4 cultuuruitstapjes voor het hele gezin

Zin om door een vergrootglas naar kunstwerkjes te turen? Of stap je liever een Kuifjestrip om reuzenformaat binnen? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vier spannende cultuuruitstapjes voor het hele gezin.

4

Op avontuur met Kuifje

Was Kuifjetekenaar Hergé een kunstenaar? Zijn tekenstijl, de klare lijn, heeft stripauteurs wereldwijd beïnvloed. Zijn succesformule? Geef je personages cartooneske kenmerken zoals een kuif of een dikke neus, maar plaats ze in realistische decors. En, uiteraard, lijn alles wat je tekent duidelijk af.

Kuifje, een meeslepend avontuur, doet met de strips van Hergé wat eerdere expo’s deden met de schilderijen van Van Gogh, Monet of Klimt. Hypermoderne projectoren laten tekeningen uit de stripalbums over de wanden wervelen. Je volgt de jonge verslaggever op al zijn avonturen, van zijn eerste trip naar de Sovjet-Unie tot zijn reizen naar Nepal, Peru en de Maan. Tastbare objecten, zoals tekeningen of albums, zijn er niet op de expo. Alleen beelden. En een soundtrack, van Jacques Brel tot David Bowie.

Tot 7 januari, Tour & Taxis, Brussel.

Miniatuurkunst

In de middeleeuwen verfraaiden miniatuurkunstenaars manuscripten. Vandaag halen ze de views en likes bij bosjes binnen op sociale media. Ze tekenen of schilderen niet alleen op de vierkante millimeter, maar gebruiken de meest uiteenlopende technieken en materialen. De expo Small is beautiful: Miniature Art Exhibition haalt twintig internationale toptalenten naar Brussel.

Van Gogh naschilderen op vingerafdrukformaat? Een monument snijden uit een potloodpunt? Een heel interieur in een luciferdoosje stoppen? Microscopisch klein beeldhouwen met scalpels en naalden? Poppetjes van superhelden larger than life in beeld brengen in spannende actiescènes? De kunstenaars op deze expo slaan jong en oud met verstomming. De kans is groot dat je kinderen hun werk online al gespot hebben. De Londense streetartist Slinkachu, bijvoorbeeld, werd beroemd door piepkleine tafereeltjes met miniatuurmensjes achter te laten in de stad. Ook op de expo heeft hij zijn figuurtjes verstopt.

Small is beautiful: Miniature Art Exhibition. Vanaf 20 oktober, Grote Markt 5, Brussel

Echt wilde dieren

Misschien zijn je kinderen dol op dieren en droom je van een safari met het hele gezin. Want wat is er mooier dan machtige Afrikaanse dieren observeren in hun natuurlijke habitat? De expo True Wildlife in Knokke-Heist is je klimaat- en budgetvriendelijke alternatief. Dankzij de foto’s van Tom D. Jones kan je olifanten, neushoorns, giraffen en zebra recht in de ogen kijken. Zeven jaar lang lag hij met zijn camera op de loer om echt wilde dieren voor de lens te krijgen.

Tom D. Jones is de enige Belgische Hasselblad Master. Met die onderscheiding bekroont de Zweedse camerafabrikant creatieve topfotografen. Ook Anton Corbijn mag bijvoorbeeld met de titel pronken. Jones maakte zijn wildlifebeelden in zwart-wit en fotografeerde alleen dieren die niet gevoederd of opgesloten worden. De dieren op zijn foto’s trekken ongehinderd rond in de nationale parken van Kenia. Ze leven in absolute vrijheid, ze zijn echt wild.

Tot 12 november, Cultuurcentrum Scharpoord, Knokke-Heist

Circus, acrobatie en podiumkunst

Theater op de Markt zet Provinciaal Domein Dommelhof op stelten met kindvriendelijke circusvoorstellingen. Er komen ook hoge hakken, fietsen, trapezes, vuur, maskers en straffe dansmoves aan te pas. Circus zoals te verwachten en te voorzien valt dus? Niet echt. Of de voorstelling nu geschikt is vanaf 3 of 14 jaar, de circusartiesten komen uiterst origineel uit de hoek. Ze vernieuwen eeuwenoude technieken en kaarten brandend actuele thema’s aan.

Blikvangers? Alexander Vantournhout en zijn acrobaten dansen in Foreshadow niet horizontaal, maar verticaal, tegen een wand. In Glorious Bodies tonen 54- tot 67-jarige acrobaten van Circumstances tot wat hun lichamen nog allemaal in staat zijn. De Franse artiest Juglair daagt genderclichés en seksuele stereotypen uit in zijn voorstelling Dicklove. Julia Campistany onderzoekt in Peluda welke relaties je kan hebben met je haar, en gaat daarbij aan de slag met de trapeze, de mondbalans en werpmessen. Permit, oh permit my soul to rebel van Side-Showis een relaxed performance. Vlij je neer in de kussens en geniet van een voorstelling die luide of onverwachte prikkels vermijdt.

Hou je van de romantiek van de circustent? Da Capo van Circus Ronaldo is uitverkocht, maar Cirque Pardi neemt je nog graag mee op een poëtische, absurde reis naar hun Low Cost Paradise. Theater op de Markt programmeert ook voorstellingen op zes andere locaties verspreid over Limburg.

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!