Zeehondjes spotten aan de IJzermonding

Hoe zou de Vlaamse kust eruitzien zonder het ontzaglijke lint appartementsgebouwen ervoor? In natuurreservaat IJzermonding kan je daarvan een glimp opvangen. En misschien zelfs een zeehond spotten...

Tekst: Frederic Eelbode, Foto’s: Ludo Goossens

2

De Westkustroute is een fietsroute van 48,5 kilometer die je voert langs de zee in De Panne, duin- en natuurgebieden in Koksijde en langsheen de IJzermonding en de jachthaven in Nieuwpoort. Vertrekken doen we in de historische stad Veurne. Daarna verkennen we de vlakke, vruchtbare polders, voor we de Westkust bereiken.

We laten de fiets even staan en nemen een bospad. Dan komen we in natuurreservaat De Westhoek. Het is 345 hectare groot en het enige duingebied aan de Vlaamse kust waar nagenoeg alle duinvegetaties in één ononderbroken duinlandschap zijn vertegenwoordigd. Trekpleisters zijn twee kunstmatige doorbraken door de zeewerende duinen, slufters, waarlangs het zeewater bij hoog tij het natuurgebied binnendringt. Zo kan de bijzondere fauna en flora floreren. Bovendien vind je in De Panne het breedste zandstrand van onze kust, ononderbroken door golfbrekers.

Via Koksijde en de Oostduinkerkse bossen fietsen we naar Nieuwpoort-bad. De tegenwind geeft ondertussen flink van jetje en we moeten stevig trappen. Hier zijn we weer volop in een toeristische omgeving, met gelukkig allerlei mogelijkheden om onze suikerspiegel op peil te brengen. Ondertussen hebben we de IJzer bereikt, de enige rivier die in eigen land in de zee uitmondt. Van Nieuwpoort-bad loopt een lange fiets- en wandelpromenade parallel met de havengeul tot in Nieuwpoort-stad. Hier vind je de grootste jachthaven van Europa, in ligplaatsen gemeten toch.

Plan Zeehond

Wij laten de boten voor wat ze zijn en verkennen het natuurgebied IJzermonding, in de hoop enkele zeehonden te spotten. ‘Ik laat je graag de natuurpracht hier zien,’ vertelt natuurgids Walter Wackenier, ‘maar wat je zeker moet weten: het reservaat is niet toegankelijk voor het grote publiek. Je mag er alleen in met een natuurgids. Dat kan elke woensdag tijdens schoolvakanties of na afspraak.’

Gelukkig staat er aan de rand van het reservaat een vogelobservatiehut waar je altijd terecht kan om naar het rijke leven in de zilte kreken en slikken te kijken. Voor ons haalt Walter een bundel sleutels uit zijn rugzak en maakt het roestige hangslot van het toegangshek open. We zijn vooral benieuwd of we vandaag zeehonden kunnen zien, want die hebben hun weg teruggevonden naar dit gebied.

Wil je weten of Frederic inderdaad zeehonden kon spotten en wat er nog allemaal te beleven viel op de fietsroute aan de Kust? Je vindt de volledige reportage in Pasar Fietsen van november 2023.  

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!