Historische strandwandeling in De Haan

In de pittoreske Belgische kustplaats De Haan lijkt de tijd te zijn blijven stilstaan. Met zijn kenmerkende belle époque-architectuur, eindeloze stranden en charmante sfeer, is deze badplaats een schattig overblijfsel van de geschiedenis. De Haan heeft een rijke historie die teruggaat tot de 19e eeuw, toen het werd ontdekt als een populaire bestemming voor de welgestelden en artistieke zielen.

4

In de Belle Époque periode groeide De Haan uit tot een geliefd toevluchtsoord voor kunstenaars, schrijvers en intellectuelen. De grandeur van de architectuur weerspiegelde de sfeer van die tijd, waar elegantie en verfijning de boventoon voerden. Diverse villa's, gebouwd in de typerende cottage-stijl van toen, sieren nog steeds de kustlijn. Het is alsof je een stap terug in de tijd zet wanneer je door de straten van De Haan wandelt. Hier vind je geen hoogbouw, maar wel kronkelende lanen en natuurlijk hellende terreinen, omringd door majestueuze herenhuizen en weelderige tuinen

In de voetsporen van…

Een van de bekendste knappe koppen uit de 20ste eeuw verbleef enkele weken in De Haan en kreeg er later zelfs een standbeeld: Albert Einstein. Om het antisemitisme te ontvluchten en dankzij de vriendschap met ons vorstenpaar en andere academici, verbleef Einstein in 1933 in villa Savoyarde aan de Shakespearelaan. Eind 2006 werd in de Normandiëlaan een standbeeld geplaatst. Einstein zit er op een bankje vlakbij De Cœur Volant, waar hij destijds James Ensor ontmoette. Ensor was een ander fervent bezoeker van de fijne kuststad. De bekende expressionistische kunstschilder had een villa in De Haan genaamd "Villa des Zéphyrs". Hij bracht er vele zomers door en vond inspiratie in de omgeving voor zijn kunst.

Koning Albert I en Koningin Elisabeth bezochten De Haan meerdere malen tijdens hun regeerperiode. Ze verbleven vaak in het Koninklijk Chalet en genoten van de rust en schoonheid van de badplaats. Ook aan toneelschrijver en Nobelprijswinnaar voor Literatuur Maurice Maeterlinck en kunstenaar Léon Spilliaert boden De Haan en de mysteries van de kustlijn de nodige rust en inspiratie. De aanwezigheid van bekende figuren droeg bij aan de artistieke en intellectuele sfeer van De Haan en versterkte de reputatie van de badplaats als een bestemming voor de (culturele) elite.

Verblijf met Interhome

We zijn ook op zoek naar een authentieke weekendervaring, dus grasduinen (pun intended) we in het aanbod van Interhome. Als Pasar-lid ontvangen we immers een korting van vijf procent door de code PASAR5 te vermelden bij de boeking. We vinden alvast een heleboel accommodaties die perfect passen bij de sfeer van de badplaats: van charmante villa’s over knusse bungalows tot gezellige appartementen.

Met hun lokale expertise (Interhome heeft een eigen kantoor en conciërge-service in het centrum van De Haan) en aandacht voor detail zorgen de medewerkers voor een onvergetelijk verblijf in De Haan. We halen de sleutel af bij het kantoor in de Markstraat, al staat het team vooraf en tijdens het verblijf steeds klaar voor haar gasten. Heb je dringende hulp nodig hebt of wil je nog wat extraatjes zoals kinderbedjes, brandhout, fietsverhuur of bagegetransfers reserveren, kan je bij hen terecht. Onze uiteindelijke keuze valt op Huyze Ter Bercken, een kraaknet en gezellig vakantiehuis, én vooral, een ideale uitvalsbasis voor een familievakantie.

Uitwaaien in de tussenseizoenen

Hoewel De Haan vooral bekend staat als een zomerbestemming, heeft het ook in de winter en lente zijn eigen charme. Het strand strekt zich kilometers uit, klaar om ontdekt te worden tijdens een verfrissende wandeling. De koele bries van de Noordzee blaast, soms een mens, maar nog vaker de zorgen weg en laat je genieten van de rust en sereniteit van de omgeving. Eens teruggekomen in de badstad, valt op dat de (eigen)liefde voor bepaalde mensen heel groot en de inspiratie voor naamgeving net heel klein was. We passeren villa’s en horeca-zaken die tot één en dezelfde familie zouden kunnen behoren: Jef’s Grill, Villa Emilia, René IJs, Bar Roger, Bistro Villa Julia, IJsbar Valerie, C De Charlotte, Leo's Foodbar en tearoom Jeannine. Op het terras van die laatste houden we halt terwijl we genieten van een huisgemaakte cinnamon roll, heerlijke pannenkoeken en een zalige muntthee.

Gezellig samen rond de open haard

De tweede dag hebben we wat minder geluk met het weer. Maar met een vakantieverblijf als dit, maakt dat allemaal niet uit. Je bent niet gebonden aan een hotelkamertje of een kille lobby. Na een dag van verkenning kun je je terugtrekken in een omvangrijk vakantieverblijf waar je kunt genieten van een warme kop chocolademelk en een open haard terwijl je geniet van gezelschapsspelletjes en aangenaam samenzijn.

Huyze Ter Bercken ligt op ongeveer drie kilometer van het strand, in deelgemeente Klemskerke. De woning werd vorig jaar volledig gerenoveerd, biedt plaats aan twaalf personen en beschikt over zes slaapkamers. De oude, houten balken doen nog denken aan het vroegere karakter van het in 1900 gebouwde huis. Als je de voorgevel bekijkt, verwacht je niet dat er achter die oude muur een modern en warm ingericht interieur schuilgaat – een mooie balans tussen de luxe van vandaag en de charme van vroeger. Bijna iedere kamer heeft zijn eigen toilet en je treft er drie badkamers aan. Zo heeft ieder koppel of gezin toch zijn eigen privacy. De vakantiewoning beschikt over een gigantische inloopkoelkast en een ruime eetkamer met lange eettafel. De tuin is ook zeer smaakvol ingericht, met een (zwem)vijver, petanquebaan, barbecue, fietsenstalling en zithoek. Toch is de blikvanger de orangerie met een automatische gashaard, bar en knusse en comfortabele zetels.

Boek nu al voor 2024

De Haan is meer dan alleen een vakantiebestemming; het is een reis terug in de tijd naar een periode van elegantie en grandeur. Met zijn historische charme, prachtige stranden en gastvrije sfeer, is het geen wonder dat deze badplaats blijft fascineren en inspireren. De Haan en Interhome vakantieverhuur verwelkomen je er alvast met open armen. Als Pasar-lid boek je trouwens een vakantiewoning of appartement met 5% korting. Maak er dus gebruik van, of je nu op zoek bent naar een frisse neus  in de winter, een bloeiende lente-ervaring, een drukke zomervakantie of een rustig herfstuitje. En denk eraan: pak je tijd!

Tekst Yannick Melsen – Foto’s Visit De Haan, Interhome, Huyze Ter Bercken, Ein Topf Heimat, Verlinde Interieur, Jeaninne

Eten

  • Tearoom Jeannine. Heerlijk ontbijten, brunchen, lunchen en de lekkerste taartjes! Uitgebreide keuze aan warme dranken en zoveel mogelijk zelf en vers bereid (gebakjes, ice tea’s, limonades,…)
  • Brasserie Paname op de dijk van De Haan. De imposante toog en tapinstallatie met 14 kranen en een kruising tussen de Belle Epoque en een Parijse bistro stijl vallen meteen op. Uitstekende kaart en dito gerechten.

Slapen

Interhome is al sinds 1965 Europa's leidende aanbieder van vakantiewoningen, met meer dan 35.000 unieke vakantiehuizen, appartementen en chalets in 27 landen. Ze verhuren voornamelijk vakantiewoningen van privé-eigenaren, maar ook op vakantieparken. Interhome biedt vakantiewoningen voor kleine en grote gezelschappen, variërend van 2 tot 45 personen. Interhome is 24 uur op 24, 7 dagen op 7 telefonisch bereikbaar.

Doen

  • Wandel- en fietsroutes langs de Sint-Clemenskerk, de Geersensmolen en de vuurtoren in de Vosseslag
  • Historische strandwandeling door het oude centrum van De Haan
  • Bowlingpaleis te Oostende, op een regenachtige dag. Hebben ook een indoorspeeltuin en fluminigolf.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!