja.

Mini formaat, maxi prestatie

Tijd voor de nieuwe tPump XS van het Nederlandse merk Coolado. De belofte was veelbelovend: een compressorpomp met een ingebouwde batterij, die tot 12 liter per minuut pomp en een max. druk van 10,3 bar aankan. Deze pomp past letterlijk in je achterzak en weegt slechts 291 gram. De kleinste pomp met ingebouwde manometer, zegt Coolado. En dat is geen gebakken lucht: het ding is echt verrassend compact en bovendien perfect rechthoekig, zo neemt het weinig plek in. Het display is intuïtief, laat je de gewenste druk instellen, vertelt je precies de vooruitgang en het batterijniveau. Meegeleverd krijg je een verbindingsslang, maar die is slechts optioneel te gebruiken. Je krijgt namelijk ook een handig adapterstukje waarmee je de pomp rechtstreeks op je ventiel kan zetten. 

Tijd voor de test: we pompen onze band vier keer na elkaar op, en gemiddeld gebeurt dat op 1 minuut 15 seconden. Ook de batterijduur is verbluffend: na vier banden bleek de tPump XS slechts één blokje van de drie kwijt. Knap voor een pompje dat van 0 naar 100% laadt op 1 uur 30 minuten. Ik was zo onder de indruk dat ik ook de band van mijn stadsauto moest proberen. En ja hoor, dat doet ‘ie ook! Best traag (> 10 minuten), maar zonder haperen en met batterij op overschot.

 

De oude vertrouwde

De eerste compacte compressor die ik ooit in het wild tegenkwam, was de Bosch EasyPump op een motorreis in Zweden. Toen heeft de EasyPump meermaals ons hachje gered, maar maakt die ook fietsbanden een koud kunstje? Dit model is intussen toch al meer dan vijf jaar op de markt. In prijs en specificaties is de EasyPump best vergelijkbaar met de tPump XS. Zo pompt hij ook tot max. 10,3 bar, maar met 10 liter per minuut pompt hij een iets kleiner debiet.

Tijdens de test valt meteen het ergonomisch en weloverwogen design van de EasyPump op. Hij ligt goed in de hand, heeft duidelijke knoppen en een handig opbergvakje voor de accessoires (een balnaald, Franse ventieladapter, …). Deutsche Qualität. Het pompen zelf gaat iets trager dan de tPump XS, met gemiddeld 2 minuten per band. Wel is de werking opvallend stiller. De batterijduur bleek ook iets minder: na vier banden was de batterij net half leeg.

Goliath

De laatste pomp is er ook eentje van Coolado, de tPump XL. Waar het lichte gewicht de XS een wielrennersdroom maakt, gaat de XL de andere richting uit: een grote batterij (8000 mAh), ingebouwde LED-zaklamp, powerbankfunctie om apparaten op te laden en een dubbele compressor die 40 liter per minuut pompt. De XL kan je zowel op de interne batterij gebruiken, alsook via een 12V aansluiting van een auto. Dit is bovendien ook de enige pomp in deze test waarmee je grote camperbanden efficiënt opgepompt krijgt.

Dankzij de extra luchtverplaatsing pompt de XL mijn e-bikeband op in slechts 20 seconden. Bovendien doet die dat zonder zweten: na vier banden is de batterij slechts 25% kwijt. De extra functies zijn handig: de verlichting is mooi meegenomen en deze pomp komt met een functioneel opbergtasje. Daar is wat vrije ruimte in gelaten voor bv. een smartphone, wanneer je de powerbankfunctie wil gebruiken. Het grote nadeel: de XL is zwaar. Waarom zet ik ‘m dan toch in deze test? Voor een lange fietsvakantie vind ik ‘m bijvoorbeeld uiterst geschikt. Of doe je woon-werk met een elektrische fiets (en tassen)? Dan maakt dat extra beetje gewicht ook weinig uit, toch? Hij kost wat meer, maar dan heb je meteen ook een polyvalente pomp die handig is in verschillende scenario’s: geweldig om in de kofferbak van je auto of in de camper te leggen.

Conclusie

Wil je een lichte, compacte en betrouwbare pomp, dan gaat het volgens mij tussen de Coolado tPump XS, de Bosch EasyPump of het CO2-pompje van Decathlon. Fiets je sportief en telt elke gram? Dan is die laatste een geslaagde optie. Goedkoop en betrouwbaar, tot je natuurlijk geen reservepatronen meer hebt. Wil je toch het gemak van een compressorpomp, waar je bovendien ook in noodgevallen autobanden mee kan oppompen? De Coolado tPump XS is veruit het handigste om mee te nemen, en heeft een verrassend lange batterijduur. Dit pompje voelt als een kleine krachtpatser met hedendaagse toptechnologie. De Bosch is intussen wat verouderd, maar is de meest ergonomische optie. Wil je de pomp ook voor andere dingen gebruiken, bijvoorbeeld de speelballen van je kids oppompen? Dan bewijst die ergnomie z’n nut. Bovendien heeft een model dat al jaren op de markt is ook z’n voordelen: het is getest door duizenden gebruikers en bijgestuurd waar nodig.

 

Modelnaam

Coolado tPump XL

Bosch EasyPump

Coolado tPump XS

Decathlon Compacte CO2-pomp (20g)

Gewicht (gram)

863

424

291

122

Afmeting (cm)

20 x 8 x 5,5

20 x 5 x 9,5

7,5 x 7 x 3

13 x 4 x 2,5

Max. druk (bar)

6,9

10,3

10,3

n.v.t

Pompt fietsband op in (*)

25 sec

2 min

1 min 15 sec

5 sec

Prijs (euro)

129

80,95

79

16

Voordeel 1

Polyvalent

Ergonomisch in gebruik

Handig om mee te nemen

Super compact en licht

Voordeel 2

Handige verpakking

Werkt stil

Goede batterijduur

Nooit op te laden

Nadeel 1

Weegt veel

Beperkte batterijduur

Genereert wat warmte

Maakt afval (lege cartouches)

Website

www.coolado.com

www.bosch-diy.com

www.coolado.com

www.decathlon.be

* Getest op 28 inch fietsband, van 0 naar 4 bar.

     

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!