4 culinaire festivals voor de herfst

Zin in Brussels bier, Hasseltse jenever of Nieuwpoortse garnalen? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vier culinaire festivals om duimen en vingers bij af te likken.

(Foto: © Mathieu Golinvaux)

4

BXL Beer Fest

Bierliefhebbers zakken komend weekend gezellig af naar het BXL Beer Fest bij Tour & Taxis. Een tiental Brusselse brouwers schenken er hun meest spitante gerstenat. Maar het is niet al Brussels wat bruist op het bierfestival. Nog vijftig andere kleine brouwers uit binnen- en buitenland zetten vrolijk de tapkranen open.

Alle brouwerijen op het festival werken ambachtelijk. Experimenteren Amerikanen nog altijd dat het een lieve lust is? Heeft Frankrijk inmiddels kaas gegeten van bier? Wie kleurt er in Duitsland buiten de lijntjes van de traditie? Het festival strikte geliefde artisanale brouwerijen, van Pühaste uit Estland tot De Meester uit Harelbeke. Onder meer Cantillon, En Stoemelings en Brasserie de la Senne laten je (h)eerlijke Brusselse bieren proeven.

30 september en 1 oktober, Tour & Taxis, Brussel

Eat Festival Brussels

Op Eat Festival Brussels ontdek je de nieuwste culinaire trends in de hoofdstad. Zestig Brusselse chefs, banketbakkers, chocolatiers en kaasmakers stellen er hun spannendste creaties voor. 

Bij al dat lekkers drink je een glaasje bordeauxwijn. Scherp je wijnkennis aan tijdens de workshops van de Ecole du Vin de Bordeaux en breng je nieuwe knowhow in de praktijk bij de wijnbar, die een indrukwekkend aantal appellations schenkt, van médoc tot saint-emilion en van graves tot sauternes. Het festival werkt al jaren samen met wijnboeren en -handelaars uit Bordeaux.

Eat Festival Brussels vindt plaats in de indrukwekkende Gare Maritime. Bij Tour & Taxis dus, net als BXL Beer Fest, en tijdens hetzelfde weekend. Logisch dus dat de festivals de handen in elkaar slaan. Je ticket geeft korting voor het andere festival en de Brusselse brouwers zijn met een biertoog te gast bij Eat Festival. Op 1 oktober verkiest een jury de beste Brusselse garnaalkroket. Ongeveer twintig eetadresjes nemen deel aan de wedstrijd.

28 september tot 1 oktober, Gare Maritime, Tour & Taxis, Brussel

Maand van de Garnaal in Nieuwpoort

Over garnalen gesproken: het Oostendse Garnaalkrokettenfestival (14 tot 16 oktober) is al lang uitverkocht. Niet getreurd! Nieuwpoort viert in oktober de Maand van de Garnaal. Vooral tijdens de weekends staan er leuke activiteiten gepland.

De weg van boord naar bord is extra kort in Nieuwpoort. De garnalen die in de Stedelijke Vismijn worden geveild, kan je meteen kopen in de viswinkels langs de kade of proeven in de visrestaurants.

Vraag je je af hoe het garnaaltje in de kroket raakt? En of het met zorg behandeld is? Breng dan een geleid bezoek aan de Vismijn (op donderdag), met uiteraard dagverse garnalen en een glas Rodenbach als afsluiter. De kunst van het pellen kan je in de vingers proberen te krijgen tijdens de workshops op zaterdag. Je geduld wordt beloond met een aperitief en uiteraard een handvol hapklare garnalen.

Staan verder op het programma: een garnaallunch, garnalenwandelingen en demonstraties garnalen kruien. Kinderen beleven strandpret met Gust Garnaal, van een zandgarnaal maken tot garnalen kruien – vangen dus – met steeknetjes.

1 tot 31 oktober, Stedelijke Vismijn en andere locaties, Nieuwpoort

Hasseltse Jeneverfeesten

Tijdens het derde weekend van oktober viert Hasselt zijn rijke verleden als jeneverhoofdstad. De Hasseltse Jeneverfeesten zetten het hele stadscentrum op stelten met concerten, straattheater, een kelnerloop, een culinair dorp en een stadsfontein die feestelijk vuurwater spuwt. Tijdens de traditionele rituelen gaat het er plechtig aan toe. De Confrérie van de Hasseltse Jenever slaat prominenten tot ridder, houdt een jenevermis en stapt in parade naar het Jenevermuseum, dat gratis te bezoeken is en zijn distilleerinstallatie in werking zet. De nieuwe expo IJzersterk, die op twee locaties loopt, brengt een prachtige collectie emaillen reclameborden voor sterkedrank bijeen. Het Jenevermuseum focust op het productieproces; de kleurrijke reclameborden zelf kan je bewonderen in Het Stadsmus.

21 en 22 oktober, Jenevermuseum en stadscentrum Hasselt

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!