4 x kinderpret in de herfstvakantie

Je kinderen hoeven zich geen seconde te vervelen tijdens de herfstvakantie. Neem ze mee naar een leuk festival of een meeslepende immersieve expo. Pasar-reporter Gert Corremans heeft vier suggesties klaar.

4

Genk: magische krachtenschacht

Volgens de kleine rebelse denker Gneis zindert de lucht van de vrije energie die iedereen gratis kan gebruiken. Klinkt magisch en sprookjesachtig? Welkom in Gneistan, het fabelachtige land van het jongetje Gneis, dat tijdens de herfstvakantie C-Mine inpalmt. Na 7 jaar krijgt het populaire Wondergrond dus een opvolger. 

Gezelschap Tal en Thee stippelde een betoverend parcours uit door de Genkse mijnsite, onder én boven de grond. Duik in de krachtenschacht, lees de toekomst in de sterren, laat je gidsen door de Gneiswijzer. Of je kinderen nu 4 of 12 zijn, ze kijken hun ogen uit dankzij spectaculaire installaties met muziek, animatiefilms, figurentheater en geluids- en videokunst.

Van 30 oktober tot 3 november kan je Gneistan combineren met Vurige Vijvers, een avondwandeling langs licht- en vuurinstallaties in het Molenvijverpark in Genk.

Gneistan, 28 oktober tot 5 november, C-Mine, Genk

Mechelen: draken en eenhoorns

Winteruur, dat betekent lange avonden en lichtfestivals. China Lights ZOO strijkt voor het derde jaar op rij neer in ZOO Planckendael. In de Antwerpse zoo blijven de lichtjes uit, maar het dierenpark in Mechelen is van de herfst- tot de kerstvakantie in de ban van het Dragons & Unicorns – Light Festival.

Al tien jaar komen Chinese lichtkunstenaars naar de ZOO om hun wonderlijke lichtsculpturen op te zetten. Ze construeren stalen geraamtes, monteren er duizenden LED-lichtjes op, en bespannen alles met een stof die op parachutezijde lijkt. De voorbije jaren kreeg ZOO Planckendael dinosauriërs en reusachtige insecten op bezoek; dit jaar houden draken en eenhoorns elkaar gezelschap. Een onwaarschijnlijke combinatie, maar je krijgt het er zeker warm van, vooral bij mutsen- en wantenweer.

Dragons & Unicorns – Light Festival, 27 oktober tot 7 januari, ZOO Planckendael, Mechelen (Muizen)

Brussel: Kuifje of Edward Scissorhands?

Keuzestress bij Tour & Taxis. Bezoek je de digitale expo Kuifje, een meeslepend avontuur of verdwaal je in Tim Burton’s Labyrinth? Twee immersieve expo’s die als dag en nacht verschillen. Hergé was de striptekenaar van de klare lijn, Tim Burton is de filmmaker die zijn eigen duister, maar magisch universum creëerde.

Op de Kuifje-expo is niet een tastbaar voorwerp te zien. Geen originele tekening, album of gadget, niets. Hypermoderne projectoren laten scènes uit de stripalbums over de muren wervelen. Je volgt de jonge reporter op al zijn avonturen, van zijn eerste trip naar Sovjet-Unie tot zijn laatste reis naar Zuid-Amerika.

Bij Tim Burton breng je ongeveer drie kwartier door in een labyrint. Onderweg ontdek je originele werken van de regisseur en kunstenaar. De ruimtes die je doorkruist, wekken de fantasiewereld van Burton tot leven: Alice in Wonderland, Charlie and the Chocolate Factory, het donkere bos uit de animatiefilm Corpse Bride…

Verrassend genoeg hebben Hergé en Tim Burton ook iets gemeen: ze verzonnen cartooneske personages. De dikke neus van kapitein Haddock is even onecht als de schaarhanden van Edward Scissorhands. En even onvergetelijk.

Kuifje, een meeslepend avontuur, tot 7 januari. Tim Burton’s Labyrinth, tot 4 februari, Tour & Taxis, Brussel

Leuven: aanstekelijk kinderfestival

In Leuven kunnen je kinderen zich tijdens de herfstvakantie uitleven op Rode Hond. Het kunstenfestival trakteert vier dagen lang op theater, dans, film, workshops, digitale kunst, literatuur en expo’s. Musea, saai? Niet met de kinderactiviteiten van Rode Hond. Cultuur, moeilijk? Het festival is boeiend en spannend voor alle leeftijden, van piepkleine puppy’s tot jonge honden. Heel wat activiteiten zijn gratis.

De Rode Hond blaft op 24 locaties verspreid over de hele stad, met de Leuvense schouwburg als middelpunt. Hier kan je kroost doorlopend digitale installaties uitproberen en smullen van pannenkoeken. Tijdens het gratis openingsfeest creëren de kinderen zelf een augmented-reality-ervaring. Uiteraard staan er ook dans- en theatervoorstellingen op de planken. Op zondag kan je gratis naar de spannende dance-battles voor jongeren.

Cirkus in Beweging bestaat dertig jaar en tovert het binnenplein van Bibliotheek Tweebronnen om tot circusplein. Iedereen acrobaat of jongleur! Even bekomen van de drukte kan bij Cinema ZED, dat prachtige kinder- en familiefilms projecteert.

Rode Hond, 28 tot 31 oktober, 30CC/Schouwburg (festivalcentrum) en 23 andere locaties, Leuven

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!